szpinak ze śmietaną - 1497 przepisów (strona:73/100)

Serowy leśny mech 278

szpinak. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28cm i pieczemy w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 45 minut. Studzimy. Ciasto rozkrawamy na dwie części. Masa: Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w pół szklanki wrzątku. Studzimy. Ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno. Ser ricotta ucieramy z cukrem pudrem, a następnie delikatnie łączymy z wystudzoną galaretką z żelatyną oraz ubitą śmietaną

Pyry na Gaz
CIASTO SZPINAKOWE 103

Szpinak rozmrażamy i odciskamy. Żelatynę łączymy z wodą. Pozostawiamy do napęcznienia. Jaja wraz z cukrem miksujemy na puszystą masę, dodajemy olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Pieczemy 45minut w 160 o C. Po wystudzeniu ciasta odkrajamy wierzchnią warstwę i kruszymy. Pozostałą część kroimy na części. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i roztopioną żelatynę. Na ciasto wykładamy śmietanę

Słodki Zakątek
Pierogi ze szpinakiem 151

masło , d odajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosne k i doprawiamy do smaku. Szpinak pozostawiamy na sitku aby odsączyła się woda (najlepiej na całą noc) . Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy szpinak oraz bułk ę tartą i dokładnie mieszamy.     Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto.   Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy łyżeczkę nadzienia szpinakowego i kleimy(...)wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi możemy podawać solo lub z sosem jogurtowym ( do jogurtu naturalnego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz). Smacznego

paapilotkaa
polędwica nadziana rukolą 168

gram pieczarek  cebula masło do smażenia 2 łyżki śmietany kremówki sól i pieprz do smaku  Pieczarki kroimy drobno i smażymy z cebulą na złoty kolor , blendujemy dodając śmietanę i przyprawy .  ZIEMNIAKI 2 średnie ziemniaki oliwa rozmaryn czosnek Ziemniaki gotujmy al dente  , następnie smarujemy oliwą  , układamy obok i na nich  czosnek oraz rozmaryn(...)stopni na 10 minut do uzyskania spieczonej skórki . Dzielimy na porcje i podajemy z resztą składników. DODATKOWO młoda mini cukinia  pieczarki w całości - pieczone razem z polędwicą szpinak boćwina por  - zaparzony kilka sekund by można było go związać Smacznego

na gazie
Roladki ze szpinakiem na sosie grzybowym 142

czosnek oraz wlewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Gotujemy kilka minut, po czym odkładamy do przestudzenia. Na każdy filet wykładamy po około 1 łyżce szpinaku. Zwijamy ściśle w roladkę. Każdą roladkę układamy na folii aluminiowej (na błyszczącej stronie) i zawijamy szczelnie (w tzw cukierek). Układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni na około 40-45 minut. Kończymy przygotowywać sos. Ugotowane grzyby odcedzamy i po lekkim przestudzeniu drobno kroimy. Ponownie umieszczamy w rondelku. Dodajemy starty ser Lazur oraz śmietanę. Gotujemy razem około 5 minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem (można również użyć przyprawy uniwersalnej – choć ja ją pominęłam

Smaki Na Talerzu
Makaron z sosem śmietanowym i piersią kurczaka 271

Danie to przypomina mi moją babcie, która serwowała dla nas przepysznego kurczaka w sosie śmietanowym. Moja wersja tego posiłku jest nieco odmienna, jednakże na stałe

Kuchnia Pełna Pasji
rolada szpinakowa z kremem brzoskwiniowym 176

proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka, cały czas ubijając. Następnie stopniowo dodajemy szpinak oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (mieszamy np. drewnianą łyżką). Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (36×36 cm). Pieczemy przez(...)upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestudzeni, usuwamy papier, przekładamy na ściereczkę i razem ze ściereczką zwijamy w roladę. składniki na krem brzoskwiniowy: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru 1 słoiczek dżemy brzoskwiniowego z kawałkami owoców 1 galaretka brzoskwiniowa 10 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto szpinakowe z granatem 407

sztywno i wlewać małym strumieniem resztę oleju cały czas miksując. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia dodawać partiami do ubitej masy i wymieszać łyżką. Na koniec dodać szpinak wymieszany z olejem i dokładnie wymieszać. Formę 25*36 cm wysmarować i wysypać bułką tartą.Ciasto wylać do formy i piec około 45 minut w 180 stopniach do suchego patyczka(...)upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwie części. Na pierwszą część rozsmarować 2/3 kremu, przykryć drugą częścią ciasta i resztę kremu rozsmarować na górę. Wierzch ciasta udekorować granatem. Bitą śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Serek mascarpone wymieszać w misce i dodawać porcjami ubitą śmietanę delikatnie mieszając.   Inspiracja z moimi modyfikacjami klik

Ala piecze i gotuje
Domowa ricotta 130

wakacje pełną parą, Emilka u babci toteż każdy weekend spędzam ostatnio u mojej mamy na wsi korzystając z dobrodziejstw ogródka. Już niedługo kilka warzywnych przepisów – z cukinią, szpinakiem i pomidorkami – bo tego aktualnie najwięcej. Jest też wysyp malin, więc i tych nie zabraknie. Kocham lato:) Domowa ricotta   Drukuj Prep time 4 min Cook time 5 min Total(...)Domowa ricotta- pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach serek, bardzo łatwy do przygotowania w domu Author: cookingforemily Serves: 2 Ingredients 1 litr mleka 3,2% i małe opakowanie kwaśniej śmietany (22% albo 18%) 100 g jogurtu naturalnego 1 i ½ łyżki soku z cytryby ¼ łyżeczki soli Instructions W garnku wymieszać wszystkie składniki. Garnek postawić na ogniu i doprowadzić

Cooking for Emily
Szybka pizza z rybą i szpinakiem 166

Składniki: 500 g mąki pszennej 500 g jogurtu naturalnego lub greckiego sól świeży czosnek oliwa z oliwek natka pietruszki Dodatki: sum afrykański szpinak świeży pomidorki cherry tuńczyk w oleju ser gouda Przygotowanie: Zabawę rozpoczynamy od włączenia piekarnika. U mnie była to opcja 180 (nawet 200 - zależy od piekarnika) stopni z termoobiegiem. Następnie mąkę przesiewamy do miski i doprawiamy szczyptą soli(...)uznania (max. łyżeczka). Wlewamy jogurt i uwaga (!) całość mieszamy przy pomocy noża do masła, aż składniki się połączą. Zamiast jogurtu można użyć kwaśnej śmietany (12-18%), tylko wtedy znacznie mniej, ok 250 - 300 g na pół kilo mąki. Gdy ciasto będzie już na tyle zwarte i elastyczne, podsypać blat mąką i uformować dowolny kształt placka. Można pomóc sobie wałkiem

Karczma Honorietty
MAKARON Z KURCZAKIEM I BOTWINKĄ 124

Botwinka blanszowana, jak szpinak jest idealna do sosów, tart, makaronów itp. Tym razem trafiła do sosu z dodatkiem kurczaka i pieczarek, podałam ją z  pysznym pełnoziarnistym makaronem Lubella(...)botwinki 1 mała pierś z kurczaka 1 mała cebula 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sól, pieprz, słodka papryka do smaku 1/2 szklanki bulionu 100 g śmietany 18 % 1 łyżka mąki pszennej pomidorki koktajlowe

Kulinarne Fantazje Marioli
TARTA FRANCUSKA Z JAGODAMI I SERKIEM MASCARPONE 145

formę do tarty. Ponakłuwałam go widelcem. Piekłam około 30 minut na złoty kolor. Odstawiłam do wystygnięcia. Pora na krem. Zmiksowałam śmietanę kremówkę ( bardzo schłodzoną) Można wsypać opakowanie śmietan - fix, aby utrzymać gęstą konsystencję kremu. Wsypałam cukier puder. Ja dodałam jedną łyżkę. Jak wolicie bardziej słodką to można oczywiście więcej. Następnie stopniowo dodawałam serek mascarpone i parę kropli aromatu waniliowego(...)masę kremowo-serową na wystudzoną tartę. Użyłam świeżych jagód do posypania tarty. Smacznego!  Polecam również inne pyszne TARTY TARTA Z OWOCAMI LATA TARTA Z TRUSKAWKAMI TARTA Z GRUSZKAMI SZPINAKIEM GORGONZOLĄ I ORZECHAMI   TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI TARTA Z JABŁKAMI

potrawyregionalne
Spaghetti carbonara 407

Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na domowe danie makaronowe. Carbonara wywodzi się z Włoch, jednak myślę, że obecnie jest to już danie międzynarodowe;-). Oryginalny

Kuchnia Pełna Pasji
Zielone naleśniki z ruskim farszem 140

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki pokrojonego kopru 6 łyżek puree ziemniaczanego 6 łyżek białego sera 1 cebula 6 łyżki   oleju sól pieprz mielony Zmiksować jajko, mąkę , mleko, szpinak, 2 łyżki oleju , szczyptę soli , proszek do pieczenia .Zostawić na 10 minut . Rozgrzać na średniej patelni 1 łyżkę oleju i usmażyć 5-6 naleśników . Usmażyć na rumiano na   łyżce(...)ziemniaczanym i serem . Doprawić farsz solą i mielonym pieprzem . Posmarować naleśniki . Zwinąć wg upodobania ( ruloniki, koperty ) . Podgrzać   na 2 łyżkach oleju . Podawać na ciepło – można podać dodatkowo kwaśną śmietanę

Buniabaje w kuchni
Ciasteczka z jabłkami i cynamonem 145

Pamiętacie jak pokazywałam Wam PIECZONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ? Wykorzystałam do nich rewelacyjne ciasto , które jest na tyle uniwersalne i neutralne w smaku , że śmiało je można wykorzystać również do przygotowania słodkości. Delikatne ciasto w połączeniu z jabłkami z odrobiną cynamonu zachwyci nie tylko wielbicieli szarlotek! A ciastka można spakować do plecaka czy torebki i zabrać na przekąskę(...)pracy i szkoły! SKŁADNIKI: CIASTO: – mąka pszenna – 150 g – świeże drożdże 10 g – śmietana kwaśna 18% – 3 łyżki – margaryna – 120 g – sól – 1 łyżeczka DODATKOWO : – jabłka – 3 szt – cynamon – 1 łyżka – cukier – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy margarynę i drożdże

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania