szpinak ze śmietaną - 1497 przepisów (strona:79/100)

Burak, rukola i feta! 163

Wyglądało to chyba jeszcze lepiej niż z białym serkiem. I jeszcze jedna rzecz. Można je podać tak jak na załączonym obrazku, ale można również rozłożyć rukolę (czy inne endywie, szpinaki i roszponki), a buraki pokroić w tak cienkie plastry jak ogórki na mizerię i rozłożyć je na warstwie zielonej. Na to pokruszyć ser feta (sam, bez dodatku innego sera(...)language:EN-US;}   Składniki: na 4-5 porcji 2-3 średnie ćwikłowe buraki 100 g sera feta 100 g serka kanapkowego np. śmietankowego 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany rukola do posypania: pestki dyni, słonecznika, sezam, żurawina lub kiełki np. rzodkiewki krem z octu balsamicznego Przygotowanie: Buraki myjemy (w łupinach, osuszamy w papierowym ręczniku ) i wykładamy na blaszce wyłożonej

bistro mama
3 pomysły na domowe sosy do sałatek i rady jak zrobić dobry dressing 220

moje ulubione przepisy na domowe dressingi, a także garść porad, jak przygotowywać sosy i łączyć je z sałatami.  Powiem Wam, że lubię sałatę, szczególnie rzymską, dębolistną, rukolę oraz szpinak. Dodaję sobie grubą warstwę do kanapek i oczywiście stanowią one bazę dla moich sałatek. Liście sałaty same w sobie są gorzkawe i zdaję sobie sprawę, że wiele osób za nimi(...)dobrać dressing do rodzaju sałaty? Im delikatniejszy rodzaj sałaty, tym rzadszy i lżejszy powinien być sos. Dlatego kremowe, ciężkie dressingi (np. na bazie jogurtu naturalnego czy z dodatkiem śmietany, sera pleśniowego) nadają się do chrupiących rodzajów sałaty i kapusty. Do gorzkich sałat, jak odmiany cykorii (cykoria, endywia i radicchio) proponuję słodkawe dressingi z dodatkiem miodu, soku z pomarańczy czy octu

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos grzybowy 244

Sos grzybowy to idealny dodatek do pieczonych mięs. Najlepiej jest go przygotować ze świeżych grzybów, jeśli jednak macie ochotę na taki sos w okresie kiedy się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wtorek: Warzywne muffiny 168

Twojej lodówce. Dobrze sprawdzą się cheddar, bursztyn lub parmezan) Szczypiorek 8 jajek (jajka są składnikiem niezbędnym) Pół szklanki mleka (jeśli ktoś nie przejmuje się kaloriami może użyć opakowanie śmietany 18 proc.) 2 łyżki lubczyku Łyżka tymianku Przygotowanie: Krok 1 Nagrzej piekarnik na 170 stopni z termoobiegiem. Przygotuj warzywa do pieczenia – pokrój marchewki i pietruszki na pół, a potem jeszcze(...)termoobiegiem, na 30 minut (jeśli kokilki są małe wystarczy 15 minut), aż wierzch ładnie zbrązowieje. Krok 7 Wyciągnij frittaty z kokilek, posyp posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z dowolną sałatą albo szpinakiem i dressinegiem takim jaki lubisz, np. z soku z cytryny, musztardy miodowej i oliwy. Smacznego! Sprawdź też przepis na calzone – również doskonałe by wykorzystać leftovers, czyli to co zostało

Niedzielny kucharz
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 212

bardzo miękkie, aczkolwiek w smaku niezadowalające - ot, ugotowany ozór. Jego delikatny smak tłamsił niezwykle kwaśny, octowy burak. "Ziemia" na talerzu intrygująca, chutney świetny. Najciekawsza okazała się buraczana pianka - bita śmietana z esencją buraka, która najpierw wydaje się słodka, a potem dopiero wybucha właściwą gamą smaków.  Obsługa poprawna. Okiem Kesji: Języka nawet nie próbowałam ruszać. Ale to coś, co smakowało(...)połową było mięso, które smakowało jak mięso (było smaczne, tak). 7/10 (za soczewicę) 5. Irish Pub 9/10 pkt Kiszka ziemniaczana podana na marmoladzie z pomarańczy z sałatką ze świeżego szpinaku, kalarepy i chrzanu, skropioną syropem z pędów sosny Prezentacja dania miała tutaj swój swojski urok, chociaż na tle innych lokali wyglądała nieco niechlujnie. Kiszka ziemniaczana bardzo smaczna, dla mnie doskonale

Życie zamknięte w smaku
Pan Szczaw w roli konesera. 246

smaku, że pewnie Babcia i Mama dodają coś, aby zmienić go, bym zjadła. Nie lubiłam szpinak przez bardzo długi czas. Później wpadłam na to, że może to inna odmiana szpinaku? I też znienawidziłam zielone liście o specyficznym, kwaśnym smaku. Jednego weekendu wybrałam się na chwilę za miasto, aby odpocząć od tego całe zgiełku, od nieustannego biegu w monotonnym rytmie życia(...)szczawiu lub 2-3 garście świeżych liści porcja włoszczyzny liść laurowy,  3 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu łyżka masła średnia cebula cukier, sól, pieprz dodatkowo: 3 jajka, ew. śmietana Z włoszczyzny gotuję bulion, wraz z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Następnie odcedzam, przelewając przez sito, warzywa zostawiając.  Świeże liście blanszuję we wrzątku ok. 5 minut, aby zmiękły

W kuchni Karmel-itki
Jajka zapiekane w kokilkach z wędzonym łososiem 205

moim sercu szczególne miejsce. Można je zrobić szybko i dosłownie dla stada głodnych gości – w wersji lekkiej i odchudzonej albo nieprzyzwoicie tłustej , z warzywami (na pomidorach, szparagach czy szpinaku), z dodatkiem wędlin, ryb, albo jako przegląd niedojedzonych resztek – z czym tylko przyjdzie nam ochota. Jajka zapiekane z wędzonym łososiem to już całkiem eleganckie śniadanie! Rozgrzewamy piekarnik do 190⁰C. Szykujemy(...)ciepła przystawka!), ich wierzch dodatkowo warto ozdobić kawiorem z łososia, a zamiast posiekanych ziół użyć delikatnych koperkowych gałązek. Kleks z jogurtu na wierzchu świetnie w takim wypadku zastąpi ubita śmietana 36% z dodatkiem chrzanu, wyciśnięta elegancko przez dekoracyjną końcówkę szprycy cukierniczej. W sezonie szparagowym warto razem z wędzonym łososiem wykorzystać w tym przepisie zielone szparagi, wcześniej ugotowane. SKŁADNIKI 4 pojedyncze

Karo in the Kitchen
Rozgrzewająca zupa pomidorowa z tymiankiem 182

rosołową. Jeśli nie wiecie jak - piszcie, na pewno stworzę taki post ;) Jako pierwszy zestaw proponuję:  zupę pomidorową z tymiankiem (cz. I)  naleśniki kukurydziane zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym (cz. II) pierogi mięsne z dynią i pietruszką (cz.III) Sposobów na zupę pomidorową jest całe mnóstwo, a myślę nawet, że każdy ma swój ;) Moim ulubionym jest(...)pietruszki) blenduję i dorzucam do gotującej się zupy, a mięso obieram z kości i mrożę, by wykorzystać w późniejszym czasie. Jak zdrowo zabielić zupę? Bardzo nie lubię zabielania zupy śmietaną, jest dla mnie za ciężka. Zdecydowanie bardziej wolę jogurt naturalny - jest on obowiązkowym elementem mojej kuchni ;) Przy takim sposobie zabielania zupy konieczne jest "zahartowanie" jogurtu, w przeciwnym razie zwarzy się

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Polewka jurajska na poziomie 511 172

boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rozgrzanego garnka, smażyć na złoto. Dolać maślankę, śmietanę. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Zrobić zaklepkę (mąka rozprowadzona w wodzie, mleku lub śmietanie – służy do zagęszczenia sosu lub zupy), powoli wlewać do zupy mieszając, tak aby nie porobiły się grudki. Z iemniaki ugotować, odcedzić, odparować, utłuc z dodatkiem masła. Na talerzu ułożyć ziemniaki, wlać(...)popływamy później... Po dniu pełnym wrażeń, w końcu przystępujemy do gotowania... ale najpierw łyk nalewki pigwowej, przygotowanej przez Grześka Miśtę. Podczas warsztatów przygotowaliśmy:   Sałatkę ze szpinaku z wędzonym pstrągiem (tak, z tym przywiezionym z hodowli), z figami i granatem,  polewkę jurajską – przepis powyżej, carpaccio z piersi gęsi sous vide z oliwą truflową i prawdziwkami

królestwo garów
Komizm sytuacyjny i tarta z botwinką 193

Muszę przyznać, że powrót do pracy łatwy nie był. Dziesięć godzin naprawdę dało mi się we znaki; łydki mnie bolą, ręce mnie bolą, głowa też mnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 214

sałatka z pieczonych jarzyn autorka: ania7roz z bloga fabryka czasu ulotna Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupy Zupa z grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku z serem pleśniowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Zupa pomidorowa z pęczakiem autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Jesienny krem z pieczonej dyni i warzyw(...)Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Schab w warzywach wg Aleex autorka: Aleex z bloga W mojej kuchni Polędwiczka cielęca w śmietanie, z leśnymi grzybami autorka: jelka z bloga Kulinarna pasja Wegetariańskie flaczki z rydzów autorka: iwa643 z bloga MojaKuchniaMalutka Krokiety gryczane w sosie grzybowym autor: kryzysowy kucharz z bloga Kryzysowa Książka

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekanka makaronowa z cukinią 291

Zapiekanka makaronowa z cukinią to jedno z moich ulubionych dań. Tak naprawdę do zapiekanki możemy wykorzystać dowolne produkty, które aktualnie mamy w lodówce. Wystarczy mieć ser

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wegańskie GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA - Z JARMUŻEM 197

jarmużem - bez zawijania jarmuż Zazwyczaj gotujemy i jemy bardzo prosto, unikamy niepotrzebnego przetwarzania jedzenia, staramy się jeść wszystko jak najbliżej podstawowej postaci czyli jak brokuł to zblanszowany, jak szpinak to trochę poprzewracany z solą i czosnkiem na oliwie, jak papryka to właściwie tylko ogrzana na patelni; do tego ugotowany makaron i smacznego. Czasem jednak przychodzi człowiekowi taka myśl: "gołąbki"... :) Miały(...)lekko w mące i smażymy pięknie rumiane z obu stron. Z tej ilości składników wyjdzie 26-30 dość dużych sztuk. Przydałby się sos jeszcze :) Sos zrobiłam na bazie wegańskiej śmietany słonecznikowej (genialny w swej prostocie przepis stąd:  http://matkaweganka.blogspot.com/2012/01/smietana-sonecznikowa-takie-buty.html ); dodałam do niej tej grzybowej wody, która leżała sobie do tej pory spokojnie w miseczce i naprawdę nic więcej

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE