Szukając inspiracji na smaczne i zdrowe śniadanie, Madzia znalazła przepis na pyszne naleśniki Jamiego. W oryginalnym wydaniu naleśniki były robione z mąki pszennej, my jednak postanowiliśmy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ochotę zrobić roladki na niedzielny obiad, ale nie wiedziałam jakie, bo chciałam, żeby były jak najmniej pracochłonne. Stąd też zrobiłam je w całości w piekarniku. Myślałam o roladkami ze szpinakiem, ale uznałam, że mi się nie chce ich robić. W końcu zaczęłam improwizować z tym, co miałam w lodówce. Szczypiorek dodałam w ostatniej chwili. To był strzał w dziesiątkę(...)średnich pieczarek kilka łodyżek grubszego szczypiorku lub mała cebula dymka ze szczypiorkiem kilka łyżeczek ostrej musztardy (np. sarepska) 100 ml ciepłej wody lub rosołu 5 łyżek śmietany 18% przyprawy: po 1 niepełnej łyżeczce soli i pieprzu ziołowego, pół łyżeczki ziół prowansalskich, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka mąki pszennej niewielka ilość oleju lub miękkiego masła do wysmarowania formy
Anioszek w kuchniKtóż z nas nie lubi zapiekanek.. dlatego dzisiaj ziemniaczana:) Mój mąż uwielbia takie wynalazki, a do tego zainspirowała mnie też podróż do Gdańska gdzie jedliśmy
Kuchnia Pełna Pasjismakowy, po wyjęciu z piekarnika, zachwyci Was i waszych bliskich :) Z poniższego przepisu, wyszło mi 26 rurek cannelloni :) Smacznego :) Składniki na cannelloni: makaron cannelloni Nadzienie: 500g mięsa mielonego 400g szpinaku mrożonego, przygotowanego wg. tego przepisu 5 pieczarek w kosteczkę ( opcjonalnie ) pół papryki czerwonej w kosteczkę 1 cebula w kostkę 1 jajko 2 garście startego sera mozzarella 5 przeciśniętych ząbków czosnku(...)mąkę, mieszając cały czas, do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy mleko, ciągle intensywnie mieszając, przyprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli sos jest za gęsty, dolewamy stopniowo mleko ( powinien mieć konsystencję gęstej śmietany ). Do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekali makaron, wlewamy część sosu pomidorowego, tak by przykrył dno naczynia. Teraz czas na nadziewanie rurek makaronu, przygotowanym wcześniej farszem. Nadziewamy surowe rurki
NiePieprz.plNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Sezon na cukinię już wprawdzie za nami, ale w sklepach warzywa te są nadal
Kuchnia Pełna PasjiSzpinak umyć, drobno posiekać. Pomidory wraz z zalewą zmiksować blenderem na gładką masę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać posiekany szpinak, wymieszać i całość podsmażyć. Dodać zblendowane pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać i dusić na małym ogniu, aż sos delikatnie odparuje i lekko(...)Almette śmietankowy czy Philadelphia , a pomidory w puszce - przecierem pomidorowym (nie koncentratem; wówczas nie ma konieczności blendowania). Smak sosu można wzbogacić o 2 - 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaidentycznie jak przy cieście kakaowym. Masa śmietanowa: 300 ml śmietany 30%; 2 łyżki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 500 g serka mascarpone; owoce (u mnie brzoskwinie z puszki); Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, następnie dodać serek mascarpone i wszystko razem wymieszać mikserem do momentu, aż masa zgęstnieje. Owoce pokroić w kostkę (jeżeli tego(...)włożyć do lodówki by dobrze stężało. Na zdjęciu poniżej ciasto przygotowane do przełożenia kremem: W jaki sposób przygotować roladę możesz podpatrzeć na tym blogu . Koleżanka ciasto barwiła sokiem ze szpinaku
In my kitchenrozmrożony szpinak odciskamy lub odparowujemy z wody i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, a gdy masa stanie się jasna i puszysta porcjami dodajemy tłuszcz wciąż miksując. Następnie dodajemy szpinak oraz cytrynową skórką, a na sam koniec mąkę. Mieszamy i przelewamy do okrągłej formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia lub wysmarowanym tłuszczem i wysypanym mąką, bułką tartą lub kaszą manną(...)szklanki wody zmieszaną z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Mieszamy do zgęstnienia. Wylewamy krem na ciasto i zostawiamy do ostudzenia. Składniki do warstwy śmietanowej: - 750 mililitrów śmietanki kremówki - 2-3 śmietan-fixy lub zamiennie żelatyna - 3-4 łyżki cukru pudru - listki świeżej mięty - syrop cukrowy Przygotowanie warstwy śmietanowej: Śmietankę ubijamy i słodzimy pod koniec ubijania. Przy użyciu śmietan-fixu postępujemy zgodnie
Życie zamknięte w smakuduże możliwości w komponowaniu dodatków z którymi je zjemy. Podaję je na słono, na przykład jako ruskie krokiety , krokiety z pieczarkami czy naleśniki ze szpinakiem i fetą . Najczęściej jednak jadamy je na słodko, mąż z dodatkiem różnego rodzaju domowych dżemów, konfitur czy powideł. Moje dziewczyny uwielbiają smarować je z nutellą, a ja najchętniej(...)wychodzą, gdy miesza się je ręcznie trzepaczką) i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy tyle wody, aby uzyskać ciasto o konsystencji rzadkiej śmietany. Naleśniki smażymy z obydwu stron na mocno rozgrzanej patelni, nie ma już potrzeby dodawania tłuszczu do smażenia. Ja używam do naleśników starej wysłużonej żeliwnej patelni
Kulinarne przygody Gatityczwartki Moją dzisiejszą zachcianką była zupa szczawiowa . Na tę zieloną i kwaskową zupę miałam ochotę już od dawna. Zupa szczawiowa to kolejny smak dzieciństwa i podobnie jak brukselka czy szpinak ma tyle samo zwolenników co przeciwników, można go uwielbiać lub nienawidzić. Zupa szczawiowa ma charakterystyczny, kwaskowy smak i wg mnie najlepiej smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo. Przednówek(...)zawarty w pokarmie wapń i sprawia, że przestaje on być przyswajalny przez organizm, dlatego do dań ze szczawiu powinno się dodawać produkty bogate w wapń np. jajka, mleko czy śmietanę. Składniki : 1l bulionu warzywnego lub rosołu 3 łyżki szczawiu ze słoiczka sól, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo Przygotowanie : Bulion lub rosół podgrzać, dodać szczaw i zagotować
Codzienne Gotowanieopinią w komentarzach. Żródło :Готовим с Ириной Хлебниковой Zielone ciasto 150 g świeżego szpinaku 350 ml mleka 200 g mąki pszennej 3 jajka 50 g oleju 3 łyżki cukru Szpinak sparzyć wrzątkiem przez około 5 minut i odcedzić na sicie, a następnie włożyć go do blendera, wlać mleko i zmiksować. Wlać zawartość do miski dodać pozostałe składniki i wymieszać rózgą(...)utworzyć jeszcze bardziej jaśniejszy na około 3 naleśniki mieszając ciasta. Mi powstało 5 odcieni zielonego. Po usmażeniu naleśników odstawiamy je do wystygnięcia. Krem 200 g cukru pudru 600 g śmietany słodkiej 200 ml mleka 20 g żelatyny 100 g serka mascarpone Żelatynę wsypać do ciepłego mleka, wymieszać i odstawić aż napęcznieje. W misce zmiksować śmietanę wraz z cukrem pudrem oraz
O kuchni z uczuciemwiecie, że smaży się je koszmarnie. Na dodatek zostały mi dwa płaty w zamrażarce, a że jedzenia nie lubię wyrzucać, postanowiłam zapiec je w kremówce. Bardzo lubię naleśniki ze szpinakiem zapieczone w sosie śmietanowo - cytrynowym, więc z tą nieszczęsną miruną poszłam w tym kierunku. Świetnie się złożyło, bo od jakiegoś czasu w mojej szafce kuchennej mam taki ceramiczny zestaw naczynek(...)porcję :) Niebawem pokażę Wam jak świetnie spełniły się w dziale z deserami. Tymczasem wróćmy do ryby i szybkiego obiadu dla dwojga ;) Składniki: 2 mrożone płaty ryby (u mnie miruna) śmietana kremówka 30% skórka otarta z 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku pieprz cytrynowy sól (u mnie zawsze himalajska różowa) stary ser żółty kilka plasterków masła opcjonalnie groszek zielony posiekany koperek Sposób
Blondynka Gotujeczarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem(...)czarnymi oliwkami Sałatka z soczewicy i cukinii Semifreddo jagodowo-truskawkowe Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Sorbet truskawkowy Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta
Moja smaczna kuchniaczarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem(...)czarnymi oliwkami Sałatka z soczewicy i cukinii Semifreddo jagodowo-truskawkowe Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Sorbet truskawkowy Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta
Moja smaczna kuchniaTarta z łososiem według Michela Moran skradnie Wasze podniebienia! Jestem tego pewna, bo przecież uwielbiacie wytrawne tarty Świadczy o tym chociażby fakt, że Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami jest od lat najpopularniejszym przepisem na blogu. Tajników przygotowywania pysznej tarty z łososiem mogłam doświadczyć osobiście na wspólnych warsztatach z Michelem Moran oraz marką Kenwood. Michel zdradził, że to właśnie(...)ciasto. Dzięki temu trikowi, upieczenie tarty zajmie także dużo mniej czasu. Dodatkowo zdobyłam cenną radę odnośnie wytrawnej polewy, którą przez zapieczeniem polewa się tartę. Zazwyczaj używałam w tym celu śmietany wymieszanej z jajkiem. Michel natomiast użył jajek i słodkiej śmietanki oraz mleka w proporcji 50/50. Takie wymieszanie składników sprawi, że “pianka” powstała na tarcie będzie delikatnie kremowa, dobrze
Kuchnia Bazylii