majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Gofry z cukrem pudrem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Lemoniada arbuzowa, arbuzada Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Oliwki marynowane(...)kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką i ogórkiem konserwowym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kaszy pęczak
Moja smaczna kuchniaMakaron z cukinią i kurczakiem to jedno z moich ulubionych dań. Jest niezwykle szybkie w przygotowaniu, a przy okazji po prostu smaczne. Makaron ten możecie zjeść
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cukinia faszerowana kuskusem z suszonymi pomidorami Hummus Hummus z suszonymi pomidorami Gofry z cukrem pudrem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Grzanki z awokado i grana padano Grzanki z ricottą i pieczonymi warzywami Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Mus czekoladowy Mus czekoladowy z awokado(...)kanapki z ricotta, rukolą i szynką Ciasto na pizzę Rossini Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Brukselka zapiekana pod kruszonką Pierogi ruskie Sałatka ziemniaczana z jajkiem i majonezem Sałatka ze szpinakiem, pieczonym burakiem i wędzonym twarogiem Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pełnoziarniste ciasto na pizzę Sałatka z roszponką, gruszką i camembertem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiące tosty
Moja smaczna kuchniałososia. Takie małe cudeńko kosztowało zaledwie piątaka. Coś naprawdę rewelacyjnego, bardzo mało ryżu a sporo wędzonej ryby, porządnie doprawionej, odpowiednio słonej. Do tego jakaś błyskawiczna plażowa sałatka typu wymieszać szpinak w oleju rzepakowym z cytryną, rzodkiewka, kawałek dobrego pieczywa poszarpanego ponętnie w rękach i pokruszona zawartość foremki... Tak, wiem, może ten paprykarz nie wygląda zbyt apetycznie ale w smaku przedni(...)nielicznych rzeczy, które niemalże zawsze i wszędzie są robione od ręki, na miejscu, przed naszymi oczyma? Dzięki temu są świeże, chrupiące a ich ciepło sprawia, że dobra bita śmietana zaczyna uciekać z góry na nasze ręce i spodnie tudzież inną kieckę. Do tego sezonowe owoce. Banalnie proste ale to się sprzedaje - nie ważne czy na Monciaku, Krupówkach czy jakimś Krakowskim
Right Behind The Kitchenoglądania! MINI TARTY Z MUSEM Z DYNI I SEREM RICOTTA Składniki na spód: 300 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki cukru 4 łyżki mleka kokosowego 4 łyżki śmietany 2 żółtka szczypta soli Składniki na mus dyniowy: 1 mała dynia 100 g sera ricotta 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: Sok z połowy pomarańczy PRZEPIS: Szef Kuchni Tomasz Roszak(...)przygotowane spody (mniej więcej 1 czubata łyżka na tartę), polewamy odrobiną soku z pomarańczy i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Gotowe! :) ~~~~~~~~~~~~~~ ZUPA KREM Z DYNI Z LIŚĆMI SZPINAKU I KREWETKAMI GULASZ WOŁOWY Z DYNIĄ I PAPRYKĄ PONCZ Z POMARAŃCZĄ I GREJPFRUTEM
My Culinary ArtWyglądało to chyba jeszcze lepiej niż z białym serkiem. I jeszcze jedna rzecz. Można je podać tak jak na załączonym obrazku, ale można również rozłożyć rukolę (czy inne endywie, szpinaki i roszponki), a buraki pokroić w tak cienkie plastry jak ogórki na mizerię i rozłożyć je na warstwie zielonej. Na to pokruszyć ser feta (sam, bez dodatku innego sera(...)language:EN-US;} Składniki: na 4-5 porcji 2-3 średnie ćwikłowe buraki 100 g sera feta 100 g serka kanapkowego np. śmietankowego 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany rukola do posypania: pestki dyni, słonecznika, sezam, żurawina lub kiełki np. rzodkiewki krem z octu balsamicznego Przygotowanie: Buraki myjemy (w łupinach, osuszamy w papierowym ręczniku ) i wykładamy na blaszce wyłożonej
bistro mamamoje ulubione przepisy na domowe dressingi, a także garść porad, jak przygotowywać sosy i łączyć je z sałatami. Powiem Wam, że lubię sałatę, szczególnie rzymską, dębolistną, rukolę oraz szpinak. Dodaję sobie grubą warstwę do kanapek i oczywiście stanowią one bazę dla moich sałatek. Liście sałaty same w sobie są gorzkawe i zdaję sobie sprawę, że wiele osób za nimi(...)dobrać dressing do rodzaju sałaty? Im delikatniejszy rodzaj sałaty, tym rzadszy i lżejszy powinien być sos. Dlatego kremowe, ciężkie dressingi (np. na bazie jogurtu naturalnego czy z dodatkiem śmietany, sera pleśniowego) nadają się do chrupiących rodzajów sałaty i kapusty. Do gorzkich sałat, jak odmiany cykorii (cykoria, endywia i radicchio) proponuję słodkawe dressingi z dodatkiem miodu, soku z pomarańczy czy octu
Chilli Czosnek i OliwaSos grzybowy to idealny dodatek do pieczonych mięs. Najlepiej jest go przygotować ze świeżych grzybów, jeśli jednak macie ochotę na taki sos w okresie kiedy się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Twojej lodówce. Dobrze sprawdzą się cheddar, bursztyn lub parmezan) Szczypiorek 8 jajek (jajka są składnikiem niezbędnym) Pół szklanki mleka (jeśli ktoś nie przejmuje się kaloriami może użyć opakowanie śmietany 18 proc.) 2 łyżki lubczyku Łyżka tymianku Przygotowanie: Krok 1 Nagrzej piekarnik na 170 stopni z termoobiegiem. Przygotuj warzywa do pieczenia – pokrój marchewki i pietruszki na pół, a potem jeszcze(...)termoobiegiem, na 30 minut (jeśli kokilki są małe wystarczy 15 minut), aż wierzch ładnie zbrązowieje. Krok 7 Wyciągnij frittaty z kokilek, posyp posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z dowolną sałatą albo szpinakiem i dressinegiem takim jaki lubisz, np. z soku z cytryny, musztardy miodowej i oliwy. Smacznego! Sprawdź też przepis na calzone – również doskonałe by wykorzystać leftovers, czyli to co zostało
Niedzielny kucharzbardzo miękkie, aczkolwiek w smaku niezadowalające - ot, ugotowany ozór. Jego delikatny smak tłamsił niezwykle kwaśny, octowy burak. "Ziemia" na talerzu intrygująca, chutney świetny. Najciekawsza okazała się buraczana pianka - bita śmietana z esencją buraka, która najpierw wydaje się słodka, a potem dopiero wybucha właściwą gamą smaków. Obsługa poprawna. Okiem Kesji: Języka nawet nie próbowałam ruszać. Ale to coś, co smakowało(...)połową było mięso, które smakowało jak mięso (było smaczne, tak). 7/10 (za soczewicę) 5. Irish Pub 9/10 pkt Kiszka ziemniaczana podana na marmoladzie z pomarańczy z sałatką ze świeżego szpinaku, kalarepy i chrzanu, skropioną syropem z pędów sosny Prezentacja dania miała tutaj swój swojski urok, chociaż na tle innych lokali wyglądała nieco niechlujnie. Kiszka ziemniaczana bardzo smaczna, dla mnie doskonale
Życie zamknięte w smakusmaku, że pewnie Babcia i Mama dodają coś, aby zmienić go, bym zjadła. Nie lubiłam szpinak przez bardzo długi czas. Później wpadłam na to, że może to inna odmiana szpinaku? I też znienawidziłam zielone liście o specyficznym, kwaśnym smaku. Jednego weekendu wybrałam się na chwilę za miasto, aby odpocząć od tego całe zgiełku, od nieustannego biegu w monotonnym rytmie życia(...)szczawiu lub 2-3 garście świeżych liści porcja włoszczyzny liść laurowy, 3 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu łyżka masła średnia cebula cukier, sól, pieprz dodatkowo: 3 jajka, ew. śmietana Z włoszczyzny gotuję bulion, wraz z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Następnie odcedzam, przelewając przez sito, warzywa zostawiając. Świeże liście blanszuję we wrzątku ok. 5 minut, aby zmiękły
W kuchni Karmel-itkimoim sercu szczególne miejsce. Można je zrobić szybko i dosłownie dla stada głodnych gości – w wersji lekkiej i odchudzonej albo nieprzyzwoicie tłustej , z warzywami (na pomidorach, szparagach czy szpinaku), z dodatkiem wędlin, ryb, albo jako przegląd niedojedzonych resztek – z czym tylko przyjdzie nam ochota. Jajka zapiekane z wędzonym łososiem to już całkiem eleganckie śniadanie! Rozgrzewamy piekarnik do 190⁰C. Szykujemy(...)ciepła przystawka!), ich wierzch dodatkowo warto ozdobić kawiorem z łososia, a zamiast posiekanych ziół użyć delikatnych koperkowych gałązek. Kleks z jogurtu na wierzchu świetnie w takim wypadku zastąpi ubita śmietana 36% z dodatkiem chrzanu, wyciśnięta elegancko przez dekoracyjną końcówkę szprycy cukierniczej. W sezonie szparagowym warto razem z wędzonym łososiem wykorzystać w tym przepisie zielone szparagi, wcześniej ugotowane. SKŁADNIKI 4 pojedyncze
Karo in the Kitchenrosołową. Jeśli nie wiecie jak - piszcie, na pewno stworzę taki post ;) Jako pierwszy zestaw proponuję: zupę pomidorową z tymiankiem (cz. I) naleśniki kukurydziane zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym (cz. II) pierogi mięsne z dynią i pietruszką (cz.III) Sposobów na zupę pomidorową jest całe mnóstwo, a myślę nawet, że każdy ma swój ;) Moim ulubionym jest(...)pietruszki) blenduję i dorzucam do gotującej się zupy, a mięso obieram z kości i mrożę, by wykorzystać w późniejszym czasie. Jak zdrowo zabielić zupę? Bardzo nie lubię zabielania zupy śmietaną, jest dla mnie za ciężka. Zdecydowanie bardziej wolę jogurt naturalny - jest on obowiązkowym elementem mojej kuchni ;) Przy takim sposobie zabielania zupy konieczne jest "zahartowanie" jogurtu, w przeciwnym razie zwarzy się
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!