szpinak ze śmietaną - 1497 przepisów (strona:74/100)

Ciasteczka z jabłkami i cynamonem 145

Pamiętacie jak pokazywałam Wam PIECZONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ? Wykorzystałam do nich rewelacyjne ciasto , które jest na tyle uniwersalne i neutralne w smaku , że śmiało je można wykorzystać również do przygotowania słodkości. Delikatne ciasto w połączeniu z jabłkami z odrobiną cynamonu zachwyci nie tylko wielbicieli szarlotek! A ciastka można spakować do plecaka czy torebki i zabrać na przekąskę(...)pracy i szkoły! SKŁADNIKI: CIASTO: – mąka pszenna – 150 g – świeże drożdże 10 g – śmietana kwaśna 18% – 3 łyżki – margaryna – 120 g – sól – 1 łyżeczka DODATKOWO : – jabłka – 3 szt – cynamon – 1 łyżka – cukier – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy margarynę i drożdże

Ostra na Słodko
Zupa ziemniaczana 177

Pyszna rozgrzewająca i syta zupa. W sam raz na chłodne jesienne wieczory. Zupa świetnie nadaje się także na studencką kieszeń, jest banalnie prosta, myślę że każdy

Kuchnia Pełna Pasji
Co jeść na diecie 136

KASZĄ KREWETKI W SOSIE POMIDOROWYM Z WÓDKĄ BOEUF BOURGIGNON DORSZ PIECZONY Z WARZYWAMI PULPETY RYBNE W SOSIE POMIDOROWYM PIECZONY KALAFIOR KREM Z POMIDORÓW ZUPA JARZYNOWA (możesz nie dodawać śmietany do zupy) ZUPA GROCHOWA W WERSJI FIT KREM Z MARCHEWKI Z POMARAŃCZĄ I IMBIREM KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW KREM Z BURACZKÓW KREM Z GROSZKU Z MLEKIEM KOKOSOWYM ZUPA PHO Z MAKARONEM(...)KREM Z FENKUŁA ZUPA Z PIECZONYCH POMIDORÓW I PAPRYKI KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI CHŁODNIK Z POMIDORÓW I ARBUZA PRZEPIS NA GAZPACHO FRYTKI Z BATATÓW FRYTKI Z WARZYW KOKTAJL ZE SZPINAKIEM KOKTAJL OCZYSZCZAJĄCY Z BURAKA NAPÓJ IMBIROWY NA ODPORNOŚĆ KOKTAJL Z JARMUŻU, JABŁKA I BRZOSKWINI PIECZONA CIECIERZYCA CHIPSY Z BATATÓW SER Z JOGURTÓW GRECKICH   Artykuł Co jeść na diecie pochodzi

nietylkopasta.pl
Warsztaty Kulinarne z Fit&Easy i Sebastianem Olmą 161

dokładnie wymieszaj, podlej białym winem i poczekaj aż odparuje. Cały czas mieszaj ryż dodając wywar warzywny w małej ilości. Pod koniec gotowania dodaj masło, ser emiligrane i liście szpinaku. W małym rondelku podgrzej olej, gdy będzie miał powyżej 160 st. zacznij smażyć listki jarmużu, gdy podczas smażenia jarmuż zmieni kolor i będzie szklisty przełóż na papier aby pozbyć się nadmiaru(...)porcję ryżu, dodaj marynowane kurki i całość przykryj listkami jarmużu. 6. Panna cotta z białą czekoladą i galaretką na bazie Green koktajl Fit&Easy Składniki na 4 porcje : Śmietana 36 % x 0,4 l Żelatyna x 10 g Biała czekolada x 80 g Laska wanilii x 1 szt. Green koktajl Fit & Easy x 1 opakowanie Sok z cytryny

SMYKWKUCHNI
Gnocchi z marynowanymi karczochami, pomidorkami i zielonym groszkiem 183

Pyszne gnocchi rozpływające się w ustach z dodatkiem zielonego groszku, marynowanych karczochów , pomidorków i dojrzewającej szynki! Rany jakie to było pyszne! My dla jeszcze większej dekadencji dodaliśmy do sosu śmietany kremówki, comfort food w najlepszej odsłonie! Musicie spróbować! Składniki: ok. 600 g ziemniaków, 1 żółtko, 6 łyżek mąki, sól 200 g zielonego groszku - u nas mrożony, olej z marynowanych karczochów(...)łyżka suszonych pomidorów, 2 drobniej pokrojone marynowane karczochy , garść pomidorków koktajlowych, 250 ml bulionu warzywnego, kilka plasterków szynki typu parmeńska, parmezan, świeża bazylia, sól, pieprz dodatkowo : śmietanka kremówka, ew. szpinak, cukinia, mięta, czosnek czy bazyliowe pesto Ziemniaki oczyścić pod bieżącą wodą i włożyć w łupinkach do garnka - ugotować. Jeszcze mocno ciepłe ugotowane ziemniaki obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę

Plate of Joy
Profiterolki 274

parzone należy chyba do jednego z najbardziej uniwersalnych ciast. Możemy je wykorzystać jako bazę pod desery – ptysie, eklery, karpatkę, jak również wykonać z nich dania wytrawne faszerując np. szpinakiem, podając w formie groszku ptysiowego do gulaszu czy jako dodatek do zup. Mi chyba jednak najbardziej odpowiada wersja deserowa. A ponieważ ptysie na tym blogu już gościły, to tym razem(...)innego jak niewielkie ptysie, wielkości orzecha włoskiego, no… może trochę większe nadziane przepysznym kremem patissiere. Oczywiście wariacji na ich temat jest wiele i widziałem też takie, nadziane bitą śmietaną, lodami… to jednak połączenie chrupiącego ptysia z delikatnie słodkim i aksamitnym patissiere nie ma sobie równych. Historia tego deseru nie jest tak do końca znana. Wiadomo, że jak wszystko

Jacob Tastes
JAJKA FASZEROWANE Z CHRZANEM I PASZTETEM Z KRÓLIKA 232

naszych gości nowymi smakami. Na naszych stołach często goszczą jajka faszerowane  z szynką, pieczarkami i szczypiorkiem. Uwielbiamy jajka z wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami. Przygotowujemy musy z awokado, szpinaku, łososia lub zielonego groszku. No i oczywiście, na wielkanocnym stole nie może  zabraknąć jajek w majonezie lub w sosie tatarskim. Jak przygotować jajka faszerowane z chrzanem i pasztetem(...)skorupek 1 puszka dobrego pasztetu z królika (ok.20 dag) 20 dag małych pieczarek, drobno pokrojonych 1 czerwona cebula, drobno posiekana 3 łyżki tartego chrzanu  3 łyżki gęstej śmietany kawałek czerwonej papryki, pokrojony w drobną kostkę sól i pieprz do smaku zielenina do dekoracji sos do jajek: 1 szklanka majonezu 1/2 szklanki gęstej śmietany 5 żółtek z 10 jajek ugotowanych

Moja Książka Kucharska
Babka marmurkowa z zielonym lukrem 143

kwaśniej śmietany 240 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy jajka, cukier i śmietanę ubijamy na gładką masę czas 4 min/obr. 3-4. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy czas 30 s/obr.4. Do części ciasta dajemy 2 łyżki kakao. Ciasto wlewamy(...)minut w temp. 180 stopni. Barwienie lukieru: jak zabarwić biały lukier ??? Zielony lukier: zielony kolor lukru powstanie przez dodanie zmiksowanych liści mięty albo ziaren groszku cukrowego, albo łyżki gotowanego szpinaku. Do pokrycia jednej babki potrzebujesz lukru przygotowanego z ok. szklanki cukru pudru, ok. 2 łyżek wody oraz ewentualnych dodatków smakowych np. aromat. Cukier puder wsyp do kubka, dolej 2 łyżki

ClauditteMissCooking
Gnocchi szpinakowe z sosem serowo – czosnkowym 151

patelnię i smażymy aż nadmiar wody odparuje po czym mieszamy z dwoma drobno pokrojonymi ząbkami czosnku - chwilę smażymy. Ziemniaki przecieramy przez praskę lub dokładnie tłuczemy tłuczkiem dodajemy jajko i szpinak - mieszamy. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę i delikatnie zagniatamy ale nie wyrabiamy. Odrywamy pojedyncze kawałki i formujemy kulki - układamy na obsypanej mąką stolnicy. Każdą kulkę należy spłaszczyć widelcem aby powstały(...)garnku 5l zagotowałam 3/4 garnka) i porcjami wrzucamy nasze gnocchi. Gdy wypłyną wyciągamy łyżką durszlakową, wykładamy na sito/durszlak i wrzucamy następną porcję. Sos serowo czosnkowy Sos: małe opakowanie śmietany 30% 3/4 szklanki mleka 100 g serka topionego 4 ząbki czosnku biały pieprz, sól W rondelku podgrzewamy śmietankę z mlekiem i przetartym przez praskę czosnkiem, dodajemy serek topiony i mieszając podgrzewamy

sierotka maRysia w kuchni
Kuchnia retro, czyli naleśniki z imbirem z cytrynowym kremem z mascarpone (najlepsze pod słońcem) 156

wariacji tego dania (i na słodko, mniej słodko i całkowicie nie-słodko), że każdy chyba znajdzie opcję dla siebie. W naszym domu do tej pory królowały te ze szpinakiem, oraz tradycyjne z konfiturą domowej roboty. Dziś chciałam przedstawić Ci moje nowe odkrycie jakim są właśnie naleśniki z nutą imbiru i orzeźwiającej cytryny z nadzieniem z równie cytrynowym mascarpone. Mówię(...)lekkie i idealnie do niego pasujące. Naleśniki z imbirem z cytrynowym kremem z mascarpone- czego potrzebujemy? Do wykonania ciasta: -125g mąki pszennej -15g drobnego cukru -100ml śmietany 30 lub 36% -325ml mleka -szczypty soli -dwóch jaj -skórka otarta z połowy cytryny -1/4 łyżeczki imbiru Do wykonania kremu: -opakowanie serka mascarpone -1 łyżka cukru pudru

Arbuziaki
Pulpety mięsno-szpinakowe w sosie pomidorowym 175

lód się roztopi, po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż woda wyparuje, zostawiamy do ostudzenia. 2. Mielone mięso mieszamy ze szpinakiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą tak by masa była zwarta i możliwe było formowanie niedużych pulpecików. Z tej porcji powinno wyjść ich około 40.  3. Do wrzącej wody(...)oleju smażymy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, zalewamy bulionem, dodajemy pomidory z puszki, gotujemy kilka minut aż sos zgęstnieje. Na koniec do smaku dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz zabielamy śmietaną.  5. Pulpety po ugotowaniu można połączyć z sosem

Szefowa kuchni
Tagliatelle z pesto pietruszkowym 200

W przypadku tego dania nie napracujecie się za dużo. Tagliatelle z pesto pietruszkowym przygotujecie w kilkanaście minut. Można powiedzieć – na przygotowanie tej potrawy będziecie potrzebowali

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tagliatelle z pesto pietruszkowym 202

W przypadku tego dania nie napracujecie się za dużo. Tagliatelle z pesto pietruszkowym przygotujecie w kilkanaście minut. Można powiedzieć – na przygotowanie tej potrawy będziecie potrzebowali

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Leśny mech 142

średnicy 30 cm Do misy miksera wbiłam 6 jajek oraz dodałam cukier. Ubijałam jajka z cukrem do uzyskania puszystej masy. Następnie wlałam powoli olej, miksując ciasto na wolnych obrotach. Szpinak rozmroziłam na patelni (kilka minut na małym ogniu, ważne aby go nie podpiec), odcisnęłam wodę i dodałam do ciasta, a następnie zmiksowałam z ciastem. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia(...)sito i miksując na wolnych obrotach. Tortownicę o średnicy 30 cm wyścieliłam papierem do pieczenia. Ciasto wylałam do tortownicy i piekłam 45 minut w temp. 170 st. C. Bita śmietana: - 500 ml śmietany 30% - 4 łyżki cukru pudru - śmietanka fix dodatki:  - borówki - czekolada starta na grubych oczkach Aby dobrze ubić bitą śmietanę, przelałam ją do garnka, w której będę

Receptura smaku
Paszteciki w cieście kruchym drożdżowym 161

zostawić aby podrosły. Masło, mąkę, sól i żółtka zmiksować w malakserze (można oczywiście posiekać nożem na desce, ciasto kruche nie lubi kontaktu z ciepłymi dłońmi). Następnie dodać drożdże i śmietanę, krótko zmiksować i wyłożyć na blat. Przewałkować, złożyć na trzy, znowu przewałkować. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Odłożyć przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, na około pół godziny, aby podrosło(...)Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 – 20 minut, aż się zrumienią. Ja upiekłam paszteciki z nadzieniem z płucek cielęcych . Paszteciki można również nadzieniem ze szpinakiem , z kaczką , z mięsa ze szpinakiem ...  zastawa

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania