szpinak ze śmietaną - 1497 przepisów (strona:67/100)

BOSKA! Włoska – restauracja na Pradze 340

główne. Wszyscy oprócz mnie zamówili makarony: Garganelli Formaggio – kurczak, szpinak, gorgonzola (25 zł), Garganelli Toscola – żeberka, śliwki wędzone, pomidory (29 zł) i Pappardelle Boscaiola – podgrzybki, boczek (26 zł). Porcje były słuszne i smaczne. Klasycznie musiałam się wychylić i zamówiłam Calzone z wołowiną, cebulą i kwaśną śmietaną (25 zł) i cóż, mięso było mięciutkie i delikatne, ciasto akurat

karmelowy
Pierś z kurczaka na szpinaku 121

czasie ugotować ulubiony ryż. Natomiast na patelnię wrzucamy mrożony, poszatkowany szpinak. Czekamy, aż się rozmrozi i odparuje woda. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Solimy i podprawiamy jogurtem naturalnym. Jeśli jogurt naturalny wydaje się dla nas za kwaśny lub o zbyt rzadkiej konsystencji, to możemy użyć śmietany 12-18% lub nawet kremówki.  Wykładamy ryż na talerz, przykrywamy szpinaczkiem

Karczma Honorietty
Naleśniki 100% z białej gryki + warzywny farsz 211

szklanki). Ciasto powinno mieć konsystencję tradycyjnego ciasta naleśnikowego tj. gęstej śmietany. Odstawić na przynajmniej 15 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Ja smażyłam na małej patelni, toteż z tych proporcji wyszło mi ok. 8 mniejszych naleśników. na warzywny farsz: 100 g mrożonego szpinaku kilka większych pieczarek 1/2 papryki  1/2 cebuli 1/2 szklanki passaty pomidorowej

Kuchnia Ellie
TARTA Z JABŁKAMI 183

masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki: Ciasto 25 dag mąki 14 dag masła + około łyżeczki do formy szczypta soli kilka łyżek zimnej wody Nadzienie 6-8 jabłek (np.antonówka,reneta) 2 jajka 15 dag cukru niepełna szklanka śmietany pół łyżeczki cynamonu cukier puder do pospania Zaczynamy od ciasta. Mąkę połączyłam

potrawyregionalne
Zupa z gnocchi i kurczaka 173

Pewnie każdą warzywną zupę można ugotować z gnocchi. Miałam akurat szpinak, a i jakieś kurcze w lodówce…ponoć zupę można i na gwoździu ugotować! Zupa z gnocchi i kurczaka Składniki: 1 ½ wywaru z kurczaka 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka, bez kości 2 marchewki 250 ml śmietany sól i pieprz do smaku garść świeżej bazylii, tylko liście 1 łyżka

codojedzenia
Tagliatelle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i pieczarkami 408

Tagliatelle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i pieczarkami szybkie, proste i przepyszne dnie. Idealnie nada się gdy odwiedzą Cię nie spodziewani goście albo szykujesz romantyczna kolację. Nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Naleśniki szpinakowe z malinami 200

pszennej łyżka oleju do ciasta, szczypta soli Przygotowanie:       Szpinak wczesniej rozmrozić i osączyć, jeśli jest nadmiar wody. Wszystkie składniki połączyć, dobrze wymieszać, by nie było grudek-najlepiej zmiksować całość Usmażyć na patelni teflonowej - mnie  wyszło 5 naleśników Składniki do posmarowania naleśników: około 1 szklanki śmietany tortowej 36 % kilka łyżek malin, moje były wcześniej rozmrożone, ale teraz

Proste Potrawy
Szpinakowa rolada 156

szpinaku, a następnie dodajemy to do pozosta łego szpinaku . Na koniec dodajemy olej, mąkę  i proszek do pieczenia. Pieczemy w prostokątnej blaszce  w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut.  Po upieczeniu gorące ciasto przekładamy na ściereczkę , zwijamy jak roladę i pozostawiamy  do ostygnięcia. Krem:  400 ml śmietany 200 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru

Pyszności Słodkości
Leśny mech 145

łyżki masy jajecznej, a następnie już całą porcję szpinaku dodajemy do pozostałej masy jajecznej. Na koniec dodajemy olej, mąkę  i proszek do pieczenia. Pieczemy w kwadratowej blaszce  w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut.  Po wystudzeniu obcinamy wierzch ciasta  i kruszymy na talerzyku. Krem:  400 ml śmietany 200 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru

Pyszności Słodkości
Restauracja Nowa Łódź (Al. Piłsudskiego 76) 221

okazał się nadzwyczaj dobry, szczególnie dla mnie, osoby która za śmietaną nie przepada. Jeśli odwiedzicie restaurację Nowa Łódź w najbliższym czasie, koniecznie spróbujcie tego dania. Po tym daniu poprosiliśmy o jak najmniejsze, degustacyjne porcje, bo nasze żołądki już były zapełnione. Z dań mięsnych wybraliśmy roladę z indyka faszerowaną szpinakiem, pomidorkami podaną ze szparagami, panierowanym kalafiorem i sosem pomidorowo-beszamelowym

Corner With Recipes
Krem z cukinii i szpinaku z serem fetą 199

oliwie następnie zalewamy ok 1 l wody i dodajemy szpinak. Zupę gotujemy około 30-40 minut aż warzywa będą mięciutkie. Całość miksujemy przy pomocy blendera, doprawiamy solą, pieprzem, gałką oraz ziołami. Zupę rozlewamy na talerze, dekorujemy natką pietruszki i posypujemy pokruszoną fetą. Można zupę ozdobić także kleksami ze śmietany. Zupa dobrze smakuje ze smażonym kurczakiem i ziołowymi grzankami

Bon Appetit Małgorzaty
Runo leśne czy leśny mech a może arbuz? 196

bloga do dziś (stale i niezmiennie!) budzi największe zainteresowanie pośród wszystkich ciast.  Doskonale to rozumiem, ponieważ ciasto jest równie pyszne co efektowne i zaskakujące poprzez użycie w nim szpinaku jako zielonego barwnika, jednak jak każdy przepis - musi się w końcu znudzić! Ale, ale ...  Co byście powiedzieli, gdyby ten przepis poddać dekonstrukcji? A właściwie zabawić się tematem podwójnie(...)gramów śmietany kremówki 36 % 1/2 opakowania galaretki owocowej o smaku arbuza Kremówkę ubij na sztywno, zmniejsz obroty miksera i dodaj do kremówki serek mascarpone oraz galaretkę. Miksuj tylko do połączenia się składników. Jeśli chcesz, aby Twoja galaretka miała bardziej intensywny kolor, dodaj do całości odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Aby uzyskać jaśniejszą barwę ciasta wystarczy zmniejszyć w przepisie ilość szpinaku

Garniec Magalie
Tarta z zielonymi warzywami 162

francuskiego (rozwałkowane) 100g creme fraiche (można zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną) 100g serka mascarpone 20-30g parmezanu (grana padano) 1 ząbek czosnku pęczek dymki mały pęczek zielonych szparagów (250-300g) 2 garście zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) sok z cytryny sól, pieprz rukola lub inna ulubiona zielenina (roszponka, szpinak) oliwa i masło do smażenia Jak zrobić tartę z zielonymi

Codzienne Gotowanie
CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI I BIAŁYM SEREM 200

pomarańczowym z syropem klonowym i serkiem mascarpone ze szpinakiem Składniki na ciasto:  250 ml mleka 150 g mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao łyżka masła (rozpuszczonego) 1/2 szklanki wody gazowanej Składniki na nadzienie: truskawki 500g półtłustego twarogu opakowanie cukru waniliowego 1/2 opakowania śmietany jogurtowej 3 łyżki cukru pudru

potrawyregionalne
Zupa botwinkowa z jajkiem 161

mnie przez długi czas traumą jak dla niektórych szpinak. No cóż smak i gust się z czasem zmienia, bo teraz to jedna z moich ulubionych zup. Dużo bym dała za to aby zjeść taką jak kiedyś, tę którą gotowała moja babcia i podawała zawsze z ziemniakami okraszonymi chyba śmietaną. Tego smaku już nie odtworzę, ale zapraszam na moją zupę botwinkową

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję