wielkim wysiłku, można raczyć sie pysznym jedzeniem. Składaniki: - 1 op. makaronu 400 g (ja użyłam kolorowy ze szpinakiem i bazylią) - 2 serki topione kremowe - mrożone warzywa (brokuł, marchew, fasolka,kukurydza ) - pół szkl. śmietany 18% - przyprawy : bazylia, sól czosnkowa, sól ziołowa - 1 szkl. wody ( im więcej wody tym sos będzie bardziej rzadszy) Należy ugotować makaron w osolonej
Różne smaki w kuchniwielkim wysiłku, można raczyć sie pysznym jedzeniem. Składaniki: - 1 op. makaronu 400 g (ja użyłam kolorowy ze szpinakiem i bazylią) - 2 serki topione kremowe - mrożone warzywa (brokuł, marchew, fasolka,kukurydza ) - pół szkl. śmietany 18% - przyprawy : bazylia, sól czosnkowa, sól ziołowa - 1 szkl. wody ( im więcej wody tym sos będzie bardziej rzadszy) Należy ugotować makaron w osolonej
Różne smaki w kuchniZblendować na papkę, dolewając olej. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijać, dosypując cukier i dodając po jednym żółtku. Krótko zmiksować ze szpinakiem. Wsypać przesianą z proszkiem i sodą mąkę, delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być puszyste jak biszkopt. Dno tortownicy (22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem i posypać mąką. Ciasto przelać
Obiad gotowyśmietanki 18 sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie sosu: Do miski wbij jajka, dokładnie ubij. Kolejno dodaj śmietanę,przyprawy i ponownie ubij. Przygotowanie: Ziemniaki obierz i gotuj przez 6 minut w osolonej wodzie. Przestudzone pokrój na grube plastry. Umyj i osusz szpinak, następnie podduś go chwilę na masełku. ( około 2-3 minuty) Dno naczynia żaroodpornego polej oliwą. Przełóż
Kukuleczkidużej patelni (a najlepiej w woku) rozgrzewamy olej. Dodajemy kurczaka, przyprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na złoto. Dorzucamy pieczarki, szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem, dorzucamy serek i śmietanę oraz gałkę muszkatołową. Gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Ugotowany makaron odcedzamy i dorzucamy do sosu. Mieszamy i wykładamy na talerze. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeSKŁADNIKI Około 1-1,5 kg ziemniaków 0,5 szklanki śmietany lub mleka 1-2 jajka marchewka lub inne warzywa .... dodajac ze 3-4 łyzki szpinaku ,otrzymamy zielone rozyczki ...Sól, pieprz, świeża bazylia -przyprawy jakie kto lubi.... ,,,Ziemniaki gotuje do miękkości. .Warzywa gotuje na parze .Gotowe ziemniaki i marchewke przepuszczam przez maszynke do mięsa.Następnie przekladam do miski ,gdzie dodaje
w mojej kuchnioliwy na gorąca patelnię, połóż na niej klopsiki, regularnie wstrząsając patelnią, aż się przyrumienią dodając szczyptę kminku. Do garnka z selerem dodaj szpinak, a następnie ugotowany ryż i dopraw całość do smaku. Do klopsików dodaj żurawinę i śmietanę oraz trochę wody i gotuj zawartość na wolnym ogniu przez kilka minut. SMACZNEGO! Przepis z książki ,, 15 minut w kuchni" Jamie
Kredowe Menuraczyc sie pysznym jedzeniem. Opierałam się na przepisie ET . Składaniki: - 1 op. makaronu 400 g (ja użyłam kolorowy ze szpinakiem i bazylią) - 2 serki topione kremowe - mrożone warzywa (brokuł, marchew, fasolka,kukurydza ) - pół szkl. śmietany 18% - przyprawy : bazylia, sól czosnkowa, sól ziołowa - 1 szkl. wody ( im więcej wody tym sos będzie bardziej rzadszy) Należy ugotowac makaron
Słodkości i nie tylkoserka mascarpone oraz bita śmietana z czerwonym barwnikiem. Czytałam też o masie z bitej śmietany i galaretki więc następnym razem spróbuję też tej opcji. Składniki na tortownicę 24 cm : na ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g) 320 ml cukru 320 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia' na przełożenie
cucinareminut w ciepłym miejscu. 2 . Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy czosnek aby się lekko podsmażył, dodajemy szpinak, solimy, pieprzymy, mieszamy, dusimy ok. 4 minuty na małym gazie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę bardzo gęstej śmietany, mieszamy, zostawiamy do ostygnięcia. 3. Do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, sól i oliwę z oliwek, wyrabiamy ciasto, dolewając po trochę ciepłej wody - ciasto(...)grubości. Placki przekładamy do wysmarowanych oliwą foremek lub przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 5. Każdy placek smarujemy oliwą, posypujemy nieregularnie cząstkami pomidora, porcjami szpinaku i kostkami gorgonzoli, posypujemy czosnkiem niedźwiedzim i przyprawami. Wstawiamy do piekarnika na dolny ruszt, pieczemy 7-10 min. następnie przekładamy na górny ruszt, dopiekamy jeszcze 2-5 min. Smacznego
Kuchnia Prezydentowejmąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżka oleju 1 jajko szczypta soli farsz 450 g mrożonego szpinaku 100 g sera feta 1/2 szklanki wody 2 ząbki czosnku sól, pieprz do podania sos czosnkowy (2 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki majonezu i 1 ząbek czosnku) Na samym początku przygotować ciasto na naleśniki: do miski wsypać mąkę, dodać(...)rozgrzanej patelni (można dodać odrobinę oleju) usmażyć naleśniki. W międzyczasie czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć czosnek. Następnie dodać szpinak i całość zalać wodą. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy wyparuje większość płynu to szpinak przyprawić odrobiną soli i pieprzem. Wymieszać. Na sam koniec dodać pokruszony ser feta
Ugotowaćtortownicę 25cm. Następne ciasto przygotuję z podanych poniżej ilości, piec będę jednak w tortownicy 26cm, myślę, że będzie idealnie. Składniki na formę ok.25cm: - 450g mrożonego szpinaku, użyłam w liściach (ja dałam 630g) - 4 duże jaja(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego (dałam 1,5 łyżeczki) Masa śmietanowa: - 400ml śmietany kremówki (dałam 550ml) - 2 łyżki pudru
Smaczne Zdroweposmarowania wykonanie: Drożdże mieszamy ze śmietaną. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wymieszane drożdże ze śmietaną oraz masło, wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy na 15 min. do lodówki. składniki na farsz szpinakowy: 120 g sera feta 250 g liści szpinaku 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki masła wykonanie: Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy
Domowy Smak Jedzeniafeta, śmietana jest wg mnie zbędna. Całość dopełniają prażone pestki słonecznika, które nadają daniu przyjemnej chrupkości i ciekawego smaku. Kolejna zaleta to czas przygotowania dania (niemalże tyle co samo ugotowanie makaronu), w sam raz do zrobienia po powrocie z pracy. Wariantów przyrządzenia tej potrawy jest wiele. Oto jedna z propozycji (póki co moja ulubiona). Spaghetti ze szpinakiem i fetą PRZEPIS
coolinarnastrefa.blogspot.comobieramy i drobniutko siekamy. 2. Na głęboką patelnię dajemy 3 łyżki oleju w którym były suszone pomidory, rozgrzewamy. Wrzucamy umyty, odsączony szpinak i dodajemy czosnek, suszone pomidory i orzechy. Podsmażamy dosłownie kilka minut, wrzucamy ugotowany makaron, dodajemy śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy i gotowe :-) Smacznego
kruche babeczki