Ciasto: 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku 150 g sera feta ząbek czosnku szczypta soli pieprz do smaku 50 dag parmezanu łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko, pestki dyni. Sos czosnkowy: 200 g śmietany 18% łyżka majonezu pieprz ząbek czosnku Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać cukier, sól oraz mąkę. Wyrobić(...)masła. Wrzucić szpinak, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, sól oraz pieprz. Po chwili smażenia dorzucić rozdrobniony ser feta oraz utarty parmezan. Smażyć do momentu rozpuszczenia serów. Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni. Piec około 2o minut do zarumienienia. Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem
BullioCiasto: 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku 150 g sera feta ząbek czosnku szczypta soli pieprz do smaku 50 dag parmezanu łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko, pestki dyni. Sos czosnkowy: 200 g śmietany 18% łyżka majonezu pieprz ząbek czosnku Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać cukier, sól oraz mąkę. Wyrobić(...)masła. Wrzucić szpinak, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, sól oraz pieprz. Po chwili smażenia dorzucić rozdrobniony ser feta oraz utarty parmezan. Smażyć do momentu rozpuszczenia serów. Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni. Piec około 2o minut do zarumienienia. Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem
BullioNaleśniki - jedno z najprostszych dań, znakomite na śniadanie, nadają się na obiad, pasują na kolację. Można podawać je na słodko - ze śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem, białym serem czy kremem czekoladowym lub w wersji wytrawnej - ze szpinakiem, pieczarkami, po meksykańsku, z mieszanką warzyw. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis podstawowy na naleśniki i małą wariację na ich temat. Przepis podstawowy(...)cukru Przygotowanie: 1. Mąkę przesiewam do miski, wbijam jajko, dodaję sól, cukier, wlewam mleko, wodę oraz olej i całość mieszam dokładnie trzepaczką, aż ciasto uzyska gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana). 2. Odstawiam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło. 3. Chochelkę ciasta wlewam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzam równomiernie i smażę z obydwu stron na lekko złoty kolor
Kulinarny Pamiętnikwiosennym, zielonym kolorze. To był strzał w dziesiątkę. Użyłam samych zdrowych i pysznych składników. Lody nie zawierają jajek, tłustej śmietany a co najważniejsze cukru. Są kremowe, słodkie i bardzo owocowe. Nikt nie zorientowałby się, że użyto to ich zrobienia szpinaku. Nawet osoby na diecie mogą się nimi zajadać beż wyrzutów sumienia. A jeśli Wasze dzieci nie przepadają za szpinakiem
Mienta blogzachęcam do upieczenia w wersji z galaretką. Składniki: Ciasto szpinakowe: 3 jajka 450 g mrożonego szpinaku(rozdrobniony) 3/4 szkl cukru 1,5 szkl mąki pszennej typ 500 0,5 szkl mąki krupczatki 0,5 szkl oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Bita śmietana: 250 ml zimnej śmietanki 30% 125 g mascarpone Mlekoma 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 galaretka(...)przygotować w 400 ml wody wylać do płaskiego naczynia i odłożyć do stężenia. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Jajka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać porcjami szpinak i miksować na wolnych obrotach. Następnie dodawać naprzemiennie i małymi porcjami olej i mąki. Gdy masa będzie jednolita wylać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej na dnie papierem
Ala piecze i gotujemleka 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajko sól olej rzepakowy do smażenia 200 gram szpinaku u mnie mrożony 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 2 dość grube plastry sera feta 200 gram twarożku 100 gram sera żółtego 1 opakowanie sera topionego mała śmietana 12% 1/2 szklanki bulionu 1/2 cukinii podsmażonej Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy razem odstawiamy(...)oleju cienkie naleśniki. Szpinak rozmrażamy w rondelku. Wodę która powstanie podczas gotowania odlewamy dodajemy łyżkę masła oraz rozdrobniony czosnek i chwile podsmażamy. Studzimy. Po tym czasie dodajemy ser feta oraz twarożek mieszamy i wtedy opcjonalnie możemy dodać sól, oraz swoje ulubione przyprawy. ja dodałam duże ilości pieprzu i dodatkowo ząbek czosnku. Bulion lekko podgrzewamy dodajemy śmietanę, ser topiony i energicznie
NaKońcuJęzykaszczaw, będzie chłodnik ze szczawiu. Polecam również: Chłodnik z avocado Zielony chłodnik z grzankami Koktajl warzywny ze szpinakiem Składniki: 1 pęczek botwinki 5 rzodkiewek 2 łyżko siekanego młodego koperku 2 łyżki siekanego szczypiorku 400 ml jogurtu greckiego 200 ml kwaśniej śmietany 12 % sól morska i pieprz do smaku 2 łyżki octu jabłkowego Buraczki z botwinką myjemy, aby nie było
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDawno nie jadłam tak dobrej zupy! Jeżeli jesteś fanem zupy czosnkowej, to ta tym bardziej Ci posmakuje... Składniki: 450 g szpinaku mrożonego 1 cebula 6 ząbków czosnku 2-3 duże ziemniaki 2 łyżki oliwy 200 ml śmietany 30% 1 litr bulionu sól, pieprz grzanki ser żółty (do posypania po wierzchu) Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy ze skórki. Cebulę kroimy(...)zeszklenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Podsmażamy około 5-6 min. Zawartość patelni przenosimy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy mrożony szpinak i zagotowujemy. Następnie gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie, a szpinak się rozmrozi i rozpadnie. Zestawiamy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę, przyprawiamy pieprzem oraz
Kuchnia MagdaLenyjuż się to stanie przelewam go przez sitko, odsączam łyżką. Do stojącego blendera (kielichowego, z dzbankiem) dodaję pozostałe (powyższe) składniki dodaję także szpinak. Blenduję, w razie konieczności dodaję jeszcze mleko. Ciasto ma mieć konsystencję lejącej śmietany. Na patelni naleśnikowej (bez oleju) smażę naleśniki. Składniki na farsz: 1 kostka białego półtłustego sera 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki chrzanu
MojaQchnia.pltrzeba było mnie przekonywać, bo te ubóstwiam. Sami zobaczcie nasze menu i smakowite fotografie z warsztatów: Staropolski krem z raków z kwaśną śmietaną Mule duszone w mleku kokosowym, kolendrą i chilli Roladki z pstrąga ze szpinakiem i orzechami w sosie kurkowym Risotto szafranowe z krewetkami Ilość zdjęć ograniczyłam w miarę możliwości do minimum. Każde danie było fantastyczne. Eksplozja smaków wprawiała
Karola gotujeświeżo startej) 1 większy ząbek czosnku 1/3-1/4 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu około 1 szklanki świeżego szpinaku (lekko ubitego w szklance) olej do smażenia Szpinak zmiksować blenderem. Dodać resztę składników i zmiksować na ciasto o konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać mąki lub jogurtu. Odstawić na kilka minut, aby ciasto odpoczęło. Smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu średniej grubości placki
Codzienna kuchnia niecodziennastołu" * Przystawka zimna: siekany śledź z rydzami, czerwoną cebulą, gorczycą z limonowo - kaparowym winegretem Przystawka ciepła: sandacz na sosie z raków z młodym szpinakiem i zielonym groszkiem Zupa: botwina z sadzonym jajkiem przepiórczym i puszystą kwaśną śmietaną Danie główne: pieczone kotlety jagnięce podane na puree z ziemniaków i boczniaków z sosem z czerwonego wina i rozmarynu i z karmelizowanymi warzywami
SzczyptaSmaQChrupiące, złociste i pieczarkowe. Błyskawiczne w przygotowaniu. Idealne do czerwonego barszczyku. Można zamiast pieczarek nadziać je szpinakiem lub przygotować na słodko z ulubionymi owocami. Polecam. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 30 deko pieczarek 1 mała cebula 3 łyżki 12% śmietany 1- 2 łyżki masła 1 jajko sól świeżo zmielony czarny pieprz Pieczarki umyłam. Pokroiłam je na plasterki(...)dopóki nie odparował z nich sok. Farsz nie powinien być za rzadki. Dodałam śmietanę, przyprawiłam solą i pieprzem. Wyjęłam z zamrażalnika płat ciasta francuskiego. Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej. Pokroiłam go na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładałam nadzienie z pieczarek. Można nadziać ciasto również szpinakiem. Składałam ciasto na pół po przekątnej na kształt trójkątów. Boki dociskałam widelcem. Każdy rożek
potrawyregionalnebobu a potem zmiksować. Wywar przecedzić, mięso i warzywa przepuścić przez maszynkę oraz boczek. Przyprawić pieprzem wbić jajka, wymieszać mikserem dodać śmietanę i wywar. Mięso podzielić na pół, do jednej części dać zmiksowany bób a do drugiej zmiksowany szpinak. Włożyć pasztet do foremki i piec ok 30 min w 200 st. Można zwiększyć ilość szpinaku wtedy różnica kolorystyczna będzie wyraźniejsza
harrisaserka mascarpone, 3 krople olejku waniliowego, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 opakowania śmietan-fix, 2 łyżki cukru pudru (do smaku, można dodać więcej lub mniej) owoc granatu Dodatkowo potrzebna jest odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania formy. Przygotowanie: W pierwszy kroku rozmrażamy szpinak – najlepiej zrobić to pół dnia (lub nocy) wcześniej, przed planowanym pieczeniem. Rozmrożony szpinak można osączyć(...)miało jednolitą konsystencję dodajemy dobrze odsączony szpinak i całość mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do przygotowanej formy. Pieczemy przez ok. 50-60 minut (do suchego patyczka). W trakcie pieczenia obieramy owoc granatu. Masę przygotowujemy dopiero jak ciasto będzie upieczone i wystudzone. Ubijamy zimną śmietankę dodajemy do niej mascarpone. W trakcie ubijania dodajemy śmietan-fix, aromat i cukier waniliowy oraz cukier
rozgotowana