szpinak ze śmietaną - 1497 przepisów (strona:57/100)

Razowa tarta z boczniakami 165

świeżych drożdży 60 ml wody 2 łyżki oleju lub oliwy 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 250 gramów liści szpinaku 300 gramów boczniaków ostrygowatych  1 duża czerwona cebula 2 duże ząbki czosnku 125 gramów sera ricotta  125 ml śmietany 12 lub 18% 1 jajko 1 łyżka masła 1 łyżka oleju sok z połowy cytryny sól, pieprz do smaku(...)chwili dodajemy szpinak. Smażymy na dużym ogniu, aż całość dobrze odparuje.  Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Całość polewamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostudzenia.  Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, program góra/dół. Formę do tarty smarujemy olejem, wykładamy ciasto na spód.  Mieszamy ser, śmietanę i jajko na jednolitą masę

Garniec Magalie
Leśny mech z cytrynową nutą 310

lekkie, niezbyt słodkie, z wyraźną nutą cytrynową. Polecam! Składniki: Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku (około 290g po odciśnięciu) 4 jajka szczypta soli 250 g cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa: 400 ml śmietany 36% cukier puder do smaku śmietan-fix 250g mascarpone sok z ½ cytryny skórka(...)zneutralizuje smak proszku do pieczenia) oraz partiami szpinak. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28cm i pieczemy w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 45 minut. Studzimy. Ciasto rozkrawamy na dwie części. Dolny blat powinien być nieco grubszy od górnego. Górę rozkruszamy. Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z śmietan-fixem aż uzyskamy łagodne pagórki. Partiami dodajemy mascarpone oraz

Pyry na Gaz
Pierogi z pieca ze szpinakiem 94

Ciasto: 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku 150 g sera feta ząbek czosnku szczypta soli pieprz do smaku 50 dag parmezanu łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko, pestki dyni. Sos czosnkowy: 200 g śmietany 18% łyżka majonezu pieprz ząbek czosnku Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać cukier, sól oraz mąkę. Wyrobić(...)masła. Wrzucić szpinak, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, sól oraz pieprz. Po chwili smażenia dorzucić rozdrobniony ser feta oraz utarty parmezan. Smażyć do momentu rozpuszczenia serów. Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni. Piec około 2o minut do zarumienienia. Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem

Bullio
Pierogi z pieca ze szpinakiem 104

Ciasto: 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku 150 g sera feta ząbek czosnku szczypta soli pieprz do smaku 50 dag parmezanu łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko, pestki dyni. Sos czosnkowy: 200 g śmietany 18% łyżka majonezu pieprz ząbek czosnku Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać cukier, sól oraz mąkę. Wyrobić(...)masła. Wrzucić szpinak, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, sól oraz pieprz. Po chwili smażenia dorzucić rozdrobniony ser feta oraz utarty parmezan. Smażyć do momentu rozpuszczenia serów. Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni. Piec około 2o minut do zarumienienia. Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem

Bullio
Pierogi z pieca ze szpinakiem 346

Ciasto: 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku 150 g sera feta ząbek czosnku szczypta soli pieprz do smaku 50 dag parmezanu łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko, pestki dyni. Sos czosnkowy: 200 g śmietany 18% łyżka majonezu pieprz ząbek czosnku Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać cukier, sól oraz mąkę. Wyrobić(...)masła. Wrzucić szpinak, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, sól oraz pieprz. Po chwili smażenia dorzucić rozdrobniony ser feta oraz utarty parmezan. Smażyć do momentu rozpuszczenia serów. Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni. Piec około 2o minut do zarumienienia. Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem

Bullio
Naleśniki - przepis podstawowy i wersja "ażurowa" 221

Naleśniki - jedno z najprostszych dań, znakomite na śniadanie, nadają się na obiad, pasują na kolację. Można podawać je na słodko - ze śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem, białym serem czy kremem czekoladowym lub w wersji wytrawnej - ze szpinakiem, pieczarkami, po meksykańsku, z mieszanką warzyw. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis podstawowy na naleśniki i małą wariację na ich temat.   Przepis podstawowy(...)cukru Przygotowanie: 1. Mąkę przesiewam do miski, wbijam jajko, dodaję sól, cukier, wlewam mleko, wodę oraz olej i całość mieszam dokładnie trzepaczką, aż ciasto uzyska gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana). 2. Odstawiam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło. 3. Chochelkę ciasta wlewam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzam równomiernie i smażę z obydwu stron na lekko złoty kolor

Kulinarny Pamiętnik
Owocowe lody ze szpinakiem 214

wiosennym, zielonym kolorze. To był strzał w dziesiątkę. Użyłam samych zdrowych i pysznych składników. Lody nie zawierają jajek, tłustej śmietany a co najważniejsze cukru. Są kremowe, słodkie i bardzo owocowe. Nikt nie zorientowałby się, że użyto to ich zrobienia szpinaku. Nawet osoby na diecie mogą się nimi zajadać beż wyrzutów sumienia. A jeśli Wasze dzieci nie przepadają za szpinakiem

Mienta blog
Ciasto leśny mech z galaretką i grzybkami 732

zachęcam do upieczenia w wersji z galaretką. Składniki: Ciasto szpinakowe: 3 jajka 450 g mrożonego szpinaku(rozdrobniony) 3/4 szkl cukru 1,5 szkl mąki pszennej typ 500 0,5 szkl mąki krupczatki 0,5 szkl oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Bita śmietana: 250 ml zimnej śmietanki 30% 125 g mascarpone Mlekoma 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 galaretka(...)przygotować w 400 ml wody wylać do płaskiego naczynia i odłożyć do stężenia. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Jajka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać porcjami szpinak i miksować na wolnych obrotach. Następnie dodawać naprzemiennie i małymi porcjami olej i mąki. Gdy masa będzie jednolita wylać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej na dnie papierem

Ala piecze i gotuje
Naleśniki ze szpinakiem w sosie serowym ( bezglutenowe) 199

mleka 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajko sól olej rzepakowy do smażenia 200 gram szpinaku u mnie mrożony 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 2 dość grube plastry sera feta 200 gram twarożku  100 gram sera żółtego 1 opakowanie sera topionego  mała śmietana 12% 1/2 szklanki bulionu 1/2 cukinii podsmażonej Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy razem odstawiamy(...)oleju cienkie naleśniki. Szpinak rozmrażamy w rondelku. Wodę która powstanie podczas gotowania odlewamy dodajemy łyżkę masła oraz rozdrobniony czosnek i chwile podsmażamy. Studzimy. Po tym czasie dodajemy ser feta oraz twarożek mieszamy i wtedy opcjonalnie możemy dodać sól, oraz swoje ulubione przyprawy. ja dodałam duże ilości pieprzu i dodatkowo ząbek czosnku. Bulion lekko podgrzewamy dodajemy śmietanę, ser topiony i energicznie

NaKońcuJęzyka
Chłodnik z botwinki z rzodkiewką 197

szczaw, będzie chłodnik ze szczawiu. Polecam również: Chłodnik z avocado Zielony chłodnik z grzankami Koktajl warzywny ze szpinakiem   Składniki: 1 pęczek botwinki 5 rzodkiewek 2 łyżko siekanego młodego koperku 2 łyżki siekanego szczypiorku 400 ml jogurtu greckiego 200 ml kwaśniej śmietany 12 % sól morska i pieprz do smaku 2 łyżki octu jabłkowego Buraczki z botwinką myjemy, aby nie było

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ZUPA SZPINAKOWO-CZOSNKOWA 108

Dawno nie jadłam tak dobrej zupy! Jeżeli jesteś fanem zupy czosnkowej, to ta tym bardziej Ci posmakuje...   Składniki: 450 g szpinaku mrożonego 1 cebula 6 ząbków czosnku 2-3 duże ziemniaki 2 łyżki oliwy 200 ml śmietany 30% 1 litr bulionu sól, pieprz grzanki ser żółty (do posypania po wierzchu) Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy ze skórki. Cebulę kroimy(...)zeszklenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Podsmażamy około 5-6 min. Zawartość patelni przenosimy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy mrożony szpinak i zagotowujemy. Następnie gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie, a szpinak się rozmrozi i rozpadnie. Zestawiamy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę, przyprawiamy pieprzem oraz

Kuchnia MagdaLeny
Naleśniki szpinakowe z łososiem – super przekąska na imprezę 288

już się to stanie przelewam go przez sitko, odsączam łyżką. Do stojącego blendera (kielichowego, z dzbankiem) dodaję pozostałe (powyższe) składniki dodaję także szpinak. Blenduję, w razie konieczności dodaję jeszcze mleko. Ciasto ma mieć konsystencję lejącej śmietany. Na patelni naleśnikowej (bez oleju) smażę naleśniki.   Składniki na farsz: 1 kostka białego półtłustego sera 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki chrzanu

MojaQchnia.pl
Warsztaty kulinarne ryby i owoce morza w Kulinarnych Kreacjach w Krakowie 155

trzeba było mnie przekonywać, bo te ubóstwiam. Sami zobaczcie nasze menu i smakowite fotografie z warsztatów: Staropolski krem z raków z kwaśną śmietaną Mule duszone w mleku kokosowym, kolendrą i chilli Roladki z pstrąga ze szpinakiem i orzechami w sosie kurkowym Risotto szafranowe z krewetkami Ilość zdjęć ograniczyłam w miarę możliwości do minimum. Każde danie było fantastyczne. Eksplozja smaków wprawiała

Karola gotuje
Zielone placuszki ze szpinakiem 127

świeżo startej) 1 większy ząbek czosnku 1/3-1/4 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu około 1 szklanki świeżego szpinaku (lekko ubitego w szklance) olej do smażenia Szpinak zmiksować blenderem. Dodać resztę składników i zmiksować na ciasto o konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać mąki lub jogurtu. Odstawić na kilka minut, aby ciasto odpoczęło. Smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu średniej grubości placki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Hotel od kuchni. SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój 225

stołu" * Przystawka zimna: siekany śledź z rydzami, czerwoną cebulą, gorczycą z limonowo - kaparowym winegretem Przystawka ciepła: sandacz na sosie z raków z młodym szpinakiem i zielonym groszkiem Zupa: botwina z sadzonym jajkiem przepiórczym i puszystą kwaśną śmietaną Danie główne: pieczone kotlety jagnięce podane na puree z ziemniaków i boczniaków z sosem z czerwonego wina i rozmarynu i z karmelizowanymi warzywami

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania