szpinak ze śmietaną - 1497 przepisów (strona:53/100)

Zielone ciasto z jagodami 165

cukier waniliowy do nasączenia: 30 ml mocnej herbaty, 10 ml rumu, 5 ml soku z cytryny, szczypta cukru krem: 500 ml śmietany kremówki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 11 g żelatyny, 50 ml gorącej wody, 400 g jagód* Szpinak zmiksować z sokiem z cytryny. Odcedzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi(...)zmiksowany szpinak, ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Foremkę posmarować masłem i oprószyć mąką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na 15-18 minut. Upieczone ciasto wyjąć z foremki i od razu położyć na papierze do pieczenia do góry spodem, pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić

królestwo garów
Krem Romanesco 157

krem z zielonego kalafiora Romanesco. Składniki: 1 duży kalafior romanesco 1 mały kalafior zwykły 3 kostki mrożonego szpinaku 1 litr bulionu warzywnego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki Wielkopolskiegooleju rzepakowego Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: Po łyżce gęstej kwaśnej śmietany na porcję Ok 3 łyżki prażonych orzeszków pini Groszek ptysiowy Sposób przygotowania: Olej podgrzewamy na patelni, wrzucamy posiekaną(...)podzielony na różyczki kalafior romanesco, kalafior zwykły oraz szpinak (głównie dla uzyskania koloru). Mieszając co jakiś czas smażymy ok 5 minut. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy przygotowanym bulionem i gotujemy ok 25 minut- do miękkości kalafiora. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Blenderujemy. Krem podajemy na ciepło w towarzystwie kleksa kwaśnej śmietany, uprażonych orzeszków pinii oraz z groszkiem ptysiowym. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Tarta ze szpinakiem, pomidorkami, ricottą i parmezanem 238

Post Tarta ze szpinakiem, pomidorkami, ricottą i parmezanem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Naleśniki nadziewane szpinakiem i twarogiem 152

żółty ser Wykonanie: Naleśniki chyba każdy wie jak zrobić i jakiej ciast powinno być konsystencji, niektórzy wprawdzie dodają np. gazowaną wodę mineralną, śmietanę, zsiadłe mleko, ja napisałam podstawowe składniki. Wracając do przepisu, smażymy naleśniki na oleju. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy ( łatwo odparować możemy w mikrofalówce ), cebulę drobno kroimy, czosnek przepuszczamy przez praskę i razem szklimy na maśle. Mleko łączymy

Smaki Ewy
KETO LEŚNY MECH (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu, laktozy i cukru) 563

witamin oraz minerałów a do tego ma świetne makro ( B 7 g, T 21,5 g , W 2,7 g.) Składniki na ciasto (forma 22-25 cm): 400 g szpinaku świeżego lub mrożonego 12 jajek o temperaturze pokojowej 180 g mąki kokosowej 240 g roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła (LCHF, keto, optymalna) 2 łyżeczki sproszkowanej wanilii(...)keto, LCHF)/ksylitol/cukier dla osób, które ich używają Składniki na krem: 500 g śmietanki kokosowej (adaptacja, keto, LCHF, bez laktozy) lub śmietany 36% (optymalna, LCHF) bądź mascarpone (keto, LCHF, optymalna) Wanilia sproszkowana Opcjonalnie słodzik (keto/LCHF)/ksylitol/cukier   Szpinak umyć, osuszyć i obciąć ogonki. Liście zblendować. Używając szpinaku mrożonego należy go rozmrozić a następnie odcisnąć na sitku z nadmiaru wody. Przygotować

Ola la LCHF
Pierogi z dynią na słodko 188

rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm.  Szklanką wycinamy porcje ciasta. Nakładamy farsz i sklejamy pierożki. Podajemy z sklarowanym masłem lub z bitą śmietaną. Smacznego! Jeśli wolicie pierogi w wersji bardziej wytrawnej polecam ze szpinakiem a przepis znajdziecie  tutaj. pozdrawiam ciepło

Tagebuch po polsku
Perska zupa noworoczna z makaronem 225

pokrojonej mięty pieprzowej 4 duże dymki 150 g świeżego szpinaku 150 g makaronu, pokruszonego 1½ łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka czarnego pieprzu 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, prażone i zgniecione w moździerzu 1 łyżeczka zmielonej kolendry 1 łyżka soli 1,5-2 l warzywnego wywaru 50 ml oliwy kwaśna śmietana do podania Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij(...)produkty z kartonu) i dodaj do zupy oraz pokruszony makaron. Gotuj zupę przez 5 minut. Na koniec włóż opłukany szpinak, wymieszaj i doprowadź zupę do wrzenia. Ewentualnie dopraw solą. Podaj zupę w miseczkach, a na wierzchu połóż łyżkę gęstej śmietany. Smacznego!           The post Perska zupa noworoczna z makaronem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Ciasto Leśne Runo 239

borówkami. Mamo, Tato - jeszcze raz: Wszystkiego Najwspanialszego ! <3  Składniki:  Ciasto: 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 3 jajka 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 500 ml śmietany 36% 2 opakowania śmietan-fix 250 g serka mascarpone oraz 2 owoce granatu Przygotowanie: Jajka ucieramy(...)mikserze z cukrem. Następnie dodajemy olej i chwilę wszystko dalej miksujemy. Rozmrożony i odsączony szpinak dodajemy do masy i mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.  Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - ja użyłam takiej, o średnicy 25 cm. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50-60 minut

Taste Therapy
Włoski tort makaronowy 467

WARSTWA BIAŁA: 400g fileta z indyka lub kurczaka 200g sera sałatkowo-kanapkowego oliwa z oliwek WARSTWA ZIELONA: 450g szpinaku rozdrobnionego 3 ząbki czosnku sól pieprz oliwa z oliwek DEKORACJA: 1 mozzarella oliwki czarne pomidorki koktajlowe oliwa z oliwek W miseczce roztrzepać śmietanę z jajkami i odstawić. WARSTWA CZERWONA: cebulę pokroić drobno i usmażyć na oliwie z oliwek. Wlać przecier pomidorowy(...)BIAŁA: filet z indyka pokroić i usmażyć na oliwie z oliwek. Wrzucić do rozdrabniacza. Do mięsa dodać ser feta i wlać 1/3 mieszanki jajecznej. Wszystko razem wymieszać. WARSTWA ZIELONA: Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Usmażyć na oliwie z oliwek, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec do przestudzonego szpinaku, wlać resztę mieszanki jajecznej. Makaron ugotować al dente

https:KKuchniaMniam
Potrawka z kurczaka ze szpinakiem i brokułem 172

mnie często gości w wersji obiadowej.  3 filety z piersi kurczaka (pojedyncze) Przyprawa do kurczaka 1 cebula 450 g mrożonego szpinaku (w kostkach) ½ główki brokułu 3 ząbki czosnku 150 g sera feta 1 szklanka wody 2 łyżki śmietany 18% Sól Pieprz Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebule kroimy w kostkę, szklimy na patelni

VioletoweKucharzenie
Zielone szpinakowe naleśniki jaglane z truskawkami 164

łyżeczka domowego cukru waniliowego (opcjonalnie) Farsz: 200 g twarogu półtłustego 3-4 łyżki śmietany kwaśnej 12% lub 18% 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub mniej Poza tym: domowy dżem truskawkowo-rabarbarowy 300 g truskawek  suszona żurawina i wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowanie: Szpinak rozmróź wcześniej na sitku, aby odcisnąć nadmiar wody po rozmrożeniu. Możesz też użyć świeżego, ciasto będzie(...)robiłam pół na pół, bo zapomniałam o wcześniejszym zblendowaniu szpinaku i ciasto nie było równomiernie zielone. Przelałam więc partiami do malaksera i zmiksowałam, a potem dałam do nowej miski. :) Gotowe ciasto odstaw na 15-30 minut, aby odpoczęło. Twaróg utrzyj łyżką lub blenderem z cukrem waniliowym i śmietaną. Truskawki umyj, obierz z szypułek i pokrój w plasterki.  Naleśniki smaż

Anioszek w kuchni
Curry z dynią, ciecierzycą i szpinakiem 132

kokosowe. Dodać przyprawy, dusić jeszcze kilka minut pod przykryciem. Na sam koniec do potrawy dodać ugotowaną ciecierzycę. Podawać z bagietką, kleksem śmietany lub posypane świeżą kolendrą. Życzę smacznego!   /inspiracja KwestiaSmaku/ Artykuł Curry z dynią, ciecierzycą i szpinakiem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Babka ze szpinakiem i galaretkową bitą śmietaną 156

Szpinaku nie czuć tu wcale. Składniki są tak wyważone, że czuć tylko słodką babkę urozmaiconą dodatkiem bitej śmietany z galaretką. Ta galaretkowa bita śmietana sprawia, że ciasto nie jest suche, jak to w przypadku babek bywa, a jest wyjątkowo przyjemne dla podniebienia. Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: - 220 gram Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej - 250 gram cukru trzcinowego - 150 gram szpinaku (użyłam mrożonego

Wielopokoleniowo
Kurczak podwójnie zielony 167

niebieską pleśnią, np. Bavaria Blu, Turek Blue, Gorgonzola pół łyżeczki tymianku,  pół łyżeczki ziół prowansalskich pieprz z młynka 250-300 g szpinaku (rozmrożonego lub świeżego) 3 łyżeczki masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka mąki 1 płaska łyżeczka cukru szczypta vegety 3-4 łyżki soku z cytryny biały pieprz i sól do smaku Piekarnik(...)sera odkrajam 5-6 cienkich plasterków, resztę rozkruszam na kurczaka, naczynie szczelnie przykrywam folią aluminiową, wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. W tym czasie przygotowuję szpinak - na patelni roztapiam masło, podsmażam (do zrumienienia) czosnek, uważając, żeby się nie przypalił. Dodaję szpinak, podsmażam, dodaję cukier, vegetę, zmniejszam ogień, przykrywam i duszę ok. 3 minuty. Posypuję równomiernie mąką, zasmażam

Kuchnia Prezydentowej