szpinak ze śmietaną - 1497 przepisów (strona:52/100)

Tarta z botwinką, szpinakiem i szparagami 130

200g mąki pszennej 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli  Dodatki: 200 mięsa mielonego 1 cebula 1/2 pęczka botwiny 250g szpinaku  5-7 białych szparagów  olej sól, pieprz, papryka słodka Masa śmietanowo-jajeczka 2 jajka L 300ml śmietany 18% sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 1. Masło kroimy na kawałki, łączymy z mąką, jajkiem i solą. Wyrabiamy rękoma(...)podsmażamy wraz z mięsem mielonym na rozgrzanym oleju. Przyprawiamy. Na osobnej patelni podsmażamy posiekaną botwinę i szpinak. Ze szparagów odkrawamy twarde końcówki, obieramy i gotujemy w wysokim garnku do miękkości. Wszystko łączymy ze sobą. Studzimy. Wykładamy na upieczony spód. 3.  Jajka, śmietanę i przyprawy łączymy ze sobą. Wylewamy na tartę. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 190 stopni

Szefowa kuchni
MAKARON ZE SZPINAKIEM, POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I SEREM LAZUR 107

MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 300-350 g makaronu kolanka, 450 g mrożonego szpinaku, większy ząbek czosnku, 100 g sera Lazur (u mnie srebrzysty, można również użyć błękitnego), 6 pomidorków koktajlowych, 3 czubate łyżki śmietany, 20 g startego na drobnych oczkach sera Grana Padano (opcjonalnie), sól, pieprz, papryka słodka, szczypta gałki muszkatołowej(...)wody (często mieszam). Ser pleśniowy kroję w kostkę, pomidorki w ósemki. Do szpinaku dodaję pomidorki i przyprawy - sól, pieprz, gałkę i paprykę słodką, chwilę smażę. Następnie dodaję ser pleśniowy i 2/3 sera Grana Padano, trzymam na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się serów. Na koniec dodaję śmietanę, mieszam, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Przygotowany sos łączę z ugotowanym makaronem

JejKuchnia
Zupa szpinakowa z jajkiem 114

około 1,5 litra wody 5 średnich kartofelków 1/2 małej marchewki 1/2 pietruszki kawałek pora dosł 2cm skrzydełko z kurczaka szpinak ( ja daje mrożony - 3 kulki ) jarzynka naturalna z sola morską pieprz i sól ewent. jeszcze cytryna kwaśna śmietana 18 % Kroimy jarzyny w kostkę, pierwsze wrzucamy ziemniaczki i czekamy aż się zagotują następnie dokładamy resztę jarzyn dodajemy tez jarzynki(...)mnie to trwało z 15 min ) Po tym czasie dajemy nasz szpinak, ja kupuje zawsze taki: Te trzy kuleczki wystarczają na te 1,5 litra zupy. Dodajemy je i mieszamy czekając do ich rozpadnięcia się. W tym czasie  w kubku lub garnuszku rozrabiamy 5 dużych łyżek śmietany z wodą z zupy ( hartujemy ). Następnie wlewamy śmietanę do zupy i mieszamy

Gotowanie...to proste !
Roladki z mintaja z szpiankowo-ryżowym nadzieniem 143

ryżu 100 g mini marchewek 0,5 szklanki bulionu 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 0,5 łyżeczki świeżego  koperku Sól Pieprz Filety z mintaja rozmrażamy. Doprawiamy przyprawą do ryb z każdej strony. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. W osobnym garnku(...)Szpinak mieszamy z ugotowanym ryżem. Na każdy płacie ryby układamy po całości szpinak z ryżem oraz na brzegu po kilka marchewek. Zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką. Układamy je w wysmarowanym masłem naczyniem żaroodpornym.  W garnku gotujemy bulion. Dolewamy mąkę rozmieszaną w odrobinie wody oraz śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym koperkiem.  Podlewamy nim rybne roladki. Pieczemy przez

VioletoweKucharzenie
Leśny mech 310

szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml śmietanki 30 % 2  śmietan-fixy (zagęstnik do śmietany) cukier waniliowy + 2 łyżki cukru pudru 1 szt granatu do dekoracji *) można zastosować wersję z kremem z serkiem mascarpone Wykonanie: Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody na sitku, najlepiej dzień wcześniej rozmrażać na sitku, aby obciekł z wody, następnie(...)szpinaku, tak na trzy porcje i rózgą wmieszać dokładnie, ta czynność jest ważna z uwagi na równe wybarwienie koloru ciasta. Ciasto przelać na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na 180 st. i piec 40-45 min góra/dół ( ja stosuję termoobieg, wówczas krócej piekę , najwyżej 30 min. Po ostudzeniu skroić wierzch ciasta odłożyć na bok. Śmietanę

kgwjanczewo
Leśny mech 209

jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 ml oleju 2 łyżeczki proszku 1 łyżeczka sody oczyszczonej 250 g świeżego szpinaku 2 łyżeczki soku z cytryny skórka z cytryny Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego + woda z cytryną lub wytrawne białe wino na poncz, dowolne owoce(...)temperaturze pokojowej) ubijamy na gęstą puszystą pianę razem z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy razem mąki, proszek i sodę. Przesiewamy do miski. Do ubitych jajek dodajemy olej, zmiksowany szpinak, sok i skórkę z cytryny. Mieszamy delikatnie szpatułką. W kilku partiach dodajemy przesiane suche składniki, mieszamy delikatnie szpatułką. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy ok. 1 godz

Ciastkozercy
Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św. Patryka 174

denka) : 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU 300g pstrąga łososiowego - tradycyjny łosoś też się nada 450g szpinaku mrożonego - ważony jeszcze zamrożony, u mnie od razu ze śmietaną - zakup z LIDLa 100g podsmażonych pieczarek - pokrojone w półplasterki, podsmażone i odparowane na patelni; zawsze przygotowuję wcześniej i mrożę gotowe porcje do szybkiego wyjęcia 100g(...)pokroić w kawałki i dodać dołożyć do składników na patelni - kawałki nie muszą być zbyt drobne, i tak ryba rozpadnie się podczas smażenia. Cebula, czosnek, ryba, pieczarki Po dodaniu szpinaku Porcję już przygotowanych pieczarek - umyte, pokrojone w półtalarki, podsmażone i uduszone na patelni do odparowania wody, poporcjowane i zamrożone do szybkiego użycia - wyjąć wcześniej z zamrażalki i pozwolić im się

Grunt to przepis!
Naleśnikowy tydzień: Zielone naleśniki 152

wciąż miksując wlać roztopione masło i sok z cytryny. Na koniec dodać odparowany i rozdrobniony na papkę szpinak (można zblendować). Po dodaniu szpinaku można jeszcze dosypać mąki, jeśli uznacie, że ciasto jest za luźne. Powinno mieć konsystencję śmietany. Smażyć na odrobinie tłuszczu. Podawać posmarowane serkiem z kawałkami łososia i zwinięte w rulonik. Tosia pożarła naleśnika z samym serkiem. Mimo

Przepysznik - BLW i nie tylko
ZUPA Z DYNI ZE SZPINAKIEM 160

efektu i smaku takiej zupy.Delikatnie kremowa,przypominająca smakiem dobrą zupę pomidorową,wyczuwalny smak szpinaku i czosnku.Pycha...   1 i 1/4 kg.miąższu z dyni 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 marchewki 4 pomidory 4 łyżki oleju gałązka tymianku 2 litry bulionu warzywnego po 4 łyżki tłustej śmietany gałka muszkatołowa sól pieprz 200g.szpinaku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Dynię,czosnek,cebule i marchewkę pokroić w kostkę(...)czosnek.Dodać dynię,dusić 5 min.Dodać marchewkę,pokrojone pomidory,umyty tymianek i bulion.Gotujemy 15 min.Wyjmujemy tymianek,zupę miksujemy,mieszamy ze śmietaną,doprawiamy gałką muszkatołową,solą i pieprzem.Resztę pomidorów myjemy i kroimy w kostkę.Szpinak myjemy,kroimy,razem z pomidorami dusimy na reszcie oleju ok 1min.wymieszać z zupa.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Leśny mech bez cukru i bez glutenu 194

szklanki ksylitolu     1 szklanki oleju      500 g szpinaku (ja użyłam świeżego z ogrodu ale możesz zastosować mrożony)     3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem:     300 ml śmietany kremówki     250 g serka mascarpone     sok z połówki cytryny (do smaku(...)proszkiem i   odsączony, zblendowany szpinak. Miksuję aż wszystko się połączy. Ciasto przekładam do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piekę w 180 st. C aż do momentu suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzę. Po czym przekrawam na pół. Z jednej połówki zeskrobuję wierzch i odkładam do miseczki. Gdy ciasto stygnie przygotowuję krem: śmietanę ubijam, następnie dodaję ksylitol

Bon Appetit Małgorzaty
Schab zapiekany pod szpinakiem i jabłkami z serem 200

najlepiej. Nigdy więcej dumania nad składnikami. ;) 4 plastry wieprzowego schabu bez kości (grubości ok.1,5cm) 350g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 2 duże, twarde i kwaśne (ważne!) jabłka 50g żółtego sera 3 średniej wielkości ząbki czosnku pół małego kubeczka jogurtu bałkańskiego lub kwaśnej śmietany 18% kawałek twardego masła lub margaryny świeżo mielony pieprz czarny i sól morska Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem(...)wrzucamy do szpinaku. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i dobrze mieszamy. Szpinak rozprowadzamy dość równomiernie na ułożonym wcześniej serze. Kolejną warstwą są starte jabłka. Obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce warzywnej. Gdy już rozłożymy je w naczyniu, wygładzamy powierzchnię potrawy za pomocą jogurtu naturalnego lub śmietany. Wierzch posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy naczynie do nagrzanego

Kuchenna Kontrrewolucya
szpinakowe naleśniki z "ruskim" nadzieniem... 141

NADZIENIE "RUSKIE": twaróg półtłusty 70 dag, szczypiorek 1 pęczek, cebula podsmażona 4 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 12% 200 ml do dzbanka blendera wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, dodać wcześniej odmrożony szpinak, wlać olej i z 3/4 litra mleka, dokładnie zmiksować wszystko z dzbanka przelać do pojemnika, jeśli ciasto jest za gęste

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron z boczkiem i parmezanem 342

Zastanawialiście się kiedyś ile składników wystarczy aby przygotować szybki i smaczny obiad? Już odpowiadam… Potrzebujemy dosłownie kilku składników aby przygotować niezwykle aromatyczne i rodem wywodzące

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krem szpinakowy 147

mnie rewelacja!  Lekka, łatwostrawna zupa krem ze szpinakiem, a przede wszystkim szybka w przygotowaniu :) >Składniki: 0,5l bulionu 300g szpinaku 2 średniej wielkości ziemniaki marchewka duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyzki śmietany 12% sól, pieprz do smaku >Przygotowanie: 1.Cebule i czosnek drobno kroimy i zeszklić na rozgrzajen patelni. 2. Ziemniaki i marchewke obrać i pokroić

FITBUuK
LETNIA SAŁATKA WARZYWNA Z SOSEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM 162

małych ziemniaków, 5-6 łyżek groszku Bonduelle, 4 rzodkiewki, 3 jajka ugotowane na twardo, 1/2 cebuli czerwonej, 2 większe garście mieszanki sałat ze szpinakiem, 2 pomidorki koktajlowe, łyżka posiekanego szczypiorku; sos: 2 łyżki śmietany, łyżka majonezu, łyżeczka ostrej musztardy, 1/2 łyżeczki płynnego miodu. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie, obieram. Kroję w kostkę. Jajka dzielę na ósemki, cebulę

JejKuchnia