dnem rozpuścić masło, dodać cebulę i kurczaka. Smażąc zrumienić mięso. Wlać bulion i dusić do miękkości. Gdy kurczak jest już prawie miękki, wlać śmietanę i dusić 10 minut. Podawać z kluskami kładzionymi lub ryżem. Podałam ze szpinakiem po angielsku . W przepisie oryginalnym jest mąka, którą zagęszczamy sos, ja mąki nie dodałam. Sos zagęścić można przez gotowanie. * ja użyłam śmietanę
królestwo garówSkładniki na 2 porcje: 150 g makaronu ( u mnie tagliatelle) duża garść świeżego szpinaku 50 g sera pleśniowego typu Lazur 6 szt suszonych pomidorów w oleju 6 łyżek śmietany 30% 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła pieprz biały sól Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szpinak pozbawiamy ogonków, rwiemy na mniejsze kawałki. Czosnek siekamy. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki
Moja Galeria SmakuMakaron ze szpinakiem i kurczakiem. Szpinak wiele osób odstrasza, ale wystarcza dodać do zielonej papki słodką śmietanę, czosnek i trochę soku z cytryny, a nabiera naprawdę dobrego smaku. Każdy powinien spróbować i dopiero ocenić czy taki straszny. Ja prezentuje mięsną wersję z piersią kurczaka. Polecam:) Składniki 250 g szpinaku 200 g makaronu 200 g śmietanki 30% 1 pierś kurczaka
zjem to blog kulinarnyzdrowym łososiem. TAGLIATELLE W SOSIE ŚMIETANOWO-SZPINAKOWYM Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM (składniki na 4 porcje) - 250 gram makaronu tagliatelle - 150 gram świeżego szpinaku (chociaż polecam więcej, makaron powinien być cały zielony ;) ) - 150 gram łososia wędzonego - 200 gram śmietany 12% - 1 spora cebula - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - oliwa z oliwek do smażenia - 50 gram sera z niebieską pleśnią (opcjonalnie(...)Jeżeli sezon na szpinak się skończył, można użyć mrożonego. Smażyć przez około 8 min, aż szpinak straci swoją objętość. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej. Dodać pozostałe 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę lub posiekane). Następnie na patelnie dodać pokrojonego łososia wędzonego i zalać śmietaną, wsypać pokruszony ser pleśniowy. Osoby, które chcą maksymalnie zredukować kalorie mogą ten etap pominąć, aczkolwiek
Zgrabne Gotowanieserem. Oczywiście te z serem nie są zgodne z dietą rozdzielną. Dziś mamy wiekszy wybór i przede wszystkim zdrowszy. Składniki na farsz: 450g szpinaku (mrożony lub świeży) 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki gęstej śmietany sól pieprz gałka muszkatałowa bazylia tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni z niewielką ilością tłuszczu
Dieta Rozdzielna i Zdrowiestron solą i pieprzem (ostrożnie z solą, gdyż ser kozi jest bardzo słony) każdy plaster sera koziego przekrój wzdłuż na 2 - 3 części na wierzchu sera rozłóż listki szpinaku całość zwijaj jak na zdjęciu poniżej (przy zwijaniu pomóż sobie woreczkiem) gotowe rolady zepnij po bokach drewnianymi wykałaczkami rozgrzej na patelni oliwę z odrobiną masła obsmaż rolady z obu stron(...)innego naczynia (za chwilę go wykorzystasz) Sos Składniki 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki pszennej, na zasmażkę ok. 150 ml śmietany 30 % lub sojowej wywar z gotowania rolad sól, pieprz 3-4 garście świeżego szpinaku do sosu dodatkowe 4 garście szpinaku, Przygotowanie w osobnym garnku rozgrzej masło dodaj mąkę i podsmażaj ok. 3 min na średnim ogniu
Szybko Szybkowarszpinak na rozgrzanej wcześniej oliwie. Następnie doprawiamy go do smaku - dodajemy rozdrobniony czosnek, pieprz, sól, lubczyk, szczyptę chili cayenne (opcjonalnie można dodać odrobinę śmietany 30%). Gdy już będzie gotowy - odstawiamy i chwilę studzimy. Następnie dodajemy do szpinaku żółtka i dokładnie mieszamy. Białka z kolei ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do szpinaku. Mieszamy. Całość wylewamy na dużą blachę wyłożoną
wege i kropkaSkładniki: Ciasto na muffiny : - 500g mąki - 250ml wody - 40g drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - 3 łyżki masła Dodatki - 4 jajka - świeże liście szpinaku - szynka parmeńska Sos - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki śmietany 18% do zup - 2 łyżki serka mascarpone Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąkę i resztę(...)momentu ścięcia się białka. Szynkę podsmażamy z obu stron. Składniki na sos bardzo dokładnie mieszamy. Muffiny przecinamy na pół, smarujemy masłem i układamy szynkę, jajko i liście szpinaku. Na wierzch nakładamy
Pan i Pani Smith w kuchniprzecierem, gotuj gulasz przez 25 minut. Jeśli wolisz soczewicę bardziej w całości możesz ją dodać na 15 minut przed końcem gotowania. Następnie dodaj opłukany szpinak i pomidory. Gotuj przez 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę. Spróbuj czy gulasz jest wystarczająco doprawiony. Na patelni zrumień boczek. Pokrusz i posyp nim gulasz Ugotuj bulgur. Podaj gulasz z kaszą. Spara Spara Spara
codojedzeniaszkl * proszek do pieczenia – 1 czubata łyżeczka * jajko – 2 szt * cukier waniliowy – 1 łyżka * szpinak świeży – 2 garści * sok z cytryny – 1 łyżka * cukier – 3/4 szkl * sól – 1 szczypta KREM: * śmietana 36% – 400 ml * mascarpone – 100 g * biała czekolada – 100 g * cukier puder – 1 łyżka * żelatyna – 1 łyżka(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BABECZKI: Umyty szpinak miksujemy z olejem Kujawskim na gładką masę. Jajka ubijamy z cukrami na puch, a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy sok z cytryny i masę szpinakową. Nie przerywając miksowania wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą – miksujemy kilkanaście sekund – tylko do połączenia składników. Wylewamy porcjami do formy na muffiny wyłożonej papilotkami
Ostra na SłodkoNiektórzy nie wyobrażają sobie piątku bez obiadu z rybą. W takim razie proszę bardzo… łosoś z porami w cieście francuskim to propozycja dla tych wszystkich
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mięsa”, bo gdy zrezygnujemy z szynki/boczku otrzymamy pyszne danie jarskie:) 500 g makaronu 450 g mrożonego szpinaku 3-4 ząbki czosnku (lub więcej,wg uznania) 2 duże cebule 200 g szynki wędzonej lub boczku 100 g serka topionego 250 g śmietany kremówki Makaron gotujemy al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzamy. Przelewamy zimną wodą. Odstawiamy. Plasterki szynki/boczku kroimy(...)kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, pod koniec dodając szynkę/boczek i smażymy jeszcze chwilę. Odkładamy. Na patelni podgrzewamy szpinak. Dodajemy podsmażone cebule z szynką oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wlewamy śmietanę, oraz dodajemy pokrojony serek topiony (równie dobrze sprawdza się serek topiony z pojemniczka). Podgrzewamy do czasu, aż serek sie roztopi. Nie gotujemy
Smaki Na Talerzuśrednicy 28 cm) spód: 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 łyżeczka soli 1 jajko nadzienie: 250 g szpinaku 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 100 ml śmietany kremówki (38%) 150 g serka ricotta 2 jajka sól pieprz 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 100 g pomidorków koktajlowych 1 łyżka pesto(...)wysypać kulkami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec w 180 st. C. przez kolejne 10 minut. Przestudzić. Na maśle podsmażyć szpinak z czosnkiem, odparować wodę, ostudzić. Kremówkę zmiksować z serkiem, jajkami, solą, pieprzem i ziołami. Na podpieczony spód wyłożyć szpinak, zalać masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół pomidorki, łyżeczką
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodajemy do szpinaku. Mieszamy na średnim ogniu póki ser się nie rozpuści. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty można dodać kapkę śmietany 12%. Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem. Osoby, które nie przepadają za smakiem szpinaku, mogą spróbować wariant na bazie pomidorów
Kolizje Smaków