szpinak ze śmietaną - 1497 przepisów (strona:48/100)

Leniwe pierogi dyniowe 186

szklanki gęstego puree z dyni 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej około 4 szklanek mąki pszennej sól Sos: 200 g świeżego szpinaku 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki masła 100-150 g sera pleśniowego 150 g śmietany kremówki pieprz 1. Ser biały rozetrzeć dobrze widelcem lub przecisnąć przez praskę. Dodać puree z dyni, jajko, sól, mąkę ziemniaczaną(...)masło. Wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i chwilę mieszać na małym ogniu. Dodać szpinak i całość mieszać aż szpinak zwiotczeje. Doprawić mielonym pieprzem (nie dodawałam soli, bo ser pleśniowy jest wystarczająco słony), dołożyć pokruszony na kawałki ser pleśniowy i wlać śmietanę. Mieszać całość przynajmniej do momentu rozpuszczenia sera. Smacznego Post Leniwe pierogi dyniowe pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Szpinakowa na żurku z wasabi i naleśnikiem 180

Uwielbiam żurek, uwielbiam szpinak oraz sushi tak więc i wasabi ;) Składniki na 4 porcje: 2 żurki winiary 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 tubka wasabi 2 ząbki czosnku 4 żółtka 4 naleśniki (skład: mleko, jajko, mąka, szczypta soli) 4 łyżki śmietany sól, pieprz świeże zioła do dekoracji 4 jajka Robimy żurek od winiary wg wskazówek z opakowania. Dodajemy czosnek oraz całą(...)tubkę wasabi. Gdy zupa jest gotowa wrzucamy szpinak i gotujemy aż szpinak się ugotuje.Robimy naleśniki. Naleśniki zwijamy w rulon i kroimy na cienkie paseczki. Gotujemy jajka na twardo. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek. Zupę nalewamy na talerze, robimy kleksy ze śmietany, dodajemy naleśnik pokrojony w paseczki oraz żółtko jajka starte na tarce. Dekorujemy świeżymi ziołami. Najlepiej majerankiem, u mnie bazylia

Bon Appetit Małgorzaty
Chrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere 420

ciasta kruchego: 210 g mąki pszennej (np. krupczatki) 140 g zimnego masła szczypta soli 1 żółtko   Składniki farszu: 500 g świeżego szpinaku 300 g cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 4 jaja 200 ml gęstej śmietany 18% 150 g sera Gruyere w kawałku lub plasterkach gałka muszkatołowa, sól, pieprz   Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło(...)kawałku ) lub pokrojony w drobną kosteczkę (jeśli mamy ser w plasterkach) oraz śmietanę. Wymieszać wszystko. Przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Spróbować. Jeśli smak będzie za słaby, doprawić bardziej . Następnie dodać jaja. Ponownie wszystko wymieszać. Gotowy farsz szpinakowy przełożyć na podpieczony spód. Tartę ze szpinakiem i serem Gruyere wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około

Moja Delicja
Paprykasz z kurcząt - paprykarz z kurczaka 119

dnem rozpuścić masło, dodać cebulę i kurczaka. Smażąc zrumienić mięso. Wlać bulion i dusić do miękkości. Gdy kurczak jest już prawie miękki, wlać śmietanę i dusić 10 minut. Podawać z kluskami kładzionymi lub ryżem. Podałam ze szpinakiem po angielsku . W przepisie oryginalnym jest mąka, którą zagęszczamy sos, ja mąki nie dodałam. Sos zagęścić można przez gotowanie. * ja użyłam śmietanę

królestwo garów
Makaron ze szpinakiem i sosem serowym 115

Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu ( u mnie tagliatelle) duża garść świeżego szpinaku 50 g sera pleśniowego typu Lazur 6 szt suszonych pomidorów w oleju 6 łyżek śmietany 30% 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła pieprz biały sól Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szpinak pozbawiamy ogonków, rwiemy na mniejsze kawałki. Czosnek siekamy. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki

Moja Galeria Smaku
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem 553

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Szpinak wiele osób odstrasza, ale wystarcza dodać do zielonej papki słodką śmietanę, czosnek i trochę soku z cytryny, a nabiera naprawdę dobrego smaku. Każdy powinien spróbować i dopiero ocenić czy taki straszny. Ja prezentuje mięsną wersję z piersią kurczaka. Polecam:) Składniki 250 g szpinaku 200 g makaronu 200 g śmietanki 30% 1 pierś kurczaka

zjem to blog kulinarny
Tagliatelle w sosie śmietanowo-szpinakowym z łososiem wędzonym 205

zdrowym łososiem. TAGLIATELLE W SOSIE ŚMIETANOWO-SZPINAKOWYM Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM (składniki na 4 porcje) - 250 gram makaronu tagliatelle - 150 gram świeżego szpinaku (chociaż polecam więcej, makaron powinien być cały zielony ;) ) - 150 gram łososia wędzonego - 200 gram śmietany 12% - 1 spora cebula - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - oliwa z oliwek do smażenia - 50 gram sera z niebieską pleśnią (opcjonalnie(...)Jeżeli sezon na szpinak się skończył, można użyć mrożonego. Smażyć przez około 8 min, aż szpinak straci swoją objętość. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej. Dodać pozostałe 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę lub posiekane). Następnie na patelnie dodać pokrojonego łososia wędzonego i zalać śmietaną, wsypać pokruszony ser pleśniowy. Osoby, które chcą maksymalnie zredukować kalorie mogą ten etap pominąć, aczkolwiek

Zgrabne Gotowanie
Naleśniki ze szpinakiem 101

serem. Oczywiście te z serem nie są zgodne z dietą rozdzielną. Dziś mamy wiekszy wybór i przede wszystkim zdrowszy. Składniki na farsz: 450g szpinaku (mrożony lub świeży) 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki gęstej śmietany sól pieprz gałka muszkatałowa bazylia tłuszcz do smażenia Przygotowanie:      Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni z niewielką ilością tłuszczu

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Rolady drobiowe z kozim serem i świeżym szpinakiem w sosie szpinakowym z szybkowaru 136

stron solą i pieprzem (ostrożnie z solą, gdyż ser kozi jest bardzo słony) każdy plaster sera koziego przekrój wzdłuż na 2 - 3 części na wierzchu sera rozłóż listki szpinaku całość zwijaj jak na zdjęciu poniżej (przy zwijaniu pomóż sobie woreczkiem) gotowe rolady zepnij po bokach drewnianymi wykałaczkami rozgrzej na patelni oliwę z odrobiną masła obsmaż rolady z obu stron(...)innego naczynia (za chwilę go wykorzystasz) Sos Składniki 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki pszennej, na zasmażkę ok. 150 ml śmietany 30 % lub sojowej wywar z gotowania rolad sól, pieprz 3-4 garście świeżego szpinaku do sosu dodatkowe 4 garście szpinaku,  Przygotowanie w osobnym garnku rozgrzej masło dodaj mąkę i podsmażaj ok. 3 min na średnim ogniu

Szybko Szybkowar
ROLADA SZPINAKOWA 198

szpinak na rozgrzanej wcześniej oliwie. Następnie doprawiamy go do smaku - dodajemy rozdrobniony czosnek, pieprz, sól, lubczyk, szczyptę chili cayenne (opcjonalnie można dodać odrobinę śmietany 30%). Gdy już będzie gotowy - odstawiamy i chwilę studzimy. Następnie dodajemy do szpinaku żółtka i dokładnie mieszamy. Białka z kolei ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do szpinaku. Mieszamy. Całość wylewamy na dużą blachę wyłożoną

wege i kropka
Muffiny angielskie z jajkiem po benedyktyńsku 209

Składniki: Ciasto na muffiny : - 500g mąki - 250ml wody - 40g drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - 3 łyżki masła Dodatki - 4 jajka - świeże liście szpinaku - szynka parmeńska Sos - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki śmietany 18% do zup - 2 łyżki serka mascarpone Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąkę i resztę(...)momentu ścięcia się białka. Szynkę podsmażamy z obu stron. Składniki na sos bardzo dokładnie mieszamy.  Muffiny przecinamy na pół, smarujemy masłem i układamy szynkę, jajko i liście szpinaku.  Na wierzch nakładamy

Pan i Pani Smith w kuchni
Gulasz z soczewicy ze szpinakiem i boczkiem 189

przecierem, gotuj gulasz przez 25 minut. Jeśli wolisz soczewicę bardziej w całości możesz ją dodać na 15 minut przed końcem gotowania. Następnie dodaj opłukany szpinak i pomidory. Gotuj przez 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę. Spróbuj czy gulasz jest wystarczająco doprawiony. Na patelni zrumień boczek. Pokrusz i posyp nim gulasz Ugotuj bulgur. Podaj gulasz z kaszą. Spara Spara Spara

codojedzenia
MUFFINKI „LEŚNY MECH” Z KREMEM ŚMIETANOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 199

szkl * proszek do pieczenia – 1 czubata łyżeczka * jajko – 2 szt * cukier waniliowy – 1 łyżka * szpinak świeży – 2 garści * sok z cytryny – 1 łyżka * cukier – 3/4 szkl * sól – 1 szczypta KREM: * śmietana 36% – 400 ml * mascarpone – 100 g * biała czekolada – 100 g * cukier puder – 1 łyżka * żelatyna – 1 łyżka(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BABECZKI: Umyty szpinak miksujemy z olejem Kujawskim na gładką masę. Jajka ubijamy z cukrami na puch, a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy sok z cytryny i masę szpinakową. Nie przerywając miksowania wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą – miksujemy kilkanaście sekund – tylko do połączenia składników. Wylewamy porcjami do formy na muffiny wyłożonej papilotkami

Ostra na Słodko
Łosoś z porami w cieście francuskim 261

Niektórzy nie wyobrażają sobie piątku bez obiadu z rybą. W takim razie proszę bardzo… łosoś z porami w cieście francuskim to propozycja dla tych wszystkich

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania