pieprz, suszona bazylia Wykonanie: Brukselkę wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 10 minut. Odcedzić, ostudzić. Przekroić każdą brukselkę na pół. Delikatnie przyprawić pieprzem. Wymieszać. Szpinak umyć, oderwać niepotrzebne łodygi, osuszyć papierowym ręcznikiem. Jajka, śmietanę połączyć w jednej misce, dodać starty ser żółty, pokrojony szczypiorek i przyprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią. Na podpieczone ciasto wyłożyć równomiernie szpinak, zalać masą
gutfutzapiekankę ziemniaczaną. To danie bezmięsne, ale bardzo pyszne. Polecam! Składniki: 7-8 ugotowanych ziemniaków 1 por - biała część 300-400 g szpinaku mrożonego 150-200 g białego sera twarogowego 2-3 ząbki czosnku 3 jajka 3 łyżki śmietany (u mnie jogurt naturalny) garść tartego żółtego sera 1 łyżka siekanego koperku 1 łyżka siekanego szczypiorku sól, pieprz olej do posmarowania formy(...)wymieszać z rozdrobnionym serem białym, doprawić solą i pieprzem. 5. Naczynie żaroodporne posmarować olejem. wyłożyć połowę ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć ser ze szpinakiem i porem. Przykryć resztą ziemniaków. 6. W misce połączyć jajka z jogurtem (lub śmietaną), koperek, szczypiorek i żółty ser. Lekko posolić i popieprzyć. Mieszanką jajeczno-serową zalać warzywa. 7. Całość zapiekać bez przykrycia w 180st. C przez
Kuchnia domowa Aninawet największym niejadkom :) Składniki na ciasto: 15 dag twarogu 15 dag masła 15 dag mąki 1 jajko Składniki na farsz: 40 dag liści szpinaku 3 łyżki masła 5 ząbków czosnku 3 papryki czerwone 250 ml śmietany 18% 5 jaj sól i pieprz do smaku Dodatkowe składniki: tłuszcz do formy Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do lodówki(...)formy i upiec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Wykonanie farszu: Na rozgrzanym maśle przysmażyć zmiażdżony czosnek z pokrojonym szpinakiem i przyprawami do smaku. Dodać drobno posiekaną paprykę, chwilę podsmażyć i wyłożyć na podpieczone ciasto. Jajka zmiksować ze śmietaną, przyprawić do smaku i zalać farsz na formie. Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez pół
Tradycyjna Kuchniazdążyłam zrobić zdjęcia w przekroju. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 6 jajek 1 op. mrożonego szpinaku (450 g.) 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo: 600 gram truskawek tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy, odcedzamy na sicie, przekładamy(...)pieczenia, na końcu dodajemy rozmrożony szpinak, delikatnie mieszamy. Tortownicę (26cm.) smarujemy tłuszczem, przelewamy masę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzony biszkopt kroimy na dwie części, z górnej części ścinamy wierzch i odstawiamy na bok. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz
Bajeczna Kuchniapłaskie łyżeczki, szpinak mrożony 450 gram, jogurt truskawkowy 330 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, truskawki świeże 50 dag, śmietana kremowa 30% 330 ml, śmietan fix 1 opakowanie, czekolada gorzka 60% Goplana 100 gram, borówki 10 dag szpinak mrożony odmrozić na drobnym sicie, odcisnąć nadmiar wody jajka, cukier, cukier waniliowy utrzeć do białości, porcjami wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem, wlać(...)pomału olej i krótko połączyć składniki dodać szpinak i łyżką wmieszać w ciasto tortownica 20 cm wyłożona papierem do pieczenia - ciasto szpinakowe upiec w 190 C około 50-55 minut, ciasto jak dobrze wystygnie wyjąć z blaszki, odciąć wierzch ciasta i pokruszyć na talerz ciasto włożyć do tortownicy, na wierzchu poukładać truskawki, kilka zostawić do dekoracji, jogurt wymieszać z galaretką
W Mojej Kuchni Lubięstopniach (w zależności od piekarnika może to być i 25 minut, jeśli paszteciki są rumiane to znaczy, że są upieczone). Składniki na farsz: paczka szpinaku 350g pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany pół lyżeczki bazyli pół łyżeczki oregano tłuszcz do smażenia sól pieprz Przygotowanie: Pieczarki czyścimy i obieramy, a następnie drobno kroimy i na niewielkiej(...)kostkę cebulę i dusimy 10 minut. Szpinak myjemy i kroimy, a następnie dokładamy do pieczarek. Wszystko razem dusimy aż będzie miękkie i odparuje nadmiar wody. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do naszego farszu, doprawiamy przyprawami: bazylia, oregano, sól i pieprz. Trzymamy jeszcze z 5 minut na kuchni i zestawiamy, zaprawiamy śmietaną i gotowe. Farsz gdy przestygnie jest gotowy
Dieta Rozdzielna i Zdrowiezakupić trochę cukinii Składniki: Cukinia – 2 duże Szpinak mrożony – 225g (pół paczki) Cebula – 1 duża Czosnek – 2 ząbki Bulion – 600ml Oliwa – do smażenia i grillowania Gałka muszkatołowa – szczypta Sól i pieprz- do smaku Sok z cytryny – 1-2 łyżki lub do smaku Wegańska śmietana lub mleczko kokosowe do podania (opcjonalnie) Suszone pomidory(...)minut. Zdejmij z ognia, dopraw solą, pieprzem, gałką oraz cytryną i zblenduj na gładko. Podawaj zupę z posiekanymi pomidorami suszonymi oraz opcjonalnie wegańską śmietaną lub mlekiem kokosowym. Smacznego! Artykuł Zupa krem z grillowanej cukinii i szpinaku pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
BlendmanPierogi podsmażamy na oleju lub mieszance oleju z masłem (samo masło będzie się palić) aż do uzyskania złocistego koloru z obu stron. PODANIE Pierogi ze szpinakiem oraz białym serem świetnie uzupełnia kleks śmietany, ale równie dobrze smakują jedynie w swoim towarzystwie. OM NOM NOM! W akcji wzięli udział również: Pomysłodawca Paweł z chleby.info (Marder&Marder Manufacture) Mateusz, bez bloga(...)tylko Dorota z Moje Małe Czarowanie Marcin z Czwartej Dekady Grażyna z Grażyna gotuje Karolina z Przepisy Karoliny Kaśka z Baby do garów! Świeżutki post SMAŻONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I BIAŁYM SEREM na blogu NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchenmoże być drobiowe, może być wieprzowe) - 10 dag sera typu rokpol - 1/2 szklanki mleka - szklanka bulionu warzywnego - 2 duże ząbki czosnku - 1/4 szklanki śmietany 30% - sól, biały pieprz - makaron Wykonanie: Mięso podsmażyć na oleju, dodać szpinak i smażyć do miękkości, dodać przeciśnięty czosnek i podsmażać do odparowania wody. Gdy woda odparuje zalać bulionem, dodać mleko i dusić wszystko około
dom-agi.plolej - 1 szkl mąka pszenna - 1 szkl mąka krupczatka - 1 szkl proszek do pieczenia - 3,5 łyżeczki KREM: śmietana 36% - 500 ml śmietan - fin - 3 szt cukier puder - 3 łyżki DODATKOWO: owoc granatu Szpinak odmrozić i odcisnąć. Do miski wbić jajka i wsypac cukier, zmiksowac na wysokich obrotach na puszysta masę. Następnie dalej miksując powoli wlewamy olej i wsypujemy przesiane(...)mąki z proszkiem. Na końcu dodajemy szpinak i razem mieszamy. Tortownice wykładamy papierem i wlewamy ciasto do niej. Pieczemy 60 minut w 180stC, (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Wieszch ciasta ścinamy i drobno kruszymy. Pozostałe ciasto przekrawamy na pół. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec śmietan - fix i cukier puder. Śmietaną przekładamy
Camilla w kuchnipatelni z obu stron, aż się zarumieni. Porcja na 8-10 Naleśników Farsz składniki: 1 pierś kurczaka 400 g szpinaku ja użyłam mrożonego 200 g pieczarek 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 180 g śmietany 18% (mała śmietana) sól i pieprz do smaku 250 g żółtego sera gouda do posypania naleśników Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni rozpuść masło(...)miseczki, na tej samej patelni obsmaż cebulę drobno pokrojoną w kosteczkę i dodaj pieczarki delikatnie mieszając obsmaż. Dodaj kurczaka i szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na małym ogniu smaż jeszcze kilka minut dodając śmietanę i doprawiając . Farsz delikatnie ostudź. Naleśniki nasmaruj farszem, zwiń układaj w naczyniu przeznaczonym do pieczenia i posyp serem. Czas pieczenia
Niezły Młynekutrzymało ciężar nadzienia. Składniki: kruche ciasto z jogurtem - przepis tutaj - ( mąka pszenna , jajka, jogurt naturalny, sól) 300g żółtego sera gouda 200g szpinaku (użyłam mrożonego szpinaku, ważyłam również mrożony) 2 ząbki czosnku 50ml wody 100ml śmietany kremówki 30% 500g mascarpone 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka masła sól pieprz Tartę przygotowujemy zgodnie z przepisem. Upieczoną studzimy. Szpinak wkładamy do garnka, wlewamy 100ml
Gotowanie i blogowanieprzepis! SKŁADNIKI 4 kromki chleba (160 g) 1 pierś z kurczaka (450 g) 3 łyżki oliwy 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 puszka (400 g) groszku konserwowego 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 330 g śmietany kwaśnej 18% 3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 kulki mozzarelli sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE Kromki chleba pokroić(...)polać oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na średnim ogniu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podgrzewać mieszając. Zmniejszyć moc palnika do minimum i dodać pomidory z puszki, śmietanę, odcedzony z zalewy groszek i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Chleb wsypać do naczynia żaroodpornego
Passions hobbies lifekremowym sosem kurkowym Składniki: 350 g kurek, 250 g świeżego tagliatelle, 2 szalotki, 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka natki pietruszki, 150 g szpinaku baby, 100 ml śmietanki kremówki 30%, 3 czubate łyżki gęstej śmietany 18%, 2 łyżki masła, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Szalotki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić szalotki. Smażyć do zeszklenia(...)poszatkowany), smażyć chwilę i wrzucić kurki. Gdy kurki puszczą sok podsmażać przez 3 minuty i dodać śmietankę, a chwilę później także śmietanę. Wymieszać dokładnie i wrzucić poszatkowaną natkę pietruszki. Zestawić z ognia. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Szpinak opłukać i wrzucić na wrzącą wodę, gotować przez minutę i przełożyć na sitko zalewając jednocześnie szpinak zimną wodą (blanszowanie). Całość podawać
Pełna Lodówkadanie. Składniki na 2-3 porcje: 10 - 12 dużych makaronowych muszli conchiglione, ugotowanych (przez 10 minut) i ostudzonych 3 duże jajka 4 łyżki gęstej śmietany 1 cebula pokrojona w grubą kostkę duża garść świeżego szpinaku 100 - 120 g chorizo pokrojonej w średniej grubości plasterki 1 papryczka chili czerwona 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki startego żółtego sera; np.: edam(...)miski, rozbełtać ze śmietaną, dodać starty ser (oprócz parmezanu), chili i przyprawy, lekko osolić. 2. Plasterki chorizo położyć na rozgrzanej patelni i prażyć bez tłuszczu na średnim ogniu ok. 2 minut z każdej strony, aż wytopi się tłuszcz; wtedy dodać posiekaną cebulę i podsmażać razem. Kiedy cebula będzie lekko złota, wrzucić posiekany czosnek i szpinak, dusić ok. 2 minut. Lekko
Kuchnia Prezydentowej