osób 1 korzeń selera 250g mielonej wieprzowiny np. łopatki lub szynki 250g mielonej wołowiny 1 łyżeczka kminku 3 łyżki wódki 1 szkl. ryżu 200g świeżego szpinaku 3 łyżki dżemu z żurawiny 3 łyżki śmietany 12% 1/2 łyżeczki tymianku lub 3 gałązki świeżego 2 łyżki oleju rzepakowego Duży pęczek koperku Sól i pieprz Gotujemy ryż w 2 szklankach wrzątku. Seler obieramy(...)klopsików wlewamy 3-4 łyżki wódki, podpalamy lub czekamy aż alkohol wyparuje. Dodajemy żurawinę, smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Można dolać 1/4 szklanki wody, aby sos był rzadszy. Do usmażonego selera dodajemy ugotowany ryż, mieszamy. Dodajemy świeży szpinak i przykrywamy garnek pokrywką aby szpinak zmiękł. Na półmisek wykładamy mieszankę ryżu, selera i szpinaku. Dalej układamy klopsiki
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/brokułami. Najlepsze są świeże liście, ale jeśli ich nie macie to jak najbardziej można użyć mrożonego. Składniki: opakowanie rozdrobnionego szpinaku 450 g 3-4 ząbki czosnku 1 szt. cebuli dowolna ilość różyczek brokuł kawałek sera pleśniowego lazur opakowanie 200g 18% śmietany parmezan do posypania oliwa do smażenia sól i świeżo zmielony czarny pieprz dowolny ulubiony makaron Na oliwie(...)cała woda. Wkruszyłam do niego ser lazur. Ilość zależy od waszego smaku, należy próbować. Mieszałam aż ser się rozpuścił. Wlałam śmietanę. Wymieszałam i doprawiłam do smaku. Różyczki brokuł podgotowałam w lekko osolonej wodzie. Dodałam je do szpinaku. Wymieszałam brokuły i szpinak. Pozostało już tylko ugotować makaron, polać go sosem i posypać startym parmezanem. Smacznego
potrawyregionalnekrewetek – pół łyżeczki papryki chilli (ostrej) – pół łyżeczki czarnego pieprzu – szczypta soli Składniki puree: – pół kalafiora – 2 płaskie łyżki śmietany – 100 g sera cheddar – sól, pieprz Składniki szpinak: – 125 g boczku surowego wędzonego – 200-250 g surowych liści szpinaku Przygotowanie : Krewetki powinny zostać oczyszczone z pancerzyków, umyte i osuszone. Możesz użyć(...)kalafiora śmietanę i drobno starty ser cheddar. Zgnieć kalafiora z dodatkami na puree, a na koniec dopraw do smaku odrobiną soli jeśli uznasz że to konieczne (ser jest dość słony). Na suchej patelni podsmaż boczek. Powinien się smażyć 7-9 minut, aż stanie się chrupiący i wytopi się spora ilość tłuszczu. Do boczku włóż umyte liście świeżego szpinaku i pozwól
nietylkopasta.plszpinakiem i wędzonym łososiem. Idealne nie tylko w tym dniu! Pyszne! Polecam! SKŁADNIKI: * ryż arborio – 200 g * bulion – 500 ml * szpinak- 300 g * masło – 1 łyżka * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * śmietana gęsta – 1 łyżka * sól, pieprz * oliwa + wędzony łosoś SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na rozgrzanej oliwę podsmażamy drobno(...)posiekaną cebulę, dodajemy ryż. Podlewamy bulionem ( robimy to stopniowo – drugą partię dolewamy dopiero w momencie, kiedy pierwsza się wchłonie ). Do ugotowanego ryżu dodajemy śmietanę, mieszamy, odstawiamy. Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek oraz szpinak, przesmażamy. Ps. w tym momencie możemy dodać jeszcze kawałki pokruszonej fety! Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy, podgrzewamy, dodajemy masło, doprawimy do smaku solą oraz pieprzem
Ostra na Słodkowtedy kiedy nie macie czasu na robienie obiadu, a w domu wszyscy głodni! MAKARON ZE SZPINAKIEM, ORZESZKAMI I PARMEZANEM składniki: - 500 g makaronu kokardki - paczka szpinaku świeżego - 4 ząbki czosnku - 150 ml śmietany 18% - 4 łyżki serka śmietankowego o smaku łososia - sól, pieprz - 10 łyżek startego parmezanu - oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmaż posiekany czosnek, dodaj
SMYKWKUCHNIminut Składniki: – 250 g makaronu tagliatelle lub innego – 1 pierś z kurczaka – 5 ząbków czosnku – 2 garści świeżych liści szpinaku (najlepsze będą małe listki baby) – 6 łyżek śmietany 18% – 50 ml białego wina – 10-12 oliwek bez pestek (zielone lub czarne, obydwa rodzaje będą pyszne) – parmezan lub inny dojrzewający ser do posypania(...)wtedy dodaj plasterki czosnku i oliwek, podsmaż ok 1-2 minut i dolej na patelnię wino Dodaj na patelnię śmietanę i wymieszaj sos aby stał się jednolity. Do sosu z kurczakiem włóż ugotowany makaron, lekko wymieszaj i dorzuć liście świeżego szpinaku. Dopraw teraz odrobiną pieprzu i wszytko wymieszaj i podgrzewaj 1-2 minuty, aż szpinak nieco zwiędnie. Przełóż makaron
nietylkopasta.plkuleczki (struffoli) KORZENNE KAKI z PATELNI (CACHI SPEZIATO in PADELLA) Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym Pierniczki na śmietanie Szybkie pierniczki SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą Serek „nadziany” na pyszne śniadanie Tarta z ricottą i cukinią w miodzie Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem Smażone Banany(...)spodzie ze słoncznikiem autorka: MAgda | blog: Silver Teaspoon Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym autorka: Ana_Pis | blog: Różowa Patera SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą autorka: Na Dokładkę | blog: Na Dokładkę Ciasteczka gryczane z masłem orzechowym (bez glutenu, bez mleka) autorka: FirankaAnka | blog: Słodkie Niebo Mini zapiekanki z kaszy
Weekendy w domu i ogrodzieopakowanie szpinak mrożony 1 opakowanie sera feta 150 gram śmietana 18 proc do smaku oliwki czarne(...)łyżki masła do smaku vegeta Szpinak rozmroziłam i poddusiłam na maśle, dodałam posiekany drobno czosnek i delikatnie posoliłam. Filet z kurczaka podzieliłam na mniejsze porcje, doprawiłam vegetą. W naczyniu żaroodpornym ułożyłam połowę przygotowanego szpinaku, następnie kawałki kurczaka i przykryłam pozostałym szpinakiem. Wstawiłam do nagrzanego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaszybką przekąskę lub lekki obiad. Zwykle przygotowuję szpinak jako dodatek do dań np. ryby lub makaronu. Duszę go wówczas z dużą ilością czosnku i śmietaną. Tym razem chciałam by było lżej i przygotowałam szpinak właściwie saute bo jedynie z dodatkiem parmezanu i odrobiny soli. SKŁADNIKI (na 2 porcje) 2 duże garście liści szpinaku 2 wiejskie jajka 2 tosty pełnoziarniste parmezan
OstryKęsszybką przekąskę lub lekki obiad. Zwykle przygotowuję szpinak jako dodatek do dań np. ryby lub makaronu. Duszę go wówczas z dużą ilością czosnku i śmietaną. Tym razem chciałam by było lżej i przygotowałam szpinak właściwie saute bo jedynie z dodatkiem parmezanu i odrobiny soli. SKŁADNIKI (na 2 porcje) 2 duże garście liści szpinaku 2 wiejskie jajka 2 tosty pełnoziarniste parmezan
OstryKęswody 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli olej do smażenia Sos Szpinakowy: 600 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony) duża cebula 5 dużych ząbków czosnku ok. 2 łyżki masła gałka muszkatołowa w proszku pieprz sol 100-150 g śmietany 12-18% ok. 250-300 g surowego łososia ok. 5 łyżek masła koperek suszony pieprz sól (najlepiej morska) Naleśniki(...)czosnek i smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy szpinak (mrożony- wcześniej rozmrożony) i gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Szpinak doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Ściągamy z ognia, dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy do połączenia składników. Łososia porcjujemy na niezbyt grube płaty, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy
Słodka Stronaładnie prezentującą się potrawą na kolacje. Składniki na 2 osoby: 2x pierś z kurczaka opakowanie szpinaku jogurt naturalny* 1 x mozarella saszetka (?) ryżu sól/pieprz/ ząbek czosnku/papryka/imbir 2 łyżki masła łyżka oliwy z oliwek 6 x szparagi ze słoika *można zastąpić śmietaną do gotowania Przygotowanie: Ryż gotować według instrukcji na opakowaniu Kroimy kurczaka na średniej szerokości paski(...)dodajemy 1 małą łyżeczkę pieprzu, pokrojony duży ząbek czosnku, łyżeczkę świeżego imbiru. Mieszając, dodajemy (wg uznania) 2-3 łyżki jogurtu/śmietany. Szczypta soli dopełni wszystko, mniam! (muszę się kontrolować, by podczas próbowania nie wyjeść zbyt dużo szpinaku ;p) Co ze szparagami? Dosłownie na chwilkę przed podaniem położyć je na patelnie, by zrobiły się ciepłe. Danie należy podawać w następujący
Kitchens AlphabetJe to jedna ze tych zōłzōw 1 , kere 2 idzie raz-dwa-trzi uwarzić 3 i je tak ajnfachowo 4 , że nawet te ludzie, kere w
Chop w kuchnitradycyjne ruskie pierogi, wypróbujcie te z poniższego przepisu, z farszem mięsnym z dodatkiem szpinaku. Podałam je na pysznym sosie z suszonych grzybów i słodkiej śmietanki, ale dobrze smakują także prosto z wody lub podsmażone, posypane skwarkami i podane z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany. Przygotowanie dania można rozłożyć w czasie i np. farsz zrobić dzień wcześniej. Ciasto(...)śmietanki 30% 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól morska, pieprz opcjonalnie 1 łyżka soku z cytryny DO PODANIA; jogurt naturalny lub gęsta, kwaśna śmietana WYKONANIE FARSZ: cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Szpinak dokładnie płuczemy i osuszamy. Czosnek ścieramy na tarce. Cebulę i czosnek podsmażamy na średnim ogniu, na 1 łyżce oleju, przez około 5 minut. Często mieszamy
cool and mintyszykujcie coś kosmicznego na obiad! Składniki: Ciasto na tartę owsianą: ok. 2 szklanki mąki owsianej, 2 jajka, 1/2 kostki zimnego masła, 3 łyżki śmietany, szczypta soli. Farsz do tarty: 1 opakowanie szpinaku (ok 150-200 g), 2 figi, 20 czarnych oliwek, 1 awokado, 2 ząbki czosnku, 100 ml słodkiej śmietanki 100 g ricotty, 50 g gorgonzoli, mała garść świeżego(...)tymianku. Przygotowanie: Masło wyciągnąć z lodówki i wkroić jego kawałki do mąki usypanej na stolnicy. Wyrobić , po czym dodać jajka i zagniatać dalej. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać śmietany . Wyrobić na gładką masę, zbitą w kulę i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut (do godziny). Schłodzone ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować tak, aby mieściło się
Pełna Lodówka