szpinak ze śmietaną - 1497 przepisów (strona:38/100)

Szybki obiad: Klopsiki według Jamiego Olivera 178

osób 1 korzeń selera 250g mielonej wieprzowiny np. łopatki lub szynki 250g mielonej wołowiny 1 łyżeczka kminku 3 łyżki wódki 1 szkl. ryżu 200g świeżego szpinaku 3 łyżki dżemu z żurawiny 3 łyżki śmietany 12% 1/2 łyżeczki tymianku lub 3 gałązki świeżego 2 łyżki oleju rzepakowego Duży pęczek koperku Sól i pieprz Gotujemy ryż w 2 szklankach wrzątku. Seler obieramy(...)klopsików wlewamy 3-4 łyżki wódki, podpalamy lub czekamy aż alkohol wyparuje. Dodajemy żurawinę, smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Można dolać 1/4 szklanki wody, aby sos był rzadszy.  Do usmażonego selera dodajemy ugotowany ryż, mieszamy. Dodajemy świeży szpinak i przykrywamy garnek pokrywką aby szpinak zmiękł. Na półmisek wykładamy mieszankę ryżu, selera i szpinaku. Dalej układamy klopsiki

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
MAKARON ZE SZPINAKIEM BROKUŁAMI I SEREM LAZUR 139

brokułami. Najlepsze są świeże liście, ale jeśli ich nie macie to jak najbardziej można użyć mrożonego. Składniki: opakowanie rozdrobnionego szpinaku 450 g 3-4 ząbki czosnku 1 szt. cebuli dowolna ilość różyczek brokuł kawałek sera pleśniowego lazur opakowanie 200g 18% śmietany parmezan do posypania oliwa do smażenia sól i świeżo zmielony czarny pieprz dowolny ulubiony makaron    Na oliwie(...)cała woda. Wkruszyłam do niego ser lazur. Ilość zależy od waszego smaku, należy próbować. Mieszałam aż ser się rozpuścił. Wlałam śmietanę.    Wymieszałam i doprawiłam do smaku. Różyczki brokuł podgotowałam w lekko osolonej wodzie. Dodałam je do szpinaku. Wymieszałam brokuły i szpinak. Pozostało już tylko ugotować makaron, polać go sosem i posypać startym parmezanem. Smacznego

potrawyregionalne
Pikantne krewetki na puree z kalafiora 162

krewetek – pół łyżeczki papryki chilli (ostrej) – pół łyżeczki czarnego pieprzu – szczypta soli Składniki puree: – pół kalafiora – 2 płaskie łyżki śmietany – 100 g sera cheddar – sól, pieprz Składniki szpinak: – 125 g boczku surowego wędzonego – 200-250 g surowych liści szpinaku Przygotowanie : Krewetki powinny zostać oczyszczone z pancerzyków, umyte i osuszone. Możesz użyć(...)kalafiora śmietanę i drobno starty ser cheddar. Zgnieć kalafiora z dodatkami na puree, a na koniec dopraw do smaku odrobiną soli jeśli uznasz że to konieczne (ser jest dość słony). Na suchej patelni podsmaż boczek. Powinien się smażyć 7-9 minut, aż stanie się chrupiący i wytopi się spora ilość tłuszczu. Do boczku włóż umyte liście świeżego szpinaku i pozwól

nietylkopasta.pl
RISOTTO SZPINAKOWE Z ŁOSOSIEM 130

szpinakiem i wędzonym łososiem. Idealne nie tylko w tym dniu! Pyszne! Polecam! SKŁADNIKI: * ryż arborio – 200 g * bulion – 500 ml * szpinak- 300 g * masło – 1 łyżka * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * śmietana gęsta – 1 łyżka * sól, pieprz * oliwa + wędzony łosoś SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na rozgrzanej oliwę podsmażamy drobno(...)posiekaną cebulę, dodajemy ryż. Podlewamy bulionem ( robimy to stopniowo – drugą partię dolewamy dopiero w momencie, kiedy pierwsza się wchłonie ). Do ugotowanego ryżu dodajemy śmietanę, mieszamy, odstawiamy. Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek oraz szpinak, przesmażamy. Ps. w tym momencie możemy dodać jeszcze kawałki pokruszonej fety! Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy, podgrzewamy, dodajemy masło, doprawimy do smaku solą oraz pieprzem

Ostra na Słodko
Obiad w 15 minut, makaron ze szpinakiem, orzeszkami i parmezanem 182

wtedy kiedy nie macie czasu na robienie obiadu, a w domu wszyscy głodni! MAKARON ZE SZPINAKIEM, ORZESZKAMI I PARMEZANEM składniki: - 500 g makaronu kokardki - paczka szpinaku świeżego - 4 ząbki czosnku - 150 ml śmietany 18% - 4 łyżki serka śmietankowego o smaku łososia - sól, pieprz - 10 łyżek startego parmezanu - oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmaż posiekany czosnek, dodaj

SMYKWKUCHNI
Makaron z kurczakiem i szpinakiem 108

minut Składniki: – 250 g makaronu tagliatelle lub innego – 1 pierś z kurczaka – 5 ząbków czosnku – 2 garści świeżych liści szpinaku (najlepsze będą małe listki baby) – 6 łyżek śmietany 18% – 50 ml białego wina – 10-12 oliwek bez pestek (zielone lub czarne, obydwa rodzaje będą pyszne) – parmezan lub inny dojrzewający ser do posypania(...)wtedy dodaj plasterki czosnku i oliwek, podsmaż ok 1-2 minut i dolej na patelnię wino Dodaj na patelnię śmietanę i wymieszaj sos aby stał się jednolity. Do sosu z kurczakiem włóż ugotowany makaron, lekko wymieszaj i dorzuć liście świeżego szpinaku. Dopraw teraz odrobiną pieprzu i wszytko wymieszaj i podgrzewaj 1-2 minuty, aż szpinak nieco zwiędnie. Przełóż makaron

nietylkopasta.pl
"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 162

kuleczki (struffoli) KORZENNE KAKI z PATELNI (CACHI SPEZIATO in PADELLA) Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym Pierniczki na śmietanie Szybkie pierniczki SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą Serek „nadziany” na pyszne śniadanie Tarta z ricottą i cukinią w miodzie Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem Smażone Banany(...)spodzie ze słoncznikiem autorka: MAgda  | blog: Silver Teaspoon Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym autorka: Ana_Pis  | blog: Różowa Patera SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą autorka: Na Dokładkę  | blog: Na Dokładkę Ciasteczka gryczane z masłem orzechowym (bez glutenu, bez mleka) autorka: FirankaAnka  | blog: Słodkie Niebo Mini zapiekanki z kaszy

Weekendy w domu i ogrodzie
C - Filet ze szpinakiem pod białą pierzynką 165

opakowanie szpinak mrożony             1 opakowanie sera feta              150 gram śmietana 18 proc              do smaku oliwki czarne(...)łyżki masła             do smaku vegeta Szpinak rozmroziłam i poddusiłam na maśle, dodałam posiekany drobno czosnek i delikatnie posoliłam. Filet z kurczaka podzieliłam na mniejsze porcje, doprawiłam vegetą. W naczyniu żaroodpornym ułożyłam połowę przygotowanego szpinaku, następnie kawałki kurczaka i przykryłam pozostałym szpinakiem. Wstawiłam do nagrzanego

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tost ze szpinakiem i jajkiem w koszulce 242

szybką przekąskę lub lekki obiad. Zwykle przygotowuję szpinak jako dodatek do dań np. ryby lub makaronu. Duszę go wówczas z dużą ilością czosnku i śmietaną. Tym razem chciałam by było lżej i przygotowałam szpinak właściwie saute bo jedynie z dodatkiem parmezanu i odrobiny soli. SKŁADNIKI (na 2 porcje) 2 duże garście liści szpinaku 2 wiejskie jajka 2 tosty pełnoziarniste parmezan

OstryKęs
Tost ze szpinakiem i jajkiem w koszulce 327

szybką przekąskę lub lekki obiad. Zwykle przygotowuję szpinak jako dodatek do dań np. ryby lub makaronu. Duszę go wówczas z dużą ilością czosnku i śmietaną. Tym razem chciałam by było lżej i przygotowałam szpinak właściwie saute bo jedynie z dodatkiem parmezanu i odrobiny soli. SKŁADNIKI (na 2 porcje) 2 duże garście liści szpinaku 2 wiejskie jajka 2 tosty pełnoziarniste parmezan

OstryKęs
Naleśniki ze Smażonym Łososiem w Sosie Szpinakowym (Naleśniki z Łososiem i Szpinakiem) 195

wody 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli olej do smażenia Sos Szpinakowy: 600 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony) duża cebula 5 dużych ząbków czosnku ok. 2 łyżki masła gałka muszkatołowa w proszku pieprz sol 100-150 g śmietany 12-18% ok. 250-300 g surowego łososia ok. 5 łyżek masła koperek suszony pieprz sól (najlepiej morska) Naleśniki(...)czosnek i smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy szpinak (mrożony- wcześniej rozmrożony) i gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Szpinak doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Ściągamy z ognia, dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy do połączenia składników. Łososia porcjujemy na niezbyt grube płaty, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy

Słodka Strona
S... Szpinak&Szparagi! 163

ładnie prezentującą się potrawą na kolacje. Składniki na 2 osoby: 2x pierś z kurczaka opakowanie szpinaku jogurt naturalny* 1 x mozarella saszetka (?) ryżu  sól/pieprz/ ząbek czosnku/papryka/imbir 2 łyżki masła  łyżka oliwy z oliwek 6 x szparagi ze słoika *można zastąpić śmietaną do gotowania Przygotowanie: Ryż gotować według instrukcji  na opakowaniu Kroimy kurczaka na średniej szerokości paski(...)dodajemy  1 małą łyżeczkę pieprzu, pokrojony duży ząbek czosnku, łyżeczkę świeżego imbiru. Mieszając, dodajemy (wg uznania) 2-3 łyżki jogurtu/śmietany. Szczypta soli dopełni wszystko, mniam! (muszę się kontrolować, by podczas próbowania nie wyjeść zbyt dużo szpinaku ;p) Co ze szparagami? Dosłownie na chwilkę przed podaniem położyć je na patelnie, by zrobiły się ciepłe. Danie należy podawać w następujący

Kitchens Alphabet
Szpinat sie zakurzoł ;) (Kurczak ze szpinakiem) 128

Je to jedna ze tych zōłzōw 1 , kere 2 idzie raz-dwa-trzi uwarzić 3 i je tak ajnfachowo 4 , że nawet te ludzie, kere w

Chop w kuchni
PIERGI Z MIĘSEM W SOSIE ŚMIETANOWO-GRZYBOWYM 133

tradycyjne ruskie pierogi, wypróbujcie te z poniższego przepisu, z farszem mięsnym z dodatkiem szpinaku.  Podałam je na pysznym sosie z suszonych grzybów i słodkiej śmietanki, ale dobrze smakują także prosto z wody lub podsmażone, posypane skwarkami  i podane z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany.  Przygotowanie dania można rozłożyć w czasie i np. farsz zrobić dzień wcześniej. Ciasto(...)śmietanki 30% 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól morska, pieprz opcjonalnie 1 łyżka soku z cytryny DO PODANIA; jogurt naturalny lub gęsta, kwaśna śmietana WYKONANIE FARSZ: cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Szpinak dokładnie płuczemy i osuszamy. Czosnek ścieramy na tarce. Cebulę i czosnek podsmażamy na średnim ogniu, na 1 łyżce oleju, przez około 5 minut. Często mieszamy

cool and minty
Tarta owsiana z figami, oliwkami i sosem tymiankowym 109

szykujcie coś  kosmicznego na obiad! Składniki: Ciasto na tartę owsianą: ok. 2 szklanki mąki owsianej, 2 jajka, 1/2 kostki zimnego masła, 3 łyżki śmietany, szczypta soli. Farsz do tarty: 1 opakowanie szpinaku (ok 150-200 g), 2 figi, 20 czarnych oliwek, 1 awokado, 2 ząbki czosnku, 100 ml słodkiej śmietanki 100 g ricotty, 50 g gorgonzoli, mała garść świeżego(...)tymianku. Przygotowanie: Masło wyciągnąć z lodówki i wkroić jego kawałki do mąki usypanej na stolnicy. Wyrobić , po czym dodać jajka i zagniatać dalej. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać śmietany . Wyrobić na gładką masę, zbitą w kulę i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut (do godziny). Schłodzone ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować tak, aby mieściło się

Pełna Lodówka

Proponowane wyszukiwania