szpinak ze śmietaną - 1497 przepisów (strona:30/100)

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim 209

francuskie jest to idealny przepis na smaczny i zdrowy obiadek. Składniki 350-400 g łososia bez skóry (lub dwa kawałki po 150-200 g) opakowanie mrożonego szpinaku 1/2 opakowania sera feta 2 łyżki śmietany 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku sok z cytryny do smaku 1 jajko Zaczynamy od szpinaku bo musi nam wystygnąć. Na rozgrzaną patelnię(...)ogniu żeby szpinak jak najszybciej połączył się z cebulą. Zdejmujemy pokrywkę i wszystko razem smażymy na średnik ogniu żeby cała woda nam odparowała (to ważne bo im lepiej woda odparuje tym ciasto francuskie na spodzie będzie bardziej chrupkie a nie gumowe). Na koniec doprawiamy wszystko do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy 1-2 łyżki śmietany i jeszcze

Piekielna Kuchnia Pati
Penne pełnoziarniste z pesto szpinakowym 178

przepisu. Życzymy smacznego i szybkiego przygotowania makaronu ze szpinakiem i serem. PRZYGOTUJ  (2 porcje) : - 2 szklanki makaronu pełnoziarnistego np.penne - 150 g szpinaku np mrożonego - 1 kulka mozzarelli - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki masła - 2 łyżki śmietany 18% - ser żółty ( do posypania) - sól,pieprz PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj(...)dente i osolonej wodzie. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i podsmaż szpinak. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól do smaku. Smaży aż szpinak będzie wystarczająco miękki. Następnie to masy szpinakowej dodaj śmietanę i wszystko razem wymieszaj. Mozzarellę pokrój w kostkę i przełóż do pesto. Makaron odcedź i nałóż na talerz oraz polej szpinakowym pesto. Całość posyp żółtym serem

Fit & Healthy Life
Zupa szpinakowa z mlekiem kokosowym 137

stracą kolor. Garnek zdjąć z ognia, wcisnąć sok z cytryny.  Zupę szpinakową dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę natychmiast podawać udekorowaną niewielką ilością śmietany lub jogurtu oraz listkami szpinaku. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem 268

porcję energii, to ta propozycja jest dla Was:) 2 h 4 porcje składniki: 2 piersi z kurczaka 250 g makaron 2 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki śmietany 18% 1 opakowanie mrożonego szpinaku puszka pomidorów (400 g) 4 łyżki koncentratu pomidorowego 40 g parmezanu natka pietruszki sól, pieprz, bazylia wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni

Ania i Marcin gotują
Zupa szpinakowa 148

niej sprawdził. Zachęcam do ugotowania tej prostej potrawy :) Składniki : 2 cebule, 4-5 ząbków czosnku 1 litr rosołu  szpinak- 750 g, wystarczy 3/4 opakowania "Szpinak 1000 Listków" Bonduelle olej do smażenia ewentualnie śmietana i cytryna Jeśli nie mamy gotowego rosołu, ugotujmy sami wywar do którego wrzucimy listek laurowy, pieprz ziarnisty, sól i odrobinę vegety (jeśli używacie) do smaku. Przygotowanie(...)ugotowaniu doprawiamy ewentualnie solą, pieprzem, ja dodałam odrobinę soku z cytryny Już na talerzu można dodać łyżkę śmietany. Zupę szpinakową możemy serwować z makaronem, jajkiem lub groszkiem ptysiowym. Mam nadzieję, że moja propozycja jest atrakcyjna dla wielbicieli szpinaku, a co ważne łatwa do przyrządzenia. Smacznego ! Zupę można zrobić oczywiście z połowy porcji. Kto lubi zupę-krem to wystarczy ją zmiksować

Proste Potrawy
Pulpety w sosie szpinakowo-śmietanowym. 188

majeranku 1/3 łyżeczki pieprzu czosnkowego (lub czosnek granulowany+szczypta pieprzu) sól do smaku mąka do obtoczenia olej do smażenia POZOSTAŁE SKŁADNIKI: 100 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 150-200 ml śmietany 18% do zup i sosów sól pieprz      Przygotowujemy pulpety. Mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśniętą z mleka bułkę tartą, żółtko, przyprawę(...)przez 10 minut. Po tym czasie odkrywamy patelnię, żeby płyn odparował i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy około 20 sekund, po czym dodajemy umyty szpinak, smażymy chwilkę, aż liście przywiędną. Mąkę rozpuszczamy w śmietanie i wlewamy do pulpecików, doprawiamy solą i pieprzem (gdy sos jest zbyt gęsty dolewamy śmietany lub wody). Podajemy np. z kuskusem

Rozpustne gotowanie
Zapiekanka ze szpinakiem, trzema serami i mięsem mielonym 157

dzisiejszej znajdziemy makaron, szpinak, sery i śmietanowy sos. Takiego połączenia smaków nie trzeba specjalnie zachwalać - trzeba spróbować:). 300g makaronu 500g mrożonego szpinaku 2 cebule 500g mięsa mielonego 100g sera camembert 100g sera cheddar 100g sera gouda 200ml śmietany 12%  3 ząbki czosnku sól(...)pieprz, gałka muszkatołowa 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju wraz z mięsem. Dodajemy szpinak (nie trzeba go uprzednio rozmrażać). Smażymy do odparowania wody. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz do smaku i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.  2. Camembert kroimy w kostkę, cheddar i goudę ścieramy na dużych oczkach tarki. Makaron

Szefowa kuchni
Szpinakowe trzy po trzy, czyli bardzo zielone babeczki 139

babeczek. Zniknęły niemal szybciej, niż się piekły.  Krem przygotowałam na bazie serka kremowego, połączonego z bitą śmietaną i cukrem waniliowym. Nie jest słodki, ale dobrze współgra ze słodkimi babeczkami. Całość bardzo mi smakowała - delikatne, mięciutkie, wilgotne babeczki, w których smak szpinaku nie jest wyczuwalny ani trochę, za to kolor jest powalający. Ach, gdybyście widzieli minę C., jak ugryzł pierwszy(...)oleju 170 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli skórka otarta z 1 cytryny krem: 120 g serka kremowego 100 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego Szpinak rozmrozić na sitku, dobrze odcisnąć, zmiksować z połową oleju i skórką otartą z cytryny. Białka z solą ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami wsypując cukier

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Farsz szpinakowy z fetą 150

Post Farsz szpinakowy z fetą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Tarta z łososiem i szpinakiem 172

składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 150 g margaryny 1 jajko duża szczypta soli nadzienie 300 g łososia bez skóry 250 g ricotty 4 łyżki śmietany 18% 2 małe jajka 2 garście szpinaku 1 mała cebula pół czerwonej papryki sól prowansalska Kamis czosnek granulowany sól z pieprzem Kamis Zagnieść kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczypta(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiekać ciasto ok 15 minut. Przygotować farsz. Ricottę wymieszać ze śmietaną i jajkami. Łososia, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy, doprawić do smaku solą, czosnkiem i pieprzem. Dodać posiekany szpinak i wszystko dokładnie wymieszać. Masą wypełnić podpieczony spód tarty. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 25-30 minut

Monia miesza i gotuje
Schab na zielono z tymiankowymi jabłkami 102

sporo na głowie, ale ugotowałem dla was coś bagatelnie prostego, patrząc na składniki, lecz z drugiej strony niebiańsko pysznego. Roladki ze schabu z baby szpinakiem podane z kaszą kuskus i jabłkami na maśle w śmietanie i tymianku. Kolejny spontan w kuchni zakończony sukcesem. Do przygotowania dania potrzebne będą nam:  3 kotlety ze schabu (ok 1,5 cm grubości(...)baby szpinaku 3 ząbki czosnku szklana mleka 5 jabłek (winnych i twardych) garść suszonego tymianku 2 łyżeczki cukru 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka masła klarowanego 200 g kaszy kuskus szczypiorek lub zielona pietruszka Na starcie trzeba rozbić kotlety, do granic możliwości. Rozbite kotlety kładziemy na płasko i zalewamy mlekiem. Tak przygotowane mięso spokojnie może poleżeć zanim my przygotujemy

Kuba Gotuje
Tagliatelle ze szpinakiem i gorgonzolą, The Calzone (Seinfeld) 208

godziny ugotować coś bardzo smacznego i sycącego? Składniki: 250 g tagliatelle + 2-3 łyżki oliwy 3-4 ząbki czosnku + 3 łyżki oliwy 250 g mrożonego szpinaku (liście) 100 g gorgonzoli 2-3 łyżki śmietany 18 % sól, pieprz Ugotuj makaron al dente, odcedź i dodaj oliwę, wymieszaj i trzymaj pod przykryciem. W szerokim rondlu rozgrzej oliwę, dodaj szpinak, gotuj

Qlinarnie i Qlinarnie
Zielone naleśniki 174

szklanka mleka 1 szklanka wody 2 łyżeczki sproszkowanego młodego jęczmienia szczypta soli olej do smażenia farsz: 450 g mrożonych liści szpinaku 100 - 150 g twardego sera żółtego (u mnie typu korycińskiego) 6 - 7 suszonych pomidorów 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Składniki(...)wody. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać czosnek (pilnować by nie przypalić), następnie szpinak, chwilę smażyć. Następnie dodać pomidory i śmietanę, pod koniec dodać ser i wymieszać. Po dodaniu sera można już patelnię zdjąć z palnika. Spróbować farsz i ewentualnie delikatnie doprawić pieprzem i solą. Usmażone naleśniki

Kuchcik gotuje
Odrywane bułeczki z dipem szpinakowym 180

drożdży instant; 1 szklanka letniego mleka; 2 łyżki oleju; 1 łyżeczka soli. Dip szpinakowy: 150 g liści świeżego szpinaku baby; 1 duży ząbek czosnku; 1 łyżka klarowanego masła; 115 g serka śmietankowego (u mnie Almette śmietankowy ); 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1/4 szklanki majonezu; 1/4 szklanki startego sera parmezan; 1/4 szklanki startej mozzarelli; 1/2 łyżeczki ostrego sosu (u mnie(...)tarce o drobnych oczkach (na drobne wiórki). Dodać do szpinaku. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (grube wiórki). Dodać do szpinaku. Do miski ze szpinakiem i serami dodać serek śmietankowy, śmietanę oraz majonez. Doprawić solą i ostrym sosem. Wymieszać. Miskę z dipem przykryć folią spożywczą. Dip, przez czas wyrastania ciasta, a potem bułeczek, przechowywać w lodówce. Okrągłe naczynie

Gospodyni Miejska
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami 363

Składniki na 2 porcje: 30-35 dag piersi z kurczaka 1,5 łyżki pasty z suszonych pomidorów lub kilka suszonych pomidorów drobno pokrojonych 4 kostki brykietu szpinaku mrożonego 1 ząbek czosnku 150 ml śmietany 18 % Opcjonalnie Tymianek Sól Pieprz 1 łyżka oleju 200-250 g makaronu Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posolić(...)popieprzyć. Podsmażyć na oleju. Pod koniec dodać posiekany ząbek czosnku i szpinak i pastę z suszonych pomidorów. Podsmażyć chwilę do rozmrożenia brykietu i połączenia się smaków. Doprawić tymiankiem. Następnie połączyć ze śmietaną.  Sos wymieszać z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów