szpinak ze śmietaną - 1497 przepisów (strona:24/100)

Tagliatelle ze szpinakiem i mascarpone 144

Rewelacyjny makaron z kremowym sosem ze szpinaku i serka mascarpone SKŁADNIKI    400g makaronu tagliatelle       300g świeżego szpinaku 200g serka mascarpone 100g śmietany kremówki 4 ząbki czosnku 1/2 gałki muszkatołowej 1 łyżeczka oliwy 2 łyżeczki masła sól, pieprz parmezan lub inny twardy ser  do posypania PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie w/g wskazówek(...)dużej patelni rozpuszczamy masło z oliwą. Dodajemy czosnek i chwilkę przesmażamy - nie za bardzo, by nie zgorzkniał. Wrzucamy szpinak i smażymy do momentu, gdy zmieni kolor na ciemnozielony  i zmniejszy objętość.   Dodajemy mascarpone i śmietanę, doprawiamy solą  i pieprzem. Mieszamy około 8-10 minut do otrzymania kremowego sosu. Odcedzony makaron wrzucamy do woka i mieszamy z sosem

Moje Kuchenne Rewelacje
Makaron z dynią i szpinakiem w sosie z sera pleśniowego 213

Składniki: (na 2 porcje) 200 g makaronu 300 g dyni (upieczonej, ugotowanej na parze lub w wodzie) u mnie dynia piżmowa 50-100 g świeżego szpinaku 100-150 g sera pleśniowego 100 ml śmietany (u mnie 30-36%) 4 ząbki czosnku 2-3 łyżki oleju rzepakowego pieprz, tymianek, sól 1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu ale wyjąć(...)się zagrzała. Dorzucić opłukany szpinak. Doprawić tymiankiem i pieprzem (uwaga: raczej bardzo uważać na sól bo ser pleśniowy jest bardzo słony) Całość mieszać chwilę aż szpinak zwiotczeje. 3. Odcedzony makaron dorzucić do sosu. Dolewać śmietanę i pokrojony na kawałki ser pleśniowy (lepsze są mniejsze kawałki bo szybciej się rozpuszczą) Mieszamy całość -na małym ogniu- aż sos zgęstnieje. Smacznego Post Makaron

UgotujmyTo.pl
Łosoś podany na szpinaku 159

połączenie łososia i szpinaku... wyśmienity smak :) Przepis dodaje do akcji: Czas na szpinak 4! Składniki: świeży łosoś (porcje dopasować wg ilości osób) 250 g świeżego szpinaku 1-2 ząbki czosnku 150 ml śmietany 30% 100 g masła sól, pieprz sok z cytryny przyprawa do sałatek ziołowo-koperkowa Na samym początku łososia umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, przyprawą do sałatek(...)przykryciem). W międzyczasie szpinak umyć, a czosnek drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło i przesmażyć posiekany szpinak. Gdy lekko zmieni kolor, dodać szpinak. Gdy zmniejszy swą objętość przyprawić solą oraz pieprzem, a także zalać go śmietaną 30%. Chwilę gotować, aby lekko zredukować sos. Powyższe danie najlepiej smakuje z ziemniakami. Gdy łosoś będzie gotowy to położyć go na przesmażonym szpinaku

Ugotować
Krokiety ze szpinakiem 5652

float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krokiety ze szpinakiem – Składniki: Składniki na farsz szpinakowy : 450g szpinaku (świeżego lub mrożonego) 250g sera feta 2 łyżki gęstej śmietany 18% oliwa z oliwek lub masło (do smażenia) 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Składniki na ciasto naleśnikowe : 2 jajka 200g mąki pszennej(...)woli – ja daję standardowo 2-3 ząbki). Cały czas mieszać farsz ,by się nie przypalił. Smażyć aż do całkowitego odparowania wody. Dodać 2 łyżki gęstej śmietany. Mieszać. Ser feta pokruszyć, dodać do szpinaku, przemieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Przygotować naleśniki : Mąkę pszenną przesiać do miski, wbić całe jajka, dodać cukier (o ile robimy naleśniki w wersji słodkiej

Kulinarne Przeboje
Mini roladki schabowe ze szpinakiem i serem 196

Mini roladki nadziewane szpinakiem i żółtym serem. Znakomity obiad! Składniki: 6 sznycli ze schabu wieprzowego sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany 100 g szpinaku rozdrobnionego zamrożonego łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka śmietany 18 % 12 plasterków sera mierzwionego gouda olej Przygotowanie: Sznycle rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i granulowanym czosnkiem. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy(...)szpinak. Doprawiamy go ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i śmietaną. Gotujemy aż odparuje woda. Na każdego sznycla kładziemy plasterek sera złożony na pół. Na nim rozsmarowujemy łyżeczkę szpinaku i kładziemy kolejny plasterek sera - także złożony na pół. Zwijamy ściśle w roladki, zamykając ranty za pomocą wykałaczki Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy każdą roladkę na złoty kolor. Następnie dusimy

Taste Therapy
Muszle ze szpinakiem w sosie serowym 268

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Muszle szpinakowe to danie dla fanów szpinaku, ale również dla osób, które jeszcze nie do końca są do 

Marta Gotuje
Makaron z sosem szpinakowo serowym 163

zaczynamy szaleństwo w kuchni! Makaron z sosem szpinakowo serowym czas ok 40 min dla 4 osób średnio łatwe (ale wymyśliłam to określenie) Składniki * jedno opakowanie szpinaku mrożonego * cebula * 3 ząbki czosnku * 3 łyżki śmietany (ja dałam 18%) * 200-300 g sera pleśniowego ( ja dałam brie, choć nie jest to typowy pleśniak chyba) * 4 brzuszki łososia wędzone ( nie mogłam nigdzie kupić(...)solenia, łosoś jest tak słony (przynajmniej ten który ja miałam), że sól odpada. Może jedynie szczypta do makaronu. Roztapiamy szpinak, dodajemy uduszoną pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek. Ser kroimy w kostkę, wrzucamy czekamy aż się roztopi, ciągle mieszając. dodajemy śmietanę. Na koniec wrzucamy oliwki pokrojone w cieniutkie plasterki i łososia. Sos ten podawałam z kolorowym makaronem. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Straszne ciasto na Halloween 314

szklanki ciemnego kakao szklanka mąki pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko   pół szklanki cukru   ¼ szklanki oleju pół szklanki kwaśnej śmietany biszkopt szpinakowy 25 dag mrożonego szpinaku (drobny, nie w liściach) niecała szklanka cukru   2 jajka   pół szklanki oleju szklanka mąki krupczatki czubata łyżeczka proszku do pieczenia masa twarogowa: 50 dag mielonego(...)cukrem na puszystą masę. Powoli wlewamy olej. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy szpinak. Mieszamy delikatnie łyżką. Wlewamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 40 minut. Galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier i śnieżkę. Dodajemy porcjami twaróg. Na koniec mieszamy

Pobite gary Barbary
Krokiety z cannelloni 201

bułce tartej, ale myślę, że na tych polach można poeksperymentować. W szczegółach techniczny pomógł mi  ten przepis . 10 rurek cannelloni 300 gram szpinaku mrożonego 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 40 gram sera feta 2 łyżki śmietany 1 pomidor bułka tarta jajko W rondlu zagotować wodę i gotować rurki dosłownie 3-4 minuty. Ostrożnie(...)wyciągną i ułożyć oddzielnie na płaskim talerzu do przestudzenia. W międzyczasie na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulkę i czosnek. Gdy będą lekko zrumienione dodać szpinak, przykryć i dusić do całkowitego rozmrożenia. Dodać śmietanę i ser pokrojony w kostkę. Mieszać, aż ser się całkowicie rozpuści. Pomidora pokroić w drobną kostkę i dodać do szpinaku. Przyprawić pieprzem. Rurki ostrożnie nadziewać łyżeczką

Czerwony Gupik
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM 137

woda około 1 szklanki szczypta soli FARSZ: paczka szpinaku 4 ząbki czosnku (może być więcej zależy od smaku) kawałek sera lazur,gorgonzola,feta lub roquefort 2 łyżki śmietany 18% sól,pieprz Paczkę szpinaku odparowałam w garnku, dopóki nabrał gęstej i suchej konsystencji. Czym mniej wodnisty tym łatwiej będzie można nakładać farsz do pierogów. Dodałam starte ząbki czosnku,rozkruszony

potrawyregionalne
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem 134

kolejny trening Makaron ze szpinakiem i kurczakiem porcja dla dwóch osób 200 g makaronu kokardki duża pierś z kurczaka 200 g pieczarek 200 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku cebulka dymka 200 ml śmietany 30% sól, pieprz + oliwa z oliwek do smażenia Pieczarki umyj, pokrój w półplasterki. Pierś z kurczaka po umyciu i osuszeniu pokrój w niewielką kostkę. Na dużej(...)dodaj pokrojone pieczarki. Podsmażaj ok. 5 minut, a następnie dodaj pierś z kurczaka, przypraw solą i pieprzem. Całość podsmażaj ok. 7 minut. Następnie dodaj szpinak i dalej podsmażaj ok. 4 minut. Na koniec dodaj śmietanę, dopraw do smaku i duś jeszcze ok. 3 minut. W tym czasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron połącz z sosem i dobrze

365 dni dookoła kuchni
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem 304

mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 duża szczypta soli Kamis 1 szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju + olej do smażenia farsz 500-600 g świeżego szpinaku 1/2 kostki fety 3 łyżki śmietany sól, pieprz  Kamis sos beszamelowy starty ser żółty do posypania Przygotować ciasto naleśnikowe - dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki, odstawić. Szpinak umyć i dobrze osączyć, drobno posiekać(...)Potem wrzucić na patelnię i odparować wodę. Doprawić solą i pieprzem, dodać rozkruszona fetę i śmietanę, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia.  Następnie usmażyć naleśniki.  Każdego naleśnika posmarować masą szpinakową, zwinąć w rulon, przekroić na pół i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos beszamelowy na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać

Monia miesza i gotuje
LASAGNE ZE SZPINAKIEM I BROKUŁAMI 164

wykonanie no i oczywiście makaron-podstawa lasagne. Składniki: 12 płatów makaronu (ilość zależy od wielkości naczynia i warstw) polecam Lasagne nr.52 Lubelli 1 kg. świeżego szpinaku kawałek sera lazur 6 ząbków czosnku 2 łyżki śmietany 18% brokuły mozzarella oliwa z oliwek pieprz Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 1/2 szklanki mleka gałka muszkatołowa sól pieprz Te piękne(...)zielone liście umyłam i odcięłam z nich łodyżki. Na oliwie podsmażyłam dosłownie chwilę, starte ząbki czosnku. Dodałam szpinak i podsmażyłam go z czosnkiem,aż zmiękł. Rozkruszyłam ser lazur. Na koniec polałam farsz śmietaną i doprawiłam pieprzem. Z solą należy uważać, ponieważ ser pleśniowy jest słony.   wymieszałam szpinak dopóki ser się nie rozpuścił. Kolej na sos beszamelowy: W garnuszku rozpuściłam

potrawyregionalne
Walentynki-Perły są niesamowicie kobiece i dodaja urody-ciastka małże 130

pieczenia i dokładnie wymieszać -ja miksuje na wolnych obrotach. Na koniec dodać szpinak,delikatnie mieszć ręcznie.Gotowe ciasto przeł do foremek wysmarowanych masłem. Piec w temperaturze 170-180'C około 15-20 minut.Pierwsza partia piekla się 18 minut ,potem 12-14 minut starczało. Bita śmietana Składniki 250ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru (na każde 250ml śmietanki) łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej

w mojej kuchni
Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim 259944

Dzięki cieście francuskim pierś nie jest wysuszona. Taką pierś proponuję podawać z pieczonymi ziemniaczkami (przepis tutaj)  i lekką sałatką. Składniki: 6 pojedynczych piersi kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 opakowania ciasta francuskiego 6 plasterków żółtego sera (ja użyłam wędzonego) 4 ząbki czosnku łyżka masła sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 1 jajko Wykonanie: Rozmrożony szpinak

IMPRESJA SMAKU

Proponowane wyszukiwania