słyszałam różna opinie, jednym smakowało innym nie. Postanowiłam sama to sprawdzić i nie żałuję, ciasto przepyszne, szpinak wcale niewyczuwalny. Piękne wizualnie i godne polecenia ciasto ze szpinaku, u mnie z bitą śmietaną, brzoskwiniami i granatem na wierzchu. Warto je upiec np na Święta:) Szczerze polecam :) 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g) kupicie tutaj KLIK 1 szkl cukru(...)szkl oleju 2 szkl mąki krupczatki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 500 ml śmietany 30 % + 2 śmietanfixy 1 łyżka cukru pudru (do kremu) granat Brzoskwinie z syropu Do ponczu: syrop z brzoskwiń + sok z limonki Odmrożony szpinak odciskam z wody i zostawiam na sitku. Całe jajka ucieram z cukrem na puch, następnie dolewam olej, cały czas miksując
Takie tam pichcenieporze śniadaniowej jak i obiadowej. Dzisiaj wersja obiadowa, z dużą ilością szpinaku i kurczaka! 1,5 h 7 naleśników składniki: naleśniki: TUTAJ farsz: 2 opakowania mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany (18 %) podwójna pierś z kurczaka sos: 200 g serka homogenizowanego śmietankowego 400 ml śmietany kremówki gałka muszkatołowa biały pieprz sól 2 ząbki czosnku Naleśniki wykonujemy(...)przepisie, który podałam powyżej. Szpinak smażymy na oliwie z oliwek, aż będzie całkowicie rozmrożony, a woda całkowicie odparuje. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Na osobnej patelni należy podsmażyć czosnek, przeciśnięty przez praskę, a następnie dodać do szpinaku. Odstawiamy do ostygnięcia. Kurczaka myjemy, solimy i kroimy w cienkie paseczki. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek aż się zarumieni. Na naleśniki nakładamy szpinak
Ania i Marcin gotująmasłem ze zrumienioną bułką tartą i cukrem, a te kluski są wytrawne podane z podsmażoną cebulką i szynką. Zamiast twarogu w do tych klusek wykorzystałam twarożek wiejski ze śmietaną i świeży szpinak z naszej działki. Szpinak , twarożek i jajko zostały dokładnie zmiksowany na puree w szatkownicy. Kluski ze szpinakiem to idealne kluski, delikatne, pyszne i mają uroczy zielony kolor. Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępolskim rynku :) 'makaronowe muszle na beszamelu z kurczakiem, szpinakiem, pod cheddarem' Składniki: * farsz do muszli: - 1 duża pierś z kurczaka (lub dwie mniejsze) - pół opakowania mrożonego szpinaku w liściach - 1-2 łyżki śmietany - 0,5 dużej cebuli. - makaronowe muszle (ok.10 szt) - kawałek cheddara (lub innego mocniejszego w smaku sera) * beszamel: - 0,5 szklanki mleka - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki(...)cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wylać trochę oleju. Podsmażyć na złoto kurczaka. Dodać cebulę. Przyprawić do smaku. Następnie dodać zmiażdżony ząbek czosnku i szpinak. Odparować. Doprawić do smaku. Wlać śmietanę i zdjąć z ognia. Przestudzić. Muszle ugotować 3 minuty krócej niż podane jest na opakowaniu. Beszamel: Masło rozpuścić w małym garnuszku. Dodać mąkę i zrobić jasnożółtą zasmażkę
CookYourselffiletu z łososia 400 g makaronu-penne lub farfalle 400 g szpinaku mrożonego w liściach sok z 1 cytryny gałka muszkatołowa, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, tymianek łyżka sosu sojowego 50 ml białego wina 300ml mleka 50g masła+ łyżka do smażenia 120ml śmietany 18% 1 cebula 2-3 ząbki czosnku starty ser żółty 4 łyżki mąki pszennej olej Wykonanie: Zdejmujemy(...)godzin, najlepiej na noc. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na maśle aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i zamrożony szpinak. Po rozmrożeniu szpinaku dodajemy 1-2 łyżki śmietany, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, mieszamy i odkładamy na bok. Łososia smażymy na oleju aż się zarumieni i dokładamy do szpinaku. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę
Czerwona Porzeczkamasła - 1 łyżeczka soli - 1 żółtko - 2-3 łyżki zimnej wody - lub opakowanie gotowego ciasta francuskiego Farsz - 500g szpinaku mrożonego w liściach - 400g świeżego filetu z łososia - 2 ząbki czosnku - 1 - 2 jajka - sól, pieprz - pół łyżeczki oregano - tarta mozzarella - 200g śmietany 18% Sposób przygotowania: Tarta: Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtko i szybko zagniatamy ciasto(...)widelcem i pieczemy przez około 15 - 20 minut w temperaturze 180st. Farsz: Szpinak rozmrażamy i smażymy na maśle. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, sól, pieprz i oregano.Kiedy szpinak jest miękki dodajemy śmietanę i dalej smażymy. Łososia doprawiamy sola i pieprzem i w całości smażymy. Kiedy łosoś jest usmażony, dzielimy go na małe kawałki. Na podpieczony spód wykładamy farsz
Pan i Pani Smith w kuchniskładniki: 250 g makaronu 400-500 g filetów z moszczuka 1 opakowanie szpinaku mrożonego 1 kubek śmietany 18% 150 g sera żółtego 1 łyżeczka soli czosnkowej 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 jajko majeranek olej do smażenia mąka woda ok 100 ml Filety ryby oprószyć majerankiem potem panierować w roztrzepanym jajku i mące, usmażyć na oleju na złoty kolor(...)olejem. Ugotowany makaron wymieszać z dwoma garściami startego żółtego sera i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na makaronie ułożyć kawałki usmażonej ryby. Szpinak podsmażyć na patelni, doprawić solą czosnkową i czosnkiem, dodać dwie łyżki śmietany, dokładnie wymieszać.Zestawić z ognia i dodać garść startego sera, dobrze wymieszać aby ser się rozpuścił. Masę wyłożyć na warstwę ryby. Resztę śmietany wymieszać
Monia miesza i gotujeczosnek i pod koniec dorzucamy dodatek wapniowy. Dlaczego należy łączyć szpinak z wapniem? Ponieważ w szpinaku zawarty jest kwas szczawiowy, który powoduje "odwapnienie" organizmu. Dlatego świetnym dodatkiem do szpinaku jest jogurt, śmietana, jajko, mleko lub ser. Dzisiaj w przepisie wystąpi ser feta. Zacznijmy od przygotowania naleśników. Potrzebujemy (na ok 8 sztuk): szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej szklanka mleka 2 jaja(...)utworzą się grudki. Można użyć miksera. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Kolejnym etapem jest przygotowanie farszu, do którego będziemy potrzebowali: 500g mrożonego szpinaku 100g sera feta sól,pieprz, papryka ostra 2 ząbki czosnku łyżka masła Masło roztapiamy na patelni, dodajemy szpinak. Gdy już całkowicie się rozmrozi dodajemy przeciśnięte lub posiekane ząbki czosnku
Taste of imaginationSkładniki: szpinak świeży 4 pęczki, masło 1 łyżka, ząbki czosnku 4 sztuki, mąka tortowa 1 łyżka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżki liście szpinaku z łodyżkami dobrze opłukać i zmiksować w dzbanku blendera liście, masło roztopić w rondlu, dodać ząbki czosnku, wlać szpinak, dodać mąkę, kucharka, pieprz mieszając rózgą zagotować, dodać gęstą śmietanę
W Mojej Kuchni Lubięszpinaku, które współgrają ze sobą smakowo, połączone sosem śmietanowym i parmezanem. Spróbujcie :) Składniki : garść makaronu 0,5 kg piersi z kurczaka łyżeczka przyprawy gyros 2 garści świeżego szpinaku baby czerwona cebula 400ml śmietany 18% 1 serek topiony (śmietankowy) pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Makaron spaghetti gotujemy al dente z odrobiną soli. Pierś z kurczaka myjemy i drobno kroimy(...)piórka. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i wykładamy na nią kurczaka z przyprawą. Smażymy z każdej strony i dodajemy cebulkę. Po 2 minutach dodajemy również szpinak i dusimy ok 5 minut pod przykryciem. Śmietanę wraz z serem dodajemy do kurczaka i mieszamy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Przyprawiamy do smaku. W dużym naczyniu łączymy sos i makaron. Podajemy
ChilliJemyPyszna i szybko się robi. Zamiast sosu beszamelowego dodałam śmietanę, dzięki czemu lasagne wychodzi szybciej, a smakuje równie pysznie. Aromatyczne pomidorki, przyprawione mięso indycze, świeży szpinak i pieczarki dodają niezwykłego smaku tej potrawie. Wszystko razem zapiekane z bezglutenowym makaronem... mniam!:) Składniki: 500 g mięsa mielonego indyczego opakowanie płatów makaronu lasagne - użyłam bezglutenowego Lasagne gluten free "Le Veneziane(...)drobno posiekaną cebulę i czosnek wraz z pieczarkami pokrojonymi w cienkie plasterki. Całość duś około 5 minut, przypraw (bez cukru, bo on jest do passaty), dodaj szpinak, duś 8 minut, wlej śmietanę. Całość dokładnie mieszaj. Pomidorki koktajlowe pokrój w cienkie plasterki. W głębszym naczyniu wymieszaj passatę z cukrem, solą i pieprzem. Płaty makaronu włóż na 10 minut
Zasmakuj KuchniSkładniki: szpinak mrożony 1 opakowanie/liście, olej rzepakowy 8 łyżek, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ziemniaki ugotowane 3/4 kg, śmietana gęsta 100 ml, masło 1 łyżka, jajka - ile potrzeba "M", olej rzepakowy 1/4 szklanki, sól ziołowa - ile potrzeba, pieprz kolorowy- MŁYNEK - ile potrzeba ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie(...)koniec dodać kucharka, pieprz do smaku na oleju usmażyć jajka sadzone, posypać solą ziołową i pieprzem kolorowym odlane z wody ziemniaki tłuczkiem utłuc razem z masłem i śmietaną, ziemniaki podać ze szpinakiem, jajkami sadzonymi i np. z maślanką - pyszny, sycący jarski obiad............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKrólem pieroga dziś jest nadzienie szpinak w towarzystwie fety. SKŁADNIKI: ok 40 pierogów - mąka pszenna 0,5 kg - jajko 1szt - niecała szklana ciepłej wody - szpinak świeży lub mrożony pół paczki - czosnek 1 ząbek - masło kostkę - śmietana 12% 100ml - sól , świeżo zmielony pieprz - feta pół paczki - szalotka 1 szt SPOSÓB WYKONANIA - mąkę przesiewam do miski dodaję szczyptę soli robię dołek(...)czasie rozpuszczam pół kostki masła na patelni z ząbkiem czosnku i dodaję szpinak, który doprawiam sola oraz świeżo zmielonym pieprzem po czym wlewam śmietanę i chwilę wszystko razem duszę - gotowy szpinak studzę - na wysypany blat mąką wykładam ciastko i cienko wałkuję, wykrawam koła - w środek układam łyżeczkę szpinaku i drobne kostki fety - zgniatam brzegi tworząc warkoczyk, falbankę lub zwyczajnie
Basia w kuchninowe smaki przed Wami odkrywa. Składniki: 3 porcji 30 min pieczenia i 20 przygotowania serek Almette z ziołami, 200 g ziemniaków, 3 jajka, 200 ml śmietany 18%, 3 garści świeżych liści szpinaku, świeży tymianek, 2 łyżeczki kapary, papryczka chili, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, olej rzepakowy. Przygotowanie: W garnku gotujemy ziemniaki do miękkości(...)rozgniatamy na puree i studzimy. Roztrzepujemy jajka, dodajemy listki tymianku, doprawiamy solą i pieprzem. Jajka łączymy ze śmietaną i ziemniakami. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Całość łączymy ze szpinakiem. Masę wykładamy (do połowy) do natłuszczonych foremek do pieczenia babeczek. Na środek, dodajemy po jednej łyżeczce serka Almette z ziołami i przykrywamy masą. Babeczki pieczemy
Moniki Smakołykiponiedziałek, a co? każdy dzień jest dobry. Składniki: 1/2 kg mąki razowej 1 szklanki gorącej wody 1/3 kostki roztopionego masła 4 łyżki gęstej śmietany 18% torebka mrożonego szpinaku ząbek czosnku 350 g sera gouda zioła prowansalskie sól świeżo mielony pieprz łyżka masła pół łyżeczki słodkiej papryki 10 pomidorków suszonych w zalewie(...)jajko Sposób wykonania: Z mąki, wody, masła oraz 2 łyżek śmietany zagnieść ciasto. Rozwałkować podzielić na pół. Jedną częścią wylepić dno tortownicy wcześniej nasmarowaną tłuszczem.Podpiec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 10 minut. W między czasie przygotować farsz. Szpinak przełożyć do garnka. Rozmrozić na małym ogniu pod przykryciem. Dodać czosnek, pokrojone pomidory, część startego sera oraz
pieprzny smaczek