jeść i jeść bez końca :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Nadzienie szpinakowe: Około 1 kg świeżego szpinaku lub ½ kg mrożonego 1 duży ząbek czosnku 1 – 2 łyżki masła 2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka Sól i pieprz Dodatkowo: Około 300g sera gouda (potartego) 2 jajka Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Do wysokiego naczynia, wlewamy(...)patelnię lub do rondla. Jeśli szpinak jest mrożony, wrzucamy go na patelnie lub do rondla, przykrywamy i dusimy przez chwilę pod przykryciem, by się rozmroził. Następnie do szpinaku dodajemy masło i śmietanę i lekko podgotowujemy na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Na koniec dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i dobrze doprawiamy solą i pieprzem (szpinak przyprawiamy dość mocno, gdyż
Smakowy Rajmakaron mogę polecić wszystkim w 100 %. Kokardki z łososiem i szpinakiem Składniki: - 250 g makaronu kokardki Elovena - 100 g wędzonego łososia - 150 g szpinaku świeżego - 140 g sera pleśniowego np. rokpol - 200 ml śmietany 18% - 1 ząbek czosnku - 1 łyżki masła(...)łyżka oliwy - sól - pieprz Przygotowanie: Szpinak myjemy, dusimy na maśle i oliwie, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno pokrojony czosnek. Łososia kroimy na paski i dodajemy do szpinaku, po około minucie wlewamy śmietanę i dusimy ok. 5 minut. Do sosu dodajemy połowę sera pleśniowego i dusimy około 10 minut. W między czasie przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu
Kulinarne życierulon Około 200 g wędzonego łososia w plastrach około 400 g szpinaku 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej ¼ opakowania sera feta 1 łyżka śmietany 2 łyżki masła Przygotowanie: Jeśli używamy mrożony szpinak wkładamy go do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, jeśli mamy świeży szpinak dodajemy do łyżkę wody i również podgrzewany go na małym ogniu. Dodajemy masło(...)gałkę muszkatołową. Czosnek miażdżymy i dodajemy go do szpinaku. Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy pokruszony ser feta i śmietanę. Gotujemy na małym ogniu aż płyn odparuje, zostawiamy by trochę ostygł. Rozwijamy ciasto francuskie. Na ciasto nakładamy równomiernie przygotowany szpinak, a następnie plastry łososia. Tak przygotowane ciasto zwijamy w luźną roladę, żeby ciasto mogło urosnąć również wewnątrz. Przekładamy na blachę
Mama GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto leśny mech czyli ciasto szpinakowe z śmietaną kremówką z mascarpone i owocami. To dzięki szpinakowi ciasto ma taki ładny zielony kolor, jednak jego smak jest w nim niewyczuwalny. Sprawia, że ciasto jest wilgotne i nie wymaga dodatkowego nasączania. Uzupełnienie ciasta stanowią owoce, które nadają orzeźwiającego smaku. Ciasto leśny(...)szklanki oleju -kilka kropelek aromatu śmietankowego -2 szklanki mąki pszennej -pół szklanki mąki ziemniaczanej -3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -250 g świeżego szpinaku (lub 450 g mrożonego) Krem: -500 ml śmietany kremówki 30 % -250 g serka mascarpone -3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: -250 g malin -250 g borówki Przygotowanie --> Ciasto: --> Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze odsączyć na sicie
Marta Gotujeząbki czosnku 0,5 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki soli z ziołami 0,5 łyżeczki pieprzu kolorowego 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki musztardy sarepskiej Nadzienie: 200 g szpinak mrożony z śmietaną 6 szt pomidory suszone 2 ząbki czosnku sól pieprz Do smażenia 2 łyżki oleju 1.5 łyżki masła 80 ml białego wina półwytrawnego Celebro 100 ml bulionu warzywnego(...)Ostudzić. Polędwiczkę rozwinąć ułożyć suszone pomidory,wyłożyć szpinak. Polędwiczkę zwinąć w roladę, spiąć wykałaczkami. Na brytfance roztopić masło i dodać olej. Roladę oprószyć mąką i smażyć z wszystkich stron na niewielkim ogniu po 4 min z każdej strony. Podlać winem i odparować alkohol. Następnie podlać bulionem i dusić około 20 min. Wlać śmietanę. Dusić roladę w sosie śmietanowy obracając
Ala piecze i gotujeoleju oraz ocet winny. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, posmarować olejem, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 1 godzinę. Farsz: \ 200 g szpinaku (użyłam mrożonego) 1 ząbek czosnku 4 łyżki śmietany kremówki 3 łyzki smietany 12% 200 g marchewki 1 łyżka cukru 40 g masła 400 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 jajko 3 łyżki bułki(...)małym ogniu ok. 5 minut, cały czas mieszając. Pod koniec wlać 2 łyżki wody, krótko zagotować, zdjąć z ognia. Kiedy marchewka przestygnie dodać, 2 łyżki śmietany, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Szpinak odparować z nadmiaru wody, dodać ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem. Przestudzić. Dodać 1 łyżkę śmietany kremówki. Ciasto rozwałkować-ja to zrobiłam na papierze do pieczenia- na prostokąt
Kubki smakuintensywny aromat czosnku, podsmażcie trzy ząbki, a czwarty, przeciśnięty przez praskę, wrzućcie do gotowego gorącego sosu. Spaghetti z sosem szpinakowym Składniki: 300 g świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku 1/2 cebuli 400 g śmietany 18% 200 g serka śmietankowego 100 g sera pleśniowego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo zmielony pieprz olej do smażenia ok. 300 g suchego makaronu(...)blanszujemy przez około 5 minut. Szpinak powinien być al dente. W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu. W garnku na małym ogniu podgrzewamy śmietanę, serek i ser pleśniowy. Dodajemy szpinak, przyprawiamy i delikatnie mieszamy. Do składników nie dodałam soli, ponieważ mój ser pleśniowy był dość słony i sos nie wymagał już solenia
Kulinarne przygody Gatitypieczenia 1,5 łyżeczki, wiśnie mrożone 1/2 opakowania, woda 1 szklanka, kisiel wiśniowy 1/2 opakowania, cukier 2 łyżki, śmietana 30 % 330 ml, śmietan fix 1 opakowanie, cukier puder 2 łyżki, czekolada grzybki 20 dag szpinak drobny mrożony odmrozić na drobnym sitku, odsączony z wody wsypać do pojemnika, dodać jajka, cukier, olej i mikserem utrzeć z 3 minuty na dużych obrotach(...)rozsmarować resztę ubitej śmietany, wyłożyć resztę wiśni ciasto posypać pokruszonym ciastem, powkładać czekoladki grzybki, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest wilgotne, smaczne, wiśnie z bitą śmietaną doskonale smakują ze szpinakiem no i grzybki czekoladki dodają uroku i smaku.....SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki : Ciasto francuskie Szpinak mrożony (ze śmietaną) Pierś z kurczaka Cebula Przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Ciasto francuskie (ja kupuję w Biedronce) rozwijam, jeśli trzeba delikatnie rozwałkuję nożykiem do pizzy dzielę ciasto na kwadraty ok 7x7cm. Szpinak rozmrażam w rondlu tylko delikatnie podgrzewając. Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam na patelni - do zeszklenia. Pierś z kurczaka kroję na kawałeczki
Mechanik w kuchnibędzie serwowany razem z makaronem. Przygotowanie dania nie zajmuje dużo czasu a posiłek jest pożywny, smaczny i zdrowy. Makaron ze szpinakiem Składniki: opakowanie makaronu, 400 g szpinaku mrożonego, 3 ząbki czosnku, łyżka śmietany, łyżka masła, sól, pieprz, ser mozzarella. opcjonalnie: ketchup. Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Szpinak podsmażamy na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy(...)solę i pieprzem oraz dodajemy łyżkę śmietany. Sos szpinakowy dokładnie mieszamy. Na talerz nakładamy porcję makaronu, na niego szpinak, posypujemy mozzarellą. Opcjonalnie możemy dodać łyżeczkę ketchupu. Smacznego
paapilotkaamój Piotruś bez problemu pogryzł ten uroczy, mały makaron. SKŁADNIKI 400 g makaronu Lubella mini rurki z warzywami 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 400 g piersi z kurczaka 200 g śmietany 30% 2 kulki mozzarelli 400 g pomidorków koktajlowych sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE W głębokiej patelni stopić masło, dodać odmrożony szpinak, umytą(...)rozgrzać do temperatury 200 ° C. Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego nieco krócej niż podaje instrukcja na opakowaniu. Odcedzony z wody makaron przełożyć do szpinaku i mięsa, wlać śmietanę, wymieszać, w razie potrzeby doprawić i przelać do dużego naczynia żaroodpornego wysmarowanego delikatnie olejem rzepakowym. Górę zapiekanki wyrównać, rozdrobnić odsączone z wody kulki mozzarelli i posypać ziołami prowansalskimi
Passions hobbies lifebulionu warzywnego lub drobiowego 10 g masła klarowanego sól, pieprz szczypta kurkumy 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 miarka śmietany 18% do zup i sosów (miarka dołączona do TM) dodatkowo: koperek wędzony łosoś Thermomix przepisy. Zupa ze szpinakiem i wędzonym łososiem. Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy na 4 części. Czosnek, marchewkę i pietruszkę również obieramy, kroimy na większe kawałki. Wszystkie warzywa(...)min/100 stopni/obr.wsteczne 1 . Następnie dodajemy obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki i gotujemy czas 10 min/100 stopni/obr. wsteczne 1 . Na 1 minutę przed końcem czasu wlewamy śmietanę i pokrojone liście szpinaku. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i kurkumą. Przykrywamy miarką i zostawiamy na kilka minut aby sól i przyprawy przenikneły do zupy. Zupę podajemy z kawałkami wędzonego łososia
Themo przepisyPrzepis modyfikowany pod Tefal Cousine Companion tak żeby każdy mógł go szybko i łatwo przygotować w swoim Tefal CC :) SKŁADNIKI: 300 g - ROZDROBNIONY MROŻONY SZPINAK 150 ml. ŚMIETANA 18% 800 g. MIĘSO INDYKA GULASZOWE (porcja dla 5 osób) 1 średnia czerwona cebula, 1 ząbek czosnku, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz gałka muszkatołowa (świeżo tarta) świeżo tarty(...)temperaturze 95. Gdy duszenie się zakończy dodajemy rozdrobniony szpinak (ja wrzuciłem zamrożony brykiet) następnie za pomocą praski wciskam 1 ząbek czosnku. Dodaje sól i pieprz do smaku oraz gałkę muszkatołową świeżo startą. Ustawiam jeszcze raz program P-2 (skracając czas do 10 min). Na 5 min przed końcem dodaje 150ml. kwaśnej śmietany 18% a następnie i następnie czekam aż zakończy
Bartek Gotujedrugi w życiu zajadałam się szpinakiem. Składniki na dwie porcje: 16 rurek cannelloni 500 g szpinaku ( dałam mrożony) 2 czubate łyżki sera feta 6 łyżek OLEJU KUJAWSKIEGO CZOSNEK I BAZYLIA 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku ½ szklanki kwaśnej śmietany 2 plastry ostrego sera żółtego. Sposób wykonania: Rurki cannelloni przygotować tak jak w przepisie. Ja kupiłam takie, że nie trzeba(...)podsmażać ok 10 minut na małym ogniu często mieszając, dodać 2 łyżki śmietany oraz sól i pieprz do smaku. Po zakończeniu smażenia szpinaku, 4 łyżki szpinaku odłożyć na sos i wymieszać je z resztą śmietany która nam została. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić 4 łyżki OLEJU KUJAWSKIEGO CZOSNEK I BAZYLIA . Jeżeli nie musimy wcześniej obgotowywać rurek to należy przejść
Na słodko lub wytrawnie