ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki mielonego kuminu 1,2 l bulionu 350 g ziemniaków 440 g ciecierzycy z puszki 200 g świeżego szpinaku 100 ml śmietany kremówki (38%) sól pieprz Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Podsmażyć na oleju, dodać kolendrę i kumin. Smażyć, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Zalać bulionem, dodać obrane i pokrojone(...)gotować jeszcze 5 minut. Odlać 1-2 szklanki zupy (w zależności od tego, jak gęsta ma być), do garnka dodać szpinak i gotować jeszcze 2-3 minuty. Odlaną zupę zmiksować blenderem na gładki krem, wlać do zupy razem ze śmietaną, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorącą. Smacznego! Po wieczornym spacerze z psem, zamiast herbaty, zjem sobie miskę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszpinakowe listki pod każdą postacią :) Sos szpinakowy jest daniem dobrym samym w sobie, ale można go również konsumować z makaronem, ziemniakami, kaszą, czy pieczywem. Składniki: 400g szpinaku 1-2 ząbki czosnku 200 - 300ml śmietany słodkiej 30g masła Sól Pieprz ½ szklanki wody 1 łyżka mąki Szpinak gotujemy w wodzie około 5 minut, następnie odcedzamy, lekko wyciskamy z niego wodę(...)czym kroimy na drobniejsze kawałki. Jeśli macie szpinak mrożony, wystarczy wrzucić go na tłuszcz i poddusić nieco dłużej, a reszta jak poniżej :) Masło rozpuszczamy, dodajemy szpinak i przeciśnięty czosnek. Całość podlewamy śmietaną i gotujemy około 5 minut, co pewien czas mieszając. Na koniec dodajemy rozmieszana zawiesinę z wody i mąki, jeszcze raz zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Smakowy Rajwyszło takie coś ale dobre było. A do tarty jeszcze wrócę jak znowu kupię łososia. składniki: 300 g świeżego łososia bez skóry 2 garście świeżego szpinaku 4 łyżki śmietany 18 % 2 małe jajka sól prowansalska Kamis czosnek granulowany ewentualnie mielony pieprz czarny lub kolorowy Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić do smaku przyprawami wedle uznania. Łososia pokroić
Monia miesza i gotujewzorowane na francuskim quiche. Dla przyspieszenia przygotowania użyłem cista francuskiego zamiast używanego w oryginalnym przepisie ciasta kruchego. Do przygotowania quiche'a potrzebowałem: 1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram szpinaku, 200 ml śmietany 12%, 100 gram dobrej jakości salami, 50 gram masła, 10 pomidorków koktajlowych, 50 gram parmezanu, 50 gram tartego sera mozarella, 4 jajek, 3 ząbków czosnku, ziół prowansalskich, gałki(...)wrzuciłem do niej liście szpinaku. Gotowałem przez 20 - 30 sekund, po czym odcedziłem na durszlaku i opłukałem zimną wodą. Tak zblanszowany szpinak drobno posiekałem i dodałem do miski. Do tej samej miski wbiłem 4 jajka, dodałem 200 ml śmietany 12%, starty na drobnej tarce parmezan oraz tartą mozarellę, pozostawiając niewielką ilość mozarelli do posypania wierzchu dania. Całość lekko posoliłem, dodałem
Wyprawy kulinarnetuńczykiem z puszki. Wiem, że danie może nie wyglądać zbyt atrakcyjnie, ale smakiem wszystko wynagrodzi! :) Składniki na 2-3 porcje: makaron typu tagiatelle około 150 g świeżego szpinaku 1 małe opakowanie śmietany 30% (200 ml) w temp. pokojowej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 ząbki czosnku odrobina oleju sól, pieprz Szpinak opłukać i osuszyć. Czosnek obrać i przecisnąć przez(...)praskę. Do garnka wlać odrobinę oleju. Przesmażyć czosnek. Następnie dodać szpinak. Całość smażyć, aż do momentu skurczenia liści. Na sam koniec wlać śmietanę i przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż do lekkiej redukcji sosu. W międzyczasie makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą. Tuńczyk odsączyć z nadmiaru wody. Do sosu śmietanowo
Ugotowaćczasie wyjmujemy i cienko rozwałkowujemy. Wylepiamy formę i pieczemy przez ok 15 minut (aby całość się zarumieniła). Wyjmujemy i studzimy. do nadzienia: 4 jajka 250 ml śmietany 15% 350 g szpinaku szczyptę gałki muszkatołowej szczyptę soli szczyptę pieprzu 4 jajka ugotowane na twardo Szpinak rozmrażamy, podsmażamy i doprawiamy sola, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy tak długo, aż nie odparuje cała(...)płynna część. Studzimy. W osobnej misce umieszczamy śmietanę, wbijamy 4 jajka i mieszamy (widelcem lub trzepaczką). Przestudzony szpinak mieszamy z płynną masą. Na spodzie podpieczonej tarty układamy ugotowane jajka i całość zalewamy śmietanowo – szpinakową masą. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy ok 40 minut. Można podawać na gorąco lub na zimno
Szybko Tanio Smaczniebloku? :) Potrzebujemy: 2 opakowania ciasta francuskiego 200 g szpinaku 200 g fety 150 g wędzonego łososia 2 łyżki masła + masło do posmarowania foremek 1 łyżka śmietany 20 g obranych pistacji sól, pieprz Szpinak myjemy i osuszamy. Smażymy na maśle, dodajemy łyżkę śmietany, doprawiamy pieprzem i lekko solimy. Fetę kroimy w małą kostkę, a szpinak w cienkie paseczki. Ciasto francuskie kroimy
Marder&Marder ManufacturePRZEPIS Temperatura pieczenia: 200 o C Czas pieczenia: ok. 40 min. Składniki 1 gotowy płat ciasta francuskiego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 250 g szpinaku (np. mrożonego w kostce) 3-4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka suszonych pomidorków (lub z zalewy) 3 małe kulki mozzarelli (ilość wg uznania) sól pieprz gałka muszkatołowa szczypta chili pomidorki koktaljowe (opcjonalnie) Przygotowanie Cebulę(...)kostkę i zeszklić na oliwie z odrobiną soli, dodać czosnek. Smażyć kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać szpinak. Dusić pod przykryciem. Dodać przyprawy. Kiedy szpinak będzie miękki dodać śmietanę. Wymieszać i jeszcze chwilę całość podgrzać. Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim (ja użyłam papieru do pieczenia). Boki przyciąć i wykorzystać na wyłożenie wierzchu tarty. Spód podpiec
coolinarnastrefa.blogspot.comszczypta soli 100 g szpinaku mrożonego lub świeżego masło ghee do smażenia Składniki na sos kurkowy: 300 g kurek 1 cebula masło ghee 150-200 ml śmietany kremówki sól, pieprz koperek Wykonanie: szpinak zmiksować z mlekiem do momentu otrzymania gładkiego, zielonego koloru bez widocznych grudek szpinaku. Dodać resztę składników i wymieszać mikserem na gładką masę bez grudek. Odstawić(...)Instruktaż znajdziesz tutaj . Osuszyć na papierowym ręczniku. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle ghee, następnie dodać kurki i poddusić razem przez kilka minut do odparowania wody. Wlać śmietanę kremówkę na patelnię, przykryć pokrywką i dusić kurki przez następne kilka minut. Na końcu posolić i dodać pieprz podawać gorące naleśniki z sosem kurkowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!makaronu pełnoziarnistego Tagliatelle 3 łyżki oliwy z oliwek 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 250 g pieczarek pierś kurczak 500 g mrożonego szpinaku 2 łyżki śmietany (w oryginalnym przepisie: ser mascarpone ok. 100 g) bazylia, sól, pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody i odcedzić. 2. Pieczarki umyć, obrać i pokroić(...)dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. 5. Zdjąć przykrywkę, dodać sól, pieprz i odparować pieczarki. 6. Dodać szpinak i całość podsmażyć, co jakiś czas mieszając. 7. Wsypać fasolę i kurczaka, bazylię do smaku i chwilę podgrzać. Dodać śmietanę i całość wymieszać, aż do uzyskania jednolitego koloru. 8. Wymieszać makaron z sosem i podawać
Pasja Smakumasła 300 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli ew. 1-2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 3 jajka 200 g śmietany 100 g sera gruyère 1 łyżka mąki pszennej sól pieprz gałka muszkatołowa 400 g mrożonego szpinaku w liściach 1 duży ząbek czosnku Sposób przygotowania: Do robota kuchennego z nożami wrzucamy zimne masło, jajko, mąkę i sól, miksujemy(...)tarty się zarumienią, a masa jajeczna się zetnie. Podajemy na gorąco lub na zimno. Smacznego! Wyliczenia: masło 3 zł mąka 0,5 zł jajka 2,8 zł śmietana 1,7 zł szpinak 2,5 zł ser 8 zł czosnek 0,3 zł przyprawy 0,5 zł Koszt całego dania: 19,3 zł Porcja
Obiad za dychędodatkowymi, ciekawymi nutami smakowymi. Oto nasz sprawdzony przepis na przepysznego łososia w cieście francuskim: Składniki: arkusz ciasta francuskiego 2 kawałki łososia po ok. 200g 200 gramów szpinaku 100g sera feta 100ml śmietany 18% duża, czerwona papryka suszone pomidory w oleju zielone oliwki 200g sera mozarella oliwa z oliwek do posmarowania ciasta białko 1 jajka sok z cytryny sól, pieprz, czosnek(...)przyprawy do smaku Przygotowanie: Szpinak podgrzewamy z rozkruszonym serem feta i śmietaną, mieszając do połączenia składników, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość nie może być zbyt rzadka, w razie potrzeby podgrzewamy dalej do czasu odpowiedniego odparowania wody. Ciasto francuskie dzielimy na 2 części i rozkładamy na papierze pergaminowym, w razie potrzeby nieco przy tym rozwałkowując. Kładziemy kawałki łososia
Aromatyczne Podróżesamej patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła i wyłączamy gaz. Dorzucamy przygotowany szpinak, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i mieszamy. W misce umieszczamy szpinak, pokrojone ugotowane gruszki oraz ricottę. Całość mieszamy. W drugiej misce łączymy jajka i śmietanę kremówkę, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowania tarty: Wyjmujemy z lodówki pozostałą część ciasta, podsypujemy mąką i wałkujemy. Następnie tniemy na paseczki. Na upieczony
Kolizje Smakówszklanki mąki pszennej 200 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1-3 łyżki wody szczypta soli 8 jaj z chowu wolnowybiegowego 200 g gęstej śmietany 18% 2 garście młodego szpinaku 1 ząbek czosnku 2 piersi z kurczaka 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Masło posiekać z mąką, dodać szczyptę soli, oliwę i wyrobić(...)Pierś kurczaka wysmarować oliwą z oliwek, doprawić solą, pieprzem i zgrillować (lub usmażyć). Pokroić na niewielkie kawałki. Winogrona przekroić na połówki. Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, listki szpinaku i kawałki kurczaka. Wylać masę na ciasto i równomiernie rozprowadzić, tak aby kurczak i szpinak znalazły się w każdym zakamarku. Na wierzchu ułożyć połówki winogrona
Kulinarne InspiracjeSkładniki: szpinak świeży 2 pęczki, masło 2 łyżki, cebula 1 sztuka, czosnek 2 ząbki, kucharek 1 łyżeczka, śmietana 12% 1 kubek, papryka ostra mielona 6 łyżeczka, przyprawa w płynie - do smaku, koperek siekany 1/2 pęczka, makaron łazanki 2 szklanki, jajka - ile potrzeba świeży szpinak dobrze opłukać i porwać liście na strzępy , zalać w misce wrzątkiem i wylać na sito(...)maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę i ząbki czosnku i dodać sparzony szpinak, podsmażać z 5 minut mieszając do szpinaku wsypać ostrą paprykę, kucharka i wymieszać do szpinaku wlać gęstą słodką śmietanę i wymieszać, dusić mieszając z 3 minuty makaron "łazanki" ugotować w osolonej wodzie ze szczyptą kurkumy - dla koloru, wylać na sito, przelać zimną wodą makaron wsypać do szpinaku
W Mojej Kuchni Lubię