lekki obiad lub kolację. Można przyrządzać cały rok z grzybów mrożonych. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 180g zielonego tagliatelle 150g młodego szpinaku 150g kurek 1 łyżka suszonych ziaren słonecznika 1 ząbek czosnku 75ml słodkiej śmietany 18% 4 łyżki oliwy sól 1/3 płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Instrukcje Szpinak i kurki dokładnie płuczemy(...)border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-113 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone kurki i czosnek Kurki smażymy ze słonecznikiem i czosnkiem Następnie blanszujemy szpinak Gotowy sos z dodatkiem śmietany Zielone tagliatelle z kurkami i szpinakiem Post Zielone tagliatelle z kurkami i szpinakiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusaniemu szpinak nie jest mdły. Piersi kurczaka w szpinaku to ciekawe danie na błyskawiczną kolację dla dwojga. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 200 g mrożonego szpinaku* 50 ml śmietany 30% pikantna mieszanka pieprzu sól sól czosnkowa olej 1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać trochę oleju(...)szpinaku nie przypalić. Przyprawić solą czosnkową do smaku (jeżeli nie macie takiej soli to dodajcie zwykłą sól i 1-2 ząbki świeżego, posiekanego czosnku). 4. Gdy szpinak będzie już dobry dodać śmietanę i lekko zagotować. 5. Na sam koniec wrzucić usmażone kawałki piersi z kurczaka. Wszystko ze sobą wymieszać. Od razu podawać. * polecam użyć mrożonego szpinaku w liściach
UgotowaćSKŁADNIKI: - opakowanie szpinaku mrożonego (u mnie 480g) - 400g makaronu (u mnie kokardki) - 180g sera żółtego - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1 kostka rosołowa - 180g śmietany (u mnie 24% ale może być 18%) WYKONANIE: Na oleju zeszklić(...)cebulę po czym dodać kostkę rosołową i czosnek przepuszczony przez praskę. Całość chwile smażyć, dodać zamrożony szpinak. Czekamy aż szpinak się rozpuści a miedzy czasie gotujemy makaron. Do szpinaku dodajemy śmietanę i jeszcze chwile smażymy całość. Następnie dodajemy makaron i ser żółty (czekamy aż ser się rozpuści) i danie gotowe
Dziś Ja gotujeSkładniki: - opakowanie szpinaku mrożonego (u mnie 480g) - 400g makaronu (u mnie kokardki) - 180g sera żółtego - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1 kostka rosołowa - 180g śmietany (u mnie 24% ale może być 18%) Wykonanie: Na oleju zeszklić(...)cebulę po czym dodać kostkę rosołową i czosnek przepuszczony przez praskę. Całość chwile smażyć, dodać zamrożony szpinak. Czekamy aż szpinak się rozpuści a miedzy czasie gotujemy makaron. Do szpinaku dodajemy śmietanę i jeszcze chwile smażymy całość. Następnie dodajemy makaron i ser żółty (czekamy aż ser się rozpuści) i danie na dziś już gotowe. SMACZNEGO
Dziś Ja gotujetruskawkami i warzywna np. ze szpinakiem. Składniki na ciasto: 200 gr mąki pszennej 2 jajka 125 gr masła 1 łyżka cukru szczypta soli Składniki na farsz : 400 gr szpinaku (najlepiej ze śmietaną) 1 ząbek czosnku pół cebuli 100 ml śmietany 18% ser mozzarella 2 jajka Przygotowanie ciasta : Wszystkie podane składniki na ciasto mieszam razem, najlepiej bezpośrednio na blacie kuchennych(...)lodówki. Przygotowanie farszu : Połówkę cebuli drobno siekam, czosnek ścieram na tarce i zarumieniam w rondlu na łyżce masła. Jak tylko zacznie się cebula zarumieniać dodaję szpinak, gotuję po czym redukuję z nadmiaru wody. Śmietana i jajka łączę razem i roztrzepuję, dodaję całą mozzarellę i mieszam. Po ok godzinie ciasto trochę ugniatam w dłoniach alby zmiękło i na opruszonym mąką blacie
Mechanik w kuchnifeta ½ opakowania 6 pieczarek 6 jajek Sól Pieprz Sok z cytryny Czosnek 1 mała cebula 2 łyżki gęstej śmietany Masło klarowane Wykonanie: Do przygotowania tej potrawy idealnie nadaje się patelnia lub inne naczynie które można używać na kuchence i w piekarniku. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Doprawiamy do solą, pieprzem, sokiem z cytryny i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Pozostawiamy do wystygnięcia(...)Następnie dodajemy ziemniaki, kurczaka i paprykę. I na koniec wykładamy pokruszony ser feta. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem – jak lubicie. Rozbijamy jajka. Do jajek dodajemy szpinak i śmietanę. Całość solimy. Masę jajeczno – szpinakową wylewamy na patelnię z pozostałymi składnikami. Chwilę pozostawiamy na kuchence aż brzegi zaczną się ścinać. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Smaki Ewyząbki czosnku, gałka muszkatołowa, ostra papryczka, 250 g twarogu solankowego wędzonego*, 500 g mąki pszennej, 250 g zimnego masła, 1 płaska łyżeczka suchych drożdży, 4-6 łyżek gęstej śmietany, sól, Szpinak umyć, osuszyć. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać posiekany czosnek oraz szpinak. Dusić mieszając około 2 minut. Doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową oraz posiekaną ostrą papryczką
królestwo garówczęść) jajko bułka tarta łyżeczka sosu sojowego mielona słodka papryka sól ,pieprz 1 l bulionu drobiowego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego Sos szpinakowy: 200 g mrożonego szpinaku łyżka śmietany cebula łyżeczka masła ząbek czosnku 75 ml bulionu warzywnego pieprz 400 g makaronu tagliatelle Przygotowanie Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,posiekanym porem ,jajkiem ,sosem sojowym(...)bulionie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Na łyżeczce masła szklimy posiekaną cebulę ,po czym wrzucamy szpinak ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu. Lekko redukujemy sos i zabielamy śmietaną. Do smaku doprawiamy pieprzem. Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Podajemy go z sosem szpinakowym i pulpecikami
R'n'G KitchenSKŁADNIKI: 300g makaronu lubella 250g szpinaku 240g śmietany 30% 50g śmietany 18% 100g serka topionego ziołowego 1 duży filet z kurczaka 3 ząbki czosnku sól pieprz 2łyzki oleju WYKONANIE: 1.Makaron ugotować w delikatnie osolonej wodzie. 2.Kurczaka pokroić w grubą kostkę,wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, dodać sól i pieprz. smażyć około 8-10min. 3.Dodać szpinak do kurczaka
Dziś Ja gotujepatelni roztopić masło i chwilkę podsmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać szpinak i smażyć do momentu aż zmięknie i odparuje woda, która może się wybić ze szpinaku. W między czasie śmietanę wymieszać dokładnie z łyżeczką mąki. Kiedy szpinak będzie gotowy, wlać na patelnię śmietanę z mąką i mieszając podgrzewać do momentu, aż sos dobrze zgęstnieje. Gotowy sos wymieszać z makaronem
kuchnia doskitypu kokardki garść siekanej wędliny dojrzewającej 1-2 łyżki siakanego pomidora suszonego z oliwy garść szpinaku w liściach (u mnie mrożony) garstka siekanego kurczaka marynowanego w curry (u mnie z zeszłego obiadu) garść kruszonej mozzarelli 2 garście żółtego sera 2 łyżki gęstej śmietany ząbek czosnku 1/2 łyżki masła Przygotowanie: Makaron gotujemy na miękkie aldente ;). Posiekaną wędlinę dojrzewającą(...)Następnie w naczyniu glinianym, wysmarowanym masłem układamy kolejno i na przemian: makaronu trochę, posypujemy mozzarellą, odrobiną żółtego sera i tak dopóki miejsce nam się nie skończy. Całość polewamy szpinakiem ze śmietaną oraz zasypujemy ostatnią, najbardziej solidną warstwą sera żółtego. Zapiekamy w temperaturze ok 180 stopni pod przykryciem przez ok 30-40 minut. Na koniec na chwilę odkrywamy naczynie. Zapiekanka jest
Kuchnia po mojemuUwielbiam szpinak, a najbardziej taki przyrządzony przez Mamę ;) Jednak chcąc ugotować wersję lżejszą, bardziej dietetyczną, czyli bez masła i śmietany przygotowałam szpinak na bazie jogurtu i jajka, a także z dodatkiem skrobi kuzu :) Skrobia kuzu świetnie zastępuje skrobię ziemniaczaną, żelatynę czy mąkę jako składnik zagęszczający. Jest bogata w żelazo, wapń i fosfor. Jednak najbardziej znana jest z właściwości pomocnych
Zdrowie na języku :Pczekamy aż ostygnie. Farsz: trochę masła (do smażenia) 2 ząbki czosnku opakowanie mrożonego szpinaku, ale w liściach (albo świeży szpinak) 200 g twarogu 3 jajka 200 ml śmietany 100 ml mleka Szpinak solimy, pieprzymy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy na maśle. Jak się trochę poddusi to zdejmujemy z ognia i czekamy aż wystygnie. W misce mieszamy śmietanę, mleko
Marder&Marder Manufactureszpinak. Zapraszam. Sola ze szpinakiem i brązowym ryżem (porcja dla 2 osób) Należy przygotować: 2 duże filety z soli 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 200 g świeżego szpinaku 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% (najlepiej takiej do zup lub sosów) 100 g naturalnego, brązowego ryżu przyprawy: sól, czarny pieprz, rozmaryn 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju do smażenia Na początek wstawiamy(...)każdej strony. Kiedy ryba się smaży, w małym rondelku rozgrzewamy łyżeczkę masła. Na tłuszczu podsmażamy czosnek. Tylko chwilę, aż delikatnie się zarumieni i odda smak. Dodajemy szpinak. Podsmażamy minutę. Dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze ok. 2 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Ryż odcedzamy i przekładamy na talerze. Obok kładziemy po jednym filecie ryby, na którym układamy szpinak. Podajemy z cząstką
Ratunku obiadwysuszysz lub spalisz ;) Składniki (na 3-4 osoby): 2 świeże filety z łososia norweskiego 1/2 pęczka kopru 3-4 plastry cytryny 4-5 kulek mrożonego szpinaku (może być świeży) 6-7 łyżek śmietany UHT 12% 1 spory ząbek czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz czarny świeżo mielony pieprz cytrynowy Przygotowanie: Umytego łososia osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy, pieprzymy i obsypujemy(...)czasie przygotowujemy szpinak, na którym podamy naszą rybkę. Zajmie to dosłownie kilka minut. Sparzone kulki szpinaku podsmażamy na maśle. Solimy, pieprzymy. Wcieramy ząbek czosnku. Kiedy szpinak jest miękki podlewamy śmietaną. Zagotowujemy i wyłączamy. Rybkę układamy na szpinaku. Podajemy z pieczonymi w ziołach ziemniakami i ulubioną surówką. U mnie w wersji z samą surówką - dla zdrowia. Mój Syn był zachwycony
Kuchnia po mojemu