gwarantujemy Wam, że nie będziecie mieć dość. Składniki: ok. 300g ulubionego makaronu ok 150g łososia – filet bez skóry opcjonalnie 150g polędwiczek z kurczaka 2 garści szpinaku baby ok. 100-150 ml śmietany 30% lub 36% (zależy jak bardzo gęsty sos lubicie – im mniej śmietany, tym gęstszy). ok. 100g sera gorgonzola – do wyboru słodkiego lub pikantnego (dolce/ piccante(...)łososia się rozpadły), lekko posolić i dodać więcej pieprzu oraz tymianek. Wrzucić liście szpinaku, wymieszać. Dodać ser gorgonzola podzielony na mniejsze kawałki. Gdy ser się roztopi i szpinak lekko zmięknie – wlać śmietanę, wymieszać i dodać gałkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wrzucić ugotowany makaron i dobrze wymieszać, tak żeby sos pokrył wszystkie składniki. Makaron z łososiem i szpinakiem
Pociąg Do KuchniMakaron domowy jest wyjątkowy. Ja przygotowałam go tradycyjnie, może kształt nie jest idealny, ale jest bardzo smaczny. Dodałam do niego szpinak w śmietanie i z serkiem topionym. Smak podkreśliłam czosnkiem, tymiankiem i kapary. Sezam czarny nie tylko nadał ciekawego wyglądu, ale delikatnie chrupał podczas jedzenia. Polecam :) Składniki: na 4 porcje makaron tagliatelle: 200 g mąki pszennej, 2 całe jajka, szczypta(...)odciskamy. (Jeśli mamy mrożony szpinak, to rozmrażamy, odciskamy delikatnie z nadmiaru wody). Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej czosnek pokrojony w drobną kosteczkę i dodajemy szpinak . Całość zalewamy śmietaną, dodajemy pokrojony w mniejsze kawałki serek topiony i podgrzewamy ciągle mieszając, aby ser się roztopił. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy na al dente w lekko
Moniki SmakołykiSkładniki: makaron conchiglione oliwa z oliwek extra vergine (u mnie Monini) fix do spaghetti bolognese szpinak mrożony ze śmietaną (można użyć tradycyjny i dodać samemu 2 łyżki śmietany) czosnek ricotta(...)feta boczek wędzony w plastrach sól pieprz odrobina masła Sposób przygotowania: Fix bolognese mieszamy ze szklanką wody.Wylewamy na dno(nasmarowanego masłem) naczynia żaroodpornego.Następnie na patelni smażymy rozdrobniony szpinak ze śmietaną, czosnkiem,serem feta .Do tego dodajemy ser ricotta i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Nadziewamy podgotowany makaron ( z dodatkiem oliwy i soli) i układamy go w naczyniu.Posypujemy żółtym serem
Wielki apetytpyszne rzeczy. Co prawda do frytek z selera byłam dość sceptycznie nastawiona, ale okazały się bardzo smaczne. Składniki (2 porcje): Roladki: 2 piersi z kurczaka ok 100 g szpinaku mrożonego łyżeczka śmietany 2 ząbki czosnku łyżka oliwy sól, pieprz, bazylia, przyprawa do kurczaka Frytki: duży seler duża marchew czosnek granulowany, papryka wędzona, tymianek, sól pieprz łyżka oliwy Przygotowanie Selera(...)tłuczemy na cieńsze plastry, oprószamy z dwóch stron przyprawami i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 min. Szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na oliwie. Do podsmażonego szpinaku dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem. Farsz układamy na porcjach mięsa, które zawijamy w rulon. Przygotowane rolady przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podlewamy odrobiną wody. Rolady pieczemy w piekarniku
e-PrzepisyKulinarnepyszne rzeczy. Co prawda do frytek z selera byłam dość sceptycznie nastawiona, ale okazały się bardzo smaczne. Składniki (2 porcje): Roladki: 2 piersi z kurczaka ok 100 g szpinaku mrożonego łyżeczka śmietany 2 ząbki czosnku łyżka oliwy sól, pieprz, bazylia, przyprawa do kurczaka Frytki: duży seler duża marchew czosnek granulowany, papryka wędzona, tymianek, sól pieprz łyżka oliwy Przygotowanie Selera(...)tłuczemy na cieńsze plastry, oprószamy z dwóch stron przyprawami i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 min. Szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na oliwie. Do podsmażonego szpinaku dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem. Farsz układamy na porcjach mięsa, które zawijamy w rulon. Przygotowane rolady przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podlewamy odrobiną wody. Rolady pieczemy w piekarniku
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 6 płatów makaronu do lazanii, 500 g świeżego szpinaku, 5 łyżek kwaśnej śmietany, 1 ząbek czosnku, sól morska, pieprz czarny, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 50 g żółtego sera. Przygotowanie: Płaty makaronu do lazanii(...)gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie na maśle podsmażamy liście szpinaku z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Przyprawiamy pieprzem i solą. Dwa płaty lazanii układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy śmietaną, układamy szpinak i posypujemy startym serem. Powtarzamy takie warstwy, aż do wyczerpania składników. Lazanię zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach.Po wyjęciu z piekarnika posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem
Aga w kuchnikakao szczypta soli 6 kostek czekolady gorzkiej 2 jajka 150 ml mleka 70 g cukru maliny mrożone krem: 200 g serka twarogowego aksamitnego 100 g szpinaku baby 6 gałązek mięty 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżki wody Śmietanę kremówkę wlewam do garnka, dodaję umyte gałązki mięty i gotuję na wolnym ogniu pięć(...)już. Szpinak dokładnie płuczę i miksuję blenderem bardzo drobno. Powstałą papkę przecieram przez sitko, i przekładam go garnka. Podgrzewam chwilę aż woda wyparuje a zostanie sam gęsty osad szpinaku. Do śmietany dodaję serek twarogowy, cukier puder i miksuję. Żelatynę namaczam w zimnej wodzie w kubeczku i rozpuszczam w mikrofali. Jak lekko przestygnie dodaję łyżkę masy serowej, i potem kolejną łyżkę
wesoła kuchniasztuka, przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, bułka czerstwa 1 sztuka, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, szpinak świeży 1 pęczek, śmietana 12% 200 ml, woda 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ser feta - ile potrzeba mielone drobiowe dobrze wyrobić z jajkiem, przyprawą do mielonego, papryką ostrą, bułką namoczoną(...)talerz, na tym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodaćposiekane ząbki czosnku, kostkę rosołową, dodać umyte liście szpinaku rozdrobnione blenderem, podsmażać bez przykrycia z 5 minut mieszając do szpinaku wlać śmietanę wymieszaną z wodą, włożyć klopsiki, dodać pieprz mielony i gotować na średnim ogniu z 5 minut do wrzącej, osolonej wody włożyć makaron spaghetti i gotować wg opisu na opakowaniu
W Mojej Kuchni Lubiękremowym szpinakiem. Nie ma wątpliwości, że to danie będzie pyszne! Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 2 filety z kurczaka 200 g szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 4 łyżki sera ricotty 1 łyżka śmietany 18% sól(...)pieprz olej do smażenia Przygotowanie Cebulę i czosnek obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać umyty szpinak. Przykryć i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę i ser. Wymieszać. Filety umyć i rozbić. Posypać solą i pieprzem. Rozłożyć farsz na środku i zrolować filet. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć. Wyjąć
Tureckie Przepisyokoło 1 i 1/2 cm. Krem śmietanowy: 500 g serka mascarpone 750-800 g śmietany 30 % 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru 8 listków szpinaku 9 malin Śmietanę i serek mascarpone umieścić w misie miksera, ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Wykonanie: Na paterze umieścić pierwszy blat ciasta, wyłożyć(...)szklanki, wszystko zależy od wilgotności szpinaku 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego 500 g serka mascarpone 750-800 g śmietany 30 % 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru 8 listków szpinaku 9 malin'; document.write
moj przepis naCIASTO: * mąka pszenna – 3 szkl * cukier – 1,5 szkl * olej – 1,5 szkl * jajka – 5 szt * proszek do pieczenia – 4 łyżeczki * szpinak mrożony – 400 g MASA: * śmietana 36% – 500 ml * śmietan-fix – 1 op * cukier puder – 4 łyżki * galaretka cytrynowa – 1 op * galaretka agrestowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rozmrożony(...)szpinak odsączamy. Jajka ubijamy z cukrem, dolewamy olej i wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksujemy, dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy. Wlewamy na blache wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 55-60 minut. Studzimy, kroimy na 2 blaty i jeden z nich drobno kruszymy. MASA: Galaretkę agrestową rozpuszczamy
Ostra na SłodkoCIASTO: * mąka pszenna – 3 szkl * cukier – 1,5 szkl * olej – 1,5 szkl * jajka – 5 szt * proszek do pieczenia – 4 łyżeczki * szpinak mrożony – 400 g MASA: * śmietana 36% – 500 ml * śmietan-fix – 1 op * cukier puder – 4 łyżki * galaretka cytrynowa – 1 op * galaretka agrestowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rozmrożony(...)szpinak odsączamy. Jajka ubijamy z cukrem, dolewamy olej i wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksujemy, dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy. Wlewamy na blache wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 55-60 minut. Studzimy, kroimy na 2 blaty i jeden z nich drobno kruszymy. MASA: Galaretkę agrestową rozpuszczamy
Ostra na Słodkomleka 200g margaryny 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka zmielonej czarnuszki śmietanka Nadzienie: łyżka masła 900g mrożonego szpinaku sól pieprz oregano 3 duże ząbki czosnku łyżka gęstej śmietany Farsz: szpinak rozmrażamy w garnku z dodatkiem masła. Należy go dobrze odparować. Dodajemy śmietanę i doprawiamy według uznania- powyżej podałam przyprawy użyte przeze mnie. Szpinak musi być solidnie doprawiony! Łączymy
Wrzosowa Polanałyżeczki soli 1 żółtko 100 g masła i trochę do formy Suszony groch, lub kasza gryczan do obciążenia spodu Na wierzch ciasta 600 g liści szpinaku , jedna cebulka 1 ząbek czosnku 100 g kwaśnej śmietany, 1,2 piersi z kurczaka sól , pieprz olej do smażenia ser fetta 100 g śmietany kremówki, 3 jajka 1 białko(...)stopni. Wykleić wnętrze okrągłej formy nakłuć widelcem wyłożyć przeciętym papierem i posypać grochem Zapiekać 12 min. usunąć papier i groch. Posmarować spód placka resztą białka, rozłożyć szpinak polać śmietaną wymieszaną z dodatkami. Posypać migdałami. Piec 30-35 min. Podawać gorące. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie
W kuchennym oknie EwySKŁADNIKI 400 g mięsa z piersi z kurczaka 500 g szpinaku 100 g gorgonzoli 150 g śmietany 2 łyżki m ą ki 2 łyżeczki ziół prowansalskich s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 400 g di petto di pollo 500 g di spinaci 100 g di gorgonzola 150 g di panna(...)oliwek podsmażamy kurczaka do uzyskania złotego koloru. Oczyszczony szpinak myjemy i osuszamy. Na rozgrzanej patelni na małym ogniu rozpuszczamy ser gorgonzola z dodatkiem śmietany. Dodajemy szpinak; doprawiamy solą i pieprzem. Sos gotujemy ok. 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kurczaka przekładamy na patelnię z sosem z gorgonzoli, mieszamy i podajemy
La grande e la piccola cuoca