szpinak ze śmietaną - 1497 przepisów (strona:7/100)

Wspomnienie o cytrynowym łososiu w pysznie zielonej oprawie 126

wysuszysz lub spalisz ;) Składniki (na 3-4 osoby):  2 świeże filety z łososia norweskiego 1/2 pęczka kopru 3-4 plastry cytryny 4-5 kulek mrożonego szpinaku (może być świeży) 6-7 łyżek śmietany UHT 12% 1 spory ząbek czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz czarny świeżo mielony pieprz cytrynowy Przygotowanie: Umytego łososia osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy, pieprzymy i obsypujemy(...)czasie przygotowujemy szpinak, na którym podamy naszą rybkę. Zajmie to dosłownie kilka minut. Sparzone kulki szpinaku podsmażamy na maśle. Solimy, pieprzymy. Wcieramy ząbek czosnku. Kiedy szpinak jest miękki podlewamy śmietaną. Zagotowujemy i wyłączamy. Rybkę układamy na szpinaku. Podajemy z pieczonymi w ziołach ziemniakami i ulubioną surówką. U mnie w wersji z samą surówką - dla zdrowia. Mój Syn był zachwycony

Kuchnia po mojemu
Ciasto leśny mech- na dużą blaszkę 196

mleka -1,5 szkl oleju rzepakowego -3 łyżeczki proszku do pieczenia -5 jajek -1 1/3 szkl cukru DODATKOWO  -700 ml śmietany 30% -2 łyżki cukru pudru -2 śmietan-fixy Szpinak rozmrażamy, kładziemy na sitko by odcedzić wodę. WAŻNE: należy jeszcze dać szpinak do pieluchy tetrowej lub jakiejś szmatki i dokładnie odcisnąć wodę, jest to ważne, bo jak nie odciśniemy(...)Następnie dodajemy olej i ciągle miksujemy Następnie przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy 2 łyżki zimnego mleka  a na końcu szpinak, dokładnie miksujemy, tak by szpinak znalazł się w całym cieście. Dużą blaszkę około 25x38 cm wykładamy papierem do pieczenia, i wylewamy masę. Wyrównujemy i pieczemy około 45 minut w temperaturze 170-180 stopni. Po upieczeniu

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Leśny mech na bogato - na dzień świętego Patryka 557

szklanki oleju 1,25 szklanki cukru 5 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 900 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka agrestowa 2 opakowania śmietan fix Szpinak rozmrażamy i osączamy na sitku z nadmiaru wody. Jajka miksujemy z cukrem, a następnie powoli wlewamy olej. Wsypujemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując. Pod koniec połączyć(...)odsączonym szpinakiem. Ciasto przekładamy na dużą blachę do pieczenia i pieczemy około godzinę w 170 stopniach. Upieczony biszkopt studzimy. Z ostudzonego ciasta ścinamy wierzch i rozdrabniamy na okruchy. Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach wody i odstawiamy do stężenia (można to zrobić dzień wcześniej), następnie kroimy w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szklankach wody i odstawiamy, aż lekko zacznie

Ewusiowe Smaki
Spaghetti śmietanowe ze szpinakiem 1991

Makaron przygotowany przez męża na wzór carbonary ale z kwaśną śmietaną i szpinakiem. Pyszne, lekkie, szybkie danie, coś mięsożerców i dla makaroniarzy. Na letnie popołudnia idealne. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
szpinak z piersią i makaronem na szybki obiad... 273

Składniki: makaron świderki 2 szklanki, pierś z kurczaka 1 mała, masło 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek - do smaku, szpinak świeży lub mrożony 1/2 kg, jajko 2 sztuki, śmietana 1/2 szklanki pierś kurczaka podsmażyć na maśle, do smaku dodać pieprz, kucharka użyłam świeży szpinak - szpinak listki dobrze wypłukać i odcisnąć z wody(...)jeśli listki są nieduże to je w całości dodać do piersi i mieszając podsmażać do odparowania nadmiaru wody całe jajka dobrze rózgą lub blenderem ubić z 12% słodką śmietaną wlać do szpinaku i mieszając zagęścić podać z ugotowanym makaronem w osolonej wodzie.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta śmietankowa ze szpinakiem 167

wyjąć z lodówki, wstawić do rozgrzanego piekarnika, podpiec spód około 15 min w 200 st. Ciasto wyjąć. Farsz: 500 g szpinaku (może być mrożony) 2 łyżki oleju rzepakowego 4 duże ząbki czosnku 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem 400 g śmietany 18% 3 jajka (można dodać również białko, z ciasta) 150 g sera Lazur, pokrojonego w kostkę 1 łyżeczki soli(...)mrożonego, należy jedynie odparować). Na drugiej patelni rozgrzać olej, następnie przesmażyć na złoto przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie, drobno pokrojoną dymkę. Wyłączyć gaz, dodać śmietanę, jajka, rozbełtać do połączenia, przyprawić solą i pieprzem, dodać szpinak, wymieszać, odstawić. Na podpieczony kruchy spód wyłożyć farsz, wyrównać. Posypać serem. Wstawić do rozgrzanego do 180 st. piekarnika, piec 20 min, do momentu aż boki

moj przepis na
Orzechowa tarta z groszkiem, szpinakiem i ricottą (Quiche con piselli, spinaci, noci e ricotta) 142

pełnoziarnistej   40 g orzechów włoskich łuskanych  150 g masła 1 jajko 2 łyżki mleka szczypta soli Nadzienie 300 g groszku 250 g ricotty 100 g szpinaku 100 ml śmietany  50 g parmezanu 2 ząbki czosnku 2 jaja natka pietruszki bazylia  s ó l, pieprz   **** INGREDIENTI Pasta brisée 250 g di farina tipo(...)gradi. Lasciate a raffreddare leggermente. Nadzienie Blendujemy szpinak z 5-6 listkami bazylii i gałązkami natki pietruszki Groszek gotujemy al dente. Miksujemy jaja ze śmietaną i ricott ą . Do masy dodajemy szpinak z ziołami, starkowany parmezan oraz 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość doprawiamy sol ą  i pieprzem, dokładnie mieszamy. **** Ripieno Frullate

La grande e la piccola cuoca
Ćwiartki kurczaka zapiekane w szpinakowym sosie 170

być może jest to kurczak najlepszy na świecie c) wszystkim będzie smakował. I tyle. ;) ĆWIARTKI KURCZAKA ZAPIEKANE W SZPINAKOWYM SOSIE Składniki: - 6 ćwiartek z kurczaka - opakowanie mrożonego szpinaku - 50 mililitrów śmietany 30% - sok z 1/2 cytryny - 4 ząbki czosnku - sól czosnkowa - papryka słodka - sól - pieprz Przygotowanie: Kurczaka przyprawiamy solą czosnkową, pieprzem, papryką. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Szpinak rozmrażamy

Życie zamknięte w smaku
Zapiekanka z szpinakiem i ziemniakami 297

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapiekanka z ziemniaków przekładana nadzieniem z szpinaku i masy serowej. Bardzo smaczna, sycąca porcja zapiekanki w sam raz

Marta Gotuje
Zapiekanka z selera i szpinaku 193

selera, batatów i szpinaku. Zapiekanka z selera i szpinaku Składniki: około 1,5 kg selera (lub 1 kg selera i 0,5 kg batatów) 200 g świeżego szpinaku 500 ml śmietany 30-36% 4-5 jajek 3 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku sól, pieprz, słodka papryka olej Szpinak opłukać i odcedzić na sicie. Na patelni lekko rozgrzać 1-2 łyżki(...)jeśli ich używamy) obrać, opłukać, osuszyć i zetrzeć na MANDOLINIE! Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Ułożyć część startego selera (i startych batatów) na to ułożyć odciśnięty szpinak. Na to pozostały starty seler (i bataty). Śmietanę dobrze zmieszać z jajkami i przyprawami. Wylać -równomiernie- na wierzch zapiekanki. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut

UgotujmyTo.pl
CIASTECZKA ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM 140

idealne połączenie. Szybkie ciasteczka dla niezapowiedzianych gości, a i dla nas samych na przekąskę. Wystarczy mieć w pogotowiu szpinak i ciasto. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego świeże liście szpinaku kawałek sera lazur/rokpol śmietana czosnek oliwa pieprz Szpinak umyłam i chwilkę podsmażyłam na oliwie. Dodałam starte ząbki czosnku. Wkruszyłam ser. Mieszałam aż ser się rozpuści a farsz odparuje i zgęstnieje

potrawyregionalne
ZIEMNIACZANE WIANUSZKI ZE SZPINAKIEM + FILMIK 106

FARSZ :   300 - 500 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  1 łyżka masła 1 łyżka śmietany  sól do smaku(...)PRZYGOTOWANIE :  Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek, oraz szpinak, podpiekamy. Na koniec dodajemy śmietanę i czekamy aż płyny odparują. Do ziemniaków dodajemy masło, przyprawy, mąkę, śmietanę i dokładnie mieszamy.  Farsz nakładamy do rękawa z ozdobną końcówką i wyciskamy wianuszki, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy wianuszek dajemy po łyżce szpinaku, na środek układamy 1 żółtko

Kulinarne Fantazje Marioli
Sos szpinakowy 131

szpinakowy robiłam do placków ziemniaczanych. Równie dobrze nadaje się do makaronu i drobiu. Na pewno nie raz jeszcze go zrobię. Składniki: 250 g mrożonego szpinaku 200 g śmietany masło sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Szpinak rozgrzać na maśle, doprawić solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i gałką muszkatołową. Dusić przez około 10 minut. Dodać śmietanę i zagotować na małym ogniu

Mama Gotuje
Quiche ze szpinakiem i chorizo 143

danie :) Ciasto francuskie można przygotowywać z jakimikolwiek dodatkami.  Składniki: gotowe ciasto francuskie  około pół kilo świeżego szpinaku ewentualnie paczka mrożonego w liściach pół pęta chorizo pół czerwonej papryki 5 łyżek kwaśnej  śmietany 1 jajko 2 garści tartego żółtego sera lub kilka plasterków (albo sery pleśniowe) 1 - 2 ząbki czosnku oliwa do  smażenia(...)tarty i nakłuwamy widelcem. Szpinak podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku soli i pieprzu. Śmietanę mieszamy z 2/3 sera i z jajkiem. Sos ze śmietany mieszamy ze szpinakiem i wylewamy na ciasto francuskie. Układamy na wierzch paseczki z papryki, chorizo i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w 180 - 190 stopniach C około 20 - 30 minut. Można

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania