Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!żółtko jaj, lub wysoko procentową 36% śmietanę. Dzisiaj proponuję przygotować pyszny Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem , który zaserwowałam z makaronem tagliatelle ze szpinakiem. Mięso z udźca kurczaka, śmietany 36% i mrożonego szpinaku to podstawowe składniki do jego wykonania, ja staram się zawsze mieć w zamrażarce: szpinak, brokuły, groszek, a śmietanę i jakiś kawałek kurczaka, chyba każdy ma w lodówce. Podczas(...)łyżce oleju rzepakowego. Dodajemy do podsmażonego mięsa z kurczaka 10 małych kostek mrożonego szpinaku, dusimy aż szpinak zmięknie, dodajemy 100 ml śmietany 36 % i chwile dusimy ąz szpinak ze śmietaną się połączą. Całość doprawiamy solą, ziołami prowansalskim i pieprzem, najlepiej białym. Do sosu przekładamy ugotowany zielony makaron tagliatelle (zielony gdyą jest z dodatkiem szpinaku) mieszamy, aż sos przyklei
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgotować bo żółtko nam się zetnie i nie będzie zamierzonego efektu. Podajemy polane roztopionym masłem. Wersja ze szpinakiem składniki wszystkie jak wyżej plus opakowanie szpinaku parmezan czosnek łyżka śmietany Szpinak smażymy na patelni aż masa będzie bardzo gęsta. Dodajemy do niego czosnek i śmietanę. Studzimy. Szpinak nakładamy do szprycy. Na gotowe koło z ciasta makaronowego wykładamy żółtko. Dookoła niego robimy
sierotka maRysia w kuchniDzień dobry! Dziś przygotowałam dla Was jeden z moich ulubionych przepisów na zapiekaną rybę. Zazwyczaj używam szpinaku świeżego, jednak tym razem zastąpiłam go mrożonym szpinakiem w liściach ze śmietaną (właśnie taki znalazłam w zamrażalce). Składniki 60 dag filetów z ryby (np. mintaj, łosoś) 30 dag szpinaku 1 ząbek czosnku 1/2 kostki masła 1/2 szklanki słodkiej śmietany 1 łyżka maki(...)minut mieszając. Doprawić solą morską oraz pieprzem, przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i gałką muszkatołową, ułożyć na szpinaku. Śmietanę zagotować z pozostałym masłem, rozprowadzić w niej powoli mąkę, doprawić estragonem, pieprzem oraz ewentualnie solą. Rybę zalać sosem śmietanowym. Piec pod przykryciem 35 minut w temp
Kuchenne aromatyBabeczki na słono przygotowałam, czyli do jajek, ziemniaki, śmietanę, szpinak, zioła i przyprawy dodałam. Można je same zajadać lub z mięsem, sosami podawać. Na deser zapewne się nie nadają, bo te babeczki słony, a nie słodki smak mają. Warto więc zamienić tradycyjnie ziemniaki ugotowane, na babeczki ziemniaczane ze szpinakiem zmieszane . Składniki: 12 szt. 450 ugotowanych ugniecionych na puree ziemniaków(...)świeżego szpinaku, 3 jajka, 3 łyżki śmietany 18%, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, mielona suszona papryczka chili do smaku, świeży tymianek, olej do wysmarowania foremek. Przygotowanie: Szpinak płuczemy i suszymy, jeśli liście są bardzo duże można pokroić na mniejsze kawałki. W dużej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy listki tymianku, doprawiamy solą, pieprzem i chili. Do jajek dodajemy
Moniki Smakołykidanie, które dostarczy nam energii oraz nasyci. Do takiego obiadu nie potrzeba zbyt wiele produktów. Sos opiera się na bazie jogurtu naturalnego z małym dodatkiem śmietany słodkiej 12 %. Jak wiadomo szpinak jest bardzo zdrowy i zawiera to co najlepsze dla naszego organizmu, także wspiera nas w naszej zdrowej diecie. Dodatek stanowi chude mięsko mielone z filetów kurczaka(...)Makaron ugotować al dente. Szpinak odmrozić w mikrofalówce, odlać nadmiar wody. Czosnek zmielić razem z filetami drobiowymi. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem. Mięso podsmażyć na rumiano. Dodać szpinak, śmietanę i jogurt. Chwilę dusić, aż sos lekko odparuje. Doprawić sola i pieprzem ( ewentualnie naturalnym kucharkiem ). Makaron polać sosem
Kuchnia Paulettesmąki pszennej, 2 duże jajka kurze, ½ łyżeczki soli, opcjonalnie 1 – 2 łyżki wody, 2 łyżeczki marynowanego pieprzu zielonego, mąka do podsypania, masa: 3 jaja kurze, 250 g śmietany 18%, 50 g świeżego szpinaku, 2 garście świeżych listków bazylii, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, max ½ łyżeczki soli, ponadto: 200 g sera typu śródziemnomorskiego w kostkach z czerwoną papryką(...)pieczenia i wysypać 100 g ryżu, 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem. Masa: Opłukany i odciśnięty szpinak rozdrabniamy za pomocą blendera. Bazylię drobno siekamy. Do jajek dodajemy śmietanę, szpinak, bazylię i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem kolorowym. Na upieczone (nie koniecznie przestudzone) ciasto przelewamy masę śmietanowo jajeczną, dodajemy na całej powierzchni groszek oraz odcedzony z zalewy
Moniki Smakołykinawet dzieciaki go łykną. Kolorowy, pożywny i smaczny. Sprawdźcie sami: Składniki: 3-4 spore ziemniaki 1/2 brokuła 3-4 łyżki ciętej fasolki zielonej (mrożona) 3-4 kulki mrożonego szpinaku 2 łyżki śmietany 12% (może być UHT) 3-4 łyżki startego sera żółtego 1/2 kulki mozzarelli 1 ząbek czosnku 1 marchewka kilka pomidorów koktajlowych 2 łyżki masła sól, pieprz zioła(...)Brokuła gotujemy z solą i odrobiną cukru do miękkości. Nie rozgotowujemy. Szpinak przyrządzamy ze śmietaną również wg wypróbowanej receptury . Ugotowane warzywa przerzucamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Zalewamy szpinakiem ze śmietaną. Wstawiamy do piekących się ziemniaków (ważny jest więc wybór naczyń by oba się zmieściły). Ugotowaną marchewkę pokrojoną w krótkie ćwiartki karmelizujemy na maśle z cytryną i vegetą i pomidorkami
Kuchnia po mojemuporcji: 20 sztuk (4 porcje) Składniki: 1 kg ziemniaków (około 5 dużych sztuk) 3 łyżeczki soli 1 jajko 200 g mąki ziemniaczanej Sos szpinakowy: 150 g szpinaku mrożonego ½ łyżeczki masła 4 łyżki śmietany 18 % 1/3 łyżeczki soli szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować. Gotować około 20 – 30 minut(...)wsypać mąkę 5. Ponownie ubić i dokładnie wymieszać całość na jednolitą konsystencję 6. Uformować kuleczki 7. Palcem zrobić dziurki 8. Ugotować i odcedzić 9. Rozmrozić szpinak 10. Dodać śmietanę i przyprawić Pobierz wersję do druku: Pobierz Kluski śląskie z sosem szpinakowy Artykuł Kluski śląskie z sosem szpinakowym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plzupy. Składniki: -1 l wywaru z warzyw ( 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek korzenia selera, zielona część pora, 2 ziela angielskie) -50 dag mrożonego rozdrobnionego szpinaku -jedna duża cebula -łyżka masła -pojemnik śmietany 12% (330 g ) -łyżka mąki ziemniaczanej -4 ząbki czosnku -sól, pieprz, ostra papryka do smaku -natka pietruszki Na wolnym ogniu gotujemy wywar(...)zupę. Powinien być esencjonalny. Na patelni podsmażamy na maśle, drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy szpinak i podduszamy razem przez 5 minut. Z wywaru usuwamy warzywa i dodajemy szpinak. Śmietanę mieszamy dokładnie z mąką i zalewamy zupę. Doprowadzamy do wrzenia często mieszając i trzymamy na małym ogniu przez 3 minuty w celu usunięcia surowego posmaku mąki
Kulinarne przemysleniasię szpinak tak przemycać w potrawach, aby mógł go zjeść. W tej zapiekance zjadł go ze smakiem. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 garście świeżego szpinaku 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 400 ml śmietany (dałam 18%) 100 g startego żółtego sera sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kostkę(...)zeszklić na maśle, a następnie dodać wymyte i osuszone liście szpinaku., posolić. Smażyć chwilę. Pokrojone ziemniaki ułożyć na dnie w naczyniu do zapiekania. Na ziemniaki wyłożyć usmażony szpinak. Śmietanę wymieszać ze startym serem, solą , pieprzem, gałką muszkatołową i wlać na wierzch zapiekanki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ziemniaki będą miękkie , a góra lekko zarumieniona. zapiekanka
O kuchni z uczuciemMoja propozycja naleśników na słono. Nadzienie to soczysty szpinak doprawiony czosnkiem i odrobiną śmietany. Przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt zachwyca :) Ciasto : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli 200 g mąki pszennej Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą(...)ilością tłuszczu. Nadzienie : 1 opakowanie mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany kwaśnej 18% ser feta Szpinak wrzucić do garnka i smażyć z roztartym czosnkiem do rozmrożenia szpinaku. Dodać śmietanę i smażyć jeszcze 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Odłożyć. Ser feta pokroić w plastry. Naleśnika nadziać szpinakiem, położyć plaster sera i złożyć. Smacznego
Chocolate Muffin Blograzy, ale doszłam do wniosku, że wolę więcej szpinaku w potrawie. Tym razem padło na zapiekankę z makaronu. Składniki : 1 opakowanie makaronu 1/2 kg szpinaku ( może być mrożony) 20 dag sera żółtego 1/2 pojemnika śmietany 18% 2 jajka 2-3 ząbki czosnku sól pieprz kilka łyżek oleju Wykonanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente. Świeży(...)szpinak myję, osuszam i podsmażam na patelni na oleju dodając do niego roztarty czosnek oraz sól do smaku. Formę do zapiekania smaruję masłem i układam na przemian makaron ze szpinakiem. Śmietanę, jajko, sól i pieprz mieszam razem. Do sosu dodaję połowę startego żółtego sera i polewam zapiekankę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury
Bea(u)ty kitchenosób): 12 sztuk cannelloni nr 53 (np. Lubella Inspiracje) ok. 1/2 kg piersi z kurczaka 3-4 kulki szpinaku mrożonego w liściach (ja użyłam rozdrobnionego, żeby Mąż łatwiej przyswoił) 200 ml bulionu drobiowego 150 ml śmietany 12% 15 dag sera żółtego 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz szczypta szafranu 1 łyżeczka majonezu Przygotowanie: Umytą pierś z kurczaka pokroiłam(...)szpinak z dodatkiem odrobiny soli, sporej ilości pieprzu i dwóch startych ząbków czosnku. Dodałam do niego śmietanę (ja użyłam 100 ml 18% nierozcieńczonej z 50 ml mleka). Gdy śmietana ze szpinakiem zawrzała wyłączyłam gaz. Przestygniętym mięsem nadziałam rurki cannelloni. Ułożyłam je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Zalałam 200 ml ciepłego bulionu. Na wierzch wyłożyłam szpinak w śmietanie. Przykryte naczynie wstawiłam
Kuchnia po mojemumasła, zimnego 2 żółtka + 1 całe jajko 1-2 łyżki zimnej wody szczypta soli Masa: około 20 szparagów 150 g świeżego szpinaku 4-5 łyżek oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 300 ml śmietany 30-36% 2 jajka około 50-100 g sera pleśniowego sól, pieprz 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, szczyptę soli i siekamy aż utworzą się(...)tylko szpinak zmiękł. Odstawić do ostygnięcia a następnie dobrze odcisnąć. 3. Na wystudzony spód wyłożyć szpinak z cebulą. Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe końcówki. Układać szparagi naprzemiennie na szpinaku. Śmietanę zmieszać z jajkami i szczyptą soli i pieprzu i wylać na wierzch tarty. Na szparagi ułożyć rozdrobniony ser pleśniowy. Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 30 minut aż wierzch będzie
UgotujmyTo.pl