szpinak ze śmietaną - 1497 przepisów (strona:21/100)

Krewetki po toskańsku 202

minut. Wybornie smakuje ze świeżą, chrupiącą bagietką lub ulubionym makaronem.  Składniki: 400 g krewetek Black Tiger 3 szkl. świeżego szpinaku baby cebula kilkanaście kawałków suszonych pomidorów 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła łyżka oliwy szklanka śmietany do sosów 1/2 szkl. tartego parmezanu sól, pieprz garść natki pietruszki Krewetki obrać z pancerzy, oczyścić i umyć. Cebule, czosnek i natke posiekać(...)około 2 minuty, aż krewetki się zaróżowią. Przełożyć je na talerz. Na tej samej patelni zeszklić cebulę. Dodać suszone pomidory, smażyć kolejne dwie minuty. Zmniejszyć ogień, wlać śmietanę i zagotować.  Dodać szpinak, przemieszać. Gdy szpinak zwiędnie i zmniejszy objętość, wsypać starty parmezan. Zagotować i doprawić sos solą oraz pieprzem.  Dorzucić usmażone krewetki, przemieszać. Posypać posiekaną natką pietruszki

wyzwania kuchenne
Zawijane bułeczki ze szpinakiem - kwietniowa piekarnia 181

blasze. Z mojej rolady wyszło osiem całkiem sporych i bardzo smacznych bułek.  Zawijane bułeczki ze szpinakiem podaję za Tosią Składniki Szpinak:200 g mrożonego lub świeżego szpinaku 4-5 łyżek śmietany 18% lub śmietanki kremówki ząbek czosnku łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz SZPINAK: Mrożony szpinak wrzucamy do głębokiej patelni/woka/garnka i podgrzewamy na małym ogniu przez

Stare Gary
Farfalle z sosem szpinakowo - łososiowym 144

super smaczne danie obiadowe. Powstało z połączenia kilku przepisów z książki "Mała, Wielka Księga Makaronu" składniki (3 porcje) 250 - 300 g makarony 150 g młodego szpinaku 1 duża szalotka 3 ząbki czosnku 120 g śmietany 200 g łososia wędzonego - może być tzw. sałatkowy sól pieprz gałka muszkatołowa łyżka kaparów do posypania mały pęczek koperku przygotowanie Cebulę(...)czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Szpinak opłukać, obciąć ogonki, pokroić na duże kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać szpinak i zaczekać aż zmięknie. Wlać śmietanę, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszać. Gotować przez 5 minut na małym ogniu. Dodać pokrojonego na małe kawałki łososia. Dobrze wymieszać, doprawić cytryną i podgrzewać na niewielkim

Stare Gary
szpinakowy makaron z kurczakiem... 189

rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, sok z cytryny 2 łyżeczki, szpinak świeży 2 pęczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, makaron nitki 25 dag, makaron kokardki 10 dag, mleko 3 szklanki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna 3/4 szklanki, jajka 3 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, ser żółty(...)makaron kokardki gotować z 3 minuty i dosypać makaron nitki, gotować z 2 minuty, wylać na durszlak i przelać zimną wodą - wsypać do garnka, dodać pieprz mielony, szpinak i wymieszać mleko, śmietanę, mąkę, jajka, kucharka rózgą wymieszać na gładką masą, wsypać starty ser na grubszych oczkach naczynie żaroodporne posmarować olejem, włożyć makaron, wlać mleko z serem piekarnik nagrzać

W Mojej Kuchni Lubię
Leśny mech 248

prostu. "Leśny mech" jest bajeczny! Wilgotne, nieco ciężkie ciasto, kremowa bita śmietana z wanilią i orzeźwiające, kwaskowate nasiona granatu stworzyły trio doskonałe. Rodzice mojego mężczyzny byli wniebowzięci, a ja sama dumna jak diabli. I pomyśleć, że można by nazwać ten pyszny deser sałatką - w końcu to połączenie szpinaku i granatu... W ten oto sposób każdy niejadek pochłonie z wielką przyjemnością(...)szklanki oleju - 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 330 ml śmietanki 30% - 2 łyżeczki cukru waniliowego (prawdziwego, domowej roboty) - 2 śmietan-fixy - nasiona granatu Przygotowanie:  Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Jajka i cukier zmiksować na gładką, puszystą masę. Ciągle miksując porcjami dodawać olej, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Do przygotowanego ciasta dodać

W poszukiwaniu inspiracji
Kapuśniak i placki ziemniaczane dla zabieganych 326

warzywa zalać wodą, ugotować do miękkości, dodać torebkę z zawartością przypraw, zagotować i pyszna zupka jest gotowa. Ja dodatkowo zabieliłam zupę śmietaną co moim zdaniem dobrze wpłynęło na smak. Zrobiłam również dwie wersje placków ziemniaczanych - klasyczne i z szpinakiem. Z szpinakiem placki jadłam po raz pierwszy ale byłam zaskoczona smakiem(...)Jeśli chodzi o przygotowanie to wystarczy zalać wodą odczekać 10 minut a później już pozostało tylko smażenie. My wersję klasyczną lubimy z cukrem natomiast te ze szpinakiem podałam z kwaśną śmietaną. Było szybko i smacznie

Ala piecze i gotuje
Zielony tort warzywny 175

jajeczno-śmietanowej. Sos czosnkowy to przysłowiowa kropka nad i. Składniki: • 4 małe cukinie • 150 g świeżego szpinaku • 1 pęczek zielonych szparagów • 2 małe ziemniaki • 3 opakowania sera mozzarella, kulki po 150 g • 8 jajek • 400 g kwaśnej śmietany • sól, pieprz do smaku • masło do wysmarowania tortownicy Sos czosnkowy • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej • 1/2 szklanki joguru(...)Wyłożyć dno krążkami cukinii, po czym obłożyć boki. • Na dnie ułożyć osączone kulki mozzarelli, obrany i pokrojony w kostkę ziemniak oraz odciśniety szpinak. • Jajka roztrzepać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. • Do tortownicy wlać masę jajeczną. • Na wierzchu położyć ozdobnie szparagi. • Piec w temperaturze 180 st.C przez

To co kocham
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i boczkiem pod serową pierzynką 233

zapiekankę pochodzi ze strony internetowej firmy Pudliszki. Składniki 300 g makaronu penne 200g koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 łyżki oleju 200 g boczku 200 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 600 ml śmietany 30% 200 g żółtego starego sera sól pieprz Sposób Boczek pokrojony w paseczki podsmażamy na patelni na 2 łyżkach oleju. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do czasu(...)zmięknięcia. Dodajemy koncentrat, posiekany szpinak oraz roztarty czosnek. Po około 3 minutach dolewamy śmietanę oraz 150 ml wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia wlewamy sos, wrzucamy suchy makaron, dosypujemy 100 g startego sera i mieszamy, tak aby sos dokładnie otulił makaron. Zapiekankę przykrywamy folią aluminiową, zapiekamy w piekarniku w 180 st. C. Po około 40 minutach (makaron

Kuchenne aromaty
ŚWIDERKI W SOSIE SZPINAKOWYM Z KURCZAKIEM 268

Nawet mój Mąż, który za szpinakiem nie przepada ...  dokładał sobie kilka razy.  Bo to jest na prawdę dooobre! 👌 Składniki: 1 op. mrożonego szpinaku (400g) 1 pierś z kurczak 1 cebula 3 ząbki czosnku śmietana 18% sól pieprz ziołowy klarowane masło Dodatkowo: ugotowany makaron Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę. Posypujemy solą, pieprzem ziołowym i odstawiamy(...)czosnek i chwilę smażymy. Następnie dodajemy kawałki kurczaka i smażymy, aż mięso będzie miękkie. W osobnym naczyniu rozgrzewamy odrobinę klarowanego masła. Podsmażamy na nim nasz rozmrożony wcześniej szpinak, solimy, pieprzymy i podlewamy śmietaną. Jeśli lubimy mocno czosnkowe smaki możemy do sosu dodać jeszcze ząbek lub dwa czosnku przeciśniętego przez praskę. Do gotowego sosu przekładamy usmażone mięso. Podgrzewamy całość chwilę

Walijskie Pichcenie
Krewetki toskańskie – w sosie czosnkowo-śmietanowo-serowym 252

oleju 2 łyżki kaparów 1 duża cebula lub 3 cebule szalotki ½ szklanki białego, wytrawnego wina ½ szklanki mleka 1 szklanka gęstej śmietany 18% (ok. 300 g) 1/3 – 1/2 szklanki starego parmezanu 2 łyżeczki ziół prowansalskich 100 g świeżego szpinaku “baby” sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: świeża bagietka lub ugotowany makaron Krewetki oczyszczamy z pancerzy (ogonki można(...)minucie, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory oraz kapary. Dusimy je przez kolejne 1-2 minuty. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę wymieszaną uprzednio z mlekiem. Solimy i pieprzymy oraz dodajemy zioła prowansalskie. Wrzucamy umyty szpinak – po wymieszaniu powinien szybko stracić na objętości. Gdy tak się stanie,dodajemy od 1/3 do 1/2 szklanki startego parmezanu. Zagotowujemy. Próbujemy

Poezja smaku
Ciasto Leśny Mech 112

jajka 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 450 g. mrożonego szpinaku Krem: 500 ml. śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru mrożone jeżyny/maliny/borówki/jagody/pestki granatu/żurawina (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Całe jajka ubić z cukrem. Powoli, cienką strużką wlewać olej(...)dalej. Mąkę z proszkiem i sodą przesiać. Powoli dodawać do masy jajecznej i mieszać. Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody i rozdrobnić (nożem lub w malakserze). Dodać do ciasta i wymieszać. Tortownicę (lub blachę) wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok. godziny w 180 stopniach. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę (nie może być ciepła

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Quiche ze szpinakiem i łososiem 155

mamą bardzo :)) Składniki: ciasto: 200 g mąki 100 g masła 2 jajka szczypta soli  nadzienie: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 200 g mrożonego szpinaku w liściach 2 jajka 250 ml śmietany 30% 100 g sera bleu 150 g wędzonego łososia sól, pieprz Wykonanie: Mąkę posiekać z masłem, dodać jajka i sól. Dolać trochę wody i zagnieść ciasto. Uformować(...)ponakłuwać widelcem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 st.C. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać szpinak i smażyć całość przez kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. W misce wymieszać śmietanę, jajka, pokrojony w kostkę ser i pokrojonego w paski łososia. Do masy dodać szpinak. Doprawić do smaku. Masę wlać na podpieczone ciasto. Piec

Pasja Smaku
Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem w cieście francuskim 290

francuskim Dania Danie główne Porcje 4 osoby Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 40 minut Czas oczekiwania 60 minut Składniki 4 szt pierś kurczaka 300-400 gram szpinak mrożony 2 łyżki kwaśna śmietana 18% 2 opakowania ciasto francuskie 4 plastry ser cheddar lub inny 3 ząbki czosnek 1 łyżka masło klarowane 1 łyżka pieprz zielony marynowany sól 1 szt jajko(...)Sposób przygotowania Rozmrożony szpinak smażymy na maśle, dodajemy przeciśnięty czosnek, rozdrobniony zielony pieprz i doprawiamy solą. Pod koniec smażenia dodajemy śmietanę. Pierś nacinamy tworząc kieszonkę, wypełniamy farszem i wkładamy plaster sera. Pierś doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto francuskie dzielimy na pół i po obu stronach nacinamy 2 cm szerokości paski w które zawiniemy pierś. Ciasto zakładamy na ułożonej piersi

lysygotuje.pl
Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem 329

mielona ostra papryka do smaku 1 puszka pomidorów 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz suszona bazylia i oregano siekana natka pietruszki Szpinak: 300 g szpinaku (użyłam mrożonego) 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz gałka muszkatołowa masło do smażenia Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 250 ml mleka 3 łyżki mąki sól, pieprz gałka muszkatołowa pieprz cayenne(...)minut. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku oraz siekaną natkę pietruszki. 2. Szpinak: Rozgrzać masło, dodać drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek, a potem szpinak. Dusić, aż woda wyparuje. Dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić jeszcze 5 minut. 3. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką. Stopniowo wlewać mleko i cały czas mieszać

Kuchnia domowa Ani
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem 203

wegetariańskie danie. Do zapiekanki dodałam ser pleśniowy, aby danie zyskało wyrazistego smaku. Poniższa zapiekanka świetnie smakuje podana z sosem pomidorowym.  Składniki: 250 g świeżego szpinaku co najmniej 0,5 obranych ziemniaków 100 ml śmietany 30% (1/2 małego opakowania) 2 duże jajka starty żółty ser kawałek sera pleśniowego pieprz ostry czosnek granulowany sól oliwa z oliwek Ziemniaki(...)ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. W międzyczasie na patelnię wylać 1 łyżkę oleju i dodać świeży szpinak. Całość przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Chwilę smażyć. Szpinak musi się wyraźnie skurczyć. Jajka wymieszać ze śmietaną. Na dno naczynia żaroodpornego wylać odrobinę oliwy z oliwek. Ułożyć ziemniaki pokrojone w plasterki. Delikatnie przyprawić je solą oraz pieprzem. Następnie dodać przesmażony szpinak. Całość posypać

Ugotować