szpinak ze śmietaną - 1497 przepisów (strona:26/100)

ZIEMNIAKI FASZEROWANE SZPINAKIEM 175

Powstały więc ziemniaczki faszerowane szpinakiem. Farsz zależy od zawartości lodówki i fantazji. Ja daję pomysł .... a wy działajcie ;-) Na pewno jest dużo możliwości... Składniki: ziemniaki szpinak (najlepiej świeży) ser lazur ser parmezan 2 łyżki śmietany 3-4 ząbki czosnku kiełbasa / boczek wędzony oliwa z oliwek Ziemniaki umyłam i podgotowałam w całości. Ostudziłam je,wyłożyłam na blachę i nacięłam każdy(...)nich. Szpinak i starty czosnek, podsmażyłam chwilę na oliwie z oliwek. Dodałam do niego pokruszony ser lazur. Dodałam śmietanę i pieprz. Wymieszałam. I sos szpinakowy gotowy. Podsmażyłam pokrojoną w kostkę kiełbaskę- można też plasterki wędzonego boczku. Teraz nadziewałam ziemniaki szpinakiem i kiełbaską. Posypałam je startym parmezanem Można je trochę polać oliwką. Wstawiłam do piekarnika na około 30-40 minut

potrawyregionalne
Zapach kawy i Quiche ze szpinakiem 183

znalezionego wycinka z gazety:) Składniki ( na 6 porcji): CIASTO: 200 g mąki  125 g masła jajko szczypta soli FARSZ: 400g mrożonego szpinaku 1,5 cebuli ząbek czosnku łyżka masła (najlepiej klarowanego) 150 g gęstej śmietany 100 ml śmietany kremówki 3 jajka 120 g startego sera gruyere (możecie użyć innego) gałka muszkatołowa sól i pieprz Przygotowanie: Wyjmij szpinak na talerzyk(...)zajmij się farszem. Posiekaj drobno cebule i czosnek. Na patelnię wrzuć łyżkę masła , na którym podsmażysz cebulę i czosnek. Kiedy już trochę się zeszklą, dodaj szpinak i podsmażaj jeszcze ok. 2 minuty. Dodaj śmietany, jajka i połowę startego sera. Dopraw gałką muszkatołową , solą oraz pieprzem.  Ciastem wylep natłuszczoną tortownicę, foremkę do zapiekania bądź ( jeśli jesteś szczęśliwą posiadaczką

Gotowanie to kochanie
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem 190

Składniki: - 500 g makaronu - 450 g szpinaku mrożonego - pierś z kurczaka (podwójna) - 150 g sera żółtego ( można pominąć) - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki śmietany - sól, pieprz (do smaku)  - olej Wykonania: Makaron ugotować(...)osolonej wodzie al-dente, odcedzić.  Kurczaka kroimy w kostkę doprawiamy i smażymy na oleju.  Czosnek przesmażamy na oleju dodajemy szpinak i dusimy do odparowania wody. Na koniec dodajemy śmietanę,sól,pieprz do smaku i dusimy jeszcze chwile. Ser zetrzeć na tarce. Do dużego garnka wrzucamy ugotowany makaron i szpinakiem, wszystko razem mieszamy.Na talerz

magiczna kuchnia Kasi
Zapiekanka szparagowa 153

szpinaku 1 pęczek szparagów zielonych 100 g makaronu spaghetti ugotowanego 7 pomidorków koktajlowych 3 jajka 2 ząbki czosnku  sól, pieprz 2 łyżki śmietany 18 % ukwaszonej 10 plastrów boczku wędzonego masło klarowane Szpinak dokładnie myję, osuszam i przesmażam na maśle klarowanym, dodaję czosnek rozduszony. Doprawiam solą, pieprzem, jak przestygnie dodaję śmietanę. Szparagi wrzucam do osolonego wrzątku na 4 minuty. Owijam

wesoła kuchnia
na drobiowych klopsach zupa jarzynowo-szpinakowa... 179

czarny mielony 1 łyżeczka, kasza manna 2 łyżki, bułka tarta 1/2 szklanki, mąka pszenna - ile potrzeba, woda 4 litry, ziemniaki 6 większe, warzywa mrożone 750 gram, szpinak świeży lub mrożony 1 kubek, śmietana 12% 1 szklanka, przyprawa do zup - do smaku mielone z indyka dobrze wyrobić z jajkiem, kaszką manną, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, posiekaną cebulą formować klopsy nieduże(...)kostkę ziemniaki i gotować je z 10 minut na średnim ogniu następnie wsypać mrożoną zupę jarzynową i gotować z 10 minut szpinak świeży sparzony na sicie pokroić i dodać do zupy, gotować z 5 minut śmietanę słodką 12% wymieszać z 3 łyżkami mąki i zagęścić zupę mieszając teraz do zupy włożyć klopsy zupa jest pyszna z klopsami i syta.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak ze szpinakiem i "Rosyjski kochanek" 154

stron solą i pieprzem. Szpinak wypłukać i dorzucić do kurczaka, dolewając przy okazji wodę. Dusić króciutko tylko tyle, by szpinak zmiękł. Podawać kurczaka z ugotowanym bulgurem i szpinakiem. ----- Podobne: Kurczak w śmietanie Rolada drobiowa z grzybkami Szparagi z szynką i trawą żubrową Dawno nie dodawałam recenzji, bo też i czasu na czytanie mniej przy tak cudnych pogodach, jakie mieliśmy ostatnio

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron ze szpinakiem i kabanosami 190

  Oboje uwielbiamy makarony – pod każdą postacią. Czy to w sosie (najczęściej nasz ulubiony, pomidorowy), w zupie, zapiekance itp. Nie jemy ich za często, ale

Szybko Tanio Smacznie
Kolorowe naleśniki ze szpinakiem, burakiem, sałatą, szynką, pomidorami i papryką 218

posmarowany serkiem twarożkowym wymieszanym z pastą z suszonych pomidorów, listek sałaty, plasterek szynki, 3 pomidorki koktajlowe, 3 paseczki czerwonej papryki. 5 . Naleśnik zwykły z farszem z podsmażonego szpinaku z czosnkiem i śmietaną, doprawione pieprzem plus pomidorki koktajlowe

W kuchennej krainie
Żywność liofilizowana - farfalle w sosie szpinakowo-serowym :) 198

serowym . Bardziej szczegółowo o LYO FOOD poczytacie w TYM poście :) Farfalle w sosie szpinakowo - serowym jest daniem wegetariańskim , a jego skład przedstawia się następująco: makaron farfalle (47%), szpinak 23%, cebula 18%, śmietana 4%, gorgonzola 3%, migdały 3%, czosnek, masło, sól, pieprz cayenne. Przy okazji dowiedziałam się, że farfalle to inaczej makaron w kształcie kokardek :) Danie to dostępne jest w dwóch

Zdrowie na języku :P
Tarta z łososiem, szpinakiem i pomidorem (ryba) 178

Przepis dodaje do akcji Pudliszki - Pomidorowe inspiracje. Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 300 g świeżego łososia 1 pomidor 2 garście świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 100 ml śmietany 30% 50 ml mleczka kokosowego starty żółty ser 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, pieprz przyprawa do sałatek olej do smażenia masło do szpinaku Łososia umyć, osuszyć(...)pieczenia tarty. Przygotowane ciasto nakłuć widelcem, aby za mocno nie urosło. Na samo dno ułożyć przesmażony szpinak, następnie pokrojonego pomidora, rozdrobnionego łososia, a na sam koniec zalać sosem (tzn. w misce wymieszać ze sobą 2 jajka + 1 żółtko; następnie dodać śmietanę i mleczko kokosowe; przyprawić solą, pieprzem; a na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy i starty żółty ser; całość

Ugotować
Leśny mech - tureckie ciasto ze szpinakiem 186

  Dziś Dzień Św. Patryka , więc koniecznie trzeba świętować w zielonych barwach! Moja propozycja to słodkie tureckie ciasto ze szpinaku ( tur . Ispanaklı Kek), popularne ostatnimi

Food Square
Tarta z kurczakiem i szpinakiem 1406

zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, owijamy ją w folię i wkładamy do lodówki. W tym czasie możemy przygotować farsz.  Składniki na farsz: opakowanie szpinaku w liściach 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki kwaśniej śmietany 12% lub 18% 3 jajka ser żółty do starcia sól, pieprz filet z piersi kurczaka Na początek kroimy kurczaka w kostkę, posypujemy solą, pieprzem(...)się nie spalił, bo farsz będzie gorzki, a następnie dodajemy szpinak. Próbujemy farsz i doprawiamy go solą oraz pieprzem. Dodajemy do szpinaku usmażonego kurczaka i mieszamy.  W osobnej misce umieszczamy 3 jajka i 4 łyżki kwaśnej śmietany i roztrzepujemy. Farsz gotowy, więc można wyjąć ciasto z lodówki i rozwinąć na formie do tarty, wcześniej wysmarowanej margaryną i posypanej bułką

upichcic
Babeczki z cytrynowymi polędwiczkami na ostrym sosie czekoladowym 208

świeżości , a sos dodał ostro – czekoladowej słodkości. Składniki: Babeczki 12 szt: 60 g serka kremowego Apetina - czosnek i zioła, 300 g ziemniaków, 4 jajka, 200 ml śmietany 18%, 3 garści świeżych liści szpinaku, 100 g mrożonego zielonego groszku, ½ papryczki chili, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, olej rzepakowy, polędwiczki cytrynowe ok. 12 szt.: 400 g polędwiczek(...)miękkości, rozgniatamy na puree i studzimy. Groszek zalewamy wrzątkiem, po 4 min. odcedzamy. Jajka roztrzepujemy trzepaczką, łączymy ze śmietaną i ziemniakami do uzyskania gładkiej masy, doprawiamy solą i pieprzem.   Do masy ziemniaczano- jajecznej dodajemy, posiekaną drobno papryczkę chili, szpinak, groszek, całość mieszamy.  Masę wykładamy (do połowy) do natłuszczonych foremek do pieczenia babeczek.  Na środek, dodajemy po jednej

Moniki Smakołyki
Pulpety w sosie szpinakowo – śmietanowym 136

gram mielonego mięsa wieprzowo – wołowego 2 jajka Sól Pieprz ½ szklanki bułki tartej Niewielka ilość mleka ½ l bulionu Cebula Liść laurowy Ziele angielskie 200 gram mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 łyżki ( czubate ) gęstej śmietany 1 łyżka masła Plasterek cytryny Wykonanie: Do bułki tartej dodajemy niewielką ilość mleka ( około 50 ml ), aby bułka stała się wilgotna. Dodajemy ją do mięsa mielonego(...)minut a następnie wkładamy uformowane pulpety. Całość gotujemy razem około 20 – 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy pulpety, wywar przecedzamy i do przecedzonego wywaru dodajemy szpinak i plasterek cytryny. Chwilkę gotujemy. Po chwili dodajemy śmietanę, masło i przepuszczony przez praskę 1 ząbek czosnek. Ewentualnie doprawiamy. Wyjmujemy cytrynę i w sosie umieszczamy ponownie pulpety. Gotujemy razem kilka minut. I gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Ciasto Zielona Wyspa 609

Ciasto ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Warto je przygotować, ponieważ jest przepyszne.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, ½ szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 150g rozdrobionego szpinaku, Masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30%, 5 łyżek serka mascarpone, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 4 banany, 2 opakowania galaretki gruszkowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania(...)proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję rozdrobniony szpinak. Mieszam. Ciasto przekładam na tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Masa śmietanowa: Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 250 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję serek mascarpone oraz tężejącą galaretkę. Delikatnie miksuję. Masę

Tradycyjna kuchnia Kasi