wymaga dużego wysiłku, dzięki czemu więcej czasu można spędzić na odpoczynku w ten upalny dzień. Polecam. Składniki: Makaron tagliatelle ( opakowanie ) Opakowanie mrożonego szpinaku 1 pojedyncza pierś z kurczaka ( spora ) 8 pieczarek 4 ząbki czosnku 100 ml słodkiej śmietany 18% Vegeta Sól Pieprz Masło klarowane Tarty ser Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pierś z kurczaka(...)masła klarowanego ( można użyć oleju )i podsmażamy paseczki piersi z kurczaka. Po chwili dodajemy pieczarki i również przesmażamy. Następnie na tej samej patelni umieszczamy szpinak, rozmrażamy i chwilę razem dusimy. Po chwili dodajemy śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i chwilę razem gotujemy. Do tak przygotowanego szpinaku dodajemy ugotowany makaron. Ponownie mieszamy. Podajemy posypane
Smaki Ewysię zrobi. Hi hi, nie tak całkiem samo, ale nie trzeba stać i mieszać. Składniki: 400 g makaronu kokardki 1 dużą garść świeżego szpinaku 1 łyżka masła klarowanego 1 pierś z kurczaka 400 ml śmietany (18%) 2 jajka 1 ząbek czosnku 40 g startego parmezanu 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz(...)odcedzić na sicie. Do naczynia żaroodpornego włożyć makaron, a następnie usmażonego kurczaka. Na tej samej patelni co smażyliśmy mięso, usmażyć bardzo krótko umyty i osuszony szpinak. Układamy go na warstwie kurczaka. W kubeczku wymieszać śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,jajkami, cząbrem, solą i pieprzem. Polać sosem zapiekankę . Posypać parmezanem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. zapiekanka
O kuchni z uczuciemPotrzebujesz tylko kilku składników. Do dania świetnie pasuje kasza gryczana. Składniki/dla 4 osób/: podwójna pierś z kurczaka 6-8 suszonych pomidorów 150 g szpinaku mrożonego w liściach 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 12% sól, pieprz 1 łyżka oleju(...)kaszy gryczanej Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju z pokrojoną w piórka cebulą i posiekanym czosnkiem. Następnie dodać rozmrożony szpinak i pokrojone w paski suszone pomidory. Wlać śmietanę, doprawić do smaku i dusić przez kilka minut. Podawać z ugotowaną kaszą gryczaną
Pasja Smakususzonych pomidorów 100g sera pleśniowego (np. z niebieską pleśnią) 12 plastrów szynki parmeńskiej pieprz oregano bazylia Tagliatelle ze szpinakiem – składniki makaron tagliatelle 400g szpinaku najlepiej mrożonego 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany sól pieprz gałka muszkatołowa łyżka masła Faszerowana pierś z kurczaka – przepis Piersi z kurczaka nacinamy wzdłuż tworząc kieszonkę. Uważajmy aby nie przekroić piersi do końca(...)Dodajemy drobno posiekany czosnek i całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dusimy kilka minut, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę, mieszamy. Dodajemy ugotowany i odcedzony makaron. Na talerzu układamy odrobinę tagliatelle ze szpinakiem i upieczoną pierś z kurczaka. Smacznego! Post Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!koktajlowymi w delikatnym sosie śmietanowym. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - porcję makaronu - 270 g krewetek (u mnie czerwone argentyńskie) - 2 garście świeżego szpinaku - kilka pomidorków cherry (u mnie żółte i czerwone) - 2 łyżki śmietany 18% - 2 ząbki czosnku - sok z połowy cytryny - szczyptę chili w proszku - szczyptę słodkiej papryki oraz soli i pieprzu do smaku - 1 łyżeczkę masła(...)które oprószamy solą oraz pieprzem i całość podsmażamy przez kolejne 3 minuty. 5. Następnie dodajemy szpinak, pomidorki i sok z cytryny. Całość smażymy do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. 6. Kolejno dodajmy śmietanę, chili i słodką paprykę. Dusimy przez chwilę, aż składniki się połączą i dodajemy odcedzony makaron. 7. Całość delikatnie mieszamy i podajemy! SMACZNEGO! :) Spróbujcie również makaronu
Bez Cebulipyszny, że wykorzystam go do innych dań. Składniki: (na naczynie i wymiarach 30cm na 23cm) 9 płatów makaronu do lasagne 1 kg mrożonego szpinaku 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 1 łyżka śmietany kwaśnej 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka pietruszki 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej sól i pieprz(...)przez praskę czosnek. Po chwili dodać szpinak i sok z cytryny, dokładnie wymieszać i dusić przez 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać śmietanę i masło, i znowu smażyć przez 10 minut. Jeśli szpinak oddał dużo wody zdjąć pokrywkę by część wyparowała. Sos: Na oleju smażyć pokrojonego bardzo drobno pora. Po 5 minutach dodać wino i masło
Smakuj życie!Składniki 450 g schabu b/k opakowanie mrożonego szpinaku (listki) 3 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek sos sojowy ciemny opakowanie śmietany 500 ml bulionu warzywnego cebula kilka pieczarek Przygotowanie Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić na kawałki (dowolna wielkość) przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, czosnkiem, szczyptą tymianku. Dokładnie wymieszać (odstawić na godzinę) podsmażyć łyżce oleju(...)mocno brązowy kolor. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić i dodać do mięsa. Następnie podlać bulionem i dusić ok 25 min. Na końcu dodać szpinak i dusić kolejne 10 min jeszcze śmietana i gotowe... Smacznego
Gaździnka warzypleśniowym. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno ! Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g świeżego szpinaku 3 jajka 150 sera pleśniowego 200 g śmietany 18% 150 g serka śmietankowego 1 spora cebula sól pieprz 1/2 łyżeczki płatków chili niecała łyżeczka gałki muszkatołowej parę gałązek świeżego tymianku parę gałązek świeżego estragonu(...)parze. Na drugiej patelni na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w talarki. Do miski wbijamy jajka, dodajemy serek, śmietanę i pokruszony ser pleśniowy, a następnie przyprawy i listki ziół. Wszystko mieszamy dokładnie rózgą, i na koniec dodajemy szpinak. Natłuszczoną szklaną formę (30 x 24 cm) wykładamy ciastem francuskim, pamiętając o zrobieniu wyższych rantów, żeby farsz nam nie uciekł
Kulinarne przygody GatitySpód: 250 g mąki pszennej szczypta soli 175 g masła 60 ml zimnej wody Nadzienie: 100 g wędzonego łososia 150 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 100 g tartego sera grana padano 4 jajka 100 ml gęstej śmietany 18 % 1 łyżka oliwy sól, pieprz Przygotowanie: Składniki na spód zagniatamy ręcznie lub w robocie. Gdy będzie jednolite, zawijamy je w folię(...)obciążeniem i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojony w plasterki czosnek, tak aby zmiękł, ale nie przyrumienił się. Dodajemy szpinak i dusimy przez chwilę. Jajka mieszamy ze śmietaną i 80 g sera (20 g zostawiamy do posypania po wierzchu tarty). Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszaninę przelewamy na dno tarty, na niej układamy szpinak
Smakowity Blog Kulinarnyskładniki: pojedyncza pierś drobiowa 300 g świeżego szpinaku masło ząbek czosnku polskiego przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, wegeta łyżka śmietany ( niekoniecznie ) Sposób wykonania: Pierś rozkroiłam na dwie części, rozbiłam, posypałam solą, pieprzem i odrobiną wegety. Szpinak umyłam, osuszyłam, rozdrobniłam. Na patelni rozgrzałam niewielką ilość masła, dodałam szpinak, gdy zmniejszył swoją objętość doprawiłam solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę(...)czosnkiem, na koniec łyżkę śmietany (niepotrzebnie, bo puścił sok). Pierś drobiową podsmażyłam na maśle, nie obtaczając jej w żadnej mące. Podawałam z pieczonymi ziemniaczkami układając mięso na wcześniej przygotowanym szpinaku
Darcia w kuchnifeta. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku w liściach 200 sera feta gotowe ciasto francuskie 3 ząbki czosnku sól, pieprz 3 jajka 200 g śmietany 18 % 2 łyżki masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Szpinak usmażyć na maśle, doprawiając przeciśniętym przez praske czosnkiem, solą i pieprzem. Formę prostokątną lub okrągłą natłuścić, wyłożyć na nią ciasto, którego brzegi podwinąć. Widelcem(...)nakłuć spód tarty. Śmietanę wymieszać z jajkami, lekko doprawić do smaku solą i pieprzem. Ser feta pokroić w kostkę. Usmażony szpinak wyłożyć na spód tarty, zalać masą śmietanowo - jajeczną. Na wierzchu ułożyć pokrojony ser feta. Wstawić quiche do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, aż masa si zetnie
wyzwania kuchenneCUKIER PUDER 1 SZKL. OLEJ 1 SZKL, MĄKA TORTOWA 2 , 1/2 SZKL. SODA OCZYSZCZONA DELECTA 1 ŁYŻECZKA PROSZEK DO PIECZENIA DELECTA 1 ŁYŻECZKA SZPINAK MROŻONY SIEKANY 400 G. ŚMIETANA KREMÓWKA 36 % 300 ML. GALARETKA TRUSKAWKOWA DELECTA 1 OP. WODA 2/3 SZKL. TRUSKAWKI OK. 300 G. CUKIER PUDER 1 ŁYŻKA METODA: BIAŁKA ODDZIELIĆ OD ŻÓŁTEK(...)DODAĆ DO MASY. ENERGICZNYM RUCHEM WYMIESZAĆ ŁYŻKĄ. SZPINAK ODMROZIĆ I DOKŁADNIE PRZECISNĄĆ PRZEZ CZYSTĄ ŚCIERECZKĘ Z NADMIARU WODY. DODAĆ DO CIASTA I WYMIESZAĆ DO POŁĄCZENIA SIĘ SKŁADNIKÓW. PRZELAĆ NA TORTOWNICĘ O WYMIARACH 24CM. WYŁOŻONĄ PERGAMINEM. WSTAWIĆ DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 170 STOPNI I PIEC OK. 40 -50 MIN., DO SUCHEGO PATYCZKA. ŚMIETANĘ UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ Z CUKREM PUDREM
Kuchnia PaulettesKurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Gotowe danie można podawać z ryżem. Smacznego:) Składniki : 0,7 kg piersi z kurczaka 300 g szpinaku świeżego lub mrożonego 10 szt. suszonych pomidorów 330 ml śmietany 100 ml wody 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczkę rozmarynu masło klarowane sól, pieprz Przygotowanie(...)masła, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz. Mieszamy całość próbujemy i doprawiamy do smaku. Następnie pokrojone pomidory suszone wrzucamy do szpinaku, mieszamy i czekamy aż całość się połączy. Następnie dodajemy usmażonego kurczaka całość mieszamy. Gdy wszystko nabrało smaku dodajemy śmietanę oraz wodę, cały czas mieszając wszystko. Całość pozostawiamy na palniku, próbujemy oraz doprawiamy do smaku. Tak przygotowanego kurczaka możemy podawać
Sprawdzone przepisy kulinarnepieprz do smaku 1 ząbek czosnku- wyciśnięty, nie krojony odrobina oliwy z oliwek- do smażenia Dodatki: 2-4 paluszki krabowe surimi 1-2 garści świeżych liści szpinaku 1 garstka kiełków brokuła śmietana 36% opcjonalnie 18% bądź jogurt naturalny gęsty- 2-3 łyżki świeżo mielony pieprz opcjonalnie- inne dodatki na przykład: ser, mozzarella, pomidor, świeża bazylia Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki ciasta(...)plasterki paluszki surimi i umyte liście szpinaku w całości. 4. Wylać ciasto i trzymać od przykryciem aż omlet od spodu się zarumieni 5. Przełożyć omlet na drugą stronę- można do tego celu użyć dużego talerza, pokrywki płaskiej bądź drugiej patelni 6. Gotowy omlet podawać dodatkami do góry, osypać kiełkami brokuła, nałożyć kilka łyżek śmietany bądź jogurtu i posypać świeżo mielonym
KreatywnePinyszybki i pyszny obiad:) Mam nadzieję, że po spróbowaniu tego przepisu również podzielicie moje zdanie:) Składniki: 0,5 kg. makaronu, pierś z kurczaka, opakowanie szpinaku mrożonego, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 1 duża śmietana 12%, kostka rosołowa, sól, pieprz, bazylia ,oregano, zioła prowansalskie. 1. Ugotować(...)makaron. 2. Usmażyć pierś z kurczaka, np. w przyprawie gyros, bądź opruszając ją jedynie solą i pieprzem. 3. Na maśle zeszlić czosnek oraz cebulę. Dodać szpinak. Po kilku minutach podlać szklanką bulionu drobiowego. Dodać śmietanę oraz doprawić. 4. Dodajemy kurczaka. Danie można zaostrzyć dodając świeże pomidorki koktajlowe na talerz oraz posypać serem, najlepiej parmezanem. Bon appetit
Kuchnia Pełna Pasji