szpinak ze śmietaną - 1497 przepisów (strona:34/100)

Zielona wyspa, czyli makaron z sosem szpinakowym 199

Pieprz Dodatkowo: ½ szklanki wody 1 płaska łyżka mąki Tłuszcz rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy zamrożony szpinak, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem, co pewien czas mieszając. Gdy szpinak się całkowicie rozpuści, dodajemy śmietanę i dusimy około 5 minut, po czym dodajemy rozmieszaną wodę z mąką i mieszamy do czasu gdy się zagotuje. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawiamy całość

Smakowy Raj
Najprostszy sos szpinakowy z serem 167

podejście do szpinaku było przygotowane przez Mateusza, jednak skończyło się zrzuceniem go z mięsa i też nie zjedzeniem :-). Dopiero sama, po wielu kombinacjach doszłam do wniosku, że szpinak zjem, ale z czosnkiem, śmietaną, ewentualnie jakimś serem i serem idealnym (po teście fety i mozzarelli) okazała się gorgonzola. Sos szpinakowy jest bardzo smaczny, prosty do zrobienia i przede wszystkim zdrowy! Zapraszam

Pora coś zjeść
Penne z łososiem 151

Penne ze szpinakiem i łososiem w sosie śmietanowym  Składniki: - opakowanie makaronu penne - opakowanie mrożonego szpinaku - kilka ząbków czosnku - filet z łososia surowy - masło - śmietana - sól, pieprz Tą potrawę odkryłam w tym roku gdy zostałam zabrana na dzień kobiet na obiad. Po pierwszym kęsie po prostu się rozpłynęłam. Niebo w gębie, brak słów, żeby opisać ten smak. Postanowiłam więc powtórzyć(...)jest on bardzo delikatny i jeśli go przegotujemy to poprosty nam się rozwali. W garnku gotuję makaron tak, żeby był al dente. Gdy szpinak już się rozmrozi i będzie doprawiony dodaję na patelnię 1- 2 łyżki śmietany. Mieszam wszystko razem i gotowe. Podsumowanie: Więc podsumowując drugie danie koszt całej  potrawy z przyprawami wynosi

Tanio smacznie i prosto
Cyc kurczakowy – shoarma :-D 160

szpinakiem łatwe 40 minut dla 2 osób - bardzo duże porcje Składniki: * 1 pierś z kurczaka * opakowanie dowolnego makaronu - u mnie spaghetti * mrożony, rozdrobniony szpinak * 1 cebula * 2 ząbki czosnku - u mnie takie olbrzymie * łyżka śmietany, u mnie jogurtu naturalnego na mieszankę shoarma * 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne * 1/2 łyżeczki kurkumy * 1/2 łyżeczki cynamonu * 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej * 3/4 łyżeczki soli morskiej(...)drobno pokrojonego czosnku i mieszamy z 1 łyżeczką oleju. Odstawiamy na 2 h. Szpinak rozmrażamy. Na patelni szklimy drobniutko pokrojoną cebulę z czosnkiem, dodajemy szpinak. Smażymy na małym ogniu aby woda odparowała. Dodajemy łyżkę śmietany/jogurtu. Przyprawiamy solą i pieprzem na ostro. Kurczaka smażymy na patelni rozgrzanej bez oleju do miękkości. Makaron gotujemy. Na talerzu nakładamy najpierw makaron

sierotka maRysia w kuchni
Łosoś pieczony ze szpinakiem 156

łosoś mocniej przeszedł rybkę. Przygotowanie szpinaku – na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekane ząbki czosnku. Chwilkę smażyć, mieszając. Wrzucić umyte i osuszone listki szpinaku. Smażyć aż szpinak zmięknie i utworzy się papka. Wlać śmietanę i dodać serek topiony. Wymieszać i doprawić do smaku. Pieczenie – na dno żaroodpornego naczynia rozłożyć masę ze szpinaku. Zostawić troszeczkę na później. Położyć łososia

Kuchnia Pokoleń
Makaron ze szpinakiem i pieczarkami 142

nadrabia smakiem. Pomysł na szybki obiad w środku tygodnia. Składniki na 2 porcje: 200-250 g makaronu 250 g pieczarek 200 g szpinaku mrożonego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka śmietany sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatałowa, vegeta Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać w kostkę. W rondlu rozgrzać trochę oleju(...)osobnym rondlu umieścić mrożony szpinak i na średnim ogniu go podgrzewać, aż nabierze papkowatej konsystencji. Gotowy szpinak dorzucić do pieczarek i chwilę razem podsmażyć. Zdjąć z ognia. Zlać trochę płynu, który wytworzył się podczas smażenia i rozprowadzić w nim łyżkę śmietany. Zawiesinę wlać spowrotem do rondla i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową i ewentualnie vegetą. Makaron ugotować według wskazówek

My simple kitchen
Tagliatelle ze szpinakiem i krewetkami w sosie śmietanowym 154

Makaron z pysznymi dodatkami, może być świetnym pretekstem do spędzenia wieczoru w miłym towarzystwie znajomych :) Spróbujcie :) Składniki:  Makaron tagliatelle 250 g szpinaku baby 200 g krewetek koktajlowych 2 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny 4 łyżki śmietany 18% sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy go i polewamy zimną wodą, aby sie nie sklejał. Krewetki(...)osuszamy. Czosnek obieramy i siekamy drobno. Na rozgrzaną patelnię z oliwa wykładamy czosnek i krewetki. Delikatnie je podsmażamy z każdej strony. Dodajemy umyty i osuszony szpinak. Dusimy ok 2-3 minuty i łączymy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Podajemy z makaronem. Smacznego

ChilliJemy
Leśny Mech – szpinakowe ciasto z kremem i granatem 940

zielone blaty ciasta, przełożone kremem. Górę wieńczy pokruszony jeden blat, imitujący mech, przybrany pestkami granata. To co jest fajne, z kremem możemy eksperymentować. Możemy zrobić go zarówno na bitej śmietanie, wtedy jest on ciężki a ciacho całe typowo tortowe. Możemy też zrobić lekki krem na bazie greckich jogurtów, dosłodzić dowolnym słodzidłem w ilości takiej jak lubimy i mamy dość lekkie(...)słodkie, lekko nawet kwaskowe ciasto. Jeśli ciacho mają jeść dzieci, to polecam zdecydowanie krem śmietanowy. Można zrobić również wariant pośredni kremu i zamiast jogurtu lub śmietany użyć tłustego, mielonego sera białego. Mój nielubiący szpinaku mąż, podchodził do Mchu bardzo ostrożnie, ale przekonało go to, że nie smakował jak typowy, słodki tort. Przyznam się, że bałam się też wyjmować

Mieszam w Garnku
Z mięskiem i szpinakiem 125

największe piękno i przygoda w kuchni. Do przygotowania dania potrzebujecie (3-4 porcje): 4 surowych kiełbasek wieprzowych (ok 400-500 g) 500 g świeżego szpinaku "baby" 2 cebule dymki 3 ząbków czosnku łyżki kwaśnej śmietany soli i pieprzu wody oleju do smażenia 400 g makaronu łyżki startego parmezanu Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę. Z surowych kiełbasek wyjmujemy mięso i lekko(...)zeszkloną cebulką. Myjemy szpinak i dorzucamy go na patelnię, gdy tylko mięso jest gotowe. Wszystko dusimy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Szpinak odda na patelnię sporo wody, pod koniec gotowania dodajemy do niej solidną łyżkę kwaśnej śmietany. W razie konieczności podlejcie zawartość patelni wodą, chcemy uzyskać tylko niewielką ilość sosu, który połączy całość z makaronem. Próbujemy i doprawiamy solą

Pichceniomania
Czarniak na szpinaku 131

Niezwykle pyszna i "soczysta" ryba. Jedna z ulubionych. Prosto i smacznie.   Składniki 400 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki gęstej śmietany 800 g czarniaka (po 200 g na osobę) 5 łyżek mąki olej do smażenia sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Szpinak wrzucamy na rozgrzane masło(...)płyn odparuje. Dodajemy śmietanę, chwilę razem dusimy (cały czas mieszamy, by nam się nie przypaliło). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Rybę dzielimy na porcje, oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, na rumiano z obu stron. Rybę podajemy od razu po usmażeniu z gorącym szpinakiem. Polecamy ryż. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Ciabatta zapiekana ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 109

Składniki: (na 2 porcje) chleb typu ciabatta szpinak świeży- około 2 duże garście, bądź mrożony około 50 g śmietana 36% około 20 g 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku 2 plastry szynki długodojrzewającej 2 plastry sera mozzarella 2 plasterki suszonych pomidorów odrobina oliwy z oliwek Przygotowanie: Chleb pokroić na kromki i zrobić z nich grzanki w opiekaczu/piekarniku bądź(...)patelni. Szpinak umyć, udusić na niewielkiej ilości wody z pokrojonym w plasterki czosnkiem oraz przyprawami. Odsączyć z resztek wody i dodać śmietany, wymieszać. Sos nałożyć na grzanki. Szynkę dojrzewającą pokroić na min. 4-5 mm i obsmażyć z dwóch stron na patelni, bądź włożyć do piekarnika na parę minut. Następnie położyć na szpinaku. Na szynkę ułożyć plaster mozzarelli

KreatywnePiny
Leśny Mech 154

Składniki:  Ciasto - 2 szklanki mąki - 1 1/3 szklanki cukru - 1 1/3 szklanki oleju - 3 jajka - 1 paczka mrożonego szpinaku(450 g) - 3 łyżeczki proszku do pieczenia Śmietana - 500 ml śmietany 30% - 3 łyżeczki żelatyny - 4 łyżki cukru pudru - 1 owoc granatu (ja użyłam rodzynek ponieważ nie przepadamy za tym      owocem) Wykonanie:     Szpinak rozmrażamy(...)połączenia składników na najniższych obrotach. Dodajemy odciśnięty szpinak i mieszamy łyżką. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180°C przez około 1 godzinę (do suchego patyczka).Po wystudzeniu przekroić ciasto na dwa blaty wysokości około 3/4.  Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Ubić śmietanę z dodatkiem cukru pod koniec dodać rozpuszczoną żelatynę

magiczna kuchnia Kasi
Makaron ze szpinakiem i białym twarogiem 154

Składniki: 250g makaronu cellentani garść świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1/2 kostki chudego twarogu 10g żółtego sera 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki 3 łyżki kwaśnej śmietany 250ml wody przyprawy Przygotowanie(...)Makaron gotujemy według instrukcji na opakowanie. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. 2. Na rozgrzanej, głębokiej patelni przysmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę i dodajemy szpinak. Dusimy chwile pod przykryciem. 3. Dodajemy twaróg i przyprawiamy do smaku. 4. Śmietanę łączymy z wodą i mąką. Zalewamy zawartość patelni. 5. Dodajemy makaron i delikatnie łączymy z sosem. 6. Posypujemy startym serem i odstawiamy

FITBUuK
Ryba ze szpinakiem 85

połączenie składników dało wielce zadowalający efekt, kiedyś pewnie jeszcze wrócę do tego przepisu. 500 g ryby (u mnie tilapia) 350 g świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku 2 cebule 100 g sera żółtego 1 pomidor 2 łyżki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa sok z połowy cytryny masło do duszenia cebuli olej do smażenia ryby mąka do obtoczenia ryby Jeśli rybę mamy(...)szpinak, troszkę soli, odrobinę gałki muszkatołowej i przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek (albo bardzo drobno pokrojony). Dusimy jeszcze trochę. Na koniec dodajemy śmietanę, sok z połowy cytryny, mieszamy dokładnie i wykładamy to wszystko na spód naczynia żaroodpornego. Na ten szpinak z cebulą kładziemy przysmażoną rybę. Na każdym kawałku ryby kładziemy plaster pomidora, krążek cebuli i posypujemy startym żółtym serem

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania