szpinak ze śmietaną - 1497 przepisów (strona:32/100)

Zupa krem ze szpinakiem 183

zupka moja propozycja na obiad Składniki - 4 ziemniaki - biała część poru - 1 mała pietruszka - kawałek selera - 1 łyżka masła - mały kubek jogurtu greckiego+2 łyżki śmietany - groszek ptysiowy - sól - biały pieprz - 1/2 opakowania mrożonego szpinaku - 1 łyżka masła Sposób przygotowania 1. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła dodać pokrojony por chwilkę podsmażyć  Dodać ziemniaki seler i pietruszkę pokrojone(...)garnka zalać ok 2,5 litra wody  gotować aż warzywa zmiękną 3. Miękkie warzywa zmiksować w zupie dodać jogurt wymieszany z śmietaną  zagotować ponownie doprawić solą i pieprzem 4. Na patelni rozpuścić masło podsmażyć szpinak dodać sól pieprz zupę  nalać do miseczek do każdej porcji dodać podsmażony szpinak i groszek ptysiowy

W królestwie smaków Beaty
Krem szpinakowo jarmużowy 149

migdałami. 100 g jarmużu 100 g szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 800 ml bulionu warzywnego sól, pieprz 1 liść laurowy 3 łyżki śmietany ukwaszonej 2 łyżki migdałów prażonych olej rzepakowy Szpinak i jarmuż płuczę i osączam z wody. Cebule kroję drobno, przesmażam na patelni razem z czosnkiem pokrojonym. Dodaję ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, liść laurowy(...)ziemniaki będą aldente. Garść jarmużu zostawiam do zrobienia chipsów. Wrzucam jarmuż i szpinak i dalej gotuję aż ziemniaki zmiękną a warzywa nie stracą koloru. Wyjmuję liść laurowy i miksuję wszystko blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Na patelni na oleju przesmażam liście jarmużu aż będą chrupiące. Zupę podaję ze śmietaną,chipsami z jarmużu i migdałami

wesoła kuchnia
Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem, boczkiem i ricottą z sosem serowym 437

białego, wytrawnego wina 50 g sera pleśniowego (np . Rokpol) 200 g śmietany 30% szczypta suszonego oregano sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Faszerowana pierś z kurczaka: 1. Filety z kurczaka płuczemy, a następnie od szerszej strony robimy głębokie nacięcie, aby powstała kieszonka. 2. Szpinak rozmrażamy, przekładamy do kielicha blendera, dodajemy do niego pokrojony na mniejsze kawałki boczek, serek(...)serowy: 1. Do niedużego rondelka wlewamy wino i wsypujemy oregano. Odparowujemy połowę objętości wina. 2. Następnie dodajemy porwany na mniejsze kawałki ser pleśniowy. 3. Gdy ser się rozpuści dolewamy śmietany. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe piersi z kurczaka kroimy w plastry o grubości około

W kuchni Katie
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55895

minut, więc przepis spełnia założone przeze mnie warunki :) Dokładny sposób przygotowania  TUTAJ A pokrótce: Składniki : opakowanie ciasta francuskiego pół opakowania mrożonego szpinaku pół kostki sera typu feta 1 cebula, 2 ząbki czosnku pieprz łyżka śmietany filet z łososia, świeży - około 200-250 g cytryna Przygotowanie : Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju. Dodać szpinak. Gdy się roztopi. dodać

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Pierogi piemonckie z ricottą, szpinakiem i palonym masłem rozmarynowym 182

kremowym żółtkiem tworząc na talerzu coś, czego trzeba spróbować przynajmniej raz w życiu. Składniki: ciasto: – 250g mąki – 200ml śmietany 18% – sól – szczypta curry farsz: – 250 g ricotty – 200-300 g szpinaku (jeśli jest sezon to świeży, poza sezonem można także znaleźć pakowany świeży szpinak baby) – 1 żółtko na każdego pieroga – opcjonalnie: garść(...)palone: – 100 g masła – kilka listków świeżego rozmarynu – opcjonalnie tarty parmezan wg uznania Wykonanie: Z mąki i śmietany zagnieść ciasto doprawiając solą i curry. Ciasto powinno mieć miękką ale zwartą konsystencję, żeby można je rozwałkować. Szpinak wrzucić do osolonego wrzątku na 2-3 minuty – odcedzić. Zmiksować z ricottą i wymoczonymi grzybami (jeśli używacie), doprawić solą

Pociąg Do Kuchni
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 130

naleśnikowej patelni.   Farsz: świeży szpinak (1 opakowanie) ser feta (2/3 kostki) pół dużej kulki mozarella pieprz 1 łyżeczka masła 1 łyżka śmietany 2 rozmiażdżone ząbki czosnku Masło rozpuszczam na patelni. Dodaję umyty świeży szpinak. Chwilę duszę. Dodaję fetę, czosnek i mozarellę. Duszę by składniki się połączyły, dodaję świeżo zmielony pieprz do smaku. Pod koniec dodaję 1 łyżkę śmietany

MojaQchnia.pl
rolada drobiowa ze szpinakiem i boczkiem 642

rolada, którą można podzielić na około 12 porcji.  Składniki:  2 duże podwójne piersi z kurczaka 8-9 długich plastrów boczku 400 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany sól, pieprz 3 łyżki oleju łyżka słodkiej papryki łyżka masła majeranek Mięso pokroić na płaty i lekko rozbić tak, żeby się nie potargało. Olej wymieszać(...)przyprawami i solą, natrzeć kawałki mięsa. Ułożyć je na folii spożywczej formując prostokąt. Szpinak podgrzewać w rondelku aż woda odparuje, następnie dodać masło i podsmażyć. Posolić, dodać czosnek i pieprz, na końcu śmietanę. Przestudzić. Wyłożyć na mięso i rozsmarować. Całość zwinąć w roladę. Wierzch obłożyć boczkiem i posmarować olejem z przyprawami. Posypać majerankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makaron ze szpinakiem i szynką parmeńską 160

patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę szynkę. Chwile podsmażamy i dorzucamy szpinak. Smażymy przez jakieś 4 minuty aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Następnie dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanego sosu dodajemy makaron i parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego Artykuł Makaron

PatiGotuje
Makaron ze szpinakiem 186

sprawdza się rewelacyjnie! opakowanie szpinaku mrożonego ( brykiety ) 2 ząbki czosnku średnia cebula makaron literki sól i pieprz gałka muszkatołowa 3 łyżki śmietany Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na patelni. Dodać szpinak ( bez rozmrażania ) i troszkę wody, dusić do odparowania płynu. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Dodajemy śmietanę i odparowujemy

Atlas Smaków
35. Tartaletki ze szpinakiem i fetą 143

ciasto : 250g mąki 120 g masła około pół szklanki wody sól, pieprz farsz: 1 opakowanie szpinaku (może być mrożony) 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól, pieprz łyżka masła łyżka gęstej śmietany farsz na samą górę 1 opakowanie serka feta 3 łyżki gęstej śmietany Składniki na ciasto połączyć, zagnieść szybko, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę(...)patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek,a chwilę później szpinak i przyprawy, Dusić na wolnym ogniu przez ok. 8-10 minut, na samym końcu dodać śmietanę.  Ser feta dokładnie rozmieszać ze śmietaną. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim foremki, obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi. Piec ok. 15-20 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika nałożyć na ciasto farsz

Jadło i czytadło
Tarta z kurczakiem i szpinakiem 162

Składniki na ciasto: 200 g mąki 100 g masła 1 jajko woda Sól   Farsz: Szpinak (użyłam 1 opakowanie mrożonego) 1 łyżka masła Pierś z kurczaka Papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie 2-3 ząbki czosnku 2-3 jajka Natka pietruszki 3 łyżki śmietany Sól i pieprz Garść startego żółtego sera Opcjonalnie: Ser feta Kilka pieczarek czarne oliwki Wykonanie: Mąkę(...)godzinę. Następnie rozwałkować i ułożyć na formie. Podziurkować ciasto widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 15 minut. W tym czasie szpinak podsmażyć na maśle, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę oraz sól i pieprz. Kurczaka pokroić w kostkę, obsypać papryką słodką, ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Gotowego kurczaka dodać do szpinaku

The Sweet Damsel
Krem szpinakowy z gruszką i niebieskim serem, La la land 190

masła klarowanego 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 1 duża gruszka, np. konferencja 3-4 ząbki czosnku 1 opakowanie niebieskiego sera pleśniowego 4 łyżki śmietany 12% sól, pieprz W garnku rozgrzej masło, dodaj szpinak, ziele angielskie i liścia laurowego. Duś ok. 5 minut. Następnie dodaj drobno pokrojoną gruszkę i czosnek i gotuj jeszcze kilka minut, aż szpinak całkowicie się

Qlinarnie i Qlinarnie
Tarta ze szpinakiem 194

Wykonanie: Szpinak podsmażyć na 2 łyżkach masła. Cebulę i czosnek pokroić i dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać całe opakowanie sera fety, oraz połowę startego żółtego sera, wymieszać, aż do rozpuszczenia się sera.  Sos jajeczny: 1 jajko  150 gram śmietany 18% Wykonanie: Jajko rozbełtać ze śmietaną.  Wykonanie tarty: Farsz wyłożyć na podpieczone ciasto

Krakowskie smaki Ani
Zupa szpinakowa z przepiórczymi jajkami 182

typów kuchenek: gazowe, elektryczne, ceramiczne, indukcyjne i dostępne są o różnych pojemnościach. Składniki: 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego 3 ząbki czosnku 250 g świeżego szpinaku baby 100 g serka topionego 150 ml śmietany kremówki sól, pieprz jajka przepiórcze Przygotowanie: Jajka włożyć do wrzątku gotować 4 minuty. Wylać gorącą wodę i zalać jajka zimną wodą na około 10 minut(...)gorącego bulionu dodać drobno pokrojony czosnek i pokrojony w kostkę serek topiony. Gotować na wolnym ogniu aż serek się rozpuści. Wrzucić szpinak i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Zdjąć z ognia. Do śmietany wlać 3 łyżki zupy by ją zahartować, wymieszać i wlać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z połówkami

Ala piecze i gotuje