szpinak ze śmietaną - 1497 przepisów (strona:36/100)

Karp w śmietanie z pieczarkami i makaronem 210

może jej zabraknąć na wigilijnym stole.   SKŁADNIKI: 1 sprawiony karp, 1 cebula, 250g pieczarek, 200g makaronu  z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem ITALIAMO z Lidl Polska , ½ pęczka koperku, 250ml śmietany 30%, 100g masła, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki kroję w plasterki. Smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Makaron gotuję w osolonej wodzie(...)każdej strony. 4. Do karpia dodaję podsmażone pieczarki oraz makaron. Całość zalewam śmietaną. Duszę na małym ogniu około 5 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 5. Gotową potrawę wykładam na talerz. Posypuję posiekanym świeżym koperkiem. Do przygotowania karpia użyłam makaronu z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem, który otrzymałam od Lidl Polska . Wraz z makaronem, mieszanką suszonych owoców

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makaronowa zapiekanka z dynią i szpinakiem 219

makaronu (np. rurki) 1 kg dyni – u mnie piżmowa – butternut squash 2 piersi z kurczaka 450 g szpinaku świeżego lub mrożonego 200 g sera feta 4 ząbki czosnku 1-2 cebule 3 jajka 300 ml śmietany 36% sól, pieprz, papryka, tymianek, szczypta gałki muszkatołowej, oliwa 1. Makaron ugotować tak aby był bardzo al dente tzn. musi być być(...)złoty kolor. 5. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć połowę makaronu – lub całość jeśli tak wolimy – na to podsmażoną cebulę, kurczaka, dynię, szpinak. Na wierzch rozkruszamy fetę. Posypujemy tymiankiem, solą, pieprzem i szczyptą gałki. Śmietanę miksujemy z jajkami i wylewamy na wierzch zapiekanki. Pieczemy w temperaturze 160-180 stopni około godziny. Najlepiej przykryć zapiekankę folią i dopiero odkryć na ostatnie

UgotujmyTo.pl
Naleśniki ze szpinakiem i białym serem 148

razem w zielonym wydaniu. Pycha i nie trzeba nic więcej pisać... Szpinakowe naleśniki Łatwe dla 3 osób ok 30 minut Składniki: * opakowanie rozmrożonego szpinaku (rozdrobniony) * 1 szklanka mleka (ja dałam wodę i 3 łyżki śmietany - nie miałam mleka :-)) * 1 szklanka mąki * 2 jajka * sól, pieprz * kostka sera białego ( lubię dużo farszu - dałam 2 kostki) * 3 ząbki czosnku * cebula * pęczek pietruszki(...)oliwa z oliwek / śmietana Do dzieła!!! Miksujemy jajka, mąkę, mleko, szczyptę soli - czyli robimy ciasto naleśnikowe. Dodajemy do niego rozmrożony, odciśnięty z wody szpinak i jeszcze troszkę miksujemy. Smażymy cienkie naleśniki. Na farsz drobniutko kroimy cebule, czosnek i pietruszkę i ucieramy na gładką masę z serem i oliwą/śmietaną ( wersja śmietanowa dla mnie była lepsza) oraz przyprawami - sól i pieprz

sierotka maRysia w kuchni
,, Wielkanocny zajączek w cieście szpinakowym” 189

ciasta w jednym Składniki: Ciasto białe: • 1 ½ szklanka mąki pszennej • 5 jajek • 125g masła lub margaryny • pół szklanki cukru • 3 łyżki cukru waniliowego • 3 łyżki śmietany • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto szpinakowe: • szpinaku • 1 ½ szklanka mąki pszennej • 3 jajka • 125g margaryny • pół szklanki cukru • 3 łyżki cukru waniliowego • 3 łyżki śmietany • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Ciasto: Miękkie

Podróż w kulinaria
szpinak z twarogiem w naleśnikach... 227

szpinaku mieszając z 1 minutę ostudzony szpinak nakładać na naleśnik, podwinąć boki i zawijać jak roladki podać podgrzane w piekarniku lub mikrofali, można dodać śmietanę słodką gęstą naleśniki są bardzo smaczne ze szpinakiem i twarogiem...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Naleśniki ze szpinakiem, twarożkiem i wędzonym łososiem 259

Post Naleśniki ze szpinakiem, twarożkiem i wędzonym łososiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Tarta gryczana ze szpinakiem i błękitnym lazurem 170

łyżeczki soli    ulubione zioła (np. bazylia) Na farsz:    350 g świeżego szpinaku    120 g sera błękitny lazur    świeżo mielony czarny pieprz    1 jajo    czosnek granulowany    250 ml śmietany 9% Mąkę gryczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia odsączonymi i drobno posiekanymi pomidorami, solą, żółtkiem i posiekanym masłem(...)minut aż zwiotczeje. Wykładamy na sito i przy pomocy drewnianej łyżki odciskamy nadmiar wody. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na nie szpinak a następnie pokrojony w drobną kostkę ser. Posypujemy czosnkiem. Jajko ubijamy ze śmietaną, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wylewamy na tartę. Na wierzchu układamy suszone pomidory pokrojone w cienkie paseczki. Zapiekamy przez kolejne 10-15 minut

peggiwkuchni
MAKARON ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM LAZUR 166

czosnku 1 duża lub 2 małe cebule kawałek sera lazur lub innego ulubionego oliwa z oliwek lub oliwa z suszonych pomidorów opakowanie 12% śmietany sól i pieprz do smaku makaron parmezan do posypania i/lub do sosu Szpinak umyłam i odkroiłam twarde łodygi.  Pokroiłam go na mniejsze kawałki. Pokroiłam drobno cebulę, obrałam czosnek i pokroiłam suszone pomidory. Na patelnię wlałam(...)suszone pomidory. W pomidorach było trochę kaparów, które idealnie pasowały do dania . Posoliłam i chwilę podsmażyłam. Dodałam szpinak. Liście szpinaku stopniowo zmniejszały swoją objętość. Wkruszyłam ser lazur. Ser stopniowo cudownie się rozpuszczał. Wlałam śmietanę. Doprawiłam pieprzem i solą. Wsypałam do sosu ugotowany makaron. Wymieszałam i posypałam parmezanem. Gdy uznacie, że sos jest za gęsty, można dodać jeszcze śmietany  i/lub

potrawyregionalne
Tagliatelle z kurkami i boczkiem 223

sitku inaczej zawsze czuję zgrzytanie w zębach a za tym nie przepadam :-/. Szypułkujemy listki szpinaku i dokładnie myjemy. Na patelnię z boczkiem wrzucamy kurki i szpinak i smażymy ok 2 minut - następnie zalewamy wszystko śmietaną i dusimy ok 10 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Odcedzamy makaron i łączymy go z gorącym sosem Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Tarta ze szpinakiem i łososiem. 240

okrzyku gooooool!!  Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub z tego przepisu) 250 g łososia ulubione przyprawy do ryby 2 cebule 250 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 10 pomidorków koktajlowych 2 jajka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 3-4 łyżki startego żółtego sera sól pieprz oliwa Wykonanie: Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć. Dodać szpinak(...)wyłożyć na natłuszczoną  formę, nakłuć gęsto widelcem i podpiec 10 minut w temperaturze 200° C (termoobieg). Na podpieczony spód wyłożyć szpinak z cebulą i czosnkiem oraz kawałki podsmażonego łososia. W misce wymieszać składniki na masę jajeczną: jajka, śmietanę, ser, 1/2 łyżeczki soli i pieprz.  Zalać nadzienie masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć połówki pomidorków koktajlowych. Piec jeszcze przez

zadanie-gotowanie
Mafalde ze szpinakiem i gorgonzolą 177

makaron mafalde z sosem z sera gorgonzola i szpinakiem, podanym ze świeżymi pomidorami. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram makaronu mafalde, 250 gram świeżych liści szpinaku,  150 gram sera gorgonzola, 150 ml słodkiej śmietany 30%, 3 średnich pomidorów, 1 średniej cebuli, 2 ząbków czosnku, oliwy, soli, białego mielonego pieprzu, czarnego świeżo mielonego pieprzu.   Jak już wspomniałem dzisiejsza propozycja(...)drobno posiekane liście świeżego szpinaku (można też użyć mrożonego). Całość podgrzewałem na małym ogniu, dość często mieszając, aż szpinak stracił swoją objętość. Dopiero wtedy przyprawiłem całość niewielką ilością soli i białego mielonego pieprzu. Następnie dodałem na patelnię 150 ml słodkiej śmietany 30% i 150 gram delikatnie pokruszonego sera gorgonzola. Całość podgrzewałem na średnim ogniu, aby ser się rozpuścił, nadmiar płynu

Wyprawy kulinarne
Cannelloni zapiekane ze szpinakiem 294

smakuje wyśmienicie. Uwielbiam szpinak i jego połączenie z makaronem. Składniki: Sos boloński w torebce 12 sztuk makaronu cannelloni 450 g mrożonego szpinaku (ja użyłam rozdrobnionego) cebula 3 ząbki czosnku 1 krążek sera camembert 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oleju starty żółty ser do posypania Wykonanie(...)zrobić zgodnie z napisem na torebce. Zagotować i odstawić. 2. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. 3. Dodać rozmrożony szpinak i smażyć jeszcze 5 min. 4. Dodać pokrojony w kostkę camembert i śmietanę doprawioną solą i pieprzem. 5. Przestudzoną masę szpinakową nadziewać niegotowany makaron i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 6. Zalać sosem bolońskim i posypać serem. 7. Piec

Pasja Smaku
Zupa szpinakowa z jajkiem 348

kawałeczkami rozdrobnionego szpinaku. Z dodatkiem jajek i tłuczonych ziemniaków. Aromatyczna i pyszna! Smacznego!   Składniki: 450 g mrożonego szpinaku (brykiet lub rozdrobniony); 2 średnie marchewki; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3 ząbki czosnku; 1,5 litra zimnej wody; Sól; Pieprz. Dodatkowo: 4 średnie ziemniaki(...)minut, po czym zagotować. Następnie, do bulgotającego bulionu, dodać zamrożony szpinak i gotować, aż szpinak się całkowicie rozmrozi, a zupa ponownie zagotuje. Ugotowaną zupę przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i peiprzem do smaku. Zupę zdjąć z ognia.  Do miseczki wlać śmietanę, dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak zaprawioną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Ziemniaki obrać

Gospodyni Miejska
Makaron ze szpinakiem 170

latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: makaron spaghetti 200g szpinaku (użyłam mrożonego szpinaku, ważyłam również mrożony) 2 ząbki czosnku 50ml wody 100ml śmietany kremówki 30% 500g mascarpone 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka masła sól pieprz Szpinak wkładamy do garnka, wlewamy 100ml wody i gotujemy pod przykryciem, na małym

Gotowanie i blogowanie
Sos szpinakowy - do makaronu, kurczaka, tarty 144

nadaje się do makaronu, połączony z żółtym serem świetnie będzie smakował na wytrawnej tarcie czy grillowanych piersiach kurczaka.  Składniki: 400g szpinaku (użyłam mrożonego szpinaku, ważyłam również mrożony) 4 ząbki czosnku 100ml wody 200ml śmietany kremówki 30% 100g mascarpone 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sól pieprz Szpinak wkładamy do garnka, wlewamy 100ml wody i gotujemy pod przykryciem, na małym

Gotowanie i blogowanie