szpinak ze śmietaną - 1497 przepisów (strona:40/100)

Roladki drobiowe ze szpinakiem 144

Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 450 g szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 4 plasterki sera żółtego 1 łyżka śmietany łyżka masła olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy masło wrzucamy szpinak, chwilę dusimy, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Pierś z kurczaka myjemy, osuszmy, każdą pojedynczą pierś przekrawamy na pół i rozbijamy

magiczna kuchnia Kasi
Szpinakowy krem Franczeski z piersią kurczaka i kiełkami 150

serem pleśniowym, kiełkami i grzankami.  No to do dzieła: - 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach - 1 opakowanie ser pleśniowy błękitny lazur (jeśli ktoś nie przepada, to można zastąpić serkiem topionym) - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 kostka rosołowa (lub bulionetka) - kiełki z rzodkiewki - 8 ząbków czosnku - śmietana 18 volt - 5 kromek chleba na grzanki - podwójna pierś z kurczaka - szczypka tymianku(...)szpinaku to umieszczamy wszystko w blenderze. Wyciągamy z bulionu ugotowaną marchewkę, pietruszkę i czosnek i również wrzucamy do blendera. Wszystko razem miksujemy. Zmiksowany szpinak dodajemy do garnka z bulionem, doprawiamy do smaku i dokładamy 4 łyżki śmietany. Kromki chleba kroimy w kostkę i grzejemy w piekarniku aż się odpowiednio zarumienią. Potrawę podajemy w misce, na dnie umieszczamy pierś z kurczaka

upichcona
Szpinakowa z pierożkami tortellini 154

theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki dla 4 osób   400g mrożonego lub świeżego szpinaku 1 mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 300ml koncentratu bulionu warzywnego 700ml wody 3 łyżki kwaśnej, 18% śmietany 50g tartego parmezanu 1 opakowanie tortellini z serem lub grzybami Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania w Tefal(...)następujące: prędkość 3, temperatura 95⁰C i czas 35 minut. 5 minut przed końcem pracy dodajemy tarty parmezan oraz śmietanę rozmieszaną z odrobiną zupy. Doprawiamy do smaku (choć dla mnie nie było to już konieczne). Sposób przygotowania tradycyjny: Mrożony szpinak wyjmujemy odpowiednio wcześniej, ewentualnie kruszymy w mikserze z przystawką do kruszenia lodu. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy szpinak

Kuchnia w czekoladzie
Wytrawne tartaletki ze szpinakiem i łososiem 343

szczypta soli na farsz: opakowanie mrożonego szpinaku (liście)              3 łyżki masła              3 ząbki czosnku              150 g łososia wędzonego na ciepło              200 g śmietany(...)przygotowanym ciastem wyłożyć dna i boki wszystkich foremek, a spody nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Jajka wymieszać ze śmietaną i parmezanem, doprawić solą i pieprzem. Po wyjęciu ciast na każde wyłożyć porcję usmażonego szpinaku i łososia i zalać je masą jajeczno-śmietanową. Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut, aż sos zgęstnieje

wyzwania kuchenne
DaTerra w Porto i quiche ze szpinakiem 171

mąki pszennej 100 g zimnego masła pokrojonego na mniejsze części 1 jajko 1/3 łyżeczki soli nadzienie 200 g szpinaku (mrożonego lub świeżego) 2 ząbki czosnku sól, pieprz 100 g sera camembert mała marchewka dodatkowo 4 jajka 1/2 szklanki śmietany 30 % 100 g sera żółtego 1/3 łyżeczki pieprzu szczypta soli Sposób przygotowania Przesianą mąkę wymieszać z masłem(...)jajkiem i solą. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 30 minut. Na rozgrzanej patelni rozmrozić szpinak. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą, pieprzem i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę wymieszać z jajkami, przyprawić solą i pieprzem. Marchewkę i ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy jajecznej. Formę

Pink Envelope
RYBA ZAPIEKANA ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI 198

piekarnika na 20--30minut, temp. 180 stopni.                 Opakowanie szpinaku  podgrzewać mieszając aż się rozmrozi. Dodać Maggi, śmietanę, a gdy zacznie wrzeć parmezan i zgnieciony czosnek. Gdy połowa płynu odparuje doprawić solą, pieprzem i gałką. Na maśle na patelni zeszklić cebulę(...)składniki wyżej wymienione Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230°C. Pieczemy 15-20 minut aż pieczarki nabiorą rumianego - złotego koloru, Po wyjęciu z piekarnika posypujemy natką pietruszki. Ryba szpinak pieczarki...SMACZNEGO

w mojej kuchni
Babeczki "Leśny Mech" 190

jajka 190 ml oleju rzepakowego 225 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej Krem: 100 ml śmietany 30% 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Dekoracja: granat Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszamy(...)koniec ciasto delikatnie mieszamy ze szpinakiem. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce. Śmietanę ubijamy z cukrem, pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze chwilę, do uzyskania jednolitego kremu. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Z ostudzonych babeczek odcinamy wierzch i kruszymy. Na babeczkę wyciskamy krem

Smakowity Blog Kulinarny
Pulpeciki szpinakowe w sosie koperkowym 194

tartej 250 g szpinaku (mrożonego) 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 2 szklanki wody 1 kostka rosołowa 1 łyżka Vegety 150 g śmietany 18% 3 łyżki koperku 1 łyżka mąki ziemniaczanej W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy. W misce mieszamy mielone mięso, jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę, szpinak. Doprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy

VioletoweKucharzenie
MAKARON PEŁNOZIARNISTY ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA 246

Składniki: 100g makaronu świderki pełnoziarnistego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 6-7 brykietów mrożonego szpinaku 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18% 50g sera feta sól pieprz imbir 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek świeża bazylia Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Olej rozgrzewamy

Prosto i Smacznie z Anetą
Ciasto szpinakowe z porzeczkami 390

zrobić tureckie ciasto szpinakowe, łamiąc je smakiem polskich czerwonych porzeczek. Składniki : ok. 400 g przemrożonego przez noc rozdrobnionego szpinaku 4 jajka 350 ml cukru 350 ml oleju 3 szklanki (600 ml) mąki krupczatki 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia duża gęsta śmietana (u mnie 18%) wcześniej wyjęta z lodówki cukier waniliowy (16 g) ewentualnie: śmietan fix owoce; u mnie teraz(...)palcami) na talerzu. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Ewentualnie pod koniec ubijania dodać śmietan fix. Na ciasto wyłożyć i rozsmarować ubitą śmietanę. Posypać rozdrobnionym ciastem i lekko docisnąć. Wierzch wyłożyć owocami (nie żałować ich).  Uwaga! Jeśli używacie szpinaku ze sklepu, należy go rozmrozić przed przystąpieniem do wykonania ciasta. Ciasto ze szpinaku pochodzi z Turcji, gdzie podaje się

Weekendy w domu i ogrodzie
Kwiecień z Sophie Dahl - szybka makrela 217

podsmażone kapary i garść świeżego, soczystego szpinaku. Polecam! Składniki: filety z makreli miód do posmarowania ryby kapary oliwa świeży szpinak 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka białego octu winnego 1 czubata łyżeczka chrzanu ze słoika (u Sophie świeży) 2 czubate łyżki śmietany 18% sól i pieprz Sposób przygotowania: Rybę posmarować z obu strony miodem, ułożyć w blasze do pieczenia(...)piec 10 minut w temperaturze 200 stopni na środkowej półce. Kapary podsmażyć na oliwie aż będą złociste i chrupkie. Połączyć oliwę, ocet, chrzan i śmietanę. Doprawić do smaku.  Na talerzu położyć umyte liście szpinaku, rybę, posypać kaparami i podać z dressingiem. To wszystko. Gotowe

W kuchni wieczorem
Penne z kurczakiem i szpinakiem 151

Składniki: 450 g szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 300 g makaronu Penne 3 mniejsze cebule ser Feta  3 łyżki śmietany pół szklanki bulionu warzywnego 300 g piersi z kurczaka  sól, pieprz, tymianek 10 plasterków wędzonego boczku łyżka smalcu Przygotowanie: Do rondla włożyć szpinak, wlać odrobinkę wody i na wolnym ogniu roztopić. Przyprawić solą, pieprzem, kilkoma kroplami cytryny. Wlać

Gaździnka warzy
Filety z kurczaka na szpinaku 143

smakowitym sosem z kolendrą, można podawać z ziemniakami lub makaronem. składniki na 4 porcje 4 filety z piersi kurczaka 50 dag mrożonego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 szklanki rosołu 1 szklanka kwaśnej śmietany 5 łyżek masła 1 łyżka mąki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mielonej kolendry szczypta tartej gałki muszkatołowej sól i pieprz przepis(...)łyżeczkę mielonej kolendry zalewamy 1 i 1/2 szklanki rosołu, dodajemy kwaśną śmietanę i gotujemy na średnim ogniu około 5 minut. Zagęszczamy sos 1 łyżką mąki zmieszaną z odrobiną zimnej wody i wywarem, całość mieszamy, chwilę gotujemy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny . Filety z kurczaka układamy na szpinaku, polewamy odrobiną sosu

Smakowite Dania
Kremowa zupa z cukinii i szpinaku 200

czym tylko chcecie. Składniki: 1 średnia cukinia 1 łyżka oleju 2 ziemniaki  1 cebula 3 ząbki czosnku 200 g szpinaku 1 l bulionu 1 łyżeczka papryki słodkiej sól i pieprz do smaku na koniec dodałam łyżkę śmietany 18% Przygotowanie: ziemniaki owiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku 30 minut 180 C. W garnku na oleju podsmaż

Niezły Młynek
naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem 174

smak i nieapetyczny wygląd,  ale nie można nie docenić jego właściwości zdrowotnych   Zaletą szpinaku jest jego niskokaloryczność Składniki: 800 g świeżego szpinaku 150 g sera żółtego 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 1 jajko 2 łyżki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa masło do smażenia gotowych naleśników Na naleśniki: 2 jajka 2 szklanki mąki 2 szklanki(...)patelni rozgrzałam niewielką ilość oleju i usmażyłam naleśniki z obu stron na rumiano. Farsz:   Świeży szpinak umyłam, osuszyłam pokroiłam na drobniejsze kawałki, poddusiłam na masełku, a gdy odparował doprawiłam do smaku. Gdy farsz przestygł dodałam żółty ser ( 100 gram ), jajko, śmietanę,bułkę tartą ( niekoniecznie ). Wymieszałam.  Tak przygotowanym farszem nadziewałam naleśniki. Naleśniki smażyłam na maśle z obu stron

Darcia w kuchni