jede n ko kta jl): 2 garście fioletowych owoców (jeżyny, jagody) garść czerwonych owoców (wiśnie, truskawki) kilka liści szpinaku 0,5 banana 0,5 mango 2 waniliowe serki homogenizowane kilka listków mięty niebieski barwnik spożywczy śmietana kremówka Wy ko n an i e: Zblenduj wszystkie owoce, włóż je następnie do osobnych miseczek. Z jeżyn i jagód przygotuj podwójną porcję(...)jagody (mniej owoców, więcej serka) INDYGO : jeżyny i jagody (więcej owoców, mniej serka) NIEBIESKI : serek i niebieski barwnik ZIELONY : szpinak, mięta, banan ŻÓŁTY : banan POMARAŃCZOWY : mango CZERWONY : wiśnie lub truskawki Podawaj najlepiej schłodzone, możesz udekorować wierzch bitą śmietaną i posypać ozdobami. Cudownej zabawy przy robieniu i smacznego
Garniec Magaliewitamin i soli mineralnych. Zatem gotujmy na zdrowie! SKŁADNIKI : skrzydełka z kurczaka – 4 sztuki brokuł – 1 sztuka szpinak – 4 garści susz warzywny – 100 gram czosnek – 2 ząbki jajko – 1 sztuka koperek natka pietruszki kasza gryczana – 1 opakowanie – 75 gram sól, pieprz maggi śmietana 18% – 2 łyżki PRZYGOTOWANIE : Skrzydełka(...)ugotować razem z suszem warzywnym. Gdy kurczak będzie gotowy, wyjąć z wywaru. Wyskubać mięso, zostawić do zupy. Do wywaru dodać szpinak i pokrojone brokuły. Obrać czosnek i wycisnąć przez praskę, wrzucić do wywaru. Doprawić solą, pieprzem i maggi. Dodać śmietanę rozrobioną z wodą. Jak warzywa będą miękkie, wszystko zblendować. Jajko rozbić do szklanki i wymieszać przez chwilę. Wlewać powoli
kuchniabellissima.wordpress.comforma podania szpinaku będzie częstym gościem na moim stole . Składniki 1 kg karkówki bez kości 1 duża cebula 1 paczka szpinaku ( może być mrożony bądź świeży ) 1 serek topiony ziołowy 5 łyżek śmietany do gotowania 1 łyżka warzywka pieprz czarny 2 łyżki mąki 1 paczka makaronu świderki Wykonanie Na wstępnie(...)kroję cebulkę w kostkę i dodaję do naszego mięsa, oraz szpinak , wszystko razem przesmażam około 5 minut i zalewam wodą do zakrycia mięsa ,dodaję warzywka , gotuję na małym ogniu do miękkości mięsa . Kiedy nasze mięso jest już miękkie , dodaję serek topiony , i mieszam aby się rozpuścił . Do miski wlewam śmietanę i odrobinę wody oraz mąkę , dokładnie ze sobą łączę
Mój Smakjakoś minęły na szczęście. Przedstawiam za to pomysł na prosty, postny obiad - niekoniecznie odświętny. Składniki: 4-5 średnich ziemniaków 4-5 kulek mrożonych liści szpinaku lub 2-3 garście świeżego ząbek czosnku 3-4 łyżki śmietany 18% masło (do wysmarowania naczynia) sól, pieprz ser żółty tarty - wg upodobań Przygotowanie: Ziemniaki podgotowujemy w wodzie lub na parze
Kuchnia po mojemułyżki oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki pieprzu 3/4 soli 700 ml bulionu drobiowego/warzywnego 1/3 szklanki kwaśniej śmietany 18% SKŁADNIKI NA KLUSECZKI TWAROGOWO - SZPINAKOWE: 200 g serka kremowego śmietankowego 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżeczki pietruszki suszonej 1/2 szklanki liści szpinaku 3/4 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki soli DO OZDOBY: mała marchew brokuły fasolka szparagowa WYKONANIE: ZUPA: Na rozgrzanej oliwie(...)pieprz . Wlej bulion i gotuj zupę do miękkości około 25- 30 minut. Ugotowaną zupę zmiksuj wraz ze śmietaną na gładko w malakserze lub blenderem. KLUSECZKI: Serek kremowy wymieszaj z mąką, 1/3 łyżeczki soli, kurkumą oraz suszoną pietruszką i posiekanym drobniuteńko szpinakiem, a następnie zagnieć ciasto na kluseczki. Ciasto zroluj w cienki wałek i pokrój na małe kluseczki. Kluseczki gotuj
Słodko-Słony Świat Ilonyindyka. A przyrządzić je można następująco: INDYK FASZEROWANY SZPINAKIEM- SKŁADNIKI: - 1 średniej wielkości filet z indyka - 1 opakowanie mrożonego szpinaku - pół kostki sera feta (ok 125- 150g) - 6-8 suszonych pomidorów w oleju - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki śmietany - mała papryczka chili lub szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie) - oliwa z oliwek - przyprawy- sól, pieprz, bazylia, czosnek suszony INDYK FASZEROWANY SZPINAKIEM(...)smarujemy oliwą i posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy. 2. Na patelni podgrzewamy mrożony szpinak, czekając aż się rozmrozi, a następnie odparuje z niego nadmiar wody. 3. Dodajemy do szpinaku bardzo drobno posiekany (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek, pokrojony drobno i rozbity widelcem ser feta oraz posiekane drobno suszone pomidory wraz z odrobiną oliwy. Dodajemy szczyptę bazylii, odrobinę soli
Aromatyczne Podróżezwyczajem pomieszałam różne receptury. Zamiast kremu z mascarpone użyłam bitej śmietany. Dzięki temu deser jest nieco lżejszy i bardziej delikatny. Wierzch udekorowałam truskawkami i borówkami, a żeby nadać ciasto jeszcze bardziej wiosennego charakteru dodałam jajeczka ulepione z żółtego lukru plastycznego. Składniki: 3 jajka (najlepiej duże) 400 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju roślinnego (u mnie rzepakowy(...)ekstraktu waniliowego lub pestki z jednej laski wanilii 250 g śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 śmietan fix owoce do dekoracji - maliny, borówki, truskawki Opcjonalnie - lukier plastyczny do ulepienia jajeczek. Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody. Można go lekko zblendować, jeśli kawałki listków są zbyt duże. Jajka ubić z cukrem na puszystą
Kulinarne Inspiracjemozzarelli 400 g piersi z kurczaka 400 g makaronu Lubella mini rurki z warzywami oliwa 1 puszka zielonego groszku konserwowego 400 g śmietany 30% sól, świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Na niewielkiej patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu, aż odparuje nadmiar wody. Na koniec dodać rozdrobnioną(...)pokroić w kostkę, po czym przełożyć do głębokiej patelni lub brytfanny, polać oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Mięso smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. Następnie wlać śmietanę, szklankę wody, dodać makaron i odcedzony z zalewy groszek konserwowy. Całość posypać solą i pieprzem, wymieszać, nałożyć pokrywę i smażyć w ten sposób mieszając od czasu do czasu, tak aby cały
Passions hobbies lifetwarogu Sos: 10-15 szt. pieczarek pół dużej cebuli 0,5 l bulionu ziele angielskie liść laurowy 3 łyżki mąki śmietana do zagęszczenia pieprz sól Dodatkowo ok. 15 naleśników. Sposób przygotowania: 1.Rozmroź szpinak z odrobiną oleju na patelni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem, następnie wymieszaj z twarogiem. Posmaruj powstałą masą naleśniki i zwiń(...)tłuszczu. Cebulę pokrojoną w kostkę także poddusić na oleju. 3.Ugotuj bulion z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodaj pieczarki i cebulę, gotuj jakiś czas. Zagęść sos mąką rozrobioną ze śmietaną. Dopraw do smaku. 4.Polej naleśniki tuż przed podaniem gorącym sosem
Pasja Smakuzainspirowany odcinkiem Doradca Smaku. SKŁADNIKI: dorsz bez skóry 2 filety szpinak baby świeży 300 g. olej kokosowy 2 łyżki przyprawa do ryb 2 łyżki sok z połowy cytryny Sos pieczarkowy: pieczarki 300 g. cebula 1 szt. masło 2 płaskie łyżki olej 1 łyżka śmietana kremówka 30 % 300 ml. przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka sól, pieprz(...)dodatkiem oleju. Najpierw wrzucić cebulę, gdy się przyrumieni dodać pieczarki. Smażyć, aż grzyby zmiękną. Dodać śmietanę, ziele angielskie i gotować, aż śmietana zredukuje się i lekko zgęstnieje. Doprawić przyprawą uniwersalną, solą i pieprzem. Sos wylać na rybę i szpinak. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić danie na 20 minut. <3 Dla wszystkich moich czytelników zniżka
Kuchnia Paulettesrybka wykwintnie dobra! Poniżej przepis na danie rodzinne, dla 4 osób. Składniki: Szpinak w zalewie serowo-czosnkowej: - szpinak/ 1 paczka mrożonego, może być w liściach lub rozdrobniony - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 5 plasterków sera - 3 łyżki gęstej 12 voltowej śmietany (można kupić dużą śmietanę, przyda się również do rybki) - 50 ml wody - 1 woreczek ryżu - Vegeta/ do smaku(...)wrzucamy do garnka, zalewamy 50 ml wody i dodajemy 1 łyżkę masła. W drugim garnku gotujemy woreczek ryżu. Rozmrożony, gotujący się, miękki szpinak doprawiamy 3 ząbkami rozdrobnionego czosnku, 5 plasterkami drobno pokrojonego sera żółtego i 3 łyżkami śmietany. Dla intensywniejszego smaku można dodać parę szczypt Vegety oraz pieprz i sól. Na koniec dorzucamy ugotowany ryż
upichconaskładniki: 600 g liści szpinaku 1000 ml bulionu 100 g sera feta 100 g śmietany kremówki 1-2 ząbki czosnku 3 dymki 1 łyżeczka mąki 2 łyżki masła pieprz, gałka muszkatołowa wykonanie: Białą część dymki oraz czosnek siekamy i podsmażamy na maśle. Zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mrożony szpinak i gotujemy pod przykryciem przez
Domowy Smak Jedzeniaciasto. Składniki: Ciasto: jaja 4 szt. ( temp. pokojowa ) olej 1 szkl. cukier 1 szkl. mąka 1 szkl. mąka ziemniaczana 1 szkl. szpinak mrożony 300 gram proszek do pieczenia 1 łyżeczka soda 1 łyżeczka Masa: śmietana 36 % ok. 750 ml. cukier puder 2 łyżki galaretka agrestowa 2 op. Wierzch: śmietana 36% 250 ml. cukier waniliowy 2 op. czekolada gorzka(...)proszkiem do pieczenia i sodą. Strużką wlać olej, dalej miksując. Szpinak odmrozić i podgotować w garnuszku, aż woda wyparuje. Jeszcze ciepły dodać do ciasta. Zmiksować. Wylać na blachę wyłożoną pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35-45 min. / do suchego patyczka. 2. MASA: Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Dodać galaretki i dalej miksować
Kuchnia Paulettesmasła 1 jajko sól Składniki na farsz: 4 szt.gruszek 200 g sera gorgonzoli garść orzechów włoskich świeże liście szpinaku sól świeżo mielony czarny pieprz łyżka oliwy z oliwek ząbek czosnku Składniki na masę jajeczną: 2 szt. jajek 200 g śmietany 18% łyżeczka gałki muszkatołowej sól świeżo mielony czarny pieprz Zacznijmy od ciasta. Do mąki dodałam pokrojone na kawałki masło, jajko(...)Obrałam je, wyjęłam gniazda nasienne i pokroiłam w paseczki. Ułożyłam na szpinaku. Na nie rozkruszyłam ser gorgonzolę. Posiekałam orzechy włoskie. Posypałam nimi ser. Przygotowałam masę jajeczną. Do miseczki wbiłam jajka. Roztrzepałam je. Wsypałam gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dodałam do nich śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszałam. Polałam masą tartę. Wstawiłam ją do rozgrzanego piekarnika
potrawyregionalne