"Leśny mech", to ciasto o niecodziennym wyglądzie. Wyrazisty zielony kolor zawdzięcza szpinakowi. Ułożone na nim czerwone owoce mocno kontrastują z zielenią ciasta. Jest nie
Przepisy Kulinarneziarenka ziela angielskiego duża szczypta mielonego imbiru duża szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do zabielenia zupy: 4 łyżki śmietany 12% lub 18% 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej 50 ml zimnej wody Link do filmu z przygotowania: Zupa z pokrzywą i szpinakiem Przygotowanie: Przykładowy przepis na wywar drobiowo-warzywny: Do garnka przekładam kawałek kurczaka, dodaję umyte i oczyszczone warzywa: marchew(...)drobniutką kostkę. Tera zna patelni rozgrzewam olej z masłem i dodaję szpinak, pokrzywę i czosnek. Całość smażę około 10 minut. W międzyczasie garnek z wywarem stawiam na gazie i zagotowuję. Do gotującego się wywaru dodaję zawartość patelni, doprawiam przyprawami i całość gotuję około 15 minut. Przygotowanie śmietany do zabielenia zupy: Do miseczki wlewam około 50 ml zimnej wody, dodaję mąkę
Uwaga Babcia GotujeSkładniki: * Opakowanie dowolnego makaronu ( mój pełnoziarnisty) * szpinak mrożony 450 g * suszone pomidory 8 sztuk * filet z kurczaka 2 sztuki * śmietana 18% 4-5 łyżek * duża cebula * 3 ząbki czosnku * sól * pieprz * papryka słodka * olej do smażenia Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Filet z kurczaka myjemy, kroimy i przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną(...)czosnek. Następnie dodajemy filety z kurczaka i krótko obsmażamy około 3-4 minuty. Dodajemy szpinak i dusimy zgodnie z opisem na opakowaniu ( u mnie 10 minut). Pod koniec dodajemy pokrojone suszone pomidory, sól i pieprz. Po odparowaniu wody zmieszamy gaz do minimum i dodajemy śmietanę. Całość mieszamy dodajemy makaron. SMACZNEGO! Film z przygotowań poniżej
Kulinarne przygodyłyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz: szpinak, najlepiej świeży (u mnie mrożony) 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cebulka olej do smażenia Farsz: szpinak podsmażyć na oliwie z dodatkiem czosnku i cebulki. Następnie ostudzić i odcisnąć nadmiar oleju i wody. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę(...)każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Pierogi można okrasić tłuszczem, śmietaną. Bardzo dobrze smakują z sosem pieczarkowym. Pierogi ze szpinakiem
Bon Appetit Małgorzatyupiec jajka łagodnie i równo. Jeżeli macie rano 15 minut, to zróbcie sobie takie śniadanie. Składniki: duże jajka masło lub oliwa śmietana (gęsta kwaśna lub kremówka) sól i pieprz dodatki: ćwiartki pomidorów koktajlowych, cieniutkie plasterki pieczarek, bazylia, młody szpinak, szynka, boczek, salami, karmelizowana cebulka, ser, szczypiorek, wszelkie inne zioła, oliwy smakowe(...)Wykonanie: Kokilki natłuścić oliwą lub masłem. Jeśli używamy dodatków wyłożyć nimi spody naczynek. Ja połączyłem pomidorki z bazylią i pieczarki ze szpinakiem. Lekko posolić. Wbić do każdej kokilki po 1 jajku i dodać po 1 łyżeczce śmietany (jeżeli używamy większych kokilek, dostosowujemy do nich ilość jajek). Ustawić naczynia na blasze z 1 cm warstwą bardzo gorącej wody i wstawić
zadanie-gotowanieHej! Tym razem przepis na bardzo szybkie danie. Wychodzi naprawdę wyjątkowo smaczne danie jednogarnkowe. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pysznieSkładniki 1 kg żeberek 1 kg pomidorów 1 łyka masła 1/2 szklanki śmietany 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki makaron ze szpinakiem sól, pieprz, cukier do smaku 1/2 kg warzyw na zupę Wykonanie Pomidory pokroić udusić z masłem przetrzeć przez sito. Warzywa cebulę umyć, oczyścić opłukać i wycisnąć sok z nich przez sokowirówkę. Powstały sok mieszamy z koncentratem
Kulinarne pyszności MolkiPost Szybka zupa szpinakowa pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojepięknej oprawy. - See more at: http://pocalunkimalinowe.blogspot.com/#sthash.WLJEtPza.dpuf Składniki: makaron Międzybrodzki 4 jajeczny gniazda wstążki pół opakowania 4 płaty miruny 200 g mrożonego szpinaku 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2-4 łyżki kwaśnej śmietany olej do smażenia bułka tarta mąka pszenna Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie smażymy go partiami(...)owinęłam folią aluminiową i na koniec makaronem. Całość usmażyłam na chrupko obracając puszką. Mrożony szpinak wkładamy do rondelka, dodajemy łyżkę oleju i mieszając podduszamy delikatnie. Następnie dodajemy posiekany czosnek i całość chwilę razem smażymy. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy śmietanę dokładnie mieszamy i wyłączamy gaz. Płaty miruny kroimy na pół, delikatnie osuszamy i posypujemy
Malinowe Pocałunkiobraz za oknami :) Zupa curry z zieloną soczewicą i szpinakiem Składniki: 1 litr bulionu 60 g zielonej soczewicy 120 g mrożonego (!) szpinaku w liściach łyżka oleju kokosowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 cm korzenia imbiru 150 ml śmietany (12%) 50 g kaszy jęczmiennej przyprawy: sól himalajska, gałka muszkatołowa, curry, kurkuma, cynamon, papryka ostra, papryka słodka, kumin, kolendra (mielona) Przygotowanie(...)Całość mieszamy i podsmażamy. Zalewamy bulionem, dodajemy soczewicę oraz kaszę jęczmienną i gotujemy około 30-40 minut. W międzyczasie podduszamy szpinak, do jego rozmrożenia i drobno siekamy lub blendujemy. Wrzucamy do zupy. Gotujemy, stale mieszając. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5-10 minut. Gotowe! Smacznego
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!dente.Pieczarki pokroić w plasterki.W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną drobno cebulkę,poddusić chwilę,dodać pieczarki,posolić i popieprzyć,poddusić do miękkości.Podlač śmietaną kremówką,lekko zagotować na małym ogniu,mieszać,dołożyć rozmrozony szpinak,doprawić,wymieszać.Na końcu dodać w kawałkach serek topiony i zamieszać.Sos powinien mieć kremową konsystencję.Na talerze wyłożyć ciepły makaron,polać sosem i podawać.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwyjątkową okazję. Tort jest bardzo efektowny i zaskoczył jubilata. Wypróbujcie koniecznie! Leśny mech Składniki: 450 g mrożonego szpinaku, 2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, 300 ml śmietany kremówki, 2 śmietan- fixy, cukier waniliowy, 1 i 1/3 szklanki oleju, 1 i 1/3 szklanki cukru, 4 mandarynki. Wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą(...)mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozmrożony i odcedzony szpinak Ciasto dokładnie mieszamy łyżką i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta odcinamy jego wierzch i kruszymy. Kremówkę ubijamy i pod koniec ubijania dodajemy śmietan- fixy z cukrem waniliowym. Na grubszą część tortu nakładamy bitą
paapilotkaaszklanki gęstego puree z dyni 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej około 4 szklanek mąki pszennej sól Sos: 200 g świeżego szpinaku 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki masła 100-150 g sera pleśniowego 150 g śmietany kremówki pieprz 1. Ser biały rozetrzeć dobrze widelcem lub przecisnąć przez praskę. Dodać puree z dyni, jajko, sól, mąkę ziemniaczaną(...)masło. Wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i chwilę mieszać na małym ogniu. Dodać szpinak i całość mieszać aż szpinak zwiotczeje. Doprawić mielonym pieprzem (nie dodawałam soli, bo ser pleśniowy jest wystarczająco słony), dołożyć pokruszony na kawałki ser pleśniowy i wlać śmietanę. Mieszać całość przynajmniej do momentu rozpuszczenia sera. Smacznego Post Leniwe pierogi dyniowe pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plUwielbiam żurek, uwielbiam szpinak oraz sushi tak więc i wasabi ;) Składniki na 4 porcje: 2 żurki winiary 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 tubka wasabi 2 ząbki czosnku 4 żółtka 4 naleśniki (skład: mleko, jajko, mąka, szczypta soli) 4 łyżki śmietany sól, pieprz świeże zioła do dekoracji 4 jajka Robimy żurek od winiary wg wskazówek z opakowania. Dodajemy czosnek oraz całą(...)tubkę wasabi. Gdy zupa jest gotowa wrzucamy szpinak i gotujemy aż szpinak się ugotuje.Robimy naleśniki. Naleśniki zwijamy w rulon i kroimy na cienkie paseczki. Gotujemy jajka na twardo. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek. Zupę nalewamy na talerze, robimy kleksy ze śmietany, dodajemy naleśnik pokrojony w paseczki oraz żółtko jajka starte na tarce. Dekorujemy świeżymi ziołami. Najlepiej majerankiem, u mnie bazylia
Bon Appetit Małgorzatyciasta kruchego: 210 g mąki pszennej (np. krupczatki) 140 g zimnego masła szczypta soli 1 żółtko Składniki farszu: 500 g świeżego szpinaku 300 g cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 4 jaja 200 ml gęstej śmietany 18% 150 g sera Gruyere w kawałku lub plasterkach gałka muszkatołowa, sól, pieprz Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło(...)kawałku ) lub pokrojony w drobną kosteczkę (jeśli mamy ser w plasterkach) oraz śmietanę. Wymieszać wszystko. Przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Spróbować. Jeśli smak będzie za słaby, doprawić bardziej . Następnie dodać jaja. Ponownie wszystko wymieszać. Gotowy farsz szpinakowy przełożyć na podpieczony spód. Tartę ze szpinakiem i serem Gruyere wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około
Moja Delicja