szpinak ze śmietaną - 1497 przepisów (strona:43/100)

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą 184

wizualnym, ani technicznym. Krótko blanszowane liście świeżego szpinaku zachowują strukturę na tyle, aby ułatwić utrzymanie kształtu przez cannelloni nadziane miękkim przecież farszem. Niektórzy do cannelloni ze szpinakiem i ricottą dodają również nieco słodkiej śmietany. Można to oczywiście zrobić jeśli ktoś lubi, ale pamiętajmy, że już sama ricotta ma dość śmietankowy smak. Zawiera również sól, podobnie jak użyty w naszym przepisie(...)łatwo z nim przesadzić. Nawiasem mówiąc, zamiast sosu pomidorowego do przyrządzenia cannelloni z tego rodzaju nadzieniem stosuje się często beszamel . To jednak rozwiązanie dla wyjątkowych fanatyków połączeń sera, masła, śmietany czy mleka Przy odrobinie ostrożności w obchodzeniu się z gotowym daniem, może być ono wyjątkowo atrakcyjne wizualnie. Jako takie na pewno przyda się, jeśli zawartość talerza będzie miała z założenia

Kulinarna Pokusa
Tarta ze szpinakiem 111

ciepło jak i na zimno. Świetnie się sprawdza na wszelkich imprezach-przetestowana wczoraj na moich znajomych :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego szpinak 200g (mrożony lub świeży) ząbek czosnku 100g sera feta 5 pomidorów suszonych 3 jaja 200 ml śmietany 30% sól pieprz ognista przyprawa (Kamis) tarty, żółty ser (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Ciastem wykładamy formę do tarty, przycinamy nadmiar, nakłuwamy widelcem ciasto(...)wkładamy blaszkę na 15 minut do lodówki. Na patelni przesmażamy szpinak z fetą i wyciśniętym ząbkiem czosnku, na koniec dodajemy drobno pocięte pomidory. Masę przekładamy na ciasto. Śmietanę mieszamy z jajami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś nie musi uważać na liczbę kalorii dodaje do tego tarty ser. Wylewamy masę jajeczno- śmietanową na tartę i dekorujemy

Wielki apetyt
.NA ZIELONEJ ŁĄCE 123

Masa : 300 ml śmietany 36% 2 śmietanki fixy 2 łyżki cukru pudru                                                -Dodatkowo : owoc granatu(...)miksujemy na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy pomału olej,nie przerywając miksowania.Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Na koniec dodajemy szpinak,delikatnie mieszamy.Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180'C przez okolo1 godzinę lub do"suchego patyczka

w mojej kuchni
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą 119

łupinek. Może nie wygląda zbył efektownie, ale na szczęście królowa brytyjska przychodzi do nas dopiero w następną niedzielę :) Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 500 g świeżego szpinaku umytego i osuszonego 200 g gorgonzoli 400 g śmietany 18% 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa pieprz, sól ok. 4 łyżki startego parmezanu 50 g masła + 1 łyżka do wysmarowania naczynia Ziemniaki podgotowujemy w mundurkach(...)następnie obieramy z łupinek i kroimy w plastry. W misce mieszamy śmietanę z gorgonzolą. Dodajemy rozgnieciony czosnek (przez praskę). Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: ziemniaki, szpinak, sos, ziemniaki, szpinak, sos. Wierzch posypujemy startym parmezanem i kawałeczkami masła. Pieczemy 40 minut. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
zupa krem szpinakowy z grzankami 138

składniki: 300 g świeżych liści szpinaku 1000 ml wody (lub 500 ml wody + 500 ml bulionu) 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1-2 łyżki mąki 2 łyżki masła 120 ml słodkiej śmietany sól, pieprz dodatkowo: grzanki do podania wykonanie: Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy w osolonej wodzie (500 ml) z odrobiną masła(...)Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do cebuli liście szpinaku i dusimy przez chwilkę podlewając wywarem z jarzyn. Ugotowany szpinak i jarzyny wkładamy do bulionu lub wody i miksujemy blenderem. Doprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką. Całość doprawiamy do smaku. Podajemy z grzankami. (inspiracja z przepisu s. Anastazji) Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
sandacz ze szpinakiem 184

sandacza                     0,5 kg szpinaku                    2 ząbki czosnku                    1 cytryna                    pieprz, sól(...)skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Tak przygotowaną rybę, odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Myjemy szpinak (najlepiej użyć świeżego) i przesmażamy go na patelni na trzy łyżkach rozgrzanej oliwy,  dodajemy dwa ząbki czosnku, sól,  pieprz, oraz słodką śmietanę, całość trzymamy na patelni aż sos zgęstnieje.   Na rozgrzanej, drugiej patelni rozpuszczamy trzy łyżki masła z łyżką

Miód i pieprz
Ciasto Leśny Mech 2084

widziałam. Co do smaku, nie moja bajka, gdybym następnym razem je robiła, pod ubitą śmietanę wyłożyłabym na przykład dżem z czarnej porzeczki lub dżem z jeżyn. Korzystałam z przepisu z bloga  Magia Kuchenna .  Ps. Mój syn jak zobaczył, że dodaję szpinak, to nawet okruszka nie chciał :) Tak więc ciasto uszczęśliwiło moich bliskich, im bardzo smakowało. Składniki(...)mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 36% cukier puder - do smaku można dodać 2 opakowania śmietan fix owoce do dekoracji (u mnie były to maliny, jeżyny i jagody leśne) Wykonanie: Szpinak rozmroziłam i odcisnęłam na sitku. Jajka zmiksowałam z cukrem. Nie przerywając miksowania cienkim strumieniem wlałam olej, potem przesianą mąkę z proszkiem

Blondynka Gotuje
Zielone ciasto z granatem czyli leśny mech 126

też piękna ozdoba stołu. Składniki : * 2 szklanki mąki krupczatki * 1 szklanka cukru * 3 jajka * 1 szklanka oleju * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 450 g szpinaku rozdrobnionego * 400ml śmietanki kremówki * 250 g serka mascarpone * 2 śmietan fixy * 4 łyżeczki cukru wanilinowego * 1 granat  Przygotowanie : Jajka ubić z cukrem, dodać olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać szpinak rozmrożony

Magiczne Życie Marty
Leśny mech 170

szpinaku 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 200ml śmietany 30-36% 250g mascarpone 1 łyżka cukru pudru (do kremu)  owoce do ozdoby  Szpinak rozmrozić, odsączyć na sitku, resztę wody odcisnąć w rękach. W misce utrzeć mikserem jajka z cukrem, wlać olej dalej miksując, następnie dodać(...)proszek do pieczenia. Miksować do połączenia składników. Dodać odsączony szpinak i wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Wlać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 1 godziny w 180 stopniach do suchego patyczka. Z wystudzonego ciasta odciąć wierzch, pokruszyć na mniejsze kawałki. W misce ubić śmietanę, dodać cukier puder i serek mascarpone, wymieszać do połączenia

Wrzosowa Polana
Ravioli spinaci z sosem szpinakowym 124

wrzucić na wodę na 2 minuty i gotowe. Ja do ravioli zrobiłam sobie jeszcze sosik szpinakowy. 1 łyżkę masła rozpuściłam an patelni, dodałam 3 brykiety mrożonego szpinaku, 1/3 kostki fety i 2 łyżki śmietany 18%. Podałam odrobinę sos, dodałam świeżo zmielony pieprz i podałam z ravioli. Spróbujcie – pyszne są te pierożki. Artykuł Ravioli spinaci z sosem szpinakowym pochodzi

MojaQchnia.pl
Zupa z tortellini i pomidorami 186

gotującego się wywaru wsypujemy pierożki. Gotujemy  przez ok. 7 minut. Dokładamy przekrojone na pół pomidorki i przecier. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Dodajemy mięso, szpinak, odcedzoną z zalewy fasolę. Zupę zabielamy śmietaną. Dodajemy ser. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Czekamy aż ser dokładnie się rozpuści.  Uwaga: Jeśli zupę gotujesz poprzedniego dnia, ser dodaj dopiero  następnego

Pobite gary Barbary
TARTA ZE SZPINAKIEM I SZPARAGAMI 162

chcę Wam przekazać.Jednak nie o zdjęcia chodzi tylko o pierwszą tartę ,która zrobiłam w życiu. 1 OP.CIASTA FRANCUSKIEGO KILKA SZPARAGÓW-ugotować 3 BRYKIETY SZPINAKU 10-15 DAG.SERA 3 JAJA 200ML.ŚMIETANY 1/2ŁYŻECZKI GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ SÓL I PIEPRZ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ SER ŻÓŁTY ZETRZEĆ NA TARCE O DUŻYCH OCZKACH.Z CIASTA WYCINAMY OKRĄG I WYLEPIAMY BLASZKĘ WYŁOŻONĄ PAPIEREM.SZPINAK,JAJA,,ŚMIETANĘ ROZTRZEPUJEMY TRZEPACZKĄ ,PRZYPRAWIAMY.DODAJEMY

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Naleśniki w trzech odsłonach 122

Jogurt typu greckiego Cukier Śmietana kwaśna Wykonanie: Do jogurtu dodajemy borówki oraz cukier do smaku, część borowek rozdrabniamy widelcem. Farsz zawijamy w naleśniku i podajemy ze śmietaną, cukrem i borówkami. SMACZNEGO Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem Składniki: 400 gram szpinaku ( mrożonego ) 250 gram twarogu 2 jajka ok. 100 ml mleka 1 cebula 3-5 ząbków czosnku Sól, pieprz masło Wykonanie

Smaki Ewy
Zawijane bułeczki ze szpinakiem 114

kwietniu zawijane bułki ze szpinakiem zaproponowała Tosia z bloga Smakowity Chleb. Musiałam dodać więcej mąki i w składnikach podałam moje proporcje. szpinak : 200 g szpinaku mrożonego lub świeżego 4 – 5 łyżek śmietany u mnie kremówki ząbek czosnku

Polska Zupa
Wegetariański kulebiak z brokułami i zielonym groszkiem. 171

Biało-zielony wegetariański kulebiak (5 osób) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie mrożonego brokuła 1 duża kalarepa 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 6-7 szt. szpinaku (brykiet) 10 małych pieczarek 1 słodka śmietana ok. 300 ml 1 serek topiony z ziołami 1 szklanka tartego żółtego sera 1 jajko gałka muszkatołowa, pieprz, lubczyk, tymianek Zaczynamy od ugotowania na krucho w lekko

vegetanie