szpinak ze śmietaną - 1497 przepisów (strona:49/100)

Śmierdziel szpinakowy 182

dodajemy do szpinaku. Mieszamy na średnim ogniu póki ser się nie rozpuści. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty można dodać kapkę śmietany 12%. Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem. Osoby, które nie przepadają za smakiem szpinaku, mogą spróbować wariant na  bazie pomidorów

Kolizje Smaków
Tarta ze szpinakiem, rukolą i serem pleśniowym 146

kostki zimnego masła Łyżka oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody Szczypta cukru Szczypta soli Góra: 1 opakowanie świeżego szpinaku (~150 g) Garść rukoli (~20-30 g) 100 g sera lazur lub innego pleśniowego Sos: 3 jajka 300 ml śmietany 12% 30 gram żółtego sera Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta soli Szczypta pieprzu Przygotowanie Mąkę przesiewamy przez sitko do miski. Następnie dodajemy(...)drobną kostkę, plastry, paseczki lub inny kształt. Wyciągamy ciasto z lodówki i nakładamy na niego wymieszane liście rukoli ze szpinakiem, a na górę serek pleśniowy. Do garnuszka wbijamy 3 całe jajka, trzemy 30 g żółtego sera, dodajemy śmietanę oraz szczyptę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolity „sos”. Zalewamy naszą tartę i wstawiamy

Programista w kuchni
ZUPA SZCZAWIOWO- SZPINAKOWA Z JAJEM 148

użyłam szpinak rozdrobniony Iglotex 4 jajka 3 l bulionu warzywnego olej do smażenia 2 ząbki czosnku sól morska czosnkowa z ziołami Kamis śmietana do zabielenia ( niekoniecznie) pieprz młotkowany z kolendrą Kamis Wykonanie: Na rozgrzany olej wrzucamy szpinak, podsmażamy, dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy porwany na mniejsze kawałeczki szczaw. Mieszamy, podsmażamy ok 5 minut. Do bulionu dodajemy podsmażony szpinak

Z Majeczką w kuchni
MAKARON ZE SZPINAKIEM , SEREM CHEDDAR I SERKIEM TOPIONYM 189

mały serek śmietankowy topiony 3 ząbki czosnku masło ser cheddar pieprz gałka muszkatołowa 1op.makaronu  spaghetti ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Masło rozgrzać na patelni dodać rozmrożony szpinak i przeciśnięty czosnek.Smażyć,mieszając,na małym ogniu,aż płyn odparuje,dodać śmietanę,doprawić solą,pieprzem i gałkę muszkatołową oraz serek topiony,wymieszać.Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie.Wyłorzyč gorący makaron na podgrzane talerze

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Polędwiczki drobiowe w szpinaku z ziemniakami 138

Drobiowe danie z moim ulubionym szpinakiem. Do tego ugotowane ziemniaczki w kremowej śmietance. 300 g drobiowych polędwiczek Przyprawa do mięsa 100 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu Sól Pieprz 3 łyżki śmietany 18% 4 ugotowane ziemniaki 2 łyżki koperku 1 łyżka natki pietruszki Olej do smażenia Polędwiczki z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Możemy je pokroić

VioletoweKucharzenie
Zupa szpinakowa. 126

smak i można zjeść jej dużą ilośći nie czuć się objedzonym. Składniki: 150 g szpinaku (użyłam szpinak baby) 1 duży ziemniak 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny  1/2 łyżki oleju lub masła 3 łyżki śmietany do zupy 18%  5 szklanek bulionu warzywnego (lub bulion drobiowy, wołowy) sól do smaku(...)podsmażyć na oleju. Dodać obranego, pokrojonego ziemniaka oraz bulion. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniak będzie miękki.  Następnie dodać umyty szpinak i cukier. Gotować jeszcze 2 minuty. Po wyłączeniu grzania pod garnkiem, dodać do zupy zgnieciony czosnek, śmietanę, sok z cytryny, pieprz zioowy. Zmiksować zupę za pomocą blendera. Przyprawić solą jeśli jest potrzeba. Zupę podawać przybraną łyżeczką jogurtu

Codziennik Kuchenny
Zapiekanka Sorrento 1471

naczynia żaroodpornego. SKŁADNIKI około 320 g makaronu wstążki 2 małe cukinie 500 g piersi z indyka (można zastąpić piersiami z kurczaka) 300 ml śmietany 30% 2 łyżki masła 120 g żółtego sera 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 3 duże ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 300 ml mleka potrzebne przyprawy: sól, pieprz(...)nadmiaru wody ze szpinaku. Mięso umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza i dobrze doprawić solą, pieprzem, curry i ziołami prowansalskimi (ziół prowansalskich dodałam płaską łyżeczkę), dobrze wymieszać. Ser zetrzeć na tarce. Na patelni rozpuścić dużą łyżkę masła, przełożyć mięso i lekko podsmażyć na lekkim ogniu, po czym posypać serem, a po jego rozpuszczeniu zalać śmietaną 30%. Zostawić

Passions hobbies life
Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami w sosie serowym 182

piersi kurczaka pokrojone w kostkę jak już ktoś nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa:-) Składniki: 450 g szpinaku (ja wzięłam mrożony brykiet) 500 g pieczarek 2 cebule 2 op. sosu 4 sery 1 op. sosu pieczarkowego 330 ml kwaśnej śmietany 18% 2 pomidory 150 g żółtego sera sól, pieprz gałka muszkatołowa makaron lasagne Dodatkowo: naczynie żaroodporne Wykonanie: Pieczarki i cebulę(...)kroimy w drobna kostkę i dusimy razem ze szpinakiem na głębokiej patelni (ok. 15 min.). Doprawiamy odrobinę solą i pieprzem. Do warzyw dodajemy sosy: pieczarkowy i 2 x 4 sery rozrobione w 400 ml wody. Dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy, aby sosy zgęstniały). Całość doprawiamy szczypta gałki muszkatołowej i w razie konieczności solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym lub silikonowym

IMPRESJA SMAKU
Ciasto szpinakowe "Zielony mech" 117

mąki krupczatki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 400ml śmietany kremowej 30% 2 opakowania śmietan fixu (fix do śmietany) 2 łyżki cukru pudru łyżka cukru waniliowego pestki z owocu granatu (do dekoracji) Wykonanie ciasta: Rozmrozić szpinak i odsączyć z wody lekko odciskając dłońmi. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, aż do rozpuszczenia cukru, następnie powoli dolać(...)następnie dodać szpinak i mieszać aż wszystkie składniki się połączą.  Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 50 min, do tzw. suchego patyczka.  Po wystudzeniu ściąć wierzch ciasta i rozdrobnić go na okruszki, które posłużą nam później do dekoracji.  Wykonanie kremu: Schłodzoną śmietanę kremówke ubić

Mania Wypiekania
Leśny mech czyli jak zrobić deser z charakterem 273

cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 opakowania cukru wanilinowego Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka cytrynowa 1 śmietan fix Dodatkowo: Poza sezonem ziarenka granatu, a w sezonie owoce leśne. Przygotowanie: Nastawić piekarnik na 180 stopni.  Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody, następnie zblendować. Jaja połączyć z cukrem i zmiksować na jednolitą masę. Delikatnie dolewać olej, cały czas(...)mieszając. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, zmiksować. Na koniec dodać szpinak i jeszcze raz zmiksować.  Masę przelać na blachę 24x35 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę.  Upieczony "mech" odstawić do ostugnięcia. Galaretkę rozpuszczamy 1 szklance wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy, dodać śmietan fix i galaretkę (gęstość kisielu), zmiksować. Z ostudzonego biszkoptu odkroić górę

cooklife
Tureckie ciasto szpinakowe 159

cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny Krem 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) 1 łyżeczka żelatyny truskawki Wykonanie: Rozmrożony szpinak odcisnąć z wody i włożyć do miski. Mikserem rozdrobnić. Dodać jajka, cukier i zmiksować. Do masy szpinakowo -jajecznej przesiać mąkę z proszkiem(...)samo dno), wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Czas pieczenia to około 45 minut. Ciasto po przestudzeniu przekroić na dwa blaty. Krem Schłodzoną mocno śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody żelatynę wlać do śmietany i zmiksować. Posmarować kremem blat ciasta i przyłożyć drugim. Na wierzchu udekorować ciasto ubitą śmietaną

O kuchni z uczuciem
Makaron z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami 179

Składniki: 500 g makaronu tagliatelle 350 g filetu z łososia (ze skórą) 200 g świeżego szpinaku baby 15 pomidorów suszonych 4 ząbki czosnku 330 ml śmietanki 30% 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny pieprz ziołowy sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente. Filet łososia myjemy w zimnej wodzie a następnie dokładnie suszymy. Oprószamy solą(...)gorący tłuszcz wrzucamy zmiażdżony czosnek, pokrojone w paski pomidory suszone oraz liście szpinaku. Chwilę podsmażamy a następnie wrzucamy rozdrobnionego na średnie kawałki łososia. Smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy śmietankę i sok z cytryny. Podgrzewamy kolejne 5 minut. Gdy śmietanka lekko się zredukuje dodajemy śmietanę oraz doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.  W dużym garnku mieszamy makaron

Qchnia po prostu
Ciasto "Leśny mech" 392

Naprawdę, warto wypróbować ;) Składniki: Szpinakowe ciasto: 3 jajka  1 1/3 szkl. cukru  1 1/3 szkl. oleju  450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 szkl. mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 330 g śmietany 30%  2 łyżki cukru pudru  1,5 łyżeczki żelatyny  1/4 szkl. gorącej wody Dodatkowo: połowa granatu (zastąpiłam malinami) Przygotowanie(...)Szpinakowe ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka ubić z cukrem do puszystości. Szpinak rozmrozić na sicie, a następnie mocno odcisnąć, by pozbyć się nadmiaru wody. Za pomocą blendera rozdrobnić go, dodając 3 - 4 łyżki masy jajecznej. Całą mieszankę przełożyć do ubitych jajek i dobrze wymieszać. Następnie powoli wlewać olej, miksując na niewielkich obrotach miksera. Na końcu wsypać

Nastoletnie Wypiekanie
Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną 157

szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 duża szczypta soli Kamis 1 szczypta cukru 1 jajko 1 łyżka kwaśniej śmietany 2 łyżki oleju + olej do smażenia farsz 400 g świeżego szpinaku 300 g liści młodej botwiny 200 g fety pieprz Kamis do smaku  1 kulka mozzarelli 1- 2 garście startego żółtedo sera słodka papryka

Monia miesza i gotuje
Schab w sosie śmietanowym z winem 187

jest przepyszny! Możesz go podać z kaszą lub ulubioną surówką. U mnie dziś w towarzystwie sałatki z buraka, czarnej komosy ryżowej, gruszki i szpinaku. Składniki: 4 plastry schabu bez kości 1/2 szklanki białego wina 200 g śmietany kremówki 2 łyżki masła + 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża szalotka 2 – 3 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz, sól, suszony rozmaryn

Moja pasja smaku

Proponowane wyszukiwania