szpinak ze śmietaną - 1497 przepisów (strona:49/100)

Tagliatelle z tuńczykiem, szpinakiem i groszkiem 177

anemię. Jedzcie go na zdrowie często! Składniki: 220 g makaronu tagliatelle puszka tuńczyka w sosie własnym (1 puszka 185 g) 80 g liści szpinaku baby (1 opakowanie) 0,5 szklanki groszku konserwowego 180 g śmietany 12% (mały kubeczek) 3 łyżeczki jogurtu naturalnego gęstego 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól, świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Makaron ugotuj

Zasmakuj Kuchni
Ciasto „Truskawkowe Pole” ze szpinakiem i kremem jogurtowym – Światowy Dzień Pieczenia 556

Ciasto kruche: 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g schłodzonej kostki do pieczenia Kasia 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g Biszkopt ze szpinakiem: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 180ml oleju 340g mąki krupczatki 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 250g świeżego szpinaku Krem: 500g naturalnego jogurtu greckiego 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 500g umytych, obranych, pokrojonych truskawek 20g żelatyny + 2/3 szklanki zimnej wody 5-6 łyżek cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g sok wyciśnięty z 1/2 cytryny Do nasączenia: 1/4 szklanki wody

Mała Cukierenka
Tilapia na szpinaku 222

składniki: - małe filety z tilapii (2szt na osobę) - opakowanie szpinaku - 1/2 cebuli - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka serka śmietankowego lub śmietany - 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy z oliwek (włoskiej) - sok z cytryny  Wykonanie: Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Rolujemy w roladkę, spinamy wykałaczką. Tak postępujemy z każdym filetem. Układamy

SMYKWKUCHNI
Alternatywa dla wielkanocnego żurku – krem szpinakowo – czosnkowy z jajkiem i rzeżuchą 260

łyżeczkę czosnku niedźwiedziego. Gotuj przez 3 minuty, po czym zmiksuj na krem, dodając przy tym po trochu śmietanę lub jogurt grecki. Przypraw (dość konkretnie) solą i pieprzem, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszaj wszystko i spróbuj. Do gorącej zupy wsyp resztę szpinaku pokrojonego w paseczki. Zupę przelej do misek, a każdą porcję udekoruj ćwiartkami jajek i rzeżuchą. Składniki 250 g świeżego(...)szpinaku baby (czyli całe opakowanie) 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 duże ziemniaki – około 230 g 1 litr bulionu warzywnego odrobina oleju suszony czosnek niedźwiedzi (można pominąć) 4 jajka ugotowane na twardo 200 g śmietany lub wersji lżejszej jogurtu greckiego sól, pieprz do smaku szczypta startej gałki muszkatołowej odrobina rzeżuchy do dekoracji Jeśli spodobał Ci się ten wpis

Eat me! Fit me!
Pieczona ryba podana na szpinakowej kołderce (ryba z sosem szpinakowym) 181

porcje: 2 filety dowolnej ryby – u mnie mintaj Przyprawa do ryby lub ulubione zioła Pieprz cytrynowy 1 łyżka oleju Sos: 400 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie śmietana) 3 łyżki serka śmietankowego o smaku czosnku (u mnie Twój smak) 1 łyżeczka oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Formę wyłożyć folią aluminiową, posmarować olejem. Rybę obsypać(...)grubości) w temperaturze 180 stopni pod przykryciem. Ostatnie kilka minut przed wyjęciem odkryć, aby rybka się ładnie zarumieniła. Sos szpinakowy: czosnek drobno posiekać. Zeszklić na oleju. Następnie dodać szpinak. Smażyć do rozmrożenia. Następnie doprawić go solą, pieprzem, dodać jogurt naturalny wraz z serkiem. Całość dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze chwilę do połączenie smaków i odparowania nadmiaru wody. Na talerz wyłożyć

Fabryka pomysłów
Bliny gryczane ze szpinakiem 139

roztrzepujemy. Dodajemy mleko, proszek do pieczenia, sól i pieprz do smaku. Dodajemy stopniowo mąkę  tak, by ciasto było gęste (podobne do gęstej śmietany). Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy mieszając. Odparowujemy i przestudzamy, dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy. Doprawiamy do smaku (sól, pieprz, majeranek, bazylia) Na małej patelni smażymy blinki. Podajemy

Gotowanie jest łatwe
Nóżki drobiowe w miseczce ryżowej z ciecierzycą 210

warto wykorzystywać w naszych kulinarnych poczynaniach Składniki: - 2 nóżki z kurczaka - 70 g ryżu - 4 łyżki oleju - 3 łyżki śmietany - 1 łyżka przyprawy do kurczaka - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 3 ząbki czosnku - 2 kostki brykietowe mrożonego szpinaku - 2 polędwiczki z kurczaka - 1 cebula - 50 g masła + 2 łyżki - 90ml sosu tao tao - 100 g ciecierzycy - sól, pieprz(...)marynatę – 2 łyżki oleju, 2 łyżki śmietany, przyprawę do kurczaka, majeranek, paprykę i 2 ząbki czosnku łączymy ze sobą. Z nóżek wyciągamy kości i nóżki wkładamy do marynaty na ok. godzinę a najlepiej na całą noc. Na rozgrzany olej (2 łyżki) wrzucamy 1 cebulę pokrojoną w piórka i smażymy przez chwilę. Potem dorzucamy szpinak i podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem

Kuchenne Wariacje
Sałatka z tuńczykiem i awokado 176

drugiego śniadania w pracy czy kolacji. Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 awokado 40g rukoli 50g świeżego szpinaku 4 jajka 10 pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 1 pęczek szczypiorku sól pieprz Sos: 4 łyżki śmietany 18% 4 łyżki majonezu 1 łyżka soku z limonki sól pieprz Wykonanie: 1. Tuńczyka odsączyć z zalewy, a szpinak, rukolę umyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka z tuńczykiem i awokado 190

drugiego śniadania w pracy czy kolacji. Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 awokado 40g rukoli 50g świeżego szpinaku 4 jajka 10 pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 1 pęczek szczypiorku sól pieprz Sos: 4 łyżki śmietany 18% 4 łyżki majonezu 1 łyżka soku z limonki sól pieprz Wykonanie: 1. Tuńczyka odsączyć z zalewy, a szpinak, rukolę umyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Tagliatelle z sosem szpinakowo-cukiniowym 247

zrobiłam od serca i… był palce lizać. Polecam! Składniki: 6 gniazd pełnoziarnistego makaronu tagliatelle opakowanie mrożonego szpinaku (oczywiście może być też świeży) jedna średnia cukinia serek topiony z ziołami (można zastąpić gorgonzollą ale u nas akurat nie było) dwie łyżki śmietany 18% 4 spore ząbki czosnku sól pierś z kurczaka (nie koniecznie) przyprawa do kurczaka złocista, majeranek Wykonanie: 1.Pier(...)podsmażyć do miękkości. Odstawić. 2. Szpinak odmrozić na patelni, cukinię zetrzeć na plasterki i dodać do szpinaku, chwilkę poddusić do miękkości. 3. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. 4. Na oddzielnej patelni zeszklić czosnek na maśle, dodać ser, poczekać do rozpuszczenia, dodać śmietanę i wymieszać. Sos przelać do warzyw i doprawić solą. 5. Makaron odcedzić i dodać na patelnię

Mama z miasta
Kluseczki szpecle ze szpinakiem (Spätzle di spinaci) 207

bazie jajek i m ą ki, mogą być  tez z dodatkiem szpinaku. Zazwyczaj w Niemczech podaje si ę  je  z kawałkami boczku, kiełbaski  lub kapusty kiszonej, we Włoszech ze śmietaną lub masełkiem szalwiowym. Dla odmiany moje  sp ätzle podałam

La grande e la piccola cuoca
Zapiekanka ze szpinakiem i krewetkami 205

dodajcie chilli. Wrzucić krewetki i posiekaną natkę pietruszki. Smażyć 1-2 co chwilkę mieszając. Krewetki muszą stracić kolor surowizny. Krewetki rozłożyć na masie ze szpinakiem. Sos – do głębokiego naczynia dodać serek topiony, jajko, śmietanę i dokładnie wymieszać za pomocą blendera. Dokładnie rozmieszanym sosem polać zapiekankę. Można posypać dodatkowo cienką warstwę potartego twardego sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Pokoleń
Makaron tagliatelle z mulami i szpinakiem 197

otwarte. W dużym garnku rozgrzałem masło, dodałem posiekaną cebulę i czosnek oraz liść laurowy, smażyłem 3 minuty. Wrzuciłem obrane, wypestkowane, pokrojone w paski pomidory i szpinak, posoliłem. Przykryłem i gotowałem 4 minuty. Wlałem wino, śmietanę, dodałem szafran i mule, doprowadziłem do wrzenia. Przykryłem i gotowałem, aż mule się otworzyły ( około 5 minut ). Pozbyłem się tych, które się nie otworzyły. Zdjąłem

R'n'G Kitchen
Runo leśne 1506

szklanki oleju 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml. śmietanki 30 % / 36% 2 śmietan-fixy cukier waniliowy * dla łasuchów - plus 3 łyżki stołowe cukru pudru Dodatkowo: Pestki granatu do przyozdobienia Wykonanie: Szpinak należy rozmrozić i odsączyć z wody na sitku.  Następnie należy go zblendować na gładką masę, gwarantuje to równomierny kolor ciasta.  Należy(...)proszkiem do pieczenia i szpinak. Całość powinna być dokładnie wymieszana.  Włączyć piekarnik nastawiając temperaturę na 180 stopni, program góra/dół.  Tortownicę wyłożyć pergaminem, boki wysmarować masłem.  Ciasto wlać do formy i piec przez 1 godzinę, do tzw. "suchego patyczka." Po przestudzeniu ściąć nożem powstałą górkę i rozdrobnić. Ubić śmietanę dodając pod koniec wymieszane śmietan-fixy

Garniec Magalie
WIGILIA - Pasztet warzywny 336

kalafiora ·          50 dkg brokułów lub szpinaku ·          1 duża cebula ·          2 ząbki czosnku ·          1 szklanka śmietany kremówki ·          7 jajek

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała