Chrupiące, złociste i pieczarkowe. Błyskawiczne w przygotowaniu. Idealne do czerwonego barszczyku. Można zamiast pieczarek nadziać je szpinakiem lub przygotować na słodko z ulubionymi owocami. Polecam. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 30 deko pieczarek 1 mała cebula 3 łyżki 12% śmietany 1- 2 łyżki masła 1 jajko sól świeżo zmielony czarny pieprz Pieczarki umyłam. Pokroiłam je na plasterki(...)dopóki nie odparował z nich sok. Farsz nie powinien być za rzadki. Dodałam śmietanę, przyprawiłam solą i pieprzem. Wyjęłam z zamrażalnika płat ciasta francuskiego. Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej. Pokroiłam go na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładałam nadzienie z pieczarek. Można nadziać ciasto również szpinakiem. Składałam ciasto na pół po przekątnej na kształt trójkątów. Boki dociskałam widelcem. Każdy rożek
potrawyregionalnebobu a potem zmiksować. Wywar przecedzić, mięso i warzywa przepuścić przez maszynkę oraz boczek. Przyprawić pieprzem wbić jajka, wymieszać mikserem dodać śmietanę i wywar. Mięso podzielić na pół, do jednej części dać zmiksowany bób a do drugiej zmiksowany szpinak. Włożyć pasztet do foremki i piec ok 30 min w 200 st. Można zwiększyć ilość szpinaku wtedy różnica kolorystyczna będzie wyraźniejsza
harrisaserka mascarpone, 3 krople olejku waniliowego, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 opakowania śmietan-fix, 2 łyżki cukru pudru (do smaku, można dodać więcej lub mniej) owoc granatu Dodatkowo potrzebna jest odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania formy. Przygotowanie: W pierwszy kroku rozmrażamy szpinak – najlepiej zrobić to pół dnia (lub nocy) wcześniej, przed planowanym pieczeniem. Rozmrożony szpinak można osączyć(...)miało jednolitą konsystencję dodajemy dobrze odsączony szpinak i całość mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do przygotowanej formy. Pieczemy przez ok. 50-60 minut (do suchego patyczka). W trakcie pieczenia obieramy owoc granatu. Masę przygotowujemy dopiero jak ciasto będzie upieczone i wystudzone. Ubijamy zimną śmietankę dodajemy do niej mascarpone. W trakcie ubijania dodajemy śmietan-fix, aromat i cukier waniliowy oraz cukier
rozgotowanaczasu na gotowanie a zależy Wam by zaskoczyć gości czymś smacznym, użyjcie gotowych, wytrawnych tarteletek oraz wędzonego łososia. Nie musimy go podsmażać, wystarczy pokroić na kawałki i dodać do śmietany i ravioli. kruche ciasto : 1 żółtko 3 łyżki lodowatej wody szczypta soli 250 g maki pszennej 125 g masła Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć folią i schować do lodówki(...)widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 15 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Farsz: 1 opakowanie ravioli ze szpinakiem i serem mascarpone Hilcona 1 dzwonko łososia surowego lub wędzonego czosnek – 1 ząbek 180 ml śmietany 30 % sól i biały pieprz -według gustu ser tarty – 5 łyżek 2 łyżki masła W przypadku, gdy do przygotowania dania
Kasia i jej kobiecy światmuszę dodatkowo natłuszczać patelni. W tym temacie to wszystko. Lecimy z farszem. Farsz: 1 pierś z kurczaka 1 opakowanie szpinaku, u mnie tym razem mrożony 4 ząbki czosnku 1/2 kostki sera feta kawałek masła sól pieprz Dodatkowo: śmietana kremówka 30% kawałek sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach 1/4 łyżeczki kukrumy pieprz biały sól 1 łyżeczka startej
Blondynka Gotujebulion warzywny – 300 ml * chili – 1 szczypta * śmietana 30 % – 150 ml * sok cytrynowy-1łyżeczka * klarowane masło – 2 łyżki * pieprz cytrynowy – 0,5 łyżeczki * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: RYBY : Filety rybne nacieramy solą,pieprzem i sokiem cytrynowym. Szpinak myjemy,siekamy i smażymy kilka minut na oleju smakowym. Doprawiamy solą,pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej(...)dołu,pokrywamy warstwą szpinaku i sera ricotta. Delikatnie zwijamy roladki. Spinamy wykałaczką i układamy w parowarze. Gotujemy ok.15-17 minut. PURRE : Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy masło i ugniatamy razem z drobno posiekanym koperkiem. SOS : Ziemniaki rozgotowujemy na papkę w bulionie z dodatkiem chili. Dodajemy masło i sok cytrynowy,mieszamy. Wlewamy śmietanę i rozcieramy blenderem
Ostra na Słodkokoperku. Dodałam sól,pieprz i sok z połowy cytryny. W garnku rozmroziłam szpinak. Osobiście wolę i najlepsze są świeże liście szpinaku... ale mamy marzec więc pozostał mi mrożony. Dodałam do niego starte ząbki czosnku,sól,pieprz i śmietanę. Obrałam ziemniaki. Pokroiłam je na ćwiartki i wyłożyłam na blachę do pieczenia. Posypałam majerankiem,tymiankiem,oregano, czerwoną papryką i granulowanym czosnkiem(...)temperaturze 220 stopni. Filety z soli posoliłam,posypałam kolorowym pieprzem i skropiłam cytryną. Usmażyłam je na niewielkiej ilości oleju. Upieczone ziemniaki wyjęłam z piekarnika. Solę podałam na szpinaku,polaną sosem koperkowym i pieczonymi ziemniakami. Można ją posypać prażonymi płatkami migdałów. Smacznego
potrawyregionalnepszennej (u mnie Krupczatka) 125 g masła 1 jajko szczypta soli 1 łyżka wody Na nadzienie 2 jajka 200 ml śmietany 30 % 125 g sera żółtego 1 camembert 1 por 100 g szynki (u mnie sopocka) 100 g szpinaku (u mnie mrożony) 1/2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, dodać zimne
Passions hobbies lifemakaronu do lasagne; Opakowanie mrożonego szpinaku (waga 450 g); 300 g startej mozzarelli; Opakowanie sera feta (waga 270 g); 1 duży pomidor; 3 ząbki czosnku; Olej. Sos: 1 łyżeczka masła; 1 średnia cebula; 2 łyżki koncentratu pomidorowego; 1,5 szklanki bulionu (u mnie 1,5 szklanki wrzątku + łyżeczka vegety); 1,5 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1 łyżka mąki pszennej(...)chwilę, na średnim ogniu, pogotować. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać odrobinę gorącego sosu, wymieszać i wlać na patelnię z sosem. Dodać wszystkie przyprawy, przciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Zestawić z ognia. Naczynie żaroodporne/blachę wysmarować olejem. W tak przygotowanym naczyniu układać kolejno: płaty makaronu do lasagne, szpinak z fetą, startą mozzarellę
Gospodyni MiejskaTort leśny mech to trzy blaty-miękkiego, zielonego ciasta, przełożonego delikatnym kremem (na bazie śmietany i mascarpone, z dodatkiem cytrynowej nutki) i ozdobionego leśnymi owocami. Nie zawiera sztucznych barwników, a jego piękny, zielony kolor jest zasługą dodatku szpinaku. Tak-szpinaku! 🙂 Ale tych-którzy w tym miejscu skrzwili się z niesmakiem-zapewniam, że szpinak nie jest wyczuwalny w smaku! […] Artykuł
Domowe TortyTort leśny mech to trzy blaty-miękkiego, zielonego ciasta, przełożonego delikatnym kremem (na bazie śmietany i mascarpone, z dodatkiem cytrynowej nutki) i ozdobionego leśnymi owocami. Nie zawiera sztucznych barwników, a jego piękny, zielony kolor jest zasługą dodatku szpinaku. Tak-szpinaku! 🙂 Ale tych-którzy w tym miejscu skrzwili się z niesmakiem-zapewniam, że szpinak nie jest wyczuwalny w smaku! […] Artykuł
Domowe Tortymakaronu 250 g białej kiełbasy parzonej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki 2/3 szklanki śmietany 30% 150 g startej mozzarelli 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka suszonego majeranku pieprz Sałatka: ok. 150 g pomidorków rzymskich mini garść świeżego szpinaku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1/2 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem 1 łyżka białego octu winnego pieprz, sól Makaron gotujemy(...)natkę, śmietanę, ser (3 łyżki wcześniej odkładamy) i pieprz, dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posypujemy odłożonym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut (zapiekamy bez przykrycia). Upieczoną zapiekankę zostawiamy w uchylonym i wyłączonym piekarniku na 10 minut, a następnie dzielimy na porcje. Pomidorki kroimy na połówki. Ze szpinaku usuwamy łodyżki
Czary - gary w kuchnibardzo smakowało, starsza się tylko nie skusiła. Bardzo polecam i zapraszam:) Składniki: Ciasto: 45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 2 śmietany typu ,,Śnieżka'' 400 ml zimnego mleka 2 płaskie łyżki żelatyny spożywczej 100 ml gorącej wody(...)Jajka miksujemy mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak i nadal miksujemy do dokładnego połączenia się składników. 2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm. Pieczemy około 60 minut w temperaturze
IzabelawkuchniSkładniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżka mleka 1 łyżeczka soli Nadzienie: 100 g szpinaku liści 120 – 150 g sera feta 1 słoiczek (270 g) suszonych pomidorów Masa: 200 g śmietany 18% (mały kubek) 2 jajka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta pieprzu odrobina masła Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać(...)groch) i piec przez 20 minut w 180 stopniach. Pomidory odcedzić z oleju i pokroić w mniejsze kawałki. Na tarte wyłożyć szpinak, następnie pokrojone pomidorki i pokruszony ser feta. Sos: Wymieszać wszystkie składniki na sos, doprawić solą i pieprzem. Gdy tarta się lekko zarumieni ściągnąć papier i ułożyć
KuchniaWeDwoje.plWięc proszę bardzo, oto szpinakowe naleśniki o cudnym intensywnym zielonym kolorze. Do tego dodajmy świeże sezonowe owoce, bitą śmietanę, lub bardziej dietetycznie serek i pysznie danie gotowe. Szpinakowe naleśniki Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 100 g świeżego szpinaku 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju ok.1,5 szklanki mleka 1 szklanka zimnej wody szczypta soli
Kulinarne przygody Gatity