powodowana koniecznością przerabiania tego co w ogródku – i przede wszystkim chodziło tu o cukinię i szpinak, z którego nadmiarem walczymy do tej pory:). Ale młode, jędrne warzywa to raczej przyjemność a nie konieczność, więc z zjedzeniem tej zupy nie było problemu. Zamiast śmietany dodałam mleko kokosowe, curry i limonkę, więc skręciła w lekko azjatycką stronę. A do tego czosnkowe(...)bloga, więc muszę nadrobić zaległości blogowe. W ten weekend jadę znów do mojej mamy na wieś więc na pewno się uda. W ogrodzie ciągle mnóstwo cukinii i szpinaku, dorasta dynia no i mam nadzieję, że deszcze spowodują, że pojawią się grzyby. Coś na pewnie Wam nowego zgotuję. Zupa szpinakowa z cukinią i mlekiem kokosowym Drukuj Prep time
Cooking for Emilynacią 2 gałązki selera naciowego 1 mały por zielony cały 3 ząbki czosnku 0.5 awokado 0.5 mrożonki szpinaku garść świeżych pokrzyw Koperek pęczek 2 gałązki świeżego lubczyku LIść laurowy sól Oliwa z oliwek Jogurt naturalny jak lubicie lub śmietanę kwaśną albo maślankę ******************************* Warzywa opłukać ,osuszyć.Salatę ,por , rzodkiewki pęczek wraz z nacią,awokado,lubczyk,czosnek,seler , pokrzywy pokroić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzypadku makaronu omnomnom 8 minut). Odcedzić, wymieszać z oliwą. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Rukolę i szpinak umyć, osuszyć i grubo pokroić. Pomidorki umyć, pokroić na połówki. Papryczki umyć, usunąć pestki, pokroić na plasterki. Jaja roztrzepać ze śmietaną i ostrymi papryczkami. Dodać sery, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem Makaron wymieszać z połową pomidorów, zieleniną i boczkiem. Przełożyć
Pełny talerzpyszna.. ½ dużego kalafiora (albo 1 mały) 20 dkg makaronu [ u mnie makaron ze szpinakiem] 1 szkl.mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kawałek kiełbasy 50 -70 g drobno startego sera żółtego, mozzarelli 1 łyżka serka topionego 50 ml śmietany do sosów (najlepiej 30%, żeby się nie zwarzyła) koperek sól, pieprz, chili, gałka muszkatołowa
Moje domowe kucharzeniesię w alzackiej kuchni, gdzie na bazie chlebowego ciasta wypieka się tam cienkie tarty. Tradycyjne zawierają śmietanę, boczek i cebulę, ale owy kozi ser też świetnie się w tym odnalazł kumplując się po drodze z jabłkiem, rozmarynem i czerwoną cebulą. A szanowny Pan Szpinak Świeży dzielnie spaja koleżków :) W takim razie wybierzmy się na majową, podniebieniową wycieczkę! Voyage, voyage
Kuchnia w Słońcu Skąpanakostka smalcu 3,5 szklanki mąki 1/4 szklanki śmietany 30 % sól – jedna płaska łyżeczka Farsz : 1/2 czerwonej papryki ( lub żółtej , czy zielonej 2 plastry grillowanej karkówki ( lub jakiejś pieczeni wieprzowej ,pozostałej po obiedzie z dnia poprzedniego ) 1 średnia cebula 3 duże , liście musztardowca ( można zastąpić garścią liści szpinaku lub liśćmi jarmużu ) 3-4 średnie pieczarki sól , pieprz do smaku
Ogrodnik w podróżypietruszki wrzucamy w całości - ja je potem wyjmuję, bo nie lubię :) Warzywa przekładamy do garnka i wrzucamy zmrożony szpinak Zalewamy wodą i doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie kostką rosołową warzywną dodajemy posiekane zioła Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie Następnie śmietanę wlewamy do kubeczka i zalewamy wywarem - dokładnie mieszamy i przelewamy do garnka mieszając. Nie zagotowujemy, ponieważ śmietana się zważy
Szczęśliwa kuchniaWymieszałam i po prostu danie nałożyłam do talerzy. Ps. Jeśli nie chcesz typowo serowego sosu, po prostu dolej śmietany kremówki, pobaw się proporcjami ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Ps. Ten sos jakieś trzy lata temu wystąpił przy Kurczaku z sosem z gorgonzoli, szpinakiem i ryżem jaśminowym , zresztą często do niego wracam
Blondynka Gotujepietruszki wrzucamy w całości - ja je potem wyjmuję, bo nie lubię :) Warzywa przekładamy do garnka i wrzucamy zmrożony szpinak Zalewamy wodą i doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie kostką rosołową warzywną dodajemy posiekane zioła Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie Następnie śmietanę wlewamy do kubeczka i zalewamy wywarem - dokładnie mieszamy i przelewamy do garnka mieszając. Nie zagotowujemy, ponieważ śmietana się zważy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKolejna odsłona kremowego, wegetariańskiego makaronu. W przepisie nie dodaję śmietany. Zastępuję ją sosem na bazie mleka z dodatkiem ricotty. Użyłam makaronu bezglutenowego, wyprodukowanego z brązowego ryżu. Możecie go zakupić w sklepie ze zdrową żywnością lub w internecie. Jeśli chcecie dodać mięso, polecam kurczaka ugotowanego na parze i pokrojonego w paski. Całość posypałam prażonymi płatkami migdałów, jednak można zastąpić je pestkami(...)makaronu penne sos: 1/2 szklanki mleka 1 łyżka mąki jaglanej 30 g ricotty 1/2 łyżki natki pietruszki 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz warzywa: 80 g bobu garść świeżego szpinaku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do posypania: 1 łyżka płatków migdałowych Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Płatki migdałowe: Płatki migdałowe wsypać na patelnię i prażyć
Jaglusiaplasterki.Rozbite tłuczkiem kotlety z jednej strony smarujemy cienką warstwą musztardy,na niej układamy plasterki czosnku.Posypujemy posiekanym szpinakiem,bazylią i majerankiem.Kotlety składamy na pół i ugnieść ich brzegi.W misce miksujemy jajka,mąkę,dolewając powoli mleko.Miksujemy,aż powstanie masa o konsystencji śmietany.W uzyskanym w ten sposób cieście panierujemy przygotowane kotlety,układamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibył za obiad! :) Składniki na obiad dla dwóch osób: Jedna z dwóch paczek ryżu ze szpinakiem w opakowaniu dania "Babci Zosi" 4 jajka 3 łyżki oliwy 1 cebula 8 pieczarek (lubimy pieczarki :>) 1 kostka rosołowa wołowa 2 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz Ryż przygotowujemy zgodnie z przepisem wg. "Babci" (tak samo jak kaszę jęczmienną z soczewicą
Emcia Pichciczystej patelni rozgrzej łyżkę masła. Dodaj mrożony szpinak. Na małym ogniu duś go, aż całkiem się rozpadnie, co chwilę mieszając. Pod koniec przypraw odrobiną soli i pieprzem. Na sam koniec dodaj pietruszkę, około łyżeczki. Odsączoną mozzarellę pokrój w 8 plastrów. Ser żółty zetrzyj na drobnych oczkach. Sos 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany (może też być jogurt naturalny, ale wyjdzie(...)chcesz mieć mocniejszy sos. Dodaj śmietanę (jogurt) i majonez oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie i odstaw, aby sos nabrał smaku, "przegryzł się". Przygotowanie naleśników: Na lekko natłuszczonej rozgrzanej patelni (nie musi być stricte naleśnikowa, wystarczy odpowiednio duża) smaż naleśniki na rumiano z obu stron. Około jedna chochla na sztukę. Każdy usmażony naleśnik posmaruj cienko szpinakiem. Na jednej ćwiartce ułóż
Anioszek w kuchniśmietanowo-koperkowym. Składniki: 2 garście makaronu – u mnie kokardki z mąki durum z dodatkiem pomidora i szpinaku Makarony Babuni EkoMak 2 małe kiełbaski myśliwskie 1/2 cebuli około 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku około 2 łyżki posiekanego koperku śmietana 18% Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy i podsmażamy chwilę na oleju. Następnie
Słodkie okruszkiliści pokrzywy, ze szczytowych części łodyg (u mnie wymieszane z nacią rzodkiewki, zamiast pokrzywy możecie dać szpinak lub botwinkę) 100 g rukoli 1 l bulionu warzywnego 3 łyżki świeżo startego parmezanu ewentualnie sól do smaku do podania: jogurt naturalny lub śmietana, mieszanka ziaren (u mnie siemienia lnianego, pestek dyni i sezamu) Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, wrzuć
Chilli Czosnek i Oliwa