pastę :) SKŁADNIKI: Na obiad dla 2 osób. 250 g makaronu tagliatelle 2 łyżki oleju 200 g liści szpinaku (może być mrożony) 2 ząbki czosnku 100 g włoskiego salami spianata 50 g suszonych pomidorów 150 ml wytrawnego białego wina (opcjonalnie) 250 ml śmietany 30% szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku starty parmezan (do posypania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Makaron gotujemy
W kuchni Katiepieprzem. Każdy kawałek kurczaka zawijamy w plaster boczku. Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy mięso z każdej strony, aż boczek będzie miał ładne rumiane kolory. Sos szpinakowo-śmietanowy: 150 g świeżego szpinaku lub 5 "brykietów" mrożonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 śmietanki 30 % (w sumie ok. 400-500 ml) ½ łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz 1 łyżka masła Przygotowanie: Na głębszej patelni(...)kolor. Kiedy cebulka jest podsmażona, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. Do cebulki i czosnku dolewamy śmietankę i dusimy do momentu, aż śmietana ładnie się zredukuje i sos lekko zgęstnieje (ok. 10-15 minut). Kiedy śmietanka się zredukuje, dodajemy świeży szpinak i dusimy kolejne 10 minut. Mrożony możemy wcześniej poddusić z dodatkiem niewielkiej ilości wody (2 łyżki) w osobnym rondelku
bistro mamatime 45 min Ingredients ¾ szklanki suchej kaszy gryczanej ( ja miałam niepaloną) 200 g szpinaku pół łyżeczki oliwy 1 ząbek czosnku podwójna pierś z kurczaka pół pęczka szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny 1 cebula 1 jajko 1 łyżka majonezu albo gęstej śmietany 2 łyżki bułki tartej (można ominąć) sól i pieprz do smaku do smażenia: masło nieklarowane
Cooking for Emilygotować do momentu aż odparuje woda. Doprawić bazylią, papryką ostrą, słodką i curry. Dodać pokrojone oliwki. Na sam koniec dodać szpinak i gotować przez moment aż nadmiar wody zostanie całkowicie odparowany. Ja dzisiaj zagęściłam śmietaną, gdyż miałam akurat w lodówce, ale bez śmietany też jest ok. Podawać z makaronem, ja użyłam penne, można posypać tartym serem
Delusional Trinetego dania) 2 łyżeczki marynowanego pieprzu Sól Pieprz Dodatkowo: Kilka suszonych pomidorów Ser z niebieską pleśnią Rukola lub roszponka lub świeży szpinak Przygotowanie: Składniki na ciasto dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nagrzać gofrownicę. Wlewać porcję ciasta i piec do uzyskania odpowiedniego koloru. Chutney: cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać miód. Dodać cebulę. Chwilę
Fabryka pomysłówzrobić własne. Zabiorę je w pudełku do odgrzania, do pracy Mniam! Oprócz cukinii, użyłam ziemniaków oraz odrobiny czosnku. Zjadłam porcję z kwaśną śmietaną i szczypiorem. Zapraszam Was także na przepis po Placuszki z cukinią, jabłkiem i szpinakiem oraz Placuszki z ziemniaków, ze szczypiorkiem . Składniki na około 10 placuszków: cukinia 2 średnie ziemniaki ząbek czosnku 6 łyżek bułki tartej jajko olej
Kuchnia Bazyliidynią i soczewicą Kopytka z serem Racuchy z ananasem Placki ziemniaczane z gulaszem Racuchy z bananami Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie Knedle z śliwkami Placki jogurtowe Pierogi z czerwoną soczewicą Twarogowe placuszki Ravioli z szpinakiem i grana padano Delikatne racuchy Naleśniki amarantusowo-kokosowe Drożdżowe racuchy z jabłkami
Ala piecze i gotujeschłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko Składniki na nadzienie: 0,5 kg świeżego szpinaku kawałek sera pleśniowego lazur 1 cebula 3 ząbki czosnku 10 szt.suszonych pomidorów świeżo mielony czarny pieprz olej Składniki na sos: 1 jajko opakowanie śmietany 18% 2-3 łyżki tartego parmezanu świeżo mielony czarny pieprz Zacznijmy od ciasta. Do miski wsypałam(...)Teraz główny składnik czyli pokrojone liście świeżego szpinaku. Szpinak wymieszałam z pozostałymi składnikami i smażyłam go przez około 5 minut. Wkruszyłam część przygotowanego sera pleśniowego. Doprawiłam świeżo zmielonym czarnym pieprzem i mieszałam do rozpuszczenia się sera. Wyłożyłam nadzienie na upieczoną tartę. Pozostał jeszcze sos do przygotowania. W miseczce roztrzepałam jajko ze śmietaną. Dodałam do niego pozostałą część sera lazur
potrawyregionalnepolane jednym z moich ulubionych sosów : śmietanowo – czosnkowym. Sakiewki nie tylko rewelacyjnie wyglądają , ale i tak samo smakują. Zauroczą nawet najbardziej wybrednych smakoszy! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI : - szpinak mrożony – 200 g - mąka – 100 g - mleko – 250 ml - jajko – 1 duże lub 2 mniejsze - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - gałka muszkatałowa – 1 łyżeczka - sól(...)olej – 50 ml - sól , pieprz , papryka – 1 szczypta SOS : - śmietana 18 % słodka – 250 ml - masło – 2 łyżki - mąka – 1 łyżka - cukier – łyżeczka - sól , pieprz – 1 szczypta - czosnek – 1 ząbek - szczypiorek – 1 pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Szpinak zalewamy wrzątkiem , chwilę dusimy , odcedzamy i ucieramy blenderem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy
Ostra na Słodkododać wiórki wymieszać obroty 3, czas 4 sek Nadzienie – serek wymieszać z cukrem, wiórkami i śmietaną. Dosłodzić do smaku. Na każdy naleśnik nałożyć twarożek, obsypać ziarenkami granata, zawinąć. Posypać cukrem pudrem Podawać ciepłe. Są rewelacyjne, nawet ktoś kto nie lubi szpinaku będzie zadowolony. Polecam gorąco
Kuchnia PokoleńDzisiaj przepis na włoską zapiekankę, z makaronem, pomidorami, szpinakiem i mozzarellą, zrobioną z pysznego pełnoziarnistego makaronu i szpinaku w sosie jogurtowym, dzięki czemu zapiekanka jest przepyszna, ale również znacznie zdrowsza od tradycyjnej wersji, na pszennym makaronie, ze śmietaną i bardzo dużą ilością sera. To co skusicie się ? Składniki : 1 opakowanie mrożonego szpianku 3/4 paczki makaronu razowego(...)grecki (ewentualnie śmietana wegańska lub zwykła) masło klarowane kilka łyżeczek lub olej roślinny 1 kulka mozzarelli 1 większy pomidor bazylia do dekoracji Przygotowanie : 1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego lekko posmarowanego tłuszczem 2. Na patelni podsmażyć na maśle lub oleju cebulę, czosnek i dodać mrożony szpinak doprawić solą, pieprzem
zdrowa vege kuchniadania dopełnia dodatek kurczaka. Składniki: 15 płatów lasagne 600g mrożonego szpinaku 350g fileta z kurczaka 270g sera fety 2 cebule 4 ząbki czosnku 100g żółtego sera sól pieprz klarowane masło olej Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 płaskie łyżki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% szczypt gałki muszkatołowej sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta pokroić(...)bardzo drobną kostkę, oprószyć solą i pieprzem, a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości klarowanego masła. 2. Cebulę, czosnek bardzo drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 3. Płaty lasagne ugotować al dente w lekko osolonej wodzie
Szalona Kuchnia Ewelinypieczenia - szczypta soli Krem: - 2 serki mascarpone (po 250g) - 500 ml śmietany kremówki (schłodzonej) - 4 łyżki cukru pudru - esencja cytrynowa - barwnik zielony Dodatkowo do dekoracji: - orzeszki pistacjowe - prażone płatki migdałowe - listki koniczyny * 50 sztuk, z tego: - 24 minimuffiny - 18 babeczek - 8 o kształcie róży Liście szpinaku (bez ogonków) miksujemy porcjami na bardzo gładką masę, dodając po trochu olej(...)cytryny. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej dodajemy zmiksowany szpinak. Ponownie miksujemy do połączenia składników. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz sól – mieszamy. Mąkę dodajemy po jednej łyżce (cały czas miksując) do masy jajeczno szpinakowej. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy
mojewypiekiinietylkowody szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku mrożonego (liście lub siekany) – można też użyć świeżego ok. 400 g filetu z łososia (ze skórą lub bez) 1-2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki masła klarowanego 1 ząbek czosnku sól pieprz Sos: 500 ml mleka 50 g masła 50 g mąki 80 ml śmietany 30% 1 jajko Dodatkowo: 2 łyżki tartego(...)zwiększamy płomień i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Dolewamy śmietanę kremówkę, doprawiamy całość solą i pieprzem. Sos powinien być aksamitnie gładki (bez grudek). Odstawiamy go do przestudzenia i na koniec mieszamy z roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na uprzednio upieczonym i ostudzonym spodzie układamy połowę rozdrobnionego łososia oraz połowę szpinaku. Polewamy sosem. Ponownie układamy łososia i szpinak polewając całość
MyCookBook.pl