szpinak ze śmietaną - 1497 przepisów (strona:59/100)

Szpinakowy truskawkowiec 148

truskawkowa 3 galaretki truskawkowe 1 kg mrożonych truskawek masa śmietanowa 0,5 l. śmietany kremówki  3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania : Jaja za pomocą miksera ubijamy na puszystą masę z cukrem. Dalej miksując dolewamy olej. Dodajemy mąkę. Na końcu dodajemy uprzednio rozmrożony szpinak. Mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x36). Pieczemy(...)odkładamy. Truskawki (bez rozmrażania) rozdrabniamy za pomocą noża. Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody. Wlewamy je do truskawek. Miksujemy. Wykładamy na ciasto. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Wykładamy na masę truskawkową. Całość posypujemy pokruszonym plackiem. Ozdabiamy według własnego uznania. Ja użyłam cukrowej posypki. źródło: przepis własny Ilość porcji

Pobite gary Barbary
Makaron tagliatelle ze szpinakiem i włoskim salami spianata 289

pastę :) SKŁADNIKI: Na obiad dla 2 osób. 250 g makaronu tagliatelle 2 łyżki oleju 200 g liści szpinaku (może być mrożony) 2 ząbki czosnku 100 g włoskiego salami spianata 50 g suszonych pomidorów 150 ml wytrawnego białego wina (opcjonalnie) 250 ml śmietany 30% szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku starty parmezan (do posypania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Makaron gotujemy

W kuchni Katie
Piersi kurczaka w boczku, w sosie śmietanowo-szpinakowym oraz zielona soczewica 164

pieprzem. Każdy kawałek kurczaka zawijamy w plaster boczku. Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy mięso z każdej strony, aż boczek będzie miał ładne rumiane kolory. Sos szpinakowo-śmietanowy: 150 g świeżego szpinaku lub 5 "brykietów" mrożonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 śmietanki 30 % (w sumie ok. 400-500 ml) ½ łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz 1 łyżka masła Przygotowanie: Na głębszej patelni(...)kolor. Kiedy cebulka jest podsmażona, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. Do cebulki i czosnku dolewamy śmietankę i dusimy do momentu, aż śmietana ładnie się zredukuje i sos lekko zgęstnieje (ok. 10-15 minut).  Kiedy śmietanka się zredukuje, dodajemy świeży szpinak i dusimy kolejne 10 minut. Mrożony możemy wcześniej poddusić z dodatkiem niewielkiej ilości wody (2 łyżki) w osobnym rondelku

bistro mama
Kotlety z kaszy gryczanej i kurczaka 149

time 45 min   Ingredients ¾ szklanki suchej kaszy gryczanej ( ja miałam niepaloną) 200 g szpinaku pół łyżeczki oliwy 1 ząbek czosnku podwójna pierś z kurczaka pół pęczka szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny 1 cebula 1 jajko 1 łyżka majonezu albo gęstej śmietany 2 łyżki bułki tartej (można ominąć) sól i pieprz do smaku do smażenia: masło nieklarowane

Cooking for Emily
Makaron z szpinakiem / Healthy Spinach Pasta 106

gotować  do momentu aż odparuje woda. Doprawić  bazylią, papryką ostrą, słodką i curry. Dodać pokrojone oliwki. Na sam koniec dodać szpinak i gotować przez moment aż nadmiar wody zostanie całkowicie odparowany. Ja dzisiaj zagęściłam śmietaną, gdyż miałam  akurat  w lodówce, ale bez śmietany też jest ok. Podawać z makaronem, ja użyłam penne, można posypać tartym serem

Delusional Trine
Gofry z wołowiną, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami z sosem z zielonego pieprzu (gofrowa kanapka) 177

tego dania) 2 łyżeczki  marynowanego pieprzu Sól Pieprz Dodatkowo: Kilka suszonych pomidorów Ser z niebieską pleśnią Rukola lub roszponka lub świeży szpinak Przygotowanie: Składniki na ciasto dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nagrzać gofrownicę. Wlewać porcję ciasta i piec do uzyskania odpowiedniego koloru. Chutney: cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać miód. Dodać cebulę. Chwilę

Fabryka pomysłów
Placuszki z cukinii i ziemniaków 144

zrobić własne. Zabiorę je w pudełku do odgrzania, do pracy Mniam! Oprócz cukinii, użyłam ziemniaków oraz odrobiny czosnku. Zjadłam porcję z kwaśną śmietaną i szczypiorem. Zapraszam Was także na przepis po Placuszki z cukinią, jabłkiem i szpinakiem oraz Placuszki z ziemniaków, ze szczypiorkiem . Składniki na około 10 placuszków: cukinia 2 średnie ziemniaki ząbek czosnku 6 łyżek bułki tartej jajko olej

Kuchnia Bazylii
Dania mączne 208

dynią i soczewicą Kopytka z serem Racuchy z ananasem Placki ziemniaczane z gulaszem Racuchy z bananami Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie Knedle z śliwkami Placki jogurtowe Pierogi z czerwoną soczewicą Twarogowe placuszki Ravioli z szpinakiem i grana padano Delikatne racuchy Naleśniki amarantusowo-kokosowe Drożdżowe racuchy z jabłkami

Ala piecze i gotuje
TARTA ZE SZPINAKIEM 152

schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko  Składniki na nadzienie: 0,5 kg świeżego szpinaku kawałek sera pleśniowego lazur 1 cebula 3 ząbki czosnku 10 szt.suszonych pomidorów     świeżo mielony czarny pieprz olej Składniki na sos: 1 jajko opakowanie śmietany 18% 2-3 łyżki tartego parmezanu świeżo mielony czarny pieprz  Zacznijmy od ciasta. Do miski wsypałam(...)Teraz główny składnik czyli pokrojone liście świeżego szpinaku. Szpinak wymieszałam z pozostałymi składnikami i smażyłam go przez około 5 minut. Wkruszyłam część przygotowanego sera pleśniowego. Doprawiłam świeżo zmielonym czarnym pieprzem i mieszałam do rozpuszczenia się sera. Wyłożyłam nadzienie na upieczoną tartę. Pozostał jeszcze sos do przygotowania. W miseczce roztrzepałam jajko ze śmietaną. Dodałam do niego pozostałą część sera lazur

potrawyregionalne
Sakiewki szpinakowe z kurczakiem w sosie śmietanowym 378

polane jednym z moich ulubionych sosów : śmietanowo – czosnkowym. Sakiewki nie tylko rewelacyjnie wyglądają , ale i tak samo smakują.   Zauroczą nawet najbardziej wybrednych smakoszy! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI : - szpinak mrożony – 200 g - mąka – 100 g - mleko – 250 ml - jajko – 1 duże lub 2 mniejsze - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - gałka muszkatałowa – 1 łyżeczka - sól(...)olej – 50 ml - sól , pieprz , papryka – 1 szczypta SOS : - śmietana 18 % słodka – 250 ml - masło – 2 łyżki - mąka – 1 łyżka - cukier – łyżeczka - sól , pieprz – 1 szczypta - czosnek – 1 ząbek - szczypiorek – 1 pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Szpinak zalewamy wrzątkiem , chwilę dusimy , odcedzamy i ucieramy blenderem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy

Ostra na Słodko
Szpinakowe naleśniki o smaku kokosowym 133

dodać wiórki wymieszać obroty 3, czas 4 sek Nadzienie – serek wymieszać z cukrem, wiórkami i śmietaną. Dosłodzić do smaku. Na każdy naleśnik nałożyć twarożek, obsypać ziarenkami granata, zawinąć. Posypać cukrem pudrem Podawać ciepłe. Są rewelacyjne, nawet ktoś kto nie lubi szpinaku będzie zadowolony. Polecam gorąco

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka makaronowa z szpinakiem, pomidorami i mozzarellą w wersji fit 100

Dzisiaj przepis na włoską zapiekankę, z makaronem, pomidorami, szpinakiem i mozzarellą, zrobioną z pysznego pełnoziarnistego makaronu i szpinaku w sosie jogurtowym, dzięki czemu zapiekanka jest przepyszna, ale również znacznie zdrowsza od tradycyjnej wersji, na pszennym makaronie, ze śmietaną i bardzo dużą ilością sera. To co skusicie się ?  Składniki :  1 opakowanie mrożonego szpianku  3/4 paczki makaronu razowego(...)grecki (ewentualnie śmietana wegańska lub zwykła) masło klarowane kilka łyżeczek lub olej roślinny 1 kulka mozzarelli 1 większy pomidor bazylia do dekoracji  Przygotowanie :  1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego lekko posmarowanego tłuszczem 2. Na patelni podsmażyć na maśle lub oleju cebulę, czosnek i dodać mrożony szpinak doprawić solą, pieprzem

zdrowa vege kuchnia
Szpinakowa lasagne 170

dania dopełnia dodatek kurczaka. Składniki: 15 płatów lasagne 600g mrożonego szpinaku 350g fileta z kurczaka 270g sera fety 2 cebule 4 ząbki czosnku 100g żółtego sera sól pieprz klarowane masło olej Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 płaskie łyżki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% szczypt gałki muszkatołowej sól pieprz Wykonanie: 1.  Fileta pokroić(...)bardzo drobną kostkę, oprószyć solą i pieprzem, a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości klarowanego masła. 2.  Cebulę, czosnek bardzo drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 3.  Płaty lasagne ugotować al dente w lekko osolonej wodzie

Szalona Kuchnia Eweliny
Muffiny szpinakowe z kremem 209

pieczenia - szczypta soli Krem: - 2 serki mascarpone (po 250g) - 500 ml śmietany kremówki (schłodzonej) - 4 łyżki cukru pudru - esencja cytrynowa - barwnik zielony Dodatkowo do dekoracji: - orzeszki pistacjowe - prażone płatki migdałowe - listki koniczyny * 50 sztuk, z tego: - 24 minimuffiny - 18 babeczek - 8 o kształcie róży Liście szpinaku (bez ogonków) miksujemy porcjami na bardzo gładką masę, dodając po trochu olej(...)cytryny. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej dodajemy zmiksowany szpinak. Ponownie miksujemy do połączenia składników. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz sól – mieszamy. Mąkę dodajemy po jednej łyżce (cały czas miksując) do masy jajeczno szpinakowej. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania