szpinak ze śmietaną - 1497 przepisów (strona:82/100)

Polewka jurajska na poziomie 511 146

boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rozgrzanego garnka, smażyć na złoto. Dolać maślankę, śmietanę. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Zrobić zaklepkę (mąka rozprowadzona w wodzie, mleku lub śmietanie – służy do zagęszczenia sosu lub zupy), powoli wlewać do zupy mieszając, tak aby nie porobiły się grudki. Z iemniaki ugotować, odcedzić, odparować, utłuc z dodatkiem masła. Na talerzu ułożyć ziemniaki, wlać(...)popływamy później... Po dniu pełnym wrażeń, w końcu przystępujemy do gotowania... ale najpierw łyk nalewki pigwowej, przygotowanej przez Grześka Miśtę. Podczas warsztatów przygotowaliśmy:   Sałatkę ze szpinaku z wędzonym pstrągiem (tak, z tym przywiezionym z hodowli), z figami i granatem,  polewkę jurajską – przepis powyżej, carpaccio z piersi gęsi sous vide z oliwą truflową i prawdziwkami

królestwo garów
Cynamon, goździki, kolendra, imbir, gałka muszkatołowa i kardamon 170

serów oraz jest dodatkiem do sufletów i sosów serowych. Doskonale pasuje w zestawieniu z pomidorami, kurczakiem i czarną fasolką. Dopełnia smak potraw z jajek i warzyw takich jak kapusta, szpinak, brokuł, fasola, cebula i oberżyna. Nadaje smak włoskiej mortadeli, szkockiej haggis (potrawa z baraniny podobna do kaszanki), oraz potrawom bliskiego wschodu z jagnięciny. Często wchodzi w skład marokańskiej mieszanki przypraw(...)przypraw są lepiej trawione, są to: pochrzyn, słodkie ziemniaki, dynia zimowa, różne desery chłodzące dania owocowe. Jeśli wsypiecie szczyptę tych przypraw do takich pokarmów jak: mleko jogurt kefir kwaśna śmietana inne produkty mleczne to znacznie wspomogą Wasze trawienie

Zasmakuj Kuchni
Komizm sytuacyjny i tarta z botwinką 163

Muszę przyznać, że powrót do pracy łatwy nie był. Dziesięć godzin naprawdę dało mi się we znaki; łydki mnie bolą, ręce mnie bolą, głowa też mnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 190

sałatka z pieczonych jarzyn autorka: ania7roz z bloga fabryka czasu ulotna Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupy Zupa z grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku z serem pleśniowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Zupa pomidorowa z pęczakiem autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Jesienny krem z pieczonej dyni i warzyw(...)Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Schab w warzywach wg Aleex autorka: Aleex z bloga W mojej kuchni Polędwiczka cielęca w śmietanie, z leśnymi grzybami autorka: jelka z bloga Kulinarna pasja Wegetariańskie flaczki z rydzów autorka: iwa643 z bloga MojaKuchniaMalutka Krokiety gryczane w sosie grzybowym autor: kryzysowy kucharz z bloga Kryzysowa Książka

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekanka makaronowa z cukinią 256

Zapiekanka makaronowa z cukinią to jedno z moich ulubionych dań. Tak naprawdę do zapiekanki możemy wykorzystać dowolne produkty, które aktualnie mamy w lodówce. Wystarczy mieć ser

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wegańskie GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA - Z JARMUŻEM 167

jarmużem - bez zawijania jarmuż Zazwyczaj gotujemy i jemy bardzo prosto, unikamy niepotrzebnego przetwarzania jedzenia, staramy się jeść wszystko jak najbliżej podstawowej postaci czyli jak brokuł to zblanszowany, jak szpinak to trochę poprzewracany z solą i czosnkiem na oliwie, jak papryka to właściwie tylko ogrzana na patelni; do tego ugotowany makaron i smacznego. Czasem jednak przychodzi człowiekowi taka myśl: "gołąbki"... :) Miały(...)lekko w mące i smażymy pięknie rumiane z obu stron. Z tej ilości składników wyjdzie 26-30 dość dużych sztuk. Przydałby się sos jeszcze :) Sos zrobiłam na bazie wegańskiej śmietany słonecznikowej (genialny w swej prostocie przepis stąd:  http://matkaweganka.blogspot.com/2012/01/smietana-sonecznikowa-takie-buty.html ); dodałam do niej tej grzybowej wody, która leżała sobie do tej pory spokojnie w miseczce i naprawdę nic więcej

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
KREWETKI , OŚMIORNICE, KARMAZYN I SKAKANIE W SZPILKACH PRZEZ OGRODZENIE czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W PAŁACU BONEROWS 162

Mistrza kuchni Grzegorza Fica z najświeższych składników przygotowuje wyśmienite potrawy jednej z najpopularniejszych kuchni świata, jak doskonałe Ossobuco Milano z grillowanymi gnocchi czy papardelle z łososiem, pomidorkami cherry i szpinakiem. Restauracja Milano przygotowała również bogatą kartę win włoskich i francuskich, które podkreślą wyborny smak potraw. ( info ze strony ). ______________________________________________________________________________________________________ 13.11. wybrałam się tam z kolegą Rafałem ( wielbicielem szalonych podróży , muzyki(...)czemu nie! :D ______________________________________________________________________________________________________ Wieczór nie skończył się po tej kolacji … Wyskoczyliśmy do góralskiej karczmy, gdzie przy dźwiękach góralskiej muzyki popijaliśmy winko i przepyszną latte z bitą śmietaną! Ps. zrobienie sobie skrótu – w szpilkach przez ogrodzenie wcale nie było najlepszym pomysłem

Ostra na Słodko
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 127

ojczystym języku. Kelnerka  podpowiada nam po polsku co wybrać... Tak, w Wiedniu pracuje wielu Polaków. Wybrane - genialny klasyk kuchni austriackiej - Tafelspitz - duszona wołowina podana z chrupiącymi placuszkami ziemniaczanymi, szpinakiem i tartą marchewką. Do tego dania podaje się rewelacyjny mus jabłkowo-chrzanowy i sos czosnkowy. Po tym oczywiście tort Sachera i ciastko duńskie - bajecznie dobre desery. Tak naprawdę autentyczny tort(...)kawy szklankę wody nalanej prosto z kranu - podobno jest to woda z lodowca alpejskiego. Drugie aha - tzw. kawę po wiedeńsku dostaniemy raczej w dwóch wersjach - czarną z bitą śmietaną albo po prostu czarną ze szklanką wody.  Bierhof - Haarhof 3 - klasyczny i wyśmienity deser Wiedeń to parki, place, a do Restauracji Bierhof łatwo trafimy przechadzając się klimatycznymi uliczkami między przystankami

Right Behind The Kitchen
Czy lody odchudzają? 294

deserów lodowych sprawia jednak, że znacznie różnią się od siebie kalorycznością. Najmniej kaloryczne są lody wodne i sorbety, zaś najbardziej lody mleczne i śmietankowe, z dodatkami takimi jak bita śmietana, wafelek, posypka, alkohol, sos czy ciasteczka, które znacząco zwiększają wartość energetyczną. Kaloryczność może także zwiększyć niepozorna polewa - różnica między zwykłym Big Milkiem a tym w polewie wynosi aż 87 kcal(...)moje lody arbuzowe - link. Żadna filozofia, a jest o niebo zdrowiej niż w przypadku sklepowych sorbetów, słodzonych ogromnymi ilościami cukru. Do takich lodów możemy też przemycić niektóre warzywa (np. szpinak czy buraki), których wbrew pozorom wcale nie wyczujemy w smaku. Kremowe lody - tu królują przepyszne lody bananowe. Jedyne co musimy zrobić, to zblendować zamrożone wcześniej bardzo dojrzałe banany (obrane

Powiedz dietom nie
Jarmuż – właściwości zdrowotne 206

Jarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!