syrop - 6989 przepisów (strona:318/466)

Deser i kwiatki na Dzień Matki. Deser ryżowy z rabarbarem. 110

rozpadł. Ostudź. Do pucharków włóż po łyżce ryżu, łyżce rabarbaru, oprósz starta czekoladą. Na górę rozłóż drugą łyżkę ryżu. Połóż plasterki banana. Na środku wyłóż rabarbar, polej powstałym rabarbarowym syropem. Oprósz desery startą czekoladą i udekoruj listkami mięty

Gotuj Sam!
Deser z ciasteczkiem zbożowym. 130

Dziś o pysznych zbożowych ciasteczkach. Warto mieć zapasik w puszce. Takie ciasteczka wzbogacą nawet najskromniejszy deserek. Wystarczy budyń czekoladowy, trochę domowej roboty dżemu, konfitury lub owoców w lekkim syropie  i ...ciasteczka. Jeśli nie macie upieczonych swoich, te malutkie ciasteczka firmy "Kupiec" idealnie się do tego nadają. Deser z ciasteczkiem zbożowym. 1 budyń czekoladowy (bez cukru) 1/2 litra mleka

Gotuj Sam!
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 121

hodowcą jest Cejlon. Jest ulubioną przyprawą do pierników, ciasteczek korzennych i niektórych kompotów. Dobrze komponuje się ze śliwkami, gruszkami i jabłkami. Może być używany do gorącego wina, kremów i syropów. W Meksyku stosowany jest do kawy, herbaty i czekolady. Cynamon w proszku swój smak traci szybko, dlatego powinien być zakupywany w małych ilościach i przechowywany z dala od światła

Ciastka - domowe słodkości
Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami 186

następnie połączyć z rozpuszczonymi budyniami. Całość zagotować - cały czas energicznie mieszając. (Powinna powstać gładka i gęsta konsystencja.) Ciepły (ale lekko ostudzony) budyń wyłożyć na podpieczony spód. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kostkę i równomiernie umieścić na masie budyniowej. Na wierzch zetrzeć lub pokruszyć pozostałe ciasto. Całość piec około 45-55 minut w 175-180 stopniach. Kroić po ostudzeniu

Di gotuje
Skórka pomarańczowa zasypana cukrem 142

chyba łatwiejszego przepisu na domową skórkę pomarańczy do wszelkich wypieków. Niegdyś robiłam taką kandyzowaną gotowaną w cukrowym syropie, ale myślę, że ta jest bardziej aromatyczna i lepsza. Składniki: dowolna ilość skórki z pomarańczy cukier Sposób wykonania: 1. Skórkę pomarańczową wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem. Dokładnie odciąć albedo (białą część) i pokroić w kosteczkę wedle uznania. 2. Na dno słoiczka wyłożyć część

Kuchnia domowa Ani
Babcine jagodzianki 121

się do drożdżowego ciasta) -3/4 szklanki mleka -szczypta soli  Nadzienie: -u mnie jagody zamknięte w słoiczku w środku lata, możecie użyć również rozmrożonych lub tych sklepowych w syropie, odlejcie tylko nadmiar soku.  Wykonanie: Po pierwsze rozczyn, wyrabiamy go z dwóch łyżek mąki, drożdży, cukru i takiej ilości mleka by konsystencja przypominała gęstą śmietanę. Pamiętajcie by wszystkie składniki

Gawron w rosole
Kakaowo-orzechowe ciasteczka z ciecierzycy 168

podziału na dwie części: - ugotowana ciecierzyca ok. 300g  ( możecie użyć puszkowanej) - jeden duży banan - proszek do pieczenia - 2 łyżki mąki owsianej - łyżka stewi ( lub inny słodzik np. syrop klonowy) - 2-4 łyżki mleka - łyżka masła orzechowego Część czekoladowa: - 3 łyżeczki kakao - rządek utartej gorzkiej czekolady Część orzechowa: - dodatkowa łyżka masła orzechowego - naturalny ekstrakt waniliowy  - pokruszone ulubione orzechy

Gawron w rosole
Zdrowe smoothies – dodaj sobie mocy na zimę 151

jednorazowych rękawiczkach – unikniemy brudzenia dłoni). Wkładamy do blendera kielichowego o dużej mocy (musi poradzić sobie z twardym burakiem). Dodajemy banana, melasę (lub inne słodzidło np. miód czy syrop klonowy), sok pomarańczowy (wyciskany lub tłoczony) oraz cynamon. Miksujemy na gładko. Przed podaniem każdą porcję posypujemy szczyptą nasion chia. Zielone, odżywcze smoothie z awokado, ananasa i jarmużu to koktajl, który zapewni

Poezja smaku
Modra kapusta z jablkami 163

kotleta :) Zalewę do kapusty podpatrzyłam w listopadowej KUCHNI, jest autorstwa Marty Dymek. Modra kapusta z jabłkami 500 g czerwonej kapusty po 3 łyżki octu balsamicznego i oleju łyżka syropu klonowego po pół łyżeczki mielonej kolendry i kminu rzymskiego pół łyżeczki kminu w całości spora szczypta cynamonu, soli i pieprzu 1 jabłko Kapustę kroimy niezbyt drobno. W miseczce mieszamy ocet, olej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kolacja degustacyjna ProVita Team i Przyjaciele 2 „Polska jesień” 150

jarzębina, rajskie jabłko i Merlot trocken 2013. Schab z szynki, ze świni rasy złotnickiej, dojrzewający, „ketchup” z brukwi, słodka kandyzowana jarzębina i  rajskie jabłuszka, gotowane sous vide, w syropie. Merlot trocken 2013, winnica Rappenhof Unikatowe, aksamitnie miękki Merlot o rubinowej barwie i bukiecie pełnym czerwonych porzeczek i suszonych śliwek. Na finiszu pikantne akcenty z ciemną czekoladą w tle. Wino

królestwo garów
Islandzkie bułki z marcepanem i wisniami 195

łyżeczki soli 500 g mąki pszennej typ 500 Nadzienie: 100 g marcepanu 0,5 jajka * 2 łyżki miękkiego masła 1,5 łyżki cukru kokosowego 3/4 szkl wiśni z syropu lub kompotu (bez pestek) Lukier mleko cukier puder płatki migdałowe 0,5 jajka rozkłóconego z odrobiną mleka* Przygotowanie: Z wody, drożdży i szczypty cukru zrobić zaczyn, który odstawić na kilka minut

Ala piecze i gotuje
godz-I N K A dłużej w łóżku... Karmelizowane hiszpańskie pomarańcze w kawie 165

odparuje, a pomarańcze zostaną oblepione przez karmel, wyłącz gaz/prąd. Nie dotykaj ich palcami ponieważ karmel jest bardzo gorący. Odczekaj około 5 minut i przełóż pomarańcze do szklanki z syropem. W dzbanuszku metalowym spień za pomocą dyszy w ekspresie mleko ze śmietanką, tak aby powstała ładna gęsta piana (jeśli nie masz ekspresu użyj mieszadełka na baterie dostępnego w każdym markecie

SMYKWKUCHNI
Domowy ekstrakt pomarańczowy 111

uwagi na dostępność do tego produktu postanowiłam zrobić własną wersję tego trunku. U mnie w dwóch postaciach: pierwsza przygotowana i oparta wyłącznie na metodzie ekstrakcji a druga dodatkowo wzbogacona syropem pomarańczowym. Wszystko przygotowane z naturalnych składników bez chemicznych ulepszeń. Na razie jak na zdjęciu poniżej likier dopiero nabiera mocy, chodź z dnia na dzień bardziej pogłębia się jego kolor

vaniliowoczekoladowa

Proponowane wyszukiwania