pomidorowej passaty 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej gorczycy 2 łyżeczki sosu Worcestershire 60 ml syropu klonowego lub miodu 80 g melasy 60 ml octu winnego 2 łyżki brązowego cukru 3 łyżki whisky 50 ml espresso 45 g czekolady klasyczna gorzka Goplana Dodatkowo 6 bułek pełnoziarnistych
Słodki Kompromispancakesy znalazłam w Internecie. Tak mnie zaintrygował, że od razu go wypróbowałam. Sprawdził się znakomicie. Podałam je na niedzielne, leniwe śniadanie. Placuszki można serwować z różnymi dodatkami: miodem, syropem klonowym, sosem owocowym. Świetne są również bez dodatków. W takiej wersji saute lubię je najbardziej. Polecam. Składniki (na 6 placuszków): • 2 bardzo dojrzałe banany • 2 jajka • ½ łyżeczka cynamonu • kilka kropli esencji
W mojej kuchnichałwy. Gotowy krem odstawić do lodówki, aby zaczął tężeć. Galaretki rozpuścić w 2,5 szklanki gorącej wody, odstawić do ostudzenia. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Dolny blat ciasta nasączyć syropem z brzoskwiń, poukładać na nim pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Gdy galaretka stężeje wyłożyć na nią 2/3 masy chałwowej, przykryć drugim blatem ciasta, a na niego
Simply Foodczekamy aż się "ruszą" stąd nazwa potrawy :) Dodajemy mąki, wyrabiamy ciasto i czekamy 2 h aż wyrośnie. Kładziemy wyrośnięte ciasto łyżką na oleju i smażymy. Podajemy polane odparowanym syropem
Kryzysowa Książka Kucharskaszklanki mąki masa serowa: 2 kg sera dwukrotnie mielonego 4 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jajek 1 3/4 szklanki cukru 200 g masła dodatkowo: 2 puszki brzoskwiń w syropie 5 białek do ubicia piany Wykonanie: *Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, jedna 3/4 drugą 1/4. Ciasto włożyć do lodówki. *Masło utrzeć z cukrem. Dodać całe jajka
Z Majeczką w kuchnidrobną kostkę. Ponownie gotować bez przykrycia, ale tym razem przez 30 minut, dodając 5 łyżeczek cukru trzcinowego. Woda powinna stopniowo odparować, a skórki zrobią się szkliste i napęcznieją . Nadmiar syropu odcedzić na sitku, a skórkę rozłożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Suszyć w temp. 60 st. C przez ok. 8-10h. Ja wykorzystuje do tego celu półkę nad kominkiem
Pij soki wyciskanesmaków i delektowania się nimi. Niech to będzie dobry rok. Ja wkraczam w niego popijając nie tylko szampana ale także pyszną domową nalewkę z ananasa. Do jej przygotowania wykorzystałam syrop będący produktem ubocznym kandyzowania ananasów . Robi się ją bardzo szybko i w przeciwieństwie do tradycyjnej nalewki nie musi tak długo dojrzewać. Wystarczy tydzień aby smaki się przegryzły. Na zdjęciach
Wiem co jemproponuję przepis na prostego drinka typu shot – czyli do wypicia jednym łykiem. Podajemy go na powitanie i od niego zaczynamy zabawę. Zasada tworzenia warstw jest prosta: na dno nalewamy syrop lub alkohol o większej gęstości, na górę inny alkohol o gęstości małej (takiej jak wódka). Najlepiej używać alkoholi mocno schłodzonych. Złoty sen to drink super prosty i łatwy w wykonaniu
Smaki Ewyczystą bawełnianą ściereczkę. Pozostawić na 2-3 dni, aby owoce dosuszyły się. (W trakcie można co kilka godzin przemieszać.) Po wysuszeniu owoce przesypać cukrem pudrem i przełożyć do słoika. Syropu powstałego po gotowaniu ananasa nie wylewajcie. Można go wykorzystać do herbaty lub zimnych napojów, także tych z alkoholem. Jest też idealny do nasączania ciasta
Codzienna kuchnia niecodziennakolejną propozycję na wieczór sylwestrowy ale nie tylko, gdyż taki drink można również podać na imprezach, domówkach lub przyjęciach. Może być w wersji z alkoholem lub bezalkoholowy. Składniki: syrop barmański Grenadina Victoria's sok z pomarańczy Victoria Cymes wódka* kostki lodu plastry cytryny Przygotowanie: Szklankę uzupełnić do połowy kostkami lodu. Do 1/3 wysokości szklanki wlać sok pomarańczowy, włożyć
Ala piecze i gotujeSzybko jednak opanowałam sytuację i chwilę później było po problemie. Natomiast w drugiej paczce znajdowały się tylko chrupki – super, że zadbali o to, żeby nie były one zgniecione. Syropy, orkiszowy i daktylowy, były świetnie zabezpieczone przed wylaniem, dlaczego więc taki produkt jak skrobia nie został zabezpieczony nawet w zwykłej siatce, czy woreczku strunowym? Zwróciłam uwagę firmie i długo
Be Fit Be Strongciepłe miejsce na 2 tygodnie. Co kilka dni lekko wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przefiltruj płyn przez gazę lub filtr i połącz z gorącym syropem sporządzonym z cukru i wody. Przed rozlaniem trunku do butelek przefiltruj jeszcze raz trunek przez bibułę filtracyjną. Butelki zakorkuj, opisz i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na tydzień lub dwa. Gotowe
Przepisy i porady kulinarneherbatka BĄDŹ FIT ) 4. Karmelowo- waniliowa Na łasuchów idealna :) Herbatę zmieszaj z ciepłym mlekiem pół na pół. Następnie dodaj odrobinę cynamonu, kardamonu, imbiru, ekstraktu z wanilii i syropu karmelowego. Całość można uwieńczyć słodką bitą śmietaną. 5. Herbatka z prądem tj. z alkoholową nutą Niezwykle popularny napój w górach, mający magiczną moc rozgrzewania :) Do herbaty dodaj odrobinę miodu, cytryny
Tradycyjna Kuchniamarki Evitta, można tylko cieszyć się z kolejnej ciekawej polskiej marki, która ubogaca nieco zmonopolizowany przez koncerny rynek. Na koniec kilka słów o składzie cukierków: Prócz cukru i syropu glukozowego znajdziemy witaminę C, miód pszczeli, wyciąg z owoców dzikiej róży, szałwii, rumianku czy mięty. barwniki m.i.n kurkumina i aromat. Polecam markę i zapraszam do śledzenia kolejnych mini recenzji z prezentacją
Kuchnia PROzdrowotnatortowej) 120g cukru 2 jajka + 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: 850g-900g gotowej masy makowej z puszki 4 żółtka 1 puszka połówek brzoskwiń w syropie 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3-4 krople aromatu migdałowego Beza: 6 białek 1 szklanka cukru 2/3 szklanki zmielonych migdałów 1 łyżeczka
Mała Cukierenka