proszek kupują w sklepach. Pewnie, sama też tak kiedyś robiłam, dopóki nie zaczęłam być świadoma tego, co jem. Najgorsze są budynie do kubka, które wystarczy zalać wodą. Mają m.in. syrop glukozowy, emulgatory, barwniki, stabilizatory, oleje roślinne, czyli wszystko to, czego powinniśmy unikać. A gwarantuję Wam, że zrobienie domowego budyniu jest szybsze niż pójście po niego do sklepu. I jest
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńwszelkich nie-zdrowotności. Kolejna zdrowa słodycz na moim blogu. Polecam! Składniki na 10 małych batoników: 1 szklanka wiórek kokosowych, 1 szklanka pulpy po zrobieniu mleka kokosowego, 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 5 łyżek nierafinowanego oleju kokosowego (rozpuszczonego w kąpieli wodnej). polewa: 50 ml rozpuszczonego oleju kokosowego, 2 łyżki surowego kakao w proszku, 3,5 - 4 łyżki
Jeść, by żyć w zdrowiuskórka ze wszystkich a sok z połowy 250 g cukru 50 ml mleka sojowego czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli *dodatkowo 100 g cukru lub 100 ml syropu z agawy lub innego wegańskiego „miodu” Przygotowanie (naprawdę zajmuje niewiele czasu, no maksymalnie 15 minut): Zblenduj razem: avocado, banany, cukier i mleko. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiej
greenscarfJemy od razu – im bardziej gorące tym bardziej chrupiące. Z czasem stają się miękkie. Można posypać je cukrem pudrem z wanilią i cynamonem. Albo podać z melasą, ulubionym słodkim syropem, powidłami czy dżemem. SKŁADNIKI 240ml mleka 3 jajka rozmiaru M 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła 135g mąki pszennej typ 500 lub 550 1/3 łyżeczki soli Zapisz
Karo in the Kitchenbierze również pod uwagę sezonowość składników, są to dania proste w przygotowaniu, opatrzone pięknymi zdjęciami potraw. Śniadania: znajdziemy tutaj przepisy na : sałatkę jajeczną z jabłkiem, kaszkę kukurydzianą z orzechami, syropem z agawy, żurawiną i borówką, jest tez talerz rozmaitości i wiele innych propozycji :-) II śniadania to np : bananowe placki z ricottą, brzoskwiniami i porzeczkami, sałatka z kozim serem i malinami
kruche babeczkikokosowego. Płatki jaglane z powodzeniem mogą być zastąpione owsianymi, orkiszowymi lub jęczmiennymi. Daktyle medjool zastąp, wcześniej namoczonymi i odciśniętymi z nadmiaru wody, daktylami „zwykłymi” albo użyj miodu, syropu klonowego lub z agawy. Orzechy laskowe zastąp innymi ulubionymi lub posiadanymi. Myślę, że włoskie lub ziemne również się świetnie sprawdzą. Co do oleju kokosowego , to proponowałbym go używać ze względów
BlendmanWylać ciasto na formę, powkładać jabłka i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 30 - 40 minut (do "suchego patyczka") Nie kroić przed całkowitym ostudzeniem. Można podawać z syropem klonowym
zadanie-gotowaniekokosowych (u mnie surowe), 6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (u mnie nierafinowany), 150 ml wody, 2 łyżki karobu (u mnie surowy) 1 łyżka masła z orzechów laskowych, 1 łyżka syropu z agawy lub innego słodzika pół łyżeczki wanilii. Wykonanie: Płatki kokosowe blendujemy na proszek. Dodajemy kaszę, olej, wodę i słodzik. Blendujemy na gładką masę. Dzielimy na dwie części. Połowę wylewamy
Jeść, by żyć w zdrowiukokosowe zmielone na mąkę), 1/4 szklanki surowych wiórków kokosowych, 4 łyżki rozpuszczonego, nierafinowanego oleju kokosowego, 1/2 łyżeczki wanilii w proszku, 4-5 łyżek cukru kokosowego w pudrze lub ksylitolu, syropu z agawy bądź innego słodzika (ilość w zależności od upodobań i słodkości truskawek; w wersji dla dziecka nie dodaję słodziku), Polewa karobowa: 12 łyżek rozpuszczonego nierafinowanego oleju kokosowego, 6 łyżek
Jeść, by żyć w zdrowiumarchewki, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki kardamonu. Polewa: 3/4 szklanki nerkowców, sok z 1/2 cytryny, 8 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (nierafinowanego), 1 - 1,5 łyżki syropu z agawy, klonowego, ksylitolu, stewii lub cukru kokosowego w pudrze. Wykonanie: Marchewkę ucieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy resztę składników i blendujemy (nie musi być dokładnie). Foremkę wyścielamy folią spożywczą
Jeść, by żyć w zdrowiuszklanka bezglutenowych płatków owsianych, 5 suszonych daktyli, 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (nierafinowanego). Nadzienie: 1 awokado, 7 łyżek karobu, 2 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżeczka wanilii, 1 łyżka syropu klonowego. Do dekoracji: garść malin i porzeczek. Wykonanie: Płatki kokosowe i owsiane blendujemy na mąkę. Dodajemy daktyle i znowu blendujemy. Mieszamy z olejem kokosowym. Tak przygotowanym ciastem wylepiamy formę (uprzednio wyłożoną
Jeść, by żyć w zdrowiulaska selera naciowego, 3 rzodkiewki 1 ogórek, 1 pomidor, 1 awokado kiełki rzodkiewki, brokuła, fasoli mung, łyżka koperku i kolendry, sól, pieprz. Sos w proporcjach 1:1: oliwa, musztarda, syrop z agawy bądź klonowy, ocet jabłkowy. Przygotowanie: Kapustę ucieramy na tarku. Jabłko, cebulę, seler, ogórka awokado kroimy w kostkę, a rzodkiewkę i pomidora w ćwiartki. Dodajemy kiełki. Przyprawiamy solą, pieprzem
Jeść, by żyć w zdrowiuciasteczek: 1 szklanka pulpy z marchewki, 1/2 szklanki pulpy po mleku kokosowym, 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych, garść rodzynek, 1 łyżeczka cynamonu, 50 ml rozpuszczonego oleju kokosowego, 1 łyżeczka syropu klonwego, z agawy, cukru kokosowego, itp. (opcjonalnie). Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy. Następnie formujemy ciasteczka o średnicy 6-7 cm. Ukladamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut
Jeść, by żyć w zdrowiuużywać oleju konopnego. Świetnie nadaje się do sosów sałatkowych na bazie oleju, wody i ziół. Kilka kropel daję również do domowego soku marchewkowego, który codziennie robi mi moja babcia. Syrop z dzikiego bzu jest dla mnie również ogromną nowością, a skład powala na kolana (kwiaty bzu, miód, woda, cytryna). Dziś polałam nim owoce, ale na co dzień wlewam
Czarnawisienka