lodówki na godzinę, żeby stężała. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić i ułożyć na serniku. Galaretkę rozpuścić w 300ml gorącej wody, ostudzić, a gdy zacznie tężeć (stanie się gęsta, jak syrop, ale jeszcze będzie lejąca) wylać na truskawki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Sernik przechowywać w lodówce. Smacznego
Obiad gotowygruszkowej Gruszki obrać, pokroić w większą kostkę, gotować aż puszczą sok i będą miękkie, ale nie rozpadną się całkowicie. Wsypać galaretkę, wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. Ostudzić do konsystencji syropu. Polewa: 50g czekolady (deserowa, gorzka) 2 łyżki mleka do nasączenia: kilka łyżek likieru migdałowego (można zastąpić naparem herbaty z cytryną) do dekoracji: kulki czekoladowe, posypka czekoladowa, kandyzowane plasterki gruszki
Obiad gotowyKaszka manna to nie tylko przysmak dla dzieci. Zdarza się, że nachodzi mnie chęć na takie mleczne śniadanie. Kiedyś lubiłam ją z syropem lub dżemem truskawkowym albo wiśniowym. I choć nostalgicznie wracam niekiedy do tamtych smaków, coraz częściej szukam nowych - kaszka z czekoladą, ze śliwkami lub karmelizowanymi jabłkami zadowoli niejedno podniebienie. I tak ostatnim moim "wynalazkiem" stała się kaszka gotowana
Obiad gotowyMusicie obserwować bułeczki podczas pieczenia Bułeczki podajemy (po przestudzeniu) z ulubionymi dodatkami i… pyszną rozgrzewającą herbatą z imbirem. Wystarczy przygotować ulubioną herbatę, dodać do niej cytrynki i łyżeczkę syropu w którym są zanurzone, dosłodzić całość do smaku i… po prostu się delektować pyszną herbatą. Smacznego
Słodkie okruszkiprzysmakiem większości dzieci. W domu można je zrobić w kwadrans. Jak nazwa wskazuje, jest w nich sezam. Jednak producenci stosują różne receptury. Niektórzy suche ziarna sezamowe "sklejają" karmelem, inni syropem glukozowym i cukrem, a jeszcze inni stosują trochę miodu. Ponieważ każdy z tych składników jest wysokokaloryczny, nic więc dziwnego, że 100 g ciasteczek
Menu Zdrowiaczterech składników, wegańskie, bez cukru Składniki: 110g oleju kokosowego nierafinowanego 70g dobrego kakao bez cukru 200g masła migdałowego lub orzechowego (użyłam masła migdałowego z kawałkami migdałów) 1/3 szklanki syropu z agawy lub klonowego lub daktylowego 1. Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i podgrzewamy, mieszając, aż olej koksowy się rozpuści (nie gotować!), powstanie gęsta masa. 2. Zdjąć z ognia i czekoladową
Mała Cukierenkamieszając około 2 minut po czym wsypujemy do jakiejś miseczki. Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i całość podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając aż zrobi się szklisty syrop, następnie dodajemy miód i wszystko razem łączymy, na końcu wsypujemy podprażony sezam i całość energicznie mieszamy. Na przygotowany wcześniej arkusz papieru do pieczenia szybko wlewamy gorącą masę sezamkową przykrywamy drugim
Smakowite Daniaobieramy i dokładnie oczyszczamy z białych błonek, aby konfitura nie była gorzka. Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Wodę zagotowujemy z cukrem, aż cukier się całkowicie rozpuści, dodajemy do syropu owoce i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Gotujemy bez przykrycia, aż owoce się rozpadną a konfitura zgęstnieje. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy słoiki do góry
Życie zaczyna się w kuchniWięc ja dzisiaj proponuję wam domowe lody arbuzowe. Ale na arbuzowe lody jest wiele możliwości mogą być w postaci sorbetu lub z dodatkiem innych owoców czy smakowych syropów, czy własnie takie jak moje... śmietankowe;) Składniki: 1,5 kg arbuza 300 ml śmietany 30% 3-4 łyżki miodu Miąższ z arbuza, bez skóry i pestek wkładamy do kielicha
Życie zaczyna się w kuchniprzygotowania lodów potrzebujemy dojrzałych, najlepiej już takich miękkich soczystych gruszek. Ewentualnie możemy się posiłkować gruszkami z syropu. Gruszki, cukier, śmietanka i mamy lody gotowe. U mnie jak zawsze szybko i prze smacznie... Składniki 3-4 gruszki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Gruszki obieramy ze skóry,usuwamy gniazda nasienne i kroimy
Życie zaczyna się w kuchniwody 4 jajka szczypta soli olej kokosowy do smażenia Smażone banany: 4 banany (o żółtej skórce) 2 łyżki miodu 1 łyżka masła szczypta cynamonu Dodatki: kilka owoców liczi w syropie wiórki kokosowe * PRZYGOTOWANIE Ciasto naleśnikowe na mące kokosowej Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe oprócz wody roztrzep mocno rózgą i odstaw na kwadrans. Następnie wlewaj powoli wodę, aby rozrzedzić ciasto; powinno
Food Squaresuszonych moreli niesiarkowanych (Targroch) Przygotowanie: Orzechy pecan i brazylijskie zmiksuj przez krótką chwilę w malakserze, aby częściowo je pokruszyć, ale nie zmielić! Na patelni rozpuść olej kokosowy z syropem i cynamonem. Do miski wsyp płatki, pokruszone orzechy, pestki dyni. Wlej mieszaninę z patelni i dokładnie wszystko wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na całej powierzchni rozprowadź granolę
Zdrowie na języku :Pjadłam jej bardzo długo. Jednak w zeszłym roku dorwałam oryginalną chałwę z Turcji i była przepyszna! Zupełnie inna, o wyraźnym smaku sezamu. Sklepowe chałwy często zamiast miodu mają syrop glukozowo-fruktozowy, dodatkowy cukier, utwardzony olej palmowy, emulgatory i aromaty. Ponadto sezamu jest zwykle zaledwie 50%. Takiego składu koniecznie unikajmy. O właściwościach zdrowotnych sezamu i miodu możecie poczytać
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńbędziemy też stawiać na produkty samodzielnie zerwane z balkonu, lasu czy działki. Będziemy zbierać dzikie rośliny np. dziką różę i czarny bez. Z młodych pędów sosen będziemy robić syrop na kaszel (tu przepis). Modne będą sezonowe i lokalne produkty z własnej działki czy parapetu. Tak więc byle do wiosny, a tymczasem polecam moje przepisy na dania vintage . Artykuł Trendy kulinarne
Ugotowane pozamiatanepomidorowej passaty 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej gorczycy 2 łyżeczki sosu Worcestershire 60 ml syropu klonowego lub miodu 120 g melasy 60 ml octu winnego 2 łyżki brązowego cukru 3 łyżki whisky 50 ml espresso Przygotowanie: 1. Pieczeń - cebulę siekamy razem z czosnkiem i podsmażamy
Słodki Kompromis