mieszając około 2 minut po czym wsypujemy do jakiejś miseczki. Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i całość podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając aż zrobi się szklisty syrop, następnie dodajemy miód i wszystko razem łączymy, na końcu wsypujemy podprażony sezam i całość energicznie mieszamy. Na przygotowany wcześniej arkusz papieru do pieczenia szybko wlewamy gorącą masę sezamkową przykrywamy drugim
Smakowite Daniaobieramy i dokładnie oczyszczamy z białych błonek, aby konfitura nie była gorzka. Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Wodę zagotowujemy z cukrem, aż cukier się całkowicie rozpuści, dodajemy do syropu owoce i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Gotujemy bez przykrycia, aż owoce się rozpadną a konfitura zgęstnieje. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy słoiki do góry
Życie zaczyna się w kuchniWięc ja dzisiaj proponuję wam domowe lody arbuzowe. Ale na arbuzowe lody jest wiele możliwości mogą być w postaci sorbetu lub z dodatkiem innych owoców czy smakowych syropów, czy własnie takie jak moje... śmietankowe;) Składniki: 1,5 kg arbuza 300 ml śmietany 30% 3-4 łyżki miodu Miąższ z arbuza, bez skóry i pestek wkładamy do kielicha
Życie zaczyna się w kuchniprzygotowania lodów potrzebujemy dojrzałych, najlepiej już takich miękkich soczystych gruszek. Ewentualnie możemy się posiłkować gruszkami z syropu. Gruszki, cukier, śmietanka i mamy lody gotowe. U mnie jak zawsze szybko i prze smacznie... Składniki 3-4 gruszki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Gruszki obieramy ze skóry,usuwamy gniazda nasienne i kroimy
Życie zaczyna się w kuchniwody 4 jajka szczypta soli olej kokosowy do smażenia Smażone banany: 4 banany (o żółtej skórce) 2 łyżki miodu 1 łyżka masła szczypta cynamonu Dodatki: kilka owoców liczi w syropie wiórki kokosowe * PRZYGOTOWANIE Ciasto naleśnikowe na mące kokosowej Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe oprócz wody roztrzep mocno rózgą i odstaw na kwadrans. Następnie wlewaj powoli wodę, aby rozrzedzić ciasto; powinno
Food Squaresuszonych moreli niesiarkowanych (Targroch) Przygotowanie: Orzechy pecan i brazylijskie zmiksuj przez krótką chwilę w malakserze, aby częściowo je pokruszyć, ale nie zmielić! Na patelni rozpuść olej kokosowy z syropem i cynamonem. Do miski wsyp płatki, pokruszone orzechy, pestki dyni. Wlej mieszaninę z patelni i dokładnie wszystko wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na całej powierzchni rozprowadź granolę
Zdrowie na języku :Pjadłam jej bardzo długo. Jednak w zeszłym roku dorwałam oryginalną chałwę z Turcji i była przepyszna! Zupełnie inna, o wyraźnym smaku sezamu. Sklepowe chałwy często zamiast miodu mają syrop glukozowo-fruktozowy, dodatkowy cukier, utwardzony olej palmowy, emulgatory i aromaty. Ponadto sezamu jest zwykle zaledwie 50%. Takiego składu koniecznie unikajmy. O właściwościach zdrowotnych sezamu i miodu możecie poczytać
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńbędziemy też stawiać na produkty samodzielnie zerwane z balkonu, lasu czy działki. Będziemy zbierać dzikie rośliny np. dziką różę i czarny bez. Z młodych pędów sosen będziemy robić syrop na kaszel (tu przepis). Modne będą sezonowe i lokalne produkty z własnej działki czy parapetu. Tak więc byle do wiosny, a tymczasem polecam moje przepisy na dania vintage . Artykuł Trendy kulinarne
Ugotowane pozamiatanepomidorowej passaty 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej gorczycy 2 łyżeczki sosu Worcestershire 60 ml syropu klonowego lub miodu 120 g melasy 60 ml octu winnego 2 łyżki brązowego cukru 3 łyżki whisky 50 ml espresso Przygotowanie: 1. Pieczeń - cebulę siekamy razem z czosnkiem i podsmażamy
Słodki Kompromispomidorowej passaty 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej gorczycy 2 łyżeczki sosu Worcestershire 60 ml syropu klonowego lub miodu 80 g melasy 60 ml octu winnego 2 łyżki brązowego cukru 3 łyżki whisky 50 ml espresso 45 g czekolady klasyczna gorzka Goplana Dodatkowo 6 bułek pełnoziarnistych
Słodki Kompromispancakesy znalazłam w Internecie. Tak mnie zaintrygował, że od razu go wypróbowałam. Sprawdził się znakomicie. Podałam je na niedzielne, leniwe śniadanie. Placuszki można serwować z różnymi dodatkami: miodem, syropem klonowym, sosem owocowym. Świetne są również bez dodatków. W takiej wersji saute lubię je najbardziej. Polecam. Składniki (na 6 placuszków): • 2 bardzo dojrzałe banany • 2 jajka • ½ łyżeczka cynamonu • kilka kropli esencji
W mojej kuchnichałwy. Gotowy krem odstawić do lodówki, aby zaczął tężeć. Galaretki rozpuścić w 2,5 szklanki gorącej wody, odstawić do ostudzenia. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Dolny blat ciasta nasączyć syropem z brzoskwiń, poukładać na nim pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Gdy galaretka stężeje wyłożyć na nią 2/3 masy chałwowej, przykryć drugim blatem ciasta, a na niego
Simply Foodczekamy aż się "ruszą" stąd nazwa potrawy :) Dodajemy mąki, wyrabiamy ciasto i czekamy 2 h aż wyrośnie. Kładziemy wyrośnięte ciasto łyżką na oleju i smażymy. Podajemy polane odparowanym syropem
Kryzysowa Książka Kucharskaszklanki mąki masa serowa: 2 kg sera dwukrotnie mielonego 4 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jajek 1 3/4 szklanki cukru 200 g masła dodatkowo: 2 puszki brzoskwiń w syropie 5 białek do ubicia piany Wykonanie: *Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, jedna 3/4 drugą 1/4. Ciasto włożyć do lodówki. *Masło utrzeć z cukrem. Dodać całe jajka
Z Majeczką w kuchnidrobną kostkę. Ponownie gotować bez przykrycia, ale tym razem przez 30 minut, dodając 5 łyżeczek cukru trzcinowego. Woda powinna stopniowo odparować, a skórki zrobią się szkliste i napęcznieją . Nadmiar syropu odcedzić na sitku, a skórkę rozłożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Suszyć w temp. 60 st. C przez ok. 8-10h. Ja wykorzystuje do tego celu półkę nad kominkiem
Pij soki wyciskane