świąteczne - 4618 przepisów (strona:198/308)

Domek Baby Jagi z piernika 201

Kochanie dzisiaj Mikołajki, kto z was dostał  prezent? Ja mam dla Was domek Baby Jagi. I oficjalnie rozpoczynam otwarcie sezonu przygotowań świątecznych. Domek Baby Jagi trzeba chociaż raz w życiu zrobić dla swoich dzieci, to świetna zabawa, która łączy pokolenia. Jest trochę czasochłonny ale efekt końcowy wybacza mu wszystko. A co najważniejsze jest świetnym prezentem :) Składniki

Niezły Młynek
Suszona pomarańcza 148

Suszone cytrusy  to doskonała ozdoba świąteczna, dlatego zawsze warto takie mieć pod ręką. U mnie na  razie suszona pomarańcza. Myślę ,że do świąt coś jeszcze ususzę z innych owoców.Sposób na suszenie takich owoców jest bardzo prosty. Wystarczy papier pergaminowy, na który układamy pokrojone w plastry pomarańcze. Kładziemy na kaloryferze i trzymamy ok 5 dni.Tak ususzone pomarańcze możemy

W kuchennym oknie Ewy
Ekspresowe pierniczki ala Lamington z powidłami śliwkowymi 600

Wami moją inspiracją.Zachęcona konkursem organizowanym przez producenta margaryny Palma wpadłam na pomysł wykonania pierniczków zainspirowanych właśnie Lamingtonami.Ciasteczka są szybkie w wykonaniu, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Idealna kiedy świąteczne wypieki musicie wykonać na ostatnią chwilę. Polecam!!Ekspresowe pierniczki ala Lamington z powidłami śliwkowymiSkładniki:Ciasto:120 g  margaryny Palma w złotym opakowaniu½  szklanki cukru½ łyżeczki ekstraktu

Mania Gotowania
Wielkanocne babeczki 154

Wielkanoc już tuż tuż, więc przyszedł i czas na świąteczne przepisy. Jako pierwszy proponuję proste babeczki, które mogą zarówno stanowić ozdobę stołu jak i być wspaniałym dodatkiem do koszyczka. Puszyste, wilgotne i mocno cytrynowe, takie są właśnie te babeczki. Na ich wykonanie wystarczy 30 minut, a później tylko udekorować po swojemu i gotowe! Składniki (na 12 sztuk mini-babeczek

Food Square
Piernik staropolski - część 1, ciasto 190

ostatni dzwonek, by nastawić nasze ciasto na staropolski piernik. Chyba już wiecie o tym, że musi on swoje odstać, by ciasto dojrzało i można było upiec z niego najlepszy świąteczny wypiek świata. Puchaty, delikatny, wprost rozpływający się w ustach. Samo ciasto najlepiej przygotować na 4-6 tygodni przed Świętami, choć dla spóźnialskich mam nowinę, że nawet 2 tygodnie dadzą radę

Food Square
Grzybki faszerowane grzybkami 124

minut w temp. 180 st. C.   Gotowe.   Możemy je wykorzystać na wigilijnym stole-zastąpią nam popularne pasztecikipodawane do czerwonego barszczu a dodatkowo będą ozdobą świątecznego stołu.                                              Smacznego

Maminek kulinarny
Jak suszyć owoce? Suszone plastry pomarańczy 1443

pomarańcze, pokrojone na plastry, suszę na kaloryferze. Zachęcam Was do przygotowania dekoracji z użyciem plastrów pomarańczy nie tylko świetnie prezentują się na choince, ale także jako dekoracja prezentu świątecznego.Suszone plastry pomarańczySkładniki:pomarańczedodatkowopergamin Saga 33x27 cmPrzygotowanie:Pomarańcze kroimy na plastry, układamy na pergaminie, a następnie na wyczyszczonym kaloryferze. Suszymy kilka

Moja smaczna kuchnia
GRZYBOWA Z ŁAZANKAMI 93

Święta tuż za rogiem, warto pomyśleć o daniach wigilijnych. Codziennie coś nowego dorzucę z moich dań wigilijnych i świątecznych. Dziś na tapecie zupa- zupa grzybowaSkładniki:2 litry bulionu warzywnego2 marchwie1 por biała część1 cebula1 pietruszka2 garście suszonych grzybów4 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki makaronu łazankiWykonanie:Grzyby moczymy na noc, rano zlewamy wodę , przemywamy grzyby .Do garnkawlewamy bulion, dorzucamy warzywa, grzyby

Z Majeczką w kuchni
Sernik z żurawiną. Idealny 297

zaopatrzyła mnie Mamunia, piję okrutnie kwaśne roztwory, i mam nadzieję, że mi to pomoże. I to szybko, bo przedświątecznych planów mamy sporo, a czasu niewiele. Kolejne przepisy na różne świąteczne ciasteczka i pierniczki czekają w kolejce, wypadałoby przetestować też jakieś ciacha, bo przecież nie tylko ciasteczkami człowiek żyje. O lepieniu pierogów nawet nie wspomnę, bo do tego potrzeba mnóstwo cierpliwości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciastka czekoladowe z karmelkami 264

Święta to także czas nieograniczonych słodkości. Rzadko robię ciastka, więc tym bardziej postanowiłam przygotować coś szybkiego, nieskomplikowanego, coś co bez wątpienia można postawić na świątecznym stole czy zapakować jako prezenty dla dzieci pod choinkę. Co prawda nasze cukierki karmelki nie rozpuszczają się jak w oryginalnym przepisie, ale też nie są takie twarde po upieczeniu, wręcz ich chrupkość fajnie harmonizuje

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rogaliki z kapustą i grzybami 241

Świąteczne rogaliki z kapustą i grzybami doskonale będą pasowały do wigilijnego czerwonego barszczu i zastąpią uszka z grzybami, tradycyjne paszteciki, czy krokiety z kapustą i grzybami.Podstawą tych pysznych rogalików jest kruche, maślane ciasto, które zostało nadziane farszem z kapusty i grzybów. Polecam.Przepis na 16 rogalików z kapustą i grzybami:Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Strucla makowa krucho - drożdżowa 342

Takie małe sprawdzenie świątecznych przepisów, dzisiaj szybka i łatwa strucla makowa. Mak robiony domowo, bo miałam jeszcze mały zapas od www.Skworcu.com.pl, a do tego miód i moje ulubione bakalie, jest pysznie!Składniki na ciasto, na trzy strucle:750 dag mąki pszennej 3 jaja5 żółtek8 dag świeżych drożdży2 łyżeczki cukru kryształu 15 dag cukru pudrukostka masła lub margaryny

Apetyczna babeczka
Dyskusyjna świąteczność limonki 183

rzadko się zdarza. Nie są trudne, czasochłonne, składniki są ogólnodostępne, no i na zdjęciach prezentują się bosko. Na pierwszy ogień poszło babkowe ciasto limonkowo-rumowe - według mnie jakoś mało świąteczne... Ale biały lukier sprawił, że wygląda jak oblodzone, więc niech będzie, że na Święta też się nada. Limonka i biały rum to bardzo smaczne, ciekawe połączenie (mi kojarzące się głównie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapach cynamonu 146

grubość 1-2 mm, wycinać ciastka, układać na blasze wyłożónej papierem do pieczenia.Piec 8-10 minut w 180 st. C.Ostudzić.Smacznego!Kilka ciasteczek zjedliśmy, większość powędrowała do świątecznej puszki - mam zamiar dorzucić jeszcze kilka rodzajów. Wygląda na to, że liczba powigilijnych gości może wzrosnąć - co bardzo mnie cieszy! - ale oznacza też, że trzeba przygotować więcej smakołyków - szczególnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sposób na banany według Nigelli 174

Wczoraj mieliśmy w pracy Wigilijne spotkanie. Tradycją w Danii jest tak zwany Julefrokost, czyli świąteczna impreza - obiad, a później zabawa do białego rana. To jeszcze przed nami. Póki co spotkaliśmy się, żeby wymienić się prezentami. Każdy przynosi jakiś drobiazg, i kładzie go pod choinką. Później po kolei rzucamy kostką - kto wyrzuci szóstkę, może wybrać sobie paczuszkę. Zabawne, ale szczyt napięcia

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania