trwa więc znacznie krócej, po ugotowaniu danie jest bardzo smaczne i apetyczne, bardzo aromatyczne i szybko znika z gara, bo wszyscy sięgają po dokładkę. Teraz już wiem, że do świątecznej zupy kwas, wykorzystam Kapustę kwaszoną "orzech" i nie będę musiała rwać sobie włosów z głowy gdy domowa spiżarnia zaświeci "kapuścianą pustką".Wersja na płaskim talerzu - radosna twórczość jako drugie danie
Wypisz Wymalujmnie jednym ze smaków nieodłącznie kojarzących się ze świętami jest mak i wszystkie rzeczy z niego wykonane np. makowiec czy kutia. Dlatego wczoraj, robiąc zakupy, gdy poczułam świąteczny nastrój, skusiłam się na masę makową z bakaliami, taką jak do makowca i już wieczorem otworzyłam puszkę i wyjadałam masę łyżeczką. Również dzisiaj nie mogło jej zabraknąć w moim śniadaniu ;DWczoraj również
Kuchenny Skrawek Niebarozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój. Składniki:33 g stewi (puder)/180 g cukru trzcinowego6 jajek100 g gorzkiej
Czarnawisienkawersję tego ciasta. Dzisiejszy Snickers składa się z kruchego ciasta przełożonego kremem budyniowym oraz chrupiącymi orzechami na wierzchu. Ciasto jest baaaardzo pyszne, śmiało może znaleźć się na liście ciast świątecznych...Kruche ciasto:3 szklanki mąki pszennej, 150g masła, 2/3 szklanki cukru, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej. Mąkę przesiać wraz
Z miłości do słodkościmoim blogu jest zdecydowanie za mało ryb, szczególnie tych świeżych. A że niedługo powoli zbliżają się święta Bożego Narodzenia i Wigilia, warto pomyśleć o świątecznym menu... Składniki: 750 mrożonych lub 500 g świeżych filetów z ryby (najlepszy mintaj) sok z cytryny sól, pieprz, słodka czerwona papryka, zioła (włoskie lub prowansalskie) 2-3 jajka mąka do obtoczenia 200 g płatków migdałowych
Czerwień i błękitŚwięta już tuż tuż, dlatego zaczęłam piec ciasta "na próbę", żeby w porę zdecydować, które wylądują na świątecznym stole :) Pierwsza propozycja to babka z nadzieniem pół-sernikowym, pół piernikowym, oblana białą czekoladą. Babka ta jest pewnego rodzaju kompromisem - mój Ukochany nie lubi pierników, natomiast uwielbia serniki :) Przepis znalazłam na stronie Domowe Wypieki. Zapraszam do pieczenia!Składniki na masę piernikową
My Culinary Artgotowania świątecznej szynki został mi piękny, aromatyczny rosołek, który, aż prosił się, aby wykorzystać go do zupy.Zrobiłam na nim pyszną pomidorówkę, dla odmiany z lanymi kluskami.Przepis na zupę TUTAJa poniżej przepis na lane kluski :Składniki:2 jajka4 łyżki mąkiWykonanie:Jajka rozbijamy do miseczki. Dodajemy 4 łyżki mąki.Mieszamy do uzyskania w miarę gładkiej masy.Jeśli będzie
Walijskie Pichcenieczasu do czasu muszę podnieść sobie poziom cukru ... ciastem drożdżowym. Dla mnie to zdecydowanie NR1 wśród wszystkich gatunków ciasta. Tak więc po świątecznych sernikach, makowcach i piernikach zatęskniłam za drożdżówkami z owocami i kruszonką. Składniki:Mój żelazny przepis na wszelkie bułeczki, drożdżówki i rogaliki drożdżowe jest TUTAJPonadto ulubione owoce:u mnie morele i jagody Wykonanie: Zrobić
Walijskie Pichceniemakiem. Niestety, dostać biały mak na ostatnią chwilę graniczy z cudem - spóźniłam się po prostu. Głupia ja! Ale, ale, ciasto będzie takie, jakie być powinno, niestety nadzienie... Nieco nie świąteczne, ale niemniej pyszne. Taki mały substytut :) ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MAKIEM. /przepis z warsztatów kulinarnych z Janem Niezbędnym,; podaję już zmodyfikowany;/ na około 35-40 małych rogalików
W kuchni Karmel-itkicukier lub mąka?. Domowa, aromatyczna i bardzo korzenna 10-cio składnikowa przyprawa jest też bardziej ekonomiczna dla naszego domowego budżetu. Ja robię dużą porcje, bo większość przeznaczam na świąteczne pierniki Staropolskie, a resztę używam do wypieku pierniczków i ciasteczek korzennych. Składniki: 8 łyżeczek mielonych goździków 8 łyżeczek mielonego cynamonu 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 3 łyżeczki mielonego imbiru
Apetyczna babeczkadrożdżówki z makiem... bo takie drożdżówki to idealne rozpoczęcie dnia, uszczęśliwienie dzieci i ich kolegów, koleżanek w szkole lub utylizacja masy makowej jeśli taka wam zostanie po świątecznych wypiekach. Przepis i szczegółowy sposób wykonania znalazłam na blogu Z piekarnika. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmarynowaną i okrytą listkami szałwii, pieczoną na polskich jabłkach i żurawinie. Pyszne i soczyste jabłuszka skierniewickiej odmiany Alwa o winnosłodkim smaku oraz kąpiel w Cydrze Miłosławskim pomogły wyczarować wykwintny świąteczny obiad. Kruchą i mięciutką gęsią pierś podałam z kluskami śląskimi. Na Węgrzech dni św. Marcina obchodzone są 8 i 9 listopada, więc bardzo nie zgrzeszyłam serwując danie już wczoraj :) Nasze
Delicious TitbitsZaczęły się już na dobre świąteczne reklamy. I nawet to polubiłam :) bo jakoś te święta wydaje mi się, że będą wyjątkowe. Z blogowych spraw, to znamy już temat Listopadowego Wyzwania Blogerek, które już za dwa tygodnie. Trzeba się więc przygotować, chociaż pomysł w głowie już jakiś mam. A przechodząc do zdjęć z mijającego tygodnia, chcę Was zaprosić na Tygodniowe Wyzwanie
Magiczne Życie MartyAmerykanie mają swojego indyka na Dzień Dziękczynienia, my Polacy jednak nie jesteśmy gorsi i również mamy swoją własną smakowitą tradycję świąteczną, czyli gęś na Święto Niepodległości, czyli Św. Marcina. I to wcale nie jest nowy zwyczaj, bo o tradycji spożywania gęsiny w Polsce, mówi już stare przysłowie "Na świętego Marcina dobra gęsina". A XIX-wieczny polski etnograf Oskar
Bernika - moj kulinarny pamietnik