świąteczne - 4618 przepisów (strona:208/308)

Schab karkowy z pończochy 178

zbliżają się do nas wielkimi krokami, więc pora wziąć się za ustalanie naszego menu. Dziś chciałam Wam podsunąć pomysł na domową wędlinę, która trochę urozmaici półmisek mięsny na Waszym świątecznym stole i nie wymaga wiele zachodu przy jej przygotowaniu. Tak naprawdę, to robi się sama :) ! Na jej przygotowanie potrzebujemy około 12 dni, więc trzeba będzie o niej pomyśleć wcześniej. Robiłam

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas na czerwony barszcz 218

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami... Powoli zaczynamy się zastanawiać nad świątecznym menu... Myślę, że to odpowiedni moment, żeby nastawić zakwas na czerwony barszcz. Barszcz na zakwasie ma zdecydowanie inny smak, niż ten zwykły barszcz upichcony na szybko ze świeżych buraków. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Ja do przygotowania nie daję razowego

Kulinarne przygody Gatity
Keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera 159

Dziś odrywam się na chwilę od świątecznego menu i dzielę się Wami niezwykle aromatycznym przepisem z programu  "15 minut Jamiego". Przenosimy się do Kerali, przepięknego zakątka na południu Indii.Warzywne curry jest niezwykle aromatyczne, niestety nie miałam liści curry, które dodawał Jamie, ale i tak wachlarz aromatów i zapachów jest niesamowity. I te kolory na talerzu...Uczta

Kulinarne przygody Gatity
Schab ze słoika 310

Kolejny pomysł na domową wędlinę, może komuś się przyda do urozmaicenia świątecznego menu ? Był już schab karkowy z pończochy, był schab pieczony w przyprawach, teraz przyszła pora na schab gotowany w słoiku. Schab jest bardzo soczysty, ma piękny kolor dzięki peklosoli i ziołowy aromat, dzięki dodanym przyprawom. A tajemnicy Wam powiem, że u nas w domu

Kulinarne przygody Gatity
Popękane czekoladowe ciasteczka (chocolate crinkles) 285

Przepisów świątecznych ciąg dalszy ! Dzisiaj propozycja na słodko, bardzo słodko. Oto czekoladowe ciasteczka, które będą doskonałym uzupełnieniem innych słodkości pojawiających się na naszych bożonarodzeniowych lub noworocznych stołach. Ich wykonanie jest proste, a efekt wizualny bardzo mi się spodobał, wyglądają jakby ktoś oprószył je lekkim śnieżkiem ! Nie wiem tylko czy następnym razem nie dodam do nich mniej cukru... ? Więc jeśli ktoś

Kulinarne przygody Gatity
Piernikowe kolorowe gwiazdki 341

Kolejna propozycja na świąteczny stół lub do  udekorowania naszej choinki albo bożonarodzeniowych stroików.  Gwiazdki będą też miłym podarunkiem dla kogoś bliskiego. Do zrobienia piernikowych gwiazdek użyłam ciasta przepisu na choinki z piernika. Bardzo fajnie mi się  z nim pracowało, dobrze się wałkowało i nie przyklejało do blatu. Do zrobienia

Kulinarne przygody Gatity
Śledź w sosie czosnkowym 385

jabłkiem i cebulką. Kilkanaście lat temu moja teściowa wynalazła gdzieś przepis na śledzie w sosie czosnkowym, posmakował nam bardzo i od tego momentu wszedł  na stałe do naszego świątecznego menu. Za jego przygotowanie musimy się wziąć wcześniej, gdyż wymaga ona 3-dniowego marynowania. Jednak warto poczekać, korzenna marynata nadaje mu niesamowity smak. Na blogu znajdziecie też przepis na klasycznego

Kulinarne przygody Gatity
Zielone pierniczki choinki 228

Dziś kolejna odsłona świątecznych wypieków, pewnie już jedna z ostatnich. Może jeszcze nie macie pomysłu na pierniczki ? Może spodoba się Wam taki pomysł ? Tym razem upiekłam pierniczki w formie choinki i postanowiłam   ozdobić je zielonym lukrem i białymi lukrowymi gwiazdkami. W choinkach zrobiłam dziurki, przewlekę przez nie nitkę i powieszę na choince.  Zielone pierniczki

Kulinarne przygody Gatity
Klasyczna sałatka jarzynowa 226

Klasyk klasyków, królowa polskiej garmażerii, czyli jarzynowa sałatka ! Nie może jej zabraknąć na naszych świąteczny stołach. U mnie gości ona zarówno w wigilijnym menu, jak i również w sylwestrowym. Jej wersji jest sporo, każda gospodyni robi ją według swojego smaku. W mojej nie znajdziecie jajek na twardo

Kulinarne przygody Gatity
Chili con carne w wersji light 147

świątecznych kulinarnych ekscesach wszyscy narzekamy na lekki nadmiar kilogramów...Troszkę sobie pofolgowaliśmy prze te parę dni i efekty od razu, niestety widać. Chili con carne to moje ulubione danie, jedno z bardziej klasycznych w kuchni meksykańskiej. Dzisiaj postanowiłam je trochę odchudzić dla tych co na diecie, czyli dla tych co postanowili wrócić do swoich rozmiarów sprzed Świąt. Zawartość

Kulinarne przygody Gatity
Szynka pieczona w ziołach 227

Zbliżają się Święta wielkanocne, więc powoli trzeba kompletować listę potraw, które możemy przygotować na świąteczny stół. Dziś jedna z propozycji mięsnych, czyli pieczona szynka w ziołach, która możemy potem wykorzystać na dwa sposoby: pokroić jak wędlinę i zjeść na zimno z chrzanem  lub sosem tatarskim, lub potraktować jak danie obiadowe i podać na ciepło polane sosem, który powstał

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet mięsny 264

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych idą pełną parą. A jak Wielkanoc to nie może na świątecznym stole zabraknąć pasztetu. Pasztet piekę zawsze parę dni wcześniej i potem mrożę, żeby sobie trochę ułatwić życie i nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę .U nas gości klasyczny pasztet, upieczony z różnego rodzaju mięs. Czasami gdy mam odrobinę dziczyzny dodaję też kawałek i wtedy pasztet

Kulinarne przygody Gatity
Krótka wielkanocna przypominajka 174

Krótka wielkanocna przypominajka                                              

Kulinarne przygody Gatity
Szpinakowe roladki z łososiem 345

Dzisiaj oczywiście wielkanocnego menu ciąg dalszy. Oto propozycja na lekkie urozmaicenie świątecznego śniadania: rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i śmietankowy serkiem. Jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, a rolada bardzo ładnie będzie się prezentować na wielkanocnym stole. Do rolady upiekłam placek o wymiarach 30 x 40 cm. Jeśli upieczemy placek większych rozmiarów będzie on wtedy cieńszy, a rolada będzie bardziej

Kulinarne przygody Gatity
Domowa biała kiełbasa 459

peklosoli nie jest niezbędne. Pomijamy wtedy etap obsuszania kiełbasy i od razu ją parzymy, ewentualnie mrozimy. Jeśli macie w planach przygotowanie świątecznego żurku, partię surowej kiełbasy zaparzcie w wodzie z dodatkiem marchewki, pietruszki i selera.Wywar z parzonej kiełbasy i warzyw będzie doskonała bazą do zupy.Inspiracja Kulinarne szaleństwa Margarytki. Domowa biała kiełbasa

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania