niedzielę wpaść mieli znajomi. Po świątecznym szaleństwie nie chciało mi się przygotowywać kolejnej sałatki. Wymyśliłam więc że zrobię kruche mini babeczki z farszem pieczarkowo-serowym. Takie na jeden kęs. Kruche babeczki z pieczarkowo-serowym farszem.Składniki na 30 malutkich babeczek:Kruche ciasto:250 g mąki;100 g masła;1 jajko;1 łyżka śmietany 18%;sól.Przesianą mąkę siekamy z masłem
Miksturownikprzedświątecznych nie wyszło nic. Bąbelek się pochorował i jest w szpitalu. Wszystko jest już dobrze, a dziś wartę przy synu sprawuje Tatuś. Mam więc chwilkę i wrzucam kilka przepisów świątecznych choć wiem, że już jest późno i pewnie menu na święta macie już ustalone... Wybaczcie też dość krótkie i zwięzłe opisy... Czas mnie goni, tęsknie już za Bąbelkiem.... Zupa
MiksturownikKolejna świąteczna propozycja. Użyłam mieszanki przypraw, ale nadaję się również gotowa przyprawa do pierników. Korzenne babeczki z kruszonką. Składniki na 16 babeczek: 1/2 kostki margaryny/ masła; 2 szkl. mąki; 1/2 szkl. cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 szkl. mleka; 1 jajko; po 1/2 łyżeczki: imbiru, kardamonu, cynamonu lub 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika; 2 - 3 łyżeczki kakao
MiksturownikJeśli jeszcze dziś nastawicie zakwas będzie akurat na świąteczny obiad. Dziś przedstawiam Wam zakwas nr 1. Niebawem ukaże się przepis nr 2. :) Zakwas na żur. Składniki: 1 szkl. mąki żytniej; 1/4 szkl. otrębów owsianych; 1/4 szkl. płatków owsianych; ok. 1/2 l ciepłej wody; liść laurowy; 2 ziela angielskie; ząbek czosnku. Do słoika lub kamionki wsypujemy mąkę, otręby
Miksturownikwystawiają, żebyśmy na pewno gdzieś na nie wpadli... Cena? 9 zł - jak na babeczki z pudełka drogo... ale! W pudełku mamy: papilotki, proszek na babeczki, polewę i świąteczne dekoracje, czyli trochę więcej niż zwykle. A teraz zabieram się za testowanie:) A później sernik, który na moim blogu bije ostatnio rekordy popularności, a jak dobrze pójdzie z czasem to jeszcze jabłecznik
Kraina Tysiąca Smakównuty - w ciastkach, kawie czy gorącej czekoladzie, dlatego chętnie zmieniam tą naszą, domową tradycję! A teraz zastanawiam się czy warto zrobić swoją własną przyprawę korzenną :) W klimacie już trochę świątecznym, ale jednak bez przesady, bo dopiero początek grudnia, powstały czekoladowe babeczki, ze sporą ilością laskowych orzechów i korzennym kremem. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówupieczeniu, czyli nie muszą długo leżeć. Można je polukrować, chociaż mi najbardziej podobają się takie "surowe", z pięknie popękanym wierzchem ;) Część przygotowałam również w blaszce ze świątecznymi wzorami... Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakównaturalnego, możesz spokojnie polać ją np. odrobiną oliwy z oliwek. Podałam również z jajkiem na twardo, choć nie jest ono potrzebne. Taką miałam ochotę i już ;) Polecam, zwłaszcza po świątecznym obżarstwie :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówświetnie :) Oczywiście ważne, żeby całość dobrze (i po swojemu) doprawić solą i pieprzem. Możesz też urozmaicić farsz ulubionymi ziołami, ale najpierw spróbuj wersji podstawowej. Takie jajka idealnie pasują na świąteczny stół, ale też będą świetną przystawką na imprezie :)Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówCiasto z jabłkami chodziło za mną prawie od świąt, jak tylko zjadłam świątecznego makowca;) Kilka dni temu zakupiłam jabłka zdecydowana zrobić bezglutenowe ciasto z jabłkami z tego przepisu. Ale zanim zdążyłam przystąpić do pracy nad ciastem, na blogu Arniki pojawiła się szarlotka kokosowa-orzechowa i bardzo mi się spodobała, więc zdecydowałam się na nią. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowydrodzy, wspólnie z marką Teekanne zapraszam Was do wzięcia udziału w konkursie. Zadanie konkursowe polega na :* przygotowaniu ciasta, ciasteczek lub deseru - mile widziane Świąteczne propozycje* jednym ze składników musi być herbata Teekanne* jedna osoba może przesłać max. 3 propozycje* zgłoszenia przepisów do 12 grudniaZgłoszenie powinno zawierać:- przepis- zdjęcie ( było by miło, gdyby na foto widniała użyta herbatka )Będzie
kolorowotorcikowoLubelskie blogerki postanowiły znowu wspólnie gotować.Tematem drugiej edycji miała być kasza jaglana.Moje propozycja oraz smak dania jednoznacznie skojarzyło mi się ze Świętami Bożonarodzeniowymi, dlatego prezentuję pierożki w świątecznej scenerii.Zapraszam także do dziewczyn:Martyna - http://breakfastofdreams.blogspot.com/ / http://chiliandsugar.blogspot.com/ Edyta - http://pasja-smaku.blogspot.com/Dorota - http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/Angelika- http://duringthefreetime.blogspot.com/Ania - http://przyprawmnie.blogspot.com/Marta - http://niebieskapistacja.blox.pl/html CIASTO:500 g mąki
kolorowotorcikowodziałania.Kiedy torciki były gotowe, nadszedł czas na zadanie trudniejsze - dekorowanie czekoladowych bombek.Nie popisałam się talentem, wyszło coś takiego: Największą z atrakcji w Fabryce Wedla jest specjalnie przygotowana Świąteczna witryna z 850 kg Wedlowskiej czekolady ! Czekoladowa choinka ma wysokość 2 metrów 60 centymetrów - wykonana jest w całości z wedlowskiej czekolady ! Pozostałe elementy witryny, obrazy, meble oaz kafelki - także powstały
kolorowotorcikowoSkładniki:250 g cukru4 torebki herbaty Earl Grey230 g masła miękkiego4 jajka230 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia80 g żurawiny suszonej Bakalland50 g śliwek
kolorowotorcikowoŚwięta w trakcie. Dań świątecznych przygotowałam z mamą i siostrą dużo. Jednak pobyt w kuchni nie pozwalał na intensywne blogowanie i prezentowanie dań. Postaram się je przedstawić wraz z przepisami w ciągu tego tygodnia. Dziś sałatka, którą robiłam pierwszy raz.Przy okazji życzę Wam wszystkim: Wesołych i smakowitych Świąt! [przepis: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", Kraków 2009, wyd. WAM.]Składniki
Pasja Smaku