Propozycja dla dzieci, które niekoniecznie w święta lubią jeść piernik za to na pewno lubią jeść muffinki, a dzięki dodatkowi przyprawy do piernika chętnie je zjedzą, pozostając w klimacie świątecznym. Porcja na ok 22 szt. Źródło. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwydawało. Tym bardziej że cała tajemnica dobrych krokietów tkwi głownie w smacznym farszu, no i naleśnikach bo o tym zapominać nie wolno. A takie krokiety na niedzielny, czy świąteczny obiad, albo na kolacje to idealny posiłek. Na zimno i ciepło smakują wybornie. Jeśli chodzi o naleśniki wykorzystałam ten przepis Julii Child. Polecam także krokiety dziadowskie postne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikNiedługo święta i większość z nas zastanawia się nad stworzeniem świątecznego menu. Dlatego proponuje na ten dzień pyszny obiad, do którego wystarczy tylko udziec z indyka, trochę przypraw, warzyw i można mieć niebanalny obiad. Pysznie, zdrowo i kolorowo. Smacznego. Polecam także dwa inne pomysły na rolady: w dwóch marynatach i z suszonymi pomidorami. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniklubię serniki szybkie, bez pieczenia to ten jest idealnym tego przykładem. Sernik jest mocno słodki, ale przełamany kwaskowatym smakiem lemon curd i delikatnością truskawek smakuje wybornie. Idealny deser na świąteczny stół. Źródło Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚwięta bez domowego pasztetu to jak oktoberfest bez piwa. A nic nam nie zastąpi dobrego domowego pasztetu, zrobionego z myślą o śniadaniu świątecznym dla najbliższych. Ten pasztet jest o niebo smaczniejszy od kupnych, w dodatku jest prosty, nie wymaga głębokiej znajomości sztuki kulinarnej i uda się każdemu. Z kromką świeżego chleba smakuje wybornie. Przepis lekko zmodyfikowany z gazetki Moje smaki
Bernika - moj kulinarny pamietnikWielkanoc za pasem, pewnie każdy z was myśli już o świątecznych wypiekach. Ja proponuje tym razem mini babeczki, o delikatnym cieście z pysznym kremem cytrynowym lemon curd. Takim babeczkom żaden łasuch się w święta wielkanocne nie oprze. Z podanej porcji wychodzi 12 babeczek. Źródło. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwykorzystaniem mąki orkiszowej. Obie te rzeczy się świetnie komponują, babka co prawda nie jest tak puszysta jak piaskowa ale w połączeniu z cytrynowym kremem i lukrem jest bardzo dobrym świątecznym wypiekiem. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikświątecznym obżarstwie takie lekkie, bezmięsne i ekspresowe danie jest najlepsze. Wystarczą cztery składniki by mieć prawdziwą włoską ucztę. Prosto, lekko, zdrowo i kolorowo. Do przygotowania dania wykorzystałam gotową mieszankę kolorowego makaronu, którą córka przywiozła mi z Włoch. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwychodzi pyszna, jej mięso jest delikatne, tak inne od mięsa kurczaka, którego przecież jada się na co dzień. Kaczka, czy gęś od zawsze w naszej tradycji była jako danie świąteczne i nie zastąpią ich żadne indyki, czy kurczaki. Tak więc wszystkim którzy kochają kaczki jak ja polecam, a każdemu kto się jeszcze nie przekonał zapraszam do wypróbowania, bo nie wiecie
Bernika - moj kulinarny pamietnikZapraszam na sledzie swiateczne w sosie majonezowo smietanowym Skladniki: 4 Sledzie matiasy 1 cebula drobno skrojona 3-4 ogorki kiszone -skrojone w kosteczke 2-3 lyzki majonezu ok 100 ml smietana Wykonanie- wymoczyc sledzie tak jak lubimy najbardziej. Skroic cebulke, ogorki kiszone Wymieszac majonez ze smietana. Dac na spod naczynia, polozyc sledzie , posypac cebulka I ogorkami. Przykryc sosem. Wlozyc
Smaki EdytyTrufle te powstały z pozostałego ze świątecznych tortów biszkopta.Mocno czekoladowe w 3 smakach. 100g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)3 łyżki masłaok 12o ml śmietany kremówkiszczypta soliPokruszony suchy biszkopt ( najlepiej z domowego wypieku)Dodatkowo:kieliszek wódki , winiaku lub brandy , kakaoskórka otarta z 2 pomarańczykawa espresso ok 50 ml + kawa sypka w proszku (nie w granulkach) Czekoladę pokruszyć do małego garnka , dodać
Malinowa KawiarenkaZrobiło sie kolorowo ... A to za sprawą niepozornych waniliowych ciasteczek . Już czekają na świąteczne dni, W ciepłych , delikatnych wiosennych kolorach ( to tak na przekór pogodzie ;) ) Przepis na ciasteczka wzięłam z tej strony : http://chocoholiczka.blogspot.com/2013/03/wielkanocne-kruche-ciasteczka.html Są pyszne , waniliowe , chrupiące . A od siebie dodałam zdobienia wykonane lukrem królewskim . Polecam
Malinowa Kawiarenkaostatniego przedwigilijnego weekendu , kiedy to wyląduje w piekarniku .A po kolejnych kilku dniach leżakowania będzie zachwycał nasze podniebienia :) Z tego ciasta można również przygotować tradycyjne pierniczki świąteczne . Przepis pojawia sie na wielu stronach internetowych w niemal identycznej postaci. Ja wykorzystałam TEN z bloga Anicji :) Polecam
Malinowa KawiarenkaPrzy okazji świątecznych porządków wpadła mi w rękę foremka do wypieku ciasteczek w kształcie orzechów. Schowana w zakamarkach teraz dostała drugie życie :) Wypieczone chrupiące połówki łupinek orzecha i do tego słodki krem pysznie się uzupełniają Składniki : Ciasto: 4 szklanki mąki 1 margaryna 3 żółtka 1 cale jajko 2 duże łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczona
Malinowa KawiarenkaDzisiejsze ciasto powstało z kilku powodów ... Oczywiście najważniejszym była chęć na coś słodkiego , ale poza tym : - po pierwsze .... mimo,że okres świąteczny dawno już za nami w czeluściach moich szafek wciąż leżakują pierniczki i trzeba było jakoś je wykorzystać ... - po drugie ... jakiś czas temu serniki wydawały mi się jednymi z najtrudniejszych ciast do wykonania , a teraz piekę je coraz chętniej
Malinowa Kawiarenka