świąteczne - 4618 przepisów (strona:220/308)

Wieniec czekoladowy z orzechami 153

drożdżowy wieniec nie jest klasycznym ciastem na Wielkanoc, ale myślę ze spokojnie może nim być i świetnie się prezentować wśród świątecznych babek i mazurków. Jest prosty w wykonaniu, mocno czekoladowy, lekko chrupiący i zaspokaja każdy głód,a ze szklanka mleka lub kakao smakuje wybornie. Kawałek tego drożdżowego wieńca wybornie smakuje jako idealne zakończenie dnia. Polecam. Przepis z książeczki

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa pieczarkowa z klopsikami indyczymi 234

wami przepisem na zupę z mięsną wkładką, bo prostymi pulpetami indyczymi, czyli mięsem delikatnym i dietetycznym. Zupa jest prosta w przygotowaniu, szybka i może się świetnie prezentować na świątecznym stole. Polecam. Porcja na 4 osoby. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Łopatka sznurowana w musztardzie 225

niej pieczeń. Wiadomo ze to mięso jest trudno kupić w ładnym zwartym kawałku, dlatego postanowiłam je związać formując zgrabny kawałek na pieczeń. Do tego zioła, marynata i wyszło pyszne, świąteczne danie. Łopatka zyskała całkiem nowe oblicze.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zielono mi - babeczki pandanowe 190

smaku, biszkoptowe,  lekko kokosowe, pandan jest delikatnie wyczuwalny i nadaje im cudowny zielony kolor. A sos karmelowy dopełnia całości. Istne  wiosenne szaleństwo. Babeczki są też fajnym pomysłem na na świąteczny wypiek, jeśli chcemy zaskoczyć gości. Polecam. Przepis z bloga J's Kitchen. Zainteresowanych zakupem pasty pandanowej odsyłam do netu, gdzie można ją bez problemu kupić. Ja użyłam już

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Babka bananowa pina colada 183

babki bananowej, a może chlebka bananowego tak popularnego w Ameryce... bo połączone zostały smaki jamajki, banan, ananas, rum i orzechy, kokos... czyli pełnia egzotyka, która może zagościć na naszym świątecznym stole pośród innych słodkich wypieków. Zapraszam. Źródło Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Piernik dojrzewający ciasto 197

jego zapachu, zapachu przypraw korzennych chyba nikt nie wyobraża sobie prawdziwej Wigilii, prawdziwego Bożego Narodzenia. Dlatego zrobienie tego piernika i czas oczekiwania na niego to jeden z najmilszych, świątecznych elementów. Serdecznie namawiam, by pojawił się w tym dniu na każdym polskim stole.A czy wiecie że w okresie staropolskim odpowiednio zabezpieczone ciasto na piernik zakopywano w roku narodzenia córki, a piernik

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ragout wg Julii Child 220

Stęskniliście się za przepisami Julii Child? Jeśli tak to mam dla was milą wiadomość, bo przepisy w grudniu będą stały pod znakiem dwóch haseł - kuchni świątecznej i kuchni Julii Child, gdyż na rynku pojawiła się nowa książka z jej przepisami "Francuski szef kuchni", którą serdecznie polecam na długie, zimowe wieczory jako uzupełnienie naszej smakowitej kuchni, zapraszając do wspólnego

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Mięso ze słoika 447

niejednego ta wizja skusi do tego, żeby zrobić pyszn ą, domow ą, zdrow ą wędlinę bez dziwnych niespodzianek. A skoro zbliżają się święta taka wędlina będzie pysznym dodatkiem na świątecznym stole. Przepis znaleziony kiedyś w necie i zmodyfikowany pod nasz smak. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chlebek bananowy z makiem 197

Pomysł na ciasto, do którego można wykorzystać pozostały mak oraz zbrązowiałe banany. Ciasto ze względu na mak i białą śnieżną polewę świetnie będzie się prezentowało na świątecznym stole. Jest proste i tanie, idealne. Po prostu banana bread. Źródło. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gęsie klopsiki w koperkowej zupie 110

postanowiłam jedna gęś przerobić na kilka sposobów. Jako pierwsza jest zupa na wywarze z gęsi i na resztkach tego, co nam po tym wywarze zostało. Zupa idealna na świąteczny obiad. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tatar z gęsi z granatem 143

Druga moja propozycja jest nie tyle, co świąteczna co raczej idealnie sylwestrowa. Do tej pory jedynym jadanym przeze mnie tatarem był tradycyjny wołowy, jednak przeszukując internet natrafiłam na tatar z gęsi. Zaciekawiona postanowiłam go zrobić przy okazji rozbierania gęsi na części, dodałam do typowego znanego mi połączenia także owoce granatu, które świetnie podkreśliły jego smak. Myślę ze warto do czasu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Francuski chleb z garnka 180

tego przepisu robiłam już pizze, a tym razem postanowiłam upiec chleb metodą amerykańską, czyli w garnku. Ten chleb może być idealnym dodatkiem nie tylko do codziennego śniadania, ale także świątecznego. Chleb jest prosty, nie wymaga żadnych skomplikowanych receptur i dla wszystkich, którzy nie mają zakwasu, a chcą mieć w okresie świąt własne pieczywo polecam ten przepis. Nie może się

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rolada boczkowa z pieczarkami ze słoika 232

Jeśli pragniecie by na świątecznym stole znalazła się pyszna, domowa, niekoniecznie dietetyczna wędlina to polecam wypróbować po raz kolejny mięso ze słoika, ale tym razem w wersji rolady z boczku nadzianej pieczarkami. Robi się szybko, pachnie i smakuje obłędnie, znika w tempie ekspresowym. Smacznego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa z gęsi z gołąbkiem 143

zrobiłam i dzięki temu powstała taka oto wersja rosołu na gęsi z gołąbkiem zawijanym w liść włoskiej kapusty, w środku z mięsem i kaszą. Propozycja idealna na świąteczny obiad.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ravioli z gesią i niebieskim sosem grzybowym 186

Kolejne danie jako przykład co jeszcze można zrobić z rozebraną na elementy gęsią  poda cna świąteczną kolację. Mianowicie nafaszerować pierożki, może to być tortellini, ravioli ale nasze zwykle pierogi. Zdjęcie nie jest za cudowne, ravioli na zdjęciu już lekko przestygnięte, ale w smaku bardzo dobre. Musze tylko popracować nad cieńszym ciastem i tu się przyznaje bez bicia.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania