świąteczne - 4618 przepisów (strona:227/308)

Sernik królewski, czyli sernik z kakaową kruszonką 3874

sernik jest wspomnieniem z mojego dzieciństwa. Na świątecznym stole pojawiał się zazwyczaj bogaty w rodzynki, ciężki i wilgotny sernik bez spodu oraz bohater tego posta - sernik z kakaową kruszonką, nazywany królewskim, który zawsze robiony był na płaskiej blasze i z wyglądu przypominał placek z kruszonką, a nie sernik.Postanowiłam zmierzyć się z przepisem, tych jest zresztą mnóstwo w internecie

Smakołyki Bereniki
Babka herbaciana 368

stołach nie może zabraknąć różnych bab i babeczek. Na blogu postaram się zamieścić przepisy na różne babki, ale już dziś polecam babkę herbacianą, bo śmiało można ją upiec na świąteczny stół.Oryginalny przepis pochodzi najprawdopodobniej z książki "Kasia. Pyszne ciasta dla każdego", obecnie mam go w swoim zeszycie ze starymi przepisami, ale swego czasu (jak byłam dzieckiem) w moim domu

Smakołyki Bereniki
Babka kokosowa z białek 723

przede wszystkim osobom, które nie mają dużo czasu na przygotowanie ciasta. Babki ucierane są bardzo szybkie w przygotowaniu, a ładnie udekorowane będą bardzo dobrze prezentować się na stole świątecznym czy wtedy, gdy przyjmujemy gości

Smakołyki Bereniki
Tort miodowy 377

powstał dlatego, gdyż zatęskniłam ostatnio za smakiem miodownika, a że zbliżają się święta, postanowiłam przygotować ciasto z blatami miodowymi, przełożone dwoma rodzajami kremu, które będzie ładnie prezentowało się na świątecznym (i nie tylko) stole.Wykonanie ciasta nie jest trudne, choć czasochłonne, gdyż przygotowanie i upieczenie 6 blatów (zostały wykonane w tortownicy o średnicy 18cm) pochłania sporo czasu. Blaty po upieczeniu

Smakołyki Bereniki
Rogale śniadaniowe 261

świątecznych słodkich wypiekach warto przygotować coś lżejszego i dać odpocząć naszemu żołądkowi. Do tego celu idealnie nadają się pyszne drożdżowe rogale śniadaniowe - świetna alternatywa dla chleba i bułek kupowanych lub przyrządzanych na śniadanie czy kolację. Rogale można posypać ulubionymi ziarnami, moje przyozdobiłam dużą ilością maku, gdyż uwielbiam pieczywo z jego dodatkiem.  Rogale śniadanioweSkładniki:450g mąki pszennej15g drożdży świeżych1 łyżeczka

Smakołyki Bereniki
Obiad. Przepisy na obiad. Co na obiad? 350

Polsce, w porównaniu z innymi częściami Europy, tradycja zup jest bardzo rozwinięta. Chcesz ugotować szybki i prosty obiad? A może szukasz pomysłu na wykwintne danie? Pomysłu na świąteczny obiad? Co zrobić na obiad dla gości? Co zrobić na obiad dla teściowej, by jej zaimponować? Może interesują Cię przepisy na tanie obiady? Przepisy na zdrowe obiady? Przepisy na małokaloryczne, dietetyczne obiady

Kulinarne Przeboje
Bo idą już święta... Musztardowe śledzie na bogato. 221

buro, wietrznie i deszczowo.Nastrój świąt też jakoś zanikł. Te ozdoby wystawiane ponad miesiącprędzej, straciły już swój urok. Nie czuję tegorocznych świąt.Postanowiłam więc wprowadzic odrobinę wspomnień i nutki świątecznej,w kuchni rzecz jasna.Uwielbiam sałatki śledziowe. Przedstawiam Wam moją propozycjęśledzikowej. Może się ktoś skusi? MUSZTARDOWE ŚLEDZIE NA BOGATO.(przepis inspirowany pewną sałatką śledziową z gazety;)na 1 słoik pod gumę

W kuchni Karmel-itki
Warsztaty z Kurtem Schellerem - 15.12.2012, Warszawa 194

Przyjazny, ciepły Szwajcar, który pokazał nam cztery swoje dania. Tematem warsztatów były nadchodzące święta. Kurt pokazał nam potrawy z wykorzystaniem produktów Makro Cash&Carry, które dodają potrawą magicznego, świątecznego smaku, m.in. cynamon, goździki itp. Mówiąc krótko: święta według Kurta. Tempo gotowania było zawrotne. Ubrana, na dodatek, w uniform prawdziwego kucharza,  rzeczywiście się tak czułam. Ledwo zdążyłam z jednym

W kuchni Karmel-itki
Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 279

kryteria obojga podniebienia. I tak zostało. Strucla makowa, którą Wam dziś przedstawiam, jest miękka, delikatna i wilgotna. RObię ją dopiero od 3 lat, ale tak wpisała się w nasze świąteczne menu, że na hasło, by struclę czymś zastąpić, Babcia została złowrogo zlustrowana wzrokiem. STRUCLA MAKOWA /źródło: "Ciasta i desery" Biblioteczka Poradnika Domowego 7(17)10" / składniki na jedną, dorodną struclę

W kuchni Karmel-itki
MAZUREK NA WAFLACH DLA SPÓŹNIALSKICH. Życzenia. 239

poczekaniu;/ paczka okrągłych wafli tortowych puszka masy krówkowej (kajmak) 1,5 opakowania (ok.400g) kremu czekoladowo-orzechowego  (jak Nutella, ale u mnie podróbka z Tesco) opakowanie suszonych moreli tabliczka świątecznej czekolady z zajączkami garść wiórków kokosowych na środku: jajko czekoladowe z masą mleczną (lub inna czekoladka w kształcie połowy pisanki) Pierwszego wafla układam na kawałku folii aluminiowej, na sztywnej desce

W kuchni Karmel-itki
SOSY DO JAJEK. I nie tylko... 234

Całość mieszam ze sobą. Trwałość: 2-3 tygodnie. Równie dobry zaraz po przyrządzeniu. *jeżeli nie mamy cytrynowego chrzanu, mieszamy słoiczek zwykłego chrzanu   z sokiem z 2 cytryn. ***** Pozdrawiam świątecznie! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
KATARZYNKI. 169

Trzask. "Cholera, mój ulubiony kubek!"Pod nogami rozprysnął się po całej kuchni niczym rzucona garść kamieni. Na klęczkach jakoś próbuję zebraćwiększość odłamków. Spoglądam w szybę piekarnika

W kuchni Karmel-itki
WIELKIE LUKROWANIE. 197

komplecie przy kuchennym blacie, wspólnie zanosząc się śmiechem, wykrawa pierniczki wesołe. Dzieci umorusane mąką, zaczepki szukają, mama z tatą za ręce się trzymają, a gdzieś w tle sączy się świąteczna muzyka. Choinka już pachnie, trzaska w kominku ogień. Oby nasze serca wypełniała taka miłość co dzień. Dzwoneczków dźwięk i księżyca blask. Śnieg prószy, otula puchatą warstwą cały świat.  Pierniki

W kuchni Karmel-itki
KAPUSTA Z GRZYBAMI. 163

terkoczące pokrywki, skwierczący tłuszcz. Tu coś spadnie, tam coś brzęknie,ktoś coś powie, drugi szepnie, gwar i chaos. A w tym wszystkim, gdzieś pod spodem, ład i porządek, realizacja świątecznych planówi prawdziwa radość z bycia razem. KAPUSTA Z GRZYBAMI. /wg mojej Mamy;/ 1,2 kg kapusty kwaszonej 500g pieczarek 100g suszonych grzybów leśnych 2 łyżki margaryny 2 łyżki smalcu

W kuchni Karmel-itki
SERNIK GOTOWANY NA HERBATNIKACH. 221

kandyzowaną skórką cytrynową i pozostawiam do stwardnienia i wystudzenia.   Ciasto trzymam w lodówce całą noc, zanim zaczynam kroić,  później również trzymam w chłodnym miejscu.  SMACZNEGO! Pozdrawiam świątecznie,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania