Może nie przepis na kolejną potrawę, ale coś co przyda się każdemu, kto nie raz wyrzucał resztki dobrego koncentratu pomidorowego. Koncentrat jest dość często używany podczas przygotowań świątecznych dań. Ale co zrobić, kiedy zostanie nam jakąś jego część? Niedawno dowiedziałam się, że jest na to bardzo prosty sposób. Do uratowania potrzebny nam będzie tylko olej i sól. A jako
Malinowe PocałunkiChciałabym podać coś innego bardziej świątecznego na tegoroczną Wigilię. Tradycyjnie podane śledzie w oleju znudziły mi się. Propozycja podania bardzo zachwyciła moich domowników. Do śledzi używam jedynie oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego wyłącznie króluje w mojej kuchni. Ma niezliczone pokłady wartości odżywczych. Znakomicie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Więc dlaczego
Malinowe PocałunkiZjawiskowy tort o fiołkowym delikatnym smaku. Lekki jak obłoczek, przywołujący wiosnę. Idealny na świąteczny stół. Polecam gorąco. Składniki: 5 jaj Farmio 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru 1l śmietany kremówki 30-36% 2 białe czekolady likier fiołkowy sok z cytryny ok 700 ml zimnej przegotowanej wody cukier barwnik spożywczy świeże fiołki Wykonanie
Malinowe PocałunkiNajlepszy jaki piekłam i jaki jadłam. Wypełniony po brzegi masą makową z bakaliami, miękki pachnący... taki bardzo świąteczny. U nas w każde święta obowiązkowy. Z tego przepisu wychodzą 4 strucle makowe. Można również zrobić 3 większe.Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 150 g masła ok 180 ml mleka 6 żółtek 45 g drożdży cukier z prawdziwą
Malinowe PocałunkiDzisiaj używamy raczej tylko mięsa i to takiego z lepszych kawałków. Przeciwnikom tego dania przypomnę jednak, że do kaszanki też dodaje się krew.Czernina to było u nas w domu świąteczne danie. Na bożonarodzeniowy rodzinny obiad Babcia kupowała żywą gęś i z jej krwi później gotowała tę zupę. Dzieciom dość długo wciskano bajkę, że to zupa z czekoladą w co dość
Smaczna Pyzaokresie świątecznego biesiadowania i nieuniknionego przejedzenia, proponuję coś lekkiego. Danie na bazie kaszy pęczak i warzyw, które dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych, jednocześnie nie obciążając go. Przy okazji chcę Was przekonać do jedzenia kasz. Przywykliśmy do jedzenia ziemniaków pod różnymi postaciami (gotowane, pieczone, smażone, pure). Tymczasem w porównaniu z nimi kasze są skarbnicą wartości odżywczych, zwłaszcza pęczak - całe ziarna jęczmienia
Taste Of My Daystole. Listopad to czas to mięso jest najsmaczniejsze więc postanowiłam podzielić się z Wami przepisami na kilka dań z gęsiny jakie miałam przyjemność popełnić. Kiedyś podawano ją podczas rodzinnych, świątecznych obiadów - dzisiaj jest trochę zapomniana a szkoda ... ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzagustu i stał się jednym z ulubionych ciast mojej rodziny. Dzięki swojej piernikowej nucie myślę, że jest doskonałą propozycją nie tylko na długie jesienne wieczory ale także na świąteczny stół. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 szklanki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Animelka BlogGdyni, ale ten w którym teraz mieszkam też jest przytulny. Gdy skończymy remont to się nim pochwalę :) 10 Tradycja wyniesiona z domu, którą praktykujesz do dziś ? Wszystkie świąteczne tradycje na pewno praktykuję i w swoim domu. Dziękuję Ci Kasiu za nominację! To była świetna zabawa. Ja zapraszam do zabawy Paulinę, Gosię, Justynę, Magdę, Monikę, Iwonkę, Ewę oraz
Magiczne Życie MartyTradycyjny przepis na pierniczki świąteczne. Mogą być słodką ozdobą choinki albo też oryginalnym prezentem. Ciasto piernikowe ma tą szczególną właściwość, że przez kilka dni po upieczeniu pozostaje twarde ale z czasem robi się kruche. Można je przechowywać bardzo długo w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można przygotować je w wersji bez mlecznej i zamiast masła użyć margaryny roślinnej. Składniki: 2 szklanki
prawdziwe jedzenienadal są, wiec jeśli do tej pory nie zrobiliście jeszcze domowych powideł to teraz jest ostatni dzwonek, bo warto zaopatrzyć się w nie na zimę. Są niezastąpione do przełożenia świątecznego piernika czy na chrupiący tost. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPosypka już niejednokrotnie była robiona przeze mnie do zdobienia świątecznych pierniczków i różnego rodzaju ciast. Przepis publikuję na prośbę Beaty, która ma zamiar w tym roku wykonać ją własnoręcznie. Przepis banalny, twórczy i bardzo tani!. Składniki: 1 białko cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania barwnik spożywczy, dowolne kolory
Apetyczna babeczkarodzinnym gronie, upływających w spokojnej atmosferze, dużo prezentów, radości, napełnionych brzuszków, zdrowych a przede wszystkim odpoczynku abyście nabrali sił na następny rok:) A tutaj daje Wam przepis na domowe świąteczne ciasteczka, które możecie zrobić z rodzinką lub ukochaną osobą. Kruche Ciasteczka korzenne Ciasteczka; mąka pszenna 160 g mąka orkiszowa 140 g (można zastąpić ją pszenna takimi samymi proporcjami) cukier
pichcisztoBoże Narodzenie to czas wyjątkowy...Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne.Wg. ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.U nas dzisiaj tradycyjna strucla makowa...Smacznego....Składniki: 40 dkg mielonego maku, 40 dkg mąki, 1/2 l mleka, 25 dkg miodu, 25 dkg masła, 20 dkg rodzynek, 10 dkg posiekanych orzechów włoskich, 4 jajka, 15 dkg cukru pudru
Anioły w kuchniMieliśmy z mężem ochotę na ciasto drożdżowe, więc pomyślałam czemu nie;) Ciasto drożdżowe to niewątpliwie jedno z najlepszych ciast na świecie. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Miękkie, puszyste...zapach pachnącego ciasta, który roznosi się po całym domu;)Tak tak kochamy ciasto drożdżowe;)Składniki; 4 szklanki mąki, pół kostki drożdży, 6 łyżek cukru, 2 jajka, 1 szklanka mleka, rodzynki
Anioły w kuchni