świąteczne - 4618 przepisów (strona:197/308)

Tort Piernikowy 320

Przepyszny, aromatyczny torcik Bożonarodzeniowy o bardzo świątecznym smaku. Powidła śliwkowe idealnie komponują się z słodziutką masą z kaszki manny i piernikowymi spodami ciasta tworząc piernikowy tort idealny na święta Bożego Narodzenia.Tort Piernikowy - Składniki:Ciasto:1/3 szklanki miodu1/3 szklanki cukru135 g masła2 szklanki mąki2 jajkałyżeczka sody2 łyżki przyprawy do piernika Masa:2 szklanki mleka4 łyżki kaszki manny2/3 szklanki cukru100 g masłacukier

Słodka Strona
Makowiec na kruchym cieście 442

Boże Narodzenie bez makowca? Nie ma takiej opcji! Makowiec jest na liście obowiązkowych ciast świątecznych. Dziś mam dla Was przepis, który wynalazłam w zeszytach mojej teściowej. Cienka warstwa kruchego ciasta i duuużo maku. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne, aż czuć już Święta... foremka 23x33 cmKruche ciasto:  3 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, 3/4 szklanki cukru

Z miłości do słodkości
Likier kawowy 168

Zapraszam do zrobienia samemu świątecznego alkoholu.To likier kawowy, mam nadzieję, że będzie smaczny.Roboty przy nim niewiele, a i składniki nie wyszukane.Będzie czym zaskoczyć gości :)Składniki :3 litry dobrego czerwonego wina1 butelka rumu750 g brązowego kandyzowanego cukru lub miód2 opakowania cukru waniliowego90 całych ziaren kawyPrzygotowanie :Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wlewamy do nieprzezroczystego naczynia (najlepiej porcelanowego)Odstawiamy

Proste Potrawy
Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami 646

Smaczne ciasteczka z uroczymi bożonarodzeniowymi motywami. Ciasteczka oprócz charakterystycznego dla świąt korzennego smaku, przedstawiają świąteczne postacie Mikołaja oraz Reniferów, którymi zauroczą się szczególnie dzieci. Ponadto maluchy będą mięć mnóstwo zabawy podczas ich samodzielnego tworzenia.Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami - Składniki: Ciasteczka:duże jajko240 g mąki pszennej100 g masła2 łyżki miodu2/3 szklanki cukru pudru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki

Słodka Strona
Rysiu, dzisiaj już nie ma uczciwej słoniny! Boczek pieczony 159

drugiej strony jak się ma za sobą nieprzespaną noc i jest się w trakcie PMSa to się z piwnicy nie wychodzi, a nie pcha się w sam środek imprez świątecznych.Na samym początku natknęliśmy się na trzy urocze (w ich własnym mniemaniu) panie. Panie były przebrane za diabełki i smarowały wszystkich po twarzach jakąś czarną mazią. Według pań był

ladykitchen
Śledzie z buraczkami i fetą sosem vinegrette 209

Śledzie moi domownicy uwielbiają, większość gości również. Zamiast tradycyjnej sałatki śledziowej z majonezem proponuję podać na świątecznym stole kawałki ryby w towarzystwie marynat i fety rozłożone na półmisku, polane sosem  vinegrette.  Składniki: mały słoik marynowanych buraczków-kulek kilka korniszonów kostka twardej fety słoik marynowanych szalotek kilka marynowanych płatów śledziowych garść rukoli, roszponki lub innej sałaty sos vinegrette Buraczki

Czerwień i błękit
Miękkie Pierniczki w Czekoladzie (ala Pierniczki Alpejskie) 199

Przepyszne, miękkie i rozpływające się w ustach pierniczki polane aromatyczną czekoladą to propozycja, która ucieszy niejednego łakomczucha. Są to pierniczki, które z pewnością warto dodać do listy świątecznych łakoci. Miękkie Pierniczki w Czekoladzie (a'la Pierniczki Alpejskie) - Składniki:100 g masła170 g miodu100 g cukru1 jajko1 żółtko jajka330 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka przyprawy do piernika1

Słodka Strona
Ciasteczka midowe z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym 97

dzisiaj przed wami szybkie ciasteczka z pysznie jabłkowo-pomarańczowym nadzieniem. Jak dla mnie nadzienie bardzo świąteczne. Ciastka może mało wyględne, ale robione na szybko. Za to bardzo smaczne :)Składniki:szklanka mąkiłyżka z górką masła5 łyżeczek miodujajkoszczypta proszku do pieczeniacukier waniliowyNadzienie:jabłkopomarańczaWykonanie:Składniki ciasta dokładnie mieszamy ze sobą, a następnie rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki

Moje pyszne gotowanie
Bułeczki z budyniem 143

moich ulubionych, ale były smaczne. Ja osobiście uwielbiam te z twarogiem, które będą następne w kolejce, ale pewnie dopiero po świętach. Od piątku zabieram się w końcu za pieczenia świąteczne, już nie mogłam się tego doczekać :). A więc i oto przepis na budyniowe pyszności, dla budyniowych łasuchów (czyli mojej siostry).Składniki:(na ok.10 sztuk)Ciasto:3 szklanki mąki40 g drożdżyłyżeczka

Moje pyszne gotowanie
Ciasteczka korzenne. Piernikowe, kruche choinki 244

dekorowania przydał się gotowy lukier i dekoracje cukrowe oraz opłatkowe Dr. Oetker. Dzięki nim ozdabianie ciasteczek było szybkie a efekt kolorowy.Zobacz jak z innymi blogerami bawiliśmy się na świątecznych warsztatach kulinarnych ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Piernik na Boże Narodzenie 424

internecie jest mnóstwo przepisów na piernik, ten wykonuję od dobrych paru lat i nam smakuje, jest mięciutki, delikatny, jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu i jest idealny do świątecznej herbaty ;)Składniki:2 szklanki mąki pszennej250 g masła3 jajkaszklanka cukrusłoik powideł śliwkowych około 250 g2-3 łyżki miodu3 łyżki kakaołyżeczka proszku do pieczenia i sodyprzyprawy korzenne: cynamon, kardamon, imbir, goździki, ziele

upichcic
Śledzie na ostro - marynowane w oleju z cytryną i chili 209

niż te, z których do tej pory korzystałam. Cytryna nadaje śledziom świeżość, a chili ostrość. Takie śledzie w słoiczku prezentują się pięknie i nadają się na drobny prezent świąteczny. Wystarczy nakrętkę okryć kolorową serwetką i przewiązać wstążeczką. Idąc w odwiedziny podczas świąt możemy wręczyć pani domu. Na pewno każdy będzie zadowolony z takiego upominku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Opiekany śledź w pomidorowym słodko - kwaśnym sosie 230

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy jemy więcej niż zazwyczaj ryb. Obok królewskiego karpia, to własnie pospolity śledź jest jednym z królów naszych świątecznych stołów. W każdym domu znane są śledzie w zalewie octowej czy w śmietanie, o sałatkach nie wspomnę. Jeśli udaje mi się kupić świeżego śledzia, wtedy często przygotowuję go w pomidorowej zalewie, która nadaje

Codzienna kuchnia niecodzienna
Boeuf Stroganow z kładzionymi kluseczkami 327

świąteczny obiad podaję z reguły coś, czego nie gotuję zbyt często. Do takich potraw należy właśnie boeuf Stroganow. Potrawa ta została wymyślona w XIX wieku przez francuskiego kucharza Marie-Antoine Carême na cześć rosyjskiego dyplomaty i dowódcy wojsk Pawła Aleksandrowicza Stroganowa. Przyjęła się jednak (błędna) nazwa tej potrawy: strogonow, pod którą występuje ona od dawna

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paszteciki z mięsem 251

przepisami ;) Musiałam zatem poszukać innego, sprawdzonego przepisu. I znalazłam dwa, które spodobały mi się, jednym z nich jest przepis znaleziony na blogu smaczna pyza. Świąteczne paszteciki z mięsem powstały własnie z tego przepisu :)Farsz:ok. pół kg ugotowanego mięsa (wykorzystałam to, na którym gotowałam barszcz)1 średnia cebula,2 średnie ząbki czosnku

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania